r
Nosalty Logó

Klasszikus magyar gulyásleves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Gréti
Klasszikus magyar gulyásleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 333 kcal
  • 5% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 3331 kcal
  • 5% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 41 kcal
  • 5% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    36.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    836.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    412 mg
  • Nátrium
    222 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    677.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    396 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    97 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    1509 micro
  • β-karotin
    3911 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    490 micro
Összesen 333 kcal
  • 5% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    363.2 g

Zsír

  • Összesen
    96.9 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    794 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8367.2 g
  • Cink
    111 mg
  • Szelén
    312 mg
  • Kálcium
    982 mg
  • Vas
    47 mg
  • Magnézium
    572 mg
  • Foszfor
    4116 mg
  • Nátrium
    2221 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    240.2 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    6772.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3963 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    50 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    368 mg
  • D vitamin:
    70 micro
  • K vitamin:
    969 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    100 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    584 micro
  • Kolin:
    311 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    15090 micro
  • β-karotin
    39106 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    5150 micro
  • Lut-zea
    4901 micro
Összesen 3331 kcal
  • 5% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    107.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    193 micro
  • β-karotin
    501 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    66 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 41 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst mossuk, hártyázzuk, kisebb kockákba vágjuk. A zöldségeket mossuk, pucoljuk. A fokhagymát áttörjük. A hagymát, paprikát és a zellerszárat apró kockába vágjuk, a répákat, zellert, burgonyát kisebb, nagyjából egyforma kockákba vágjuk.
  2. Egy nagy lábasba kb. 7-8 literesbe, közepes lángon felolvasztunk 2 nagy evőkanál mangalicazsírt. Rádobjuk a hagymát és megpároljuk. Menet közben hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát és a zellerszárat is. Nem elég üvegesre párolni, pici színt is kelljen kapnia az alapnak, hogy még több ízt tudjon majd a leveshez adni.
  3. Én ilyenkor kiveszem az alap nagy részét és összeturmixolom. Csak egy kicsi hagymás alapon pirítom a sóval-borssal megszórt húst, így jobban pirul, amitől több pörzsanyag kerül majd a lébe. A pirítás után visszaöntöm a hagymás pürét, ettől pedig selymesen krémes textúrát kap.
  4. A húspirítás végén fűszerezzünk: először a fűszerpaprikát szórjuk a lábasba, amivel jól forgassuk össze a húst, aztán mehet a babérlevél és a kömény is hozzá, öntsük fel kevés vízzel, majd sózzuk és borsozzuk utána.
  5. Ha felforrt a víz dobjuk bele az alul felül keresztbe bevagdosott paradicsomokat, és pár perc múlva vegyük ki őket, hogy a héjukat lehúzva összeturmixolhassuk és visszaönthessük most már folyékony ízesítőként.
  6. Aki nem akar a pürésítésekkel bajlódni, öntse a felkockázott paradicsomot is alaphoz, így tegye a felkockázott húst a lábasba, és mit egy pörköltet kezdje el puhítani a húst, csak utána öntse fel vízzel az egészet.
  7. Így hagyjuk főni a húst puhulásig, néha keverjük át.
  8. Közben készítsük el a csipetkét. Üssünk egy tojást egy kicsi tálba, sózzuk, és keverés közben adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. Gyúrjuk jól össze, és lisztes kézzel sodorva csipkedjük egy lisztes deszkára a tésztát. Közben lisztezzük újból, és mozgassuk át, hogy hogy ne ragadjanak össze. Ha soknak találjuk (ha mondjuk nagy volt a tojás és sok lisztet vett fel), akkor csak a felét, háromnegyedét tegyük majd a levesbe, a többit szárítsuk ki későbbre.
  9. Ha megpuhult a hús, a burgonya kivételével mehet az összes zöldség a levesbe. Ekkor öntsük fel még úgy 4 liter vízzel az egészet, hogy jól lepje el. Most egy kicsit feljebb vehetjük a lángot.
  10. Forrás után 5-6 perc múlva, amikor a zöldség még csak félig puha, adjuk hozzá a burgonyát és a csipetkét. Keverjük néha át, ne ragadjon le a tészta. Ha feljött az összes a víz tetejére, és a burgonya is megpuhult, akkor húzzuk le a tűzről a lábast. Ellenőrizzük az ízeket.
  11. Tálaljuk tányérokba a levest, szórjuk meg aprított petrezselyemmel. Tegyünk az asztalra frissen szelt házi kenyeret, zöld, hegyes erős paprikát, Erős Pistát vagy szárított csípős fűszerpaprikát az erősebb ízek kedvelőinek. Jó étvágyat hozzá.
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 498
  • Tegnapi nézettség: 65
  • 7 napos nézettség: 420
  • Össznézettség: 181176
  • Feltöltés dátuma: 2019. november 15.

Ajánló

Ez a leves olyan gazdag, hogy tényleg nem kell hozzá más! Utána készítsünk palacsintát, nudlit vagy vargabélest.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A klasszikus marhagulyás az az étel, amit minden nap meg tudnék enni. Ha csak rágondolok, rögtön megkívánom. Főzni is nagyszerű, mert folyamatosan változik az íze, és izgalmas mindig utána fűszerezni, hogy a végén tökéletes legyen. Fontos a gazdag, hagymás alap és a magas minőségű hazai fűszerpaprika használata. Nem érdemes spórolni semmin. Én ilyen trükkösen készítem, hogy a leve selymes, a hús puha, a zöldségek roppanósak legyenek benne, nézzétek!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!