r
Nosalty Logó

Klasszikus magyar gulyásleves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Gréti
Klasszikus magyar gulyásleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 333 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 3331 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 41 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    36.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    836.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    412 mg
  • Nátrium
    222 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    677.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    396 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    97 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    1509 micro
  • β-karotin
    3911 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    490 micro
Összesen 333 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    363.2 g

Zsír

  • Összesen
    96.9 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    794 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8367.2 g
  • Cink
    111 mg
  • Szelén
    312 mg
  • Kálcium
    982 mg
  • Vas
    47 mg
  • Magnézium
    572 mg
  • Foszfor
    4116 mg
  • Nátrium
    2221 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    240.2 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    6772.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3963 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    50 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    368 mg
  • D vitamin:
    70 micro
  • K vitamin:
    969 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    100 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    584 micro
  • Kolin:
    311 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    15090 micro
  • β-karotin
    39106 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    5150 micro
  • Lut-zea
    4901 micro
Összesen 3331 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    107.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    193 micro
  • β-karotin
    501 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    66 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 41 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst mossuk, hártyázzuk, kisebb kockákba vágjuk. A zöldségeket mossuk, pucoljuk. A fokhagymát áttörjük. A hagymát, paprikát és a zellerszárat apró kockába vágjuk, a répákat, zellert, burgonyát kisebb, nagyjából egyforma kockákba vágjuk.
  2. Egy nagy lábasba kb. 7-8 literesbe, közepes lángon felolvasztunk 2 nagy evőkanál mangalicazsírt. Rádobjuk a hagymát és megpároljuk. Menet közben hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát és a zellerszárat is. Nem elég üvegesre párolni, pici színt is kelljen kapnia az alapnak, hogy még több ízt tudjon majd a leveshez adni.
  3. Én ilyenkor kiveszem az alap nagy részét és összeturmixolom. Csak egy kicsi hagymás alapon pirítom a sóval-borssal megszórt húst, így jobban pirul, amitől több pörzsanyag kerül majd a lébe. A pirítás után visszaöntöm a hagymás pürét, ettől pedig selymesen krémes textúrát kap.
  4. A húspirítás végén fűszerezzünk: először a fűszerpaprikát szórjuk a lábasba, amivel jól forgassuk össze a húst, aztán mehet a babérlevél és a kömény is hozzá, öntsük fel kevés vízzel, majd sózzuk és borsozzuk utána.
  5. Ha felforrt a víz dobjuk bele az alul felül keresztbe bevagdosott paradicsomokat, és pár perc múlva vegyük ki őket, hogy a héjukat lehúzva összeturmixolhassuk és visszaönthessük most már folyékony ízesítőként.
  6. Aki nem akar a pürésítésekkel bajlódni, öntse a felkockázott paradicsomot is alaphoz, így tegye a felkockázott húst a lábasba, és mit egy pörköltet kezdje el puhítani a húst, csak utána öntse fel vízzel az egészet.
  7. Így hagyjuk főni a húst puhulásig, néha keverjük át.
  8. Közben készítsük el a csipetkét. Üssünk egy tojást egy kicsi tálba, sózzuk, és keverés közben adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. Gyúrjuk jól össze, és lisztes kézzel sodorva csipkedjük egy lisztes deszkára a tésztát. Közben lisztezzük újból, és mozgassuk át, hogy hogy ne ragadjanak össze. Ha soknak találjuk (ha mondjuk nagy volt a tojás és sok lisztet vett fel), akkor csak a felét, háromnegyedét tegyük majd a levesbe, a többit szárítsuk ki későbbre.
  9. Ha megpuhult a hús, a burgonya kivételével mehet az összes zöldség a levesbe. Ekkor öntsük fel még úgy 4 liter vízzel az egészet, hogy jól lepje el. Most egy kicsit feljebb vehetjük a lángot.
  10. Forrás után 5-6 perc múlva, amikor a zöldség még csak félig puha, adjuk hozzá a burgonyát és a csipetkét. Keverjük néha át, ne ragadjon le a tészta. Ha feljött az összes a víz tetejére, és a burgonya is megpuhult, akkor húzzuk le a tűzről a lábast. Ellenőrizzük az ízeket.
  11. Tálaljuk tányérokba a levest, szórjuk meg aprított petrezselyemmel. Tegyünk az asztalra frissen szelt házi kenyeret, zöld, hegyes erős paprikát, Erős Pistát vagy szárított csípős fűszerpaprikát az erősebb ízek kedvelőinek. Jó étvágyat hozzá.
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 38
  • 7 napos nézettség: 268
  • Össznézettség: 104659
  • Feltöltés dátuma: 2019. november 15.

Ajánló

Ez a leves olyan gazdag, hogy tényleg nem kell hozzá más! Utána készítsünk palacsintát, nudlit vagy vargabélest.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A klasszikus marhagulyás az az étel, amit minden nap meg tudnék enni. Ha csak rágondolok, rögtön megkívánom. Főzni is nagyszerű, mert folyamatosan változik az íze, és izgalmas mindig utána fűszerezni, hogy a végén tökéletes legyen. Fontos a gazdag, hagymás alap és a magas minőségű hazai fűszerpaprika használata. Nem érdemes spórolni semmin. Én ilyen trükkösen készítem, hogy a leve selymes, a hús puha, a zöldségek roppanósak legyenek benne, nézzétek!

Hozzászólások

Anagyferó

A klasszikusba nem teszünk szárzellert és pasztinákot. Marhahúsból is a lábszárból az igazi.

mnb

Ez azért már túlzás! Ez nem klasszikus gulyásleves, hanem egy klasszikus "bmv" (bele minden vacakot" leves. A néprajzosok leírásai és kutatásai szerint a klasszikus gulyáslevesben csak és kizárólag marhahús, hagyma, krumpli, ?rölt pirospaprika, piros csöves paprika, víz és só található. Ezt mindet egyszerre beletették a bográcsba (az ?rölt pirospaprika és a krumpli kivételével) alágyújtottak és elmentek dolgozni. Valaki néha ránézett a t?zre és a f?zés vége felé beletette a paprikát és a krumplit. Ennyi és nem több, nem kevesebb. Semmiféle zöldség, babérlevél(!), kömény, csipetke, halványító zeller szóba sem jöhetett, Képzeld el a gulyást, mikor munka helyett ezekkel pöcsöl. A számadó a csillagokat leszedte volna az égr?l, a "szakácsot" meg azonnal elkergeti a gulya közeléb?l. Hagyományainkat nem szabad meghamisítani, azokat szent dolgokként kell kezelni, hogy tényleg hagyományosnak lehessen hívni, amit készítünk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek