Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Köttbullar

Köttbullar
Köttbullar
230 perc / előkészület: 30 perc főzés: 180 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Feljött a fiam régen nem látott haverja, P. Dávid, budapesti lakos. Kérdezgettem, hogy él mostanában. Elmesélte, hogy nagyon sokszor jár az Ikeaba enni, mert egyszerűen rabja lett az ottani húsgombócnak. Megígértem neki, hogy ha legközelebb jön, elkészítem számára az imádott étket. Na de ahhoz főpróba is kell. Tegnap este előkaptam a húsdarálómat, hogy ledarálom a kellő mennyiségű húst. Az eredeti recept sertést ír, de arra én nem annyira bukok, így a mindig a hűtőmben csücsülő pulykamellhez folyamodtam. Bekevertem a húsmasszát, aztán otthagytam. Hajnali fél 5-kor kipattant a szemem, hogy bizony mártás is kell, lekvár is kell. Ez egy gyorsított mártás volt, nem is helyesen készítettem el idő hiányában, meg mert nem tudtam kinyitni a vörösbort, csak némi felbontott rozé állt rendelkezésemre. Elfogyott a paradicsompürém, stb... Egy kis csavarral inkább hasonlított a végeredmény a vadashoz, de ezen már nem tudok változtatni. Viszont nekiálltam áfonyalekvárt főzni, hogy legalább az legyen tuti. Isteni lett minden. A barnamártás ronda, de finom, az áfonyalekvár fergeteges, és a húsgolyók is nagyon finomak lettek. Legközelebb, a vendéglátás alkalmával már a csúcsot szeretném nyújtani. :D:)

hozzávalók / 6 adag

A húsgolyóhoz

A barnamártáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst finomra daráljuk, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat a tojást, tejszínt, fűszereket és a zsemlemorzsát. Hűtőben lefóliázva hagyjuk 1-2 órát, hogy az ízek összeérjenek (nekem egy éjszakát pihent).
  2. A húsos masszából diónyi darabokat tépünk, tenyerünk között golyókká formáljuk, és 165 fokos olajban 2 perc alatt megsütjük. Konyhai törlőre szedjük az olajat leitatni.
  3. A barnamártáshoz való csontot kis zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, fűszereket, vörösbort és paradicsompürét , esetleg ha levét elfőné, kevés vizet, és lassű tűzön 3-4 órát főzzük. Ezután kivesszük a csontot, a zöldségeket leturmixoljuk.
  4. Tálalásnál héjában főtt burgonyát és áfonyalekvárt adunk hozzá.
  • sütési hőfok: 165°C
  • költség: 2600 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 912
elküldve: 2
receptkönyvben: 80
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

egyéb elnevezések

IKEA-s húsgolyók, svéd húsgombóc, húsgolyók barna mártással

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-08-29 16:40

Szia Engie!

Egyáltalán nem bánt, ha segítenek, sőt hálás vagyok érte. Azért elmondom, hogy még soha életemben nem ettem az IKEA-ban semmit, csak a fiam barátjának elbeszélése alapján kezdtem kutakodni a recept után. Bizonyára sikeresebb lettem volna, ha megkóstolom, mert akkor az ízekből sok mindenre következtethettem volna, de nem ez történt. Lehet, hogy azt gondolják, nagyképű vagyok, hogy csak így belevágok, de a fiúnak szerettem volna meglepetést szerezni vele. Megkérlek, ha nem terhes számodra, hogy az e-mail címemre (evineni@gmail.com) légy szíves küldd el a hivatalos receptet, és megígérem, hogyha elkészítettem, beszámolok róla neked. Fáradozásodat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Vass Éva

Engie0416
Engie0416 Thu, 2012-09-20 18:34

Szia!
Ne haragudj, hogy csak most reagálok, valahogy teljesen kiment a fejemböl, hogy írtam neked, de igérem, hogy behozom a lemaradást :)
A receptet elküldöm neked, viszont én még nem csináltam, csak van egy svéd szakácskönyvem, amiböl ök is tanulnak, abban benne van :) Azt tudom, hogy ez a hivatalos recept :)
Jajj és szerintem abszolút nem nagyképüség, hogy bele mersz vágni az ismeretlen ízekbe, söt, dícséretes, hogy van kedved, idöd, energiád, és nem utolsó sorban kitartásod hozzá :)
Üdv :
Márton Angelika

Engie0416
Engie0416 Wed, 2012-08-29 11:32

Szia!
Nem kétlem, hogy finom a húsgombóc, de nem eredeti a recept egyáltalán. Ha gondolod, én az eredeti svéd húsgombóc receptet el tudom neked küldeni :)
Húsból pl igaz, hogy kevert marha és sertés hús kell bele, de nem muszály betartani. Lehet csak ebböl vagy csak abból, esetleg keverni mással, ahogy te is csináltad. Tejszín nem kell hozzá. Vagy tej vagy víz, esetleg keverve a kettö. Sima örölt feketebors kell bele, só és finomra vágott vöröshagyma... meg ahogy írtad te is zsemlemorzsa, de ezt be szokták áztatni.
Ha ghondolod, elküldöm a receptet neked, hogy ki tudd próbálni. :)
( Az IKEA-s húsgombócot nem lehet megközelíteni sajnos, ugyamnis nekik van egy speciális receptjük, amit nem adnak ki. Én is próbáltam megszerezni azt a fahéjjas csiga ( kanelbullar) receptet, ami nekik van, de lehetetlenség) :(
Remélem nem veszed tolakodásnak, hogy csak így beleszólok a receptedbe, csak szeretnék segíteni :) Szimpatikusnak tünsz a történetleírásod alapján :)
Üdv; egy "svéd" magyar :)

837
darált marhahús 50 dkg
darált pulykahús 30 dkg
vaj 10 dkg
főzőtejszín 1 dl
zsemlemorzsa 10 dkg
tojás 2 db
1 tk
zöldbors 1 késhegynyi
szegfűbors 1 teáskanál
borókabogyó 2 db
napraforgó olaj 2 dl
marhacsont 70 dkg
zöldségkeverék 30 dkg
vöröshagyma 2 kis fej
vörösbor 7.5 dl
fekete bors 1 kk
babérlevél 3 db
kakukkfű 2 szál
0 ízlés szerint
sertészsír 1 ek
sűrített paradicsom 10 dkg