Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kecskeméti barackos kölestorta

Kecskeméti barackos kölestorta
Kecskeméti barackos kölestorta
95 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden évben elterveztem, hogy megsütöm az ország tortáját, de eddig még sosem jött össze (többnyire a kevésbé gyakori és ismert hozzávalók miatt). Most azonban eljött az én időm. Ez a kölestorta - mondhatni - egészen egyszerű és egészséges torta, és gluténmentes is ráadásul. Mivel igyekszünk egészségesebben táplálkozni, nálunk gyakoriak a gabonakásák reggelire, vacsorára. Így kölesünk, sőt lenmagunk is volt otthon. Házilag szoktunk befőtteket, lekvárokat is készíteni, így a gyümölccsel sem volt gond. (Az eredeti recept szerint persze nem dzsem kell a tortához, hanem friss barackból készült öntet, de mivel már idényen kívül vagyunk, nem akartam plussz költségeket, így gondoltam, megteszi a házi barackdzsem. És tényleg finom volt!) Ha már a spórolásnál járunk, meg kell említeni azt is, hogy elvileg Zila formában kellett volna készíteni, de mivel az elég drága, így megoldottam egy ősrégi, mamámtól örökölt, egyszerű kapcsos formában is. Szóval végül csak túrót és egy kevés mandulát kellett vennem, a többi mind fellelhető volt otthon. Nagyon macerásnak tűnik az elkészítése, de nem is olyan vészes. Ezt most tényleg komolyan mondom. Először egy sima köleskása főzés, aztán egy két kavarás, és kész is a tészta (habár az viszonylag sokáig sül, és nekem a nagy hőségben igencsak lassan is hűlt ki), a krémhez is csak tejszínt kell verni, meg egy kis zselatint készíteni (de én azt is csak mikrózni szoktam, úgy is tökéletes). A díszítéssel persze el lehet pepecselni, de én élvezem csinálni, szóval ez nem volt probléma. Na és az eredmény? Egy nagyon tömör, kellemesen barackos és mandulás ízű hideg finomság, amit nagy adag dzsemmel tanácsos kísérni. A köles íz dominál, aki nem ismeri, lehet, hogy kissé furcsa lesz neki. Mi nagyon szeretjük a kölest, ami mellesleg nagyon egészséges is. A tortát egyébként nővérem születésnapjára készítettem, aki nagyon megörült, hiszen nagy kedvence a köles. Szerencsére jól sikerült, bár voltak nehézségek...(a tej először mindenféle szagolgatás és kóstolgatás ellenére is megtúrósodott, utána meg kiderült, hogy a tejszínem is megromlott, és szaladni kellett a boltba... ez a nagy meleg kicsit megfuttatott, de szerencsére a sütemény nem bánta, mert a tej és a tejszín is pótolva lett)

hozzávalók / 12 adag

A köles alapfőzethez

A kölespiskótához

A krémhez

A díszítéshez és a tálaláshoz

ajánlat

Azoknak ajánlom, akik szeretnek a konyhában sütögetni, és kóstolnának valami finomat és különlegeset, ami mellesleg egészséges és gluténmentes is!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a köles alapfőzetet készítjük el. Ehhez a hántolt kölest alaposan átmossuk forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett puhára főzzük a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével (Kb. 15 perc). Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. (Ezáltal mintegy 1400 gramm köles alap készül.)
  2. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és alufóliával letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró köles alap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez.
  3. A maradék lefőtt, forró köles alaphoz (960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a köles alap ne legyen forróbb 80 °C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük egy sütőpapírral alul kibélelt kapcsos tortaformába. (Én 26 centi átmérőjűben sütöttem, mert csak ilyen van. De, aki magasabbra szeretné, szerintem készítheti 23-24 centisbe! Az eredeti recept szerint szilikonos sütőpapír kell két rétegbe, de nekem csak sima Coop-os sütőpapírom volt, az is csak egy rétegben, mégis simán kijött.) Előmelegített sütőben készre sütjük. Majd rácsra fordítjuk, és azonnal kivágjuk a sütőkarikából. Teljesen kihűtjük.
  4. A félretett és langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz hozzákeverjük a feldarabolt sárgabarackkonzervet, a sárgabaracköntet (vagy dzsemet), majd a felvert tejszínhabbal lazítjuk. A zseletint fél dl langyos vízbe keverjük, majd mikróban megforrósítjuk. Kevergetve hűtjük egy kicsit, majd miután kevertünk hozzá pár kanálnyit a köleskrémből, az egészet belekavarjuk. Azt a tortaformát, amiben a piskótát sütöttük, folpackkal kibéleljük és a kissé folyós köleskrémet beleöntjük. A piskótát óvatosan ráillesztjük és az egészet betesszük legalább 2 órára a hűtőbe.
  5. Utána a tortakarikát leemeljük, a süteményt egy tálca segítségével átfordítjuk, a folpackot lehúzzuk róla. Tizenkét kis háromszöget körben a tortán bekenünk vékonyan dzsemmel. (Én úgy csináltam, hogy sütőpapírból kivágtam egy tortaforma méretű kört, azt szépen elosztottam 12 cikkre, egy szeletet kivágtam. Erre egy kisebb háromszöget rajzoltam, amit kivágtam. Ezután ezt a sablonszerűt szépen rásimítottam a tortára – ezt már csak szemre néztem – és a lyukra kanalaztam nagyon kevés dzsemet, amit szépen el is simítottam. Így jutott a papírra is, de mikor felhúztam, szép egyenes és szabályos háromszögeket kaptam a tortán.)
  6. Ezután a csokit megolvasztjuk, majd sütőpapíron elkenjük. Ha megdermedt, forró vízbe mártott (és utána szárazra) törölt késsel 12 kisebb háromszöget vágunk ki. Ezeket szépen körben elhelyezzük a torta szélén. Végül pedig minden szeletre egy-egy kis sárgabarackot ültetünk úgy, hogy a csoki és a dzsemes rész is látszódjon, csak a sarkok legyenek takarásban. Szeletekre vágva, sárgabarackdzsemmel tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 65 766
elküldve: 23
receptkönyvben: 612
elkészítve: 27/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Rusvai Katalin

