Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Keles köles

Keles köles
Keles köles
60 perc / előkészület: 10 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kívántam a kelkáposztát, de dunsztom nem volt, hogyan készítsem el. Még akkor sem, amikor a káposztát már  a hagymán fonnyasztottam. Arra gondoltam, ebből rakott kel lesz. Alulra és felülre megy egy-egy réteg fetás kel, közé pedig a köles paradicsomraguval. De aztán felrémlett előttem a sok mosatlan, ugye egy plusz edény a kölesnek, egy jénai a rakottnak és egyébként sem volt ingerenciám az eleve trópusi éghajlatú konyhában hamarabb félpuhára főni, mint a káposzta. Hogy a sütő bekapcsolását elkerüljem, a következő ötletem támadt: egyetlen fazékba szépen belerakok mindent! Így is lett. És milyen jól tettem. Persze sejtettem, hogy a végeredmény közel sem lesz olyan guszta, mint egy réteges rakottas. Azonban annyira finomra sikeredett, hogy mindenképpen szerettem volna megosztani az ötletet Veletek. Előkaptam hát a fotóapparátot, és akkor kerültem igen nagy bajba. A fazékban remegő, pihegő massza mindennek nevezhető volt, csak fotogénnek nem. Ráadásul csak 5 percem volt a kattogtatásra, így hát ennyi telt tőlem. Nem lehet mindenből várat építeni. ;-D

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Puha fehér kenyérrel tunkolva... Húsimádóknak köretként is el tudom képzelni, például natúr szelet mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy lábasban az olajon megdinszteljük a hagymát. Ha csipet sóval megszórjuk és lefedjük, hamarabb kiereszti a levét, és nem kozmál oda.
  2. A kelkáposztát leveleire szedjük, torzsáját eltávolítjuk. Éles késsel, az ujjainkra vigyázva, kivágjuk a vastagabb, keményebb ereket, majd laskára aprítjuk.
  3. A káposztát az összezúzott fokhagymával együtt rátesszük a hagymára, és időnként átforgatva addig pirítjuk-pároljuk, amíg a felére össze nem esik.
  4. Felöntjük az alaplével, ízesítjük sóval, borssal, köménnyel. Fedő alatt félpuhára főzzük.
  5. Hozzáadjuk a kölest, a paradicsomlevet, kávéskanálnyi szárított bazsalikomot. 3 dl vizet itt még felvesz, hogy a köles tudjon megpuhulni.
  6. Gyakori keverés mellett a kölessel 25-30 perc alatt készre főzzük, végül belemorzsoljuk a fetát és jól elkeverjük benne, (de ez a mozdulat el is hagyható, ha túl bizarrnak hangozna).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 760
elküldve: 3
receptkönyvben: 168
elkészítve: 9/11
Facebookon megjelent: -

szakács

kicsivik

Mióta szakács: 2011.04.27.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

paradicsomos kelkáposzta kölessel ,köleses kelkáposzta

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kisjudi
kisjudi Fri, 2013-11-08 14:00

Aaaanyira jó ez a recept! végre valami ami nem kelkáposzta főzelék,és ízletes és ötletes.. :) én rakottasan csináltam meg,nagyondenagyonjóóó. köszi

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2013-11-08 23:51

Kisjudi!
Ugye ugye, lehet egyszerű alapanyagokból is finomat és egészségeset főzni?! Örülök, hogy ízlett!
Nézz szét a többi receptem között is, vagy a blogomon, amit sajnos már régóta nem volt időm frissíteni: frankogasztro.blog.hu
Üdvözlettel: Viki

jkerekes8
jkerekes8 / jkerekes8 Mon, 2011-09-05 20:46

Ez nagyon különleges, és nagyon kreatív! Muszáj lesz hamarosan kipróbálnom. Esetleg a fetát nem lehetne helyettesíteni "mittudomén".... gombával? Férjem nincs oda a fetáért....vagy csak csupán kihagyom...

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2011-09-06 13:15

Kedves jkerekes8! A feta természetesen elhagyható, én is csak egy picit tettem bele, hogy selymesebb legyen. Tejföllel helyettesíthető. Váljon egészségetekre!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2011-09-06 13:13

Kedves Amurath, remélem nem fogok csalódást okozni! Sajnos mára mellőzötté vált ételeinkben a köles, pedig ez az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Amellett, hogy nagyon ízletes , sokféle ásványi anyagot (pl. vas, fluor, foszfor, kén, magnézium, kalcium, szilícium stb.) és vitamint (B 1 -, B 2 -, B 6 -vitamin, niacin) tartalmaz.

275
kelkáposzta 1 kg
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 3 gerezd
szárnyas alaplé 0.5 l
köles 10 dkg
paradicsomlé 3 dl
feta sajt 5 dkg
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 3 ek
víz 3 dl