Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bulgur egytál

Bulgur egytál
Bulgur egytál
25 perc / előkészület: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A harmadik gyors ebéd a héten. Mennyei volt, főleg, hogy bulgurimádók vagyunk.

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Még valamilyen mentás szószon gondolkodtam hozzá. Talán valamilyen fűszeres, mentás (joghurtos) szósz illene hozzá. Még megálmodjuk :).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bulgurt a rizshez hasonlóan megfőzzük. Főzés előtt megmossuk, 2-szeres (1:2 arány)  vízben feltesszük főni a zöldségekkel együtt. Fedő alatt főzzük, megvárjuk, míg felforr. Forrás után kis lángon fűzzük tovább 7-8 percig. Ekkor már látható, hogy a víz felét legalább felszívja. Zárjuk el alatta a gázt, terítsünk törlőruhát a fedőre, és hagyjuk, hogy megpuhuljon a gőzben. Az összes vizet fel kell szívnia. Közben fűszerezhetjük nyugodtan. A bulgur rengeteg és sokféle zöldséget elbír, sose spóroljuk ki az ételből.
  2. A húst megtisztítjuk, felkockázzuk, sózzuk és fűszerezzük.
  3. Wokban tudjuk a leggyorsabban kisütni, de serpenyőt is használhatunk. Olívaolajon megprirítjuk a húst, lehet szép aranyszínű.
  4. Apránként hozzáadjuk a bulgurt, és összesütjük őket. Fűszerezzük bőségesen.
  5. Közben pótoljuk az olajat, ha szükség van rá, hogy ne ragadjon le az étel.
  6. Reszelt sajttal tálaljuk.

  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 53 780
elküldve: 8
receptkönyvben: 432
elkészítve: 20/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Tuvia

Mióta szakács: 2011.01.12.
97 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csirkés bulgur, zöldséges bulgur, bulgur rizottó

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kiitthonka
Kiitthonka Fri, 2015-03-20 12:45

A bulgurt nem szükséges főzni.Csak forró vízzel le kell önteni és max. fél óra alatt megpuhul:-)

Zsuffa
Zsuffa / Zsuffa Sun, 2012-07-08 17:38

Az első bulguros étel volt, amit készítettem, és nagyon ízlett. Én cukkinit, és kápia paprikát tettem bele a husin kívül.

nemgabi
nemgabi / nemgabi Fri, 2012-03-30 12:06

Kedves Tuvia!
Most ismerkedem a bulgurral. Ez az első étel, amit készítettem belőle, és nagyon ízlett! Köszi a receptet!
Üdv: Gabi

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Fri, 2012-03-30 20:50

Kedves Gabi!
Nagyon örülök, hogy pozitív az első találkozásod ezzel a nagyszerű gabonával. Érdemes kísérletezni vele, annyira passzol mindenhez :)
Köszi, hogy írtál!
Zsuzsa

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2011-12-07 19:38

En is koszonom a sok jo receptedet, igazan ugyes es nagyon szimpatikus vagy. Szerintem ez a blog az egymas segiteserol szol, igazan elszomorito, hogy nehanyan ossze tudnak veszni egy tal etel miatt. A ciprusi sracok megadtak, a keftedesz receptjet? Ha nem, majd felteszem a bulghur (purguri-Cipruson, pliguri-gorogul) melle. Jo fozocskezest kivanok. Eva

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Wed, 2011-12-07 22:18

Kedves Éva,
nagyon köszi :))
Egyébként nem ismerem a keftedeszt, úgyhogy szívesen látnám bármikor. :)) Várni fogom, mert bármire nyitott vagyok, ha ételről van szó. És ahogy a párom mondani szokta: "Ízlés dolgában nem szabad vitatkozni". Szerintem ez a legjobb hozzáállás, mert ez tényleg egy olyan hely, ahol tanulhatunk egymástól. Én pl. a legegyszerűbb ételekre is mindig rákeresek, mert rengeteget tanulok az itteni szakácsoktól. :)
Minden jót, és remélem, még látjuk egymást/egymás főztjét!
Zsuzsa

