r
Nosalty Logó

Meggyes-mákos kelt csiga

Lakos Benedek
Meggyes-mákos kelt csiga
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A meggytöltelékhez

A máktöltelékhez

518
Kalória
12.4g
Fehérje
85.9g
Szénhidrát
13.3g
Zsír
23.4g
Víz
67.7g
Koleszterin
4.5g
Élelmi rost
25.1g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A meggytöltelékhez

A máktöltelékhez

Összesen 518 kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A meggytöltelékhez

A máktöltelékhez

Összesen 4135 kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A meggytöltelékhez

A máktöltelékhez

Összesen 255 kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    899.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    257 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    341 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    85.9 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    23.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 518 kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    99 g

Zsír

  • Összesen
    106.2 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    542 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7199.1 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    226 mg
  • Kálcium
    2054 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    479 mg
  • Foszfor
    1664 mg
  • Nátrium
    2731 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    687.3 g
  • Cukor
    201 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    187.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    495 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    433 micro
  • Kolin:
    406 mg
  • Retinol - A vitamin:
    484 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    115 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    529 micro
Összesen 4135 kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    442.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    168 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    11.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 255 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a sóval. A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha kész, hozzáadjuk a liszthez a tojássárgájával, maradék tejjel és puha vajjal. Alaposan kidagasztjuk az egészet, míg fényes és feszes nem lesz a gombóc felülete. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A meggytöltelékhez

  1. A pudingport csomómentesre keverjük a meggybefőtt levével, majd a befőtt többi részével feltesszük főni. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett addig rotyogtatjuk, míg be nem sűrűsödik. Egy tálba öntjük, a felszínére frissentartó fóliát nyomunk és hagyjuk teljesen kihűlni.

A máktöltelékhez

  1. A tojásfehérjéket elkezdjük robotgéppel verni. Ha már habos, fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot és tovább verjük, míg fényes habot nem kapunk. Ekkor hozzáadjuk a mákot és citromhéjat is, mindkettőt alaposan elkeverve a habban. Sűrűbb, de kenhető tölteléket kell kapnunk.
  2. A megkelt és átgyúrt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk. Rákenjük a máktölteléket (a tőlünk távolabbi végén hagyjunk csupaszon egy kétujjnyi részt, nehogy túlcsorduljon a töltelék), majd rákanalazzuk a meggyet is.
  3. Szorosan felcsavarjuk a tésztát, majd 5 centiméter széles csigákat vágunk a tésztakígyóból. Kivajazott tepsire tesszük őket: kerülhetnek egymáshoz kicsit közelebb, hadd süljenek össze, de azért legyen köztük némi hely. Lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük a csigákat.
  4. A megkelt süteményt 180 fokos sütőbe toljuk és 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd frissen tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

A meggy és mák házassága egyszerűen mennyei kombináció, eresszük hát őket össze minél több receptben, ha tudjuk. A kelt csiga foszlós tésztája szívesen befogadja ezeket a karakteres ízeket, süssünk minél többet a csavaros édességből.

Nosalty stories

További receptek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek