r
Nosalty Logó

Kelt túrós batyu 6.

NS
Kelt túrós batyu 6.
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a locsoláshoz

1390
Kalória
43.6g
Fehérje
188.9g
Szénhidrát
50.2g
Zsír
149.8g
Víz
275.8g
Koleszterin
6g
Élelmi rost
78.1g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a locsoláshoz

Összesen 1390 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a locsoláshoz

Összesen 8333 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a locsoláshoz

Összesen 257 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.6 g

Zsír

  • Összesen
    50.2 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    276 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2107.2 g
  • Cink
    306 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    290 mg
  • Vas
    237 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    532 mg
  • Nátrium
    601 mg
  • Réz
    12 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    188.9 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    149.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    362 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    30 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    140 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    117 micro
  • Kolin:
    174 mg
  • Retinol - A vitamin:
    356 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    264 micro
Összesen 1390 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    261.5 g

Zsír

  • Összesen
    301.5 g
  • Telített zsírsav
    171 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    1655 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12643.1 g
  • Cink
    1834 mg
  • Szelén
    365 mg
  • Kálcium
    1742 mg
  • Vas
    1420 mg
  • Magnézium
    354 mg
  • Foszfor
    3190 mg
  • Nátrium
    3604 mg
  • Réz
    72 mg
  • Mangán
    62 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1133.3 g
  • Cukor
    469 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    899 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2174 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    242 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    177 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    842 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    701 micro
  • Kolin:
    1041 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2139 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    413 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1582 micro
Összesen 8333 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    392.9 g
  • Cink
    57 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    26 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 257 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejből 1 dl-nyit kiveszünk, langyosra melegítjük, feloldunk benne 1 tk kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk meleg helyen (kb. 5-10 perc).
  2. A lisztet átszitáljuk, elkavarjuk benne alaposan a sót, cukrokat és az édesítőt.
  3. A megfuttatott élesztőt, a tojásokat, a vajat, a tejet (fokozatosan!) hozzáadjuk a liszthez, elkezdünk "belemászni".
  4. Alaposan dagasztjuk a tésztát, míg lágy, ámde sima és tálhoz/kezünkhöz nem ragadó állagú lesz.
  5. Kelesztjük 45 percen át meleg helyen lefedve.
  6. Elkészítjük rögtön utána a tölteléket: a túrót villával áttörjük, hozzákeverünk minden hozzávalót, a tojások fehérjéit külön habbá verjük, majd azt is belerakjuk. Hűtőbe téve állni hagyjuk.
  7. A tésztát két részre szedjük - külön-külön nyújtjuk ki - vékonyra.
  8. Kb. 12x12 cm-es négyzetekre vágjuk a kinyújtott tésztát. Egyenként mindegyikbe egy kanál tölteléket rakunk, majd a szemközti csúcsokat egymásra hajtjuk.
  9. Egymástól min. 2 cm távolságra rakjuk őket sütőlapra, lekenjük őket a felkavart tojással.
  10. Hideg sütőbe rakjuk, pihentetjük 15 percig, majd bekapcsoljuk/begyújtjuk - aranybarnára sütjük.
  11. A sütőből történő kivétel előtt 5 perccel meglocsoljuk őket felforralt, vanília cukros tejjel.
  12. Esetleg porcukros hintéssel langyosra hűlve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Egy házi túrós batyu recept, a tésztája omlósabb, mint a megszokott túrós batyué, ez a benne lévő nagyobb mennyiségű margarinnak köszönhető. Ezt a változatot mi finomabbnak találtuk, mint a kevéssé vajasat. Egyik boltban kapható társa sem versenyezhet vele sem ízben, sem állagban! A túrótöltelék mennyiségét lehet csökkenteni, de nem érdemes! A tésztába inkább tegyünk édesítőt, mert a cukor "lehúzza" a kelesztés közben!

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek