Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Klasszikus magyar gulyásleves

Klasszikus magyar gulyásleves
Klasszikus magyar gulyásleves
165 perc / előkészület: 15 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A klasszikus marhagulyás az az étel, amit minden nap meg tudnék enni. Ha csak rágondolok, rögtön megkívánom. Főzni is nagyszerű, mert folyamatosan változik az íze, és izgalmas mindig utána fűszerezni, hogy a végén tökéletes legyen. Fontos a gazdag, hagymás alap és a magas minőségű hazai fűszerpaprika használata. Nem érdemes spórolni semmin. Én ilyen trükkösen készítem, hogy a leve selymes, a hús puha, a zöldségek roppanósak legyenek benne, nézzétek!

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Ez a leves olyan gazdag, hogy tényleg nem kell hozzá más! Utána készítsünk palacsintát, nudlit vagy vargabélest.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst mossuk, hártyázzuk, kisebb kockákba vágjuk. A zöldségeket mossuk, pucoljuk. A fokhagymát áttörjük. A hagymát, paprikát és a zellerszárat apró kockába vágjuk, a répákat, zellert, burgonyát kisebb, nagyjából egyforma kockákba vágjuk.
  2. Egy nagy lábasba kb. 7-8 literesbe, közepes lángon felolvasztunk 2 nagy evőkanál mangalicazsírt. Rádobjuk a hagymát és megpároljuk. Menet közben hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát és a zellerszárat is. Nem elég üvegesre párolni, pici színt is kelljen kapnia az alapnak, hogy még több ízt tudjon majd a leveshez adni.
  3. Én ilyenkor kiveszem az alap nagy részét és összeturmixolom. Csak egy kicsi hagymás alapon pirítom a sóval-borssal megszórt húst, így jobban pirul, amitől több pörzsanyag kerül majd a lébe. A pirítás után visszaöntöm a hagymás pürét, ettől pedig selymesen krémes textúrát kap.
  4. A húspirítás végén fűszerezzünk: először a fűszerpaprikát szórjuk a lábasba, amivel jól forgassuk össze a húst, aztán mehet a babérlevél és a kömény is hozzá, öntsük fel kevés vízzel, majd sózzuk és borsozzuk utána.
  5. Ha felforrt a víz dobjuk bele az alul felül keresztbe bevagdosott paradicsomokat, és pár perc múlva vegyük ki őket, hogy a héjukat lehúzva összeturmixolhassuk és visszaönthessük most már folyékony ízesítőként.
  6. Aki nem akar a pürésítésekkel bajlódni, öntse a felkockázott paradicsomot is alaphoz, így tegye a felkockázott húst a lábasba, és mit egy pörköltet kezdje el puhítani a húst, csak utána öntse fel vízzel az egészet.
  7. Így hagyjuk főni a húst puhulásig, néha keverjük át.
  8. Közben készítsük el a csipetkét. Üssünk egy tojást egy kicsi tálba, sózzuk, és keverés közben adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. Gyúrjuk jól össze, és lisztes kézzel sodorva csipkedjük egy lisztes deszkára a tésztát. Közben lisztezzük újból, és mozgassuk át, hogy hogy ne ragadjanak össze. Ha soknak találjuk (ha mondjuk nagy volt a tojás és sok lisztet vett fel), akkor csak a felét, háromnegyedét tegyük majd a levesbe, a többit szárítsuk ki későbbre.
  9. Ha megpuhult a hús, a burgonya kivételével mehet az összes zöldség a levesbe. Ekkor öntsük fel még úgy 4 liter vízzel az egészet, hogy jól lepje el. Most egy kicsit feljebb vehetjük a lángot.
  10. Forrás után 5-6 perc múlva, amikor a zöldség még csak félig puha, adjuk hozzá a burgonyát és a csipetkét. Keverjük néha át, ne ragadjon le a tészta. Ha feljött az összes a víz tetejére, és a burgonya is megpuhult, akkor húzzuk le a tűzről a lábast. Ellenőrizzük az ízeket.
  11. Tálaljuk tányérokba a levest, szórjuk meg aprított petrezselyemmel. Tegyünk az asztalra frissen szelt házi kenyeret, zöld, hegyes erős paprikát, Erős Pistát vagy szárított csípős fűszerpaprikát az erősebb ízek kedvelőinek. Jó étvágyat hozzá.
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 5 695
elküldve: 1
receptkönyvben: 66
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
287 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei, gourmet
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

gulyásleves, marhagulyás, tradicionális gulyás, gulyás

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

333
mangalica zsír 2 ek
vöröshagyma 2 nagy db
fokhagyma 2 gerezd
paprika 2 közepes db
halványító zeller 2 közepes szár
paradicsom 2 közepes db
marhalábszár 1.5 kg
fűszerpaprika 3 teáskanál
babérlevél 2 db
őrölt fűszerkömény 2 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
zeller 1 közepes db
pasztinák 2 db
sárgarépa 6 közepes db
burgonya 4 közepes db
petrezselyem 1 csokor
finomliszt 7 dkg
tojás 1 db
1 késhegynyi
víz 4 l