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2011-12-06 23:10

Kedves Tuvia13/Zsuzsa!
Semmi baj a modszereddel, nagyon tetszett a recepted is, el is mentettem, mert en csak azt az unalmasat fozom keftedesszel, es joghurttal amit leirtam. Tenyleg, csak javitani akartam a recepten, kicsit megijedtem, mert valahol irod, hogy barmennyi vizet felvesz. A tobbi recepted is nagyon tetszik, foleg az, hogy friss alapanyagokkal dolgozol, a hajam egnek all a zacskos poroktol. Udvozollek. Eva

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Wed, 2011-12-07 09:49

:)))) Köszönöm, akkor nem értettelek meg, bocsi. Ja, igen, a bármennyi vizet felveszt azért írtam, hogy valóban, túl lehet főzni. Tényleg köszi az észrevételt, a recepten meg pontosítok mindenképp! További jó főzőcskét, és kérlek, máskor is írj megjegyzést, jó őket olvasni. :)

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2011-12-06 18:40

A bulgurt 2-1 aranyban kell megfozni (2 csesze forrasban levo huslevesalapba ontunk 1 csesze bulgurt.
Bulgur pilaf-koretnek: keves olivaolajon megfuttatunk egy kis kockakra vagott hagymat, 2-3 reszelt friss paradicsommal vagy egy paradiocsom pasztaval izesitjuk, johet ra a huslevesalap (vagy forro viz 1 maggi kockaval), ha forrasban van, beleontjuk a bulgurt. Lassu tuzon fedett edenyben fozzuk, kb. ot perc, amig felszivja a levet. Hagyjuk befodve kicsit allni, magaban fog megpuhulni.
Ha tobb vizzel csinaljuk, elveszti az eredeti izet. Barmilyen szaftos hus melle tokeletes koret. Anissa, igazad van + joghurt csak ugy naturban.

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Tue, 2011-12-06 22:08

Kedves Evaneo,

nem tudom, hogy mi baj az én módszeremmel. Számomra ugyanezt jelenti a kétszeres víz. Ha gondolod, törlöm a háromszorost, de én mindig így készítem a bulgurt, és mindig tökéletes. Még anno ciprusi srácoktól tanultam, akik szintén nagyon jól tudtak főzni. :)
Köszi a többi javaslatot! Ki fogom próbálni!

Anissa
Anissa Mon, 2011-11-14 17:29

Nagyon fini lett, és könnyű, laktatós jó, hogy szinte mindenféle fűszert és zöldséget lehet tenni bele. A csirkével végül nem sütöttem össze, mert a bulgur annyira felszívta magát vízzel, hogy megtelt az edény, és inkább csak külön hagytam megfőni. Köszi a receptet!

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Mon, 2011-11-14 23:14

:)) Egyébként ez igaz, a bulgur szinte bármennyi vizet felvesz. Ezért jó, hogy átteszed egy nagyobb lábasba, amikor sütöd (netán wokba). És amúgy tényleg hihetetlen, hogy van egy alapanyag, amiben minden jól harmonizál. :)

Anissa
Anissa Fri, 2011-10-14 12:59

Hű, ezt ma elkészítem. :) Tudok ajánlani egy jó kis joghurtos öntetet, ha még nem sikerült megálmodni. Mentaleveleket, 2-3 fokhagymagerezdet, fél fej vöröshagymát, erős paprikát géppel szoktam összeaprítani, egy kis vízzel, majd teszek bele curry-t, sót, bármilyen fűszert végülis. Indiai fűszerekkel különösen jó. Az arányokon nyugodtan változtass, én is csak tippelek most, hogy mennyit szoktam belerakni. Ezt a pépet keverd össze a joghurttal, remélem ízleni fog! :)

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Mon, 2011-11-14 13:57

Nagyon köszi, azt hiszem, hamarosan ki is próbálom. Érdekes, hogy csak most láttam a hozzászólásod. Milyen lett az étel?

493
csirke 20 dkg
bulgur 1 bögre
zöldségkeverék 40 dkg
olívaolaj 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
chili 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
szárnyas fűszerkeverék 0 ízlés szerint
sajt 5 dkg