adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g finomliszt
-
1 teáskanál só
-
3 ek cukor
-
400 ml tej
-
20 g friss élesztő
-
2 db tojássárgája
A meggytöltelékhez
-
1 csomag pudingpor
A máktöltelékhez
-
2 db tojásfehérje
-
150 g porcukor
-
1 citromból nyert citromhéj
518
Kalória
12.4g
Fehérje
85.9g
Szénhidrát
13.3g
Zsír
23.4g
Víz
67.7g
Koleszterin
4.5g
Élelmi rost
25.1g
Cukor
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
1g só0 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
50g tej28 kcal
-
3 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
6g vaj45 kcal
A meggytöltelékhez
-
25g meggybefőtt18 kcal
-
6g pudingpor21 kcal
A máktöltelékhez
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
19g porcukor73 kcal
-
13g mák66 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
Összesen
518
kcal
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
6g só0 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
400g tej224 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g vaj359 kcal
A meggytöltelékhez
-
200g meggybefőtt144 kcal
-
45g pudingpor171 kcal
A máktöltelékhez
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
100g mák525 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
Összesen
4135
kcal
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
30.7g finomliszt112 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
24.6g tej14 kcal
-
1.2g friss élesztő1 kcal
-
2.5g tojássárgája8 kcal
-
3.1g vaj22 kcal
A meggytöltelékhez
-
12.3g meggybefőtt9 kcal
-
2.8g pudingpor11 kcal
A máktöltelékhez
-
4.9g tojásfehérje3 kcal
-
9.2g porcukor36 kcal
-
6.1g mák32 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
Összesen
255
kcal
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 899.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 257 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 208 mg
-
Nátrium 341 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 85.9 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 23.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
518
kcal
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 99 g
Zsír
-
Összesen 106.2 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 542 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7199.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 226 mg
-
Kálcium 2054 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 479 mg
-
Foszfor 1664 mg
-
Nátrium 2731 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrát
-
Összesen 687.3 g
-
Cukor 201 mg
-
Élelmi rost 36 mg
Víz
-
Összesen 187.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 495 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 433 micro
-
Kolin: 406 mg
-
Retinol - A vitamin: 484 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 115 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 529 micro
Összesen
4135
kcal
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 442.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 126 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 168 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 42.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 11.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
255
kcal
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet elkeverjük a sóval. A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha kész, hozzáadjuk a liszthez a tojássárgájával, maradék tejjel és puha vajjal. Alaposan kidagasztjuk az egészet, míg fényes és feszes nem lesz a gombóc felülete. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A meggytöltelékhez
- A pudingport csomómentesre keverjük a meggybefőtt levével, majd a befőtt többi részével feltesszük főni. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett addig rotyogtatjuk, míg be nem sűrűsödik. Egy tálba öntjük, a felszínére frissentartó fóliát nyomunk és hagyjuk teljesen kihűlni.
A máktöltelékhez
- A tojásfehérjéket elkezdjük robotgéppel verni. Ha már habos, fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot és tovább verjük, míg fényes habot nem kapunk. Ekkor hozzáadjuk a mákot és citromhéjat is, mindkettőt alaposan elkeverve a habban. Sűrűbb, de kenhető tölteléket kell kapnunk.
- A megkelt és átgyúrt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk. Rákenjük a máktölteléket (a tőlünk távolabbi végén hagyjunk csupaszon egy kétujjnyi részt, nehogy túlcsorduljon a töltelék), majd rákanalazzuk a meggyet is.
- Szorosan felcsavarjuk a tésztát, majd 5 centiméter széles csigákat vágunk a tésztakígyóból. Kivajazott tepsire tesszük őket: kerülhetnek egymáshoz kicsit közelebb, hadd süljenek össze, de azért legyen köztük némi hely. Lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük a csigákat.
- A megkelt süteményt 180 fokos sütőbe toljuk és 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd frissen tálaljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 40 p
- Főzés ideje: 5 p
- Sütés ideje: 30 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
A meggy és mák házassága egyszerűen mennyei kombináció, eresszük hát őket össze minél több receptben, ha tudjuk. A kelt csiga foszlós tésztája szívesen befogadja ezeket a karakteres ízeket, süssünk minél többet a csavaros édességből.