Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt túrós batyu 6.

Kelt túrós batyu 6.
Kelt túrós batyu 6.
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy házi túrós batyu recept, a tésztája omlósabb, mint a megszokott túrós batyué, ez a benne lévő nagyobb mennyiségű margarinnak köszönhető. Ezt a változatot mi finomabbnak találtuk, mint a kevéssé vajasat. Egyik boltban kapható társa sem versenyezhet vele sem ízben, sem állagban! A túrótöltelék mennyiségét lehet csökkenteni, de nem érdemes! A tésztába inkább tegyünk édesítőt, mert a cukor "lehúzza" a kelesztés közben!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a locsoláshoz

ajánlat

Ebből az adagból én kb. 60 darabot hoztam ki. Tejjel fogyasztva ideális reggeli/uzsonna lehet, esetleg 3. (desszert) fogásnak magyaros főétel után kiváló!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejből 1 dl-nyit kiveszünk, langyosra melegítjük, feloldunk benne 1 tk kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk meleg helyen (kb. 5-10 perc).
  2. A lisztet átszitáljuk, elkavarjuk benne alaposan a sót, cukrokat és az édesítőt.
  3. A megfuttatott élesztőt, a tojásokat, a vajat, a tejet (fokozatosan!) hozzáadjuk a liszthez, elkezdünk "belemászni".
  4. Alaposan dagasztjuk a tésztát, míg lágy, ámde sima és tálhoz/kezünkhöz nem ragadó állagú lesz.
  5. Kelesztjük 45 percen át meleg helyen lefedve.
  6. Elkészítjük rögtön utána a tölteléket: a túrót villával áttörjük, hozzákeverünk minden hozzávalót, a tojások fehérjéit külön habbá verjük, majd azt is belerakjuk. Hűtőbe téve állni hagyjuk.
  7. A tésztát két részre szedjük - külön-külön nyújtjuk ki - vékonyra.
  8. Kb. 12x12 cm-es négyzetekre vágjuk a kinyújtott tésztát. Egyenként mindegyikbe egy kanál tölteléket rakunk, majd a szemközti csúcsokat egymásra hajtjuk.
  9. Egymástól min. 2 cm távolságra rakjuk őket sütőlapra, lekenjük őket a felkavart tojással.
  10. Hideg sütőbe rakjuk, pihentetjük 15 percig, majd bekapcsoljuk/begyújtjuk - aranybarnára sütjük.
  11. A sütőből történő kivétel előtt 5 perccel meglocsoljuk őket felforralt, vanília cukros tejjel.
  12. Esetleg porcukros hintéssel langyosra hűlve tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 15 353
elküldve: 3
receptkönyvben: 206
elkészítve: 6/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Boyar

Mióta szakács: 2011.01.25.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós táska, túrós batyu - lágy tésztájú

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1390
finomliszt 80 dkg
tej 4 dl
tojás 2 db
tojássárgája 1 db
friss élesztő 4 dkg
vaj 25 dkg
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
1 tk
édesítőszer 1 teáskanál
tehéntúró 70 dkg
búzadara 2 evőkanál
vaníliás cukor 4 csomag
cukor 12 dkg
citromhéj 2 citromból nyert
mazsola 20 dkg
tojás 2 db
fahéj 1 kávéskanál
tojás 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
tej 2 dl