Mióta szakács: 2010.07.14.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: nehéz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

barackos kölestorta, gluténmentes barackos kölestorta

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

palbekesy92
palbekesy92 Mon, 2018-12-24 08:42

Évek óta készítem, de fordított sorrendbe, alul marad a tészta, és a tetejére rakom a krémet, így a krém kicsit nedvesti a tésztát és sokkal jobb íze lesz. A megfagyott krémből háromszögeket vágok ki és azokból némileg kikaparom a krémet, ezekbe a csészékbe töltöm a lekvárt óvatosan. A kikapart krém is elfogy. :) Még egy apróság: a háromszögek vágásánál egyszerűbbnek tartom hajszárítóval megmelegíteni a kést és utána rögtön vágni lehet vele. A hajszárító a forma külsejének megolvasztásához amúgy is kell, különben nem választható le a tortaforma. Akinek van kedve, ezekkel a módosításokkal is próbálja ki.

koboldina
koboldina / koboldina Tue, 2015-02-03 18:55

Szia!
Édesapám 58. szülinapjára kért ilyen tortát, és ahogy keresgéltem neten, egyre szomorúbb lettem hogy nem fogom tudni megsütni neki és venni kell. (Nem a vétellel van a baj, csak nálunk szokás, hogy mindenki kérhet bármilyen tortát szülinapra, elkészítem).
És ekkor megtaláltam a receptedet. Nagyon hálás vagyok érte, és egyben gratulálok is hozzá! Érthető, követhető, elkészíthető, sőtt mi több, nagyon nagyon finom is! Tényleg nagyon köszönöm!

matzkokriszta
matzkokriszta Mon, 2015-01-26 17:35

Évek óta vadászom ezt a receptet, a kedvenc tortám!Nagyon köszönöm, hogy megosztottad, a leírás meg egyszerűen "szájbarágós", pont nekem való! EZER KÖSZÖNET ÉRTE!!!! :D

loeb
Tóth Bernadett / loeb Tue, 2013-10-01 22:31

Szia!
Hétvégén szeretném megsütni ezt a tortát. Már 2 éve tervezem, de mindig elvetettem az ötletet :).
Annyit szeretnék kérdezni, hogy szerinted cukor helyett elkészíthető édesítő tablettával, illetve barackbefőtt helyett jó a friss barack is?
Üdv: Berni

Cufika88
Cufika88 / Cufika88 Sat, 2014-04-19 12:20

Szia :) Én már egyszer elkészítettem és canderel steviával készítettem és nagyon finom volt :)

Kiswackor
Rusvai Katalin / Kiswackor Sat, 2013-10-05 21:39

Szia!
Bocsánat, hogy csak most válaszolok, gondolom már elkéstem.. :((
De azért még próbálok segíteni. A barackbefőtt az tuti teljesen oké, itt én is pont azt használtam. Az édesítő tablettás részben nem vagyok biztos... a krém résznél szerintem nagy gond nem lehet...de a tésztánál nem vagyok biztos hogy megfelelő lesz e az állaga ha édeskével csinálod...az eléggé kényes része a tortának :DD De már az is spórolás a cukorral ha a krémbe nem teszel. Bár ha cukorbetegnek készül, akkor ez sajnos nem opció :///
Hát én ennyit tudtam mondani, remélem azért segített! További jó sütögetést!! :))

loeb
Tóth Bernadett / loeb Sun, 2013-10-06 19:42

Szia! Tegnap délelőtt készítettem el a tortát :), de azért köszönöm a válaszod :)
Édesítőtablettát használtam a köles alap elkészítésekor, a krém és a tészta is nagyon finom lett vele, nem akik nem tudták, nem is vették észre, hogy nem cukorral készült, és elfogyott az egész torta :).

Üdv: Berni

ildi.11
ildi.11 Sat, 2012-11-10 11:44

Szeretném elkészíteni, érdeklődnék hogy lenmagpehely és mandulaliszt hol szerezhető be?
Bocs a bugyuta kérdésért de még nem találkoztam vele sehol. Esetleg bioboltban?
üdv Ildi

Kiswackor
Rusvai Katalin / Kiswackor Mon, 2012-11-12 19:52

Szia!
Nem bugyuta kérdés, csak nyugodtan, azért van ez az oldal, hogy lehessen kérdezni is! :)
Hát az az igazság hogy én nem lenmagpelyhet és mandulalisztet használtam, hanem vettem sima, egész szemű lenmagot és mandulalisztet, és szépen megőröltem őket. A lenmagot csak egy kis ideig, hogy darabosabb maradjon egy picit, a mandulát meg jó finomra, hogy olyan lisztszerű legyen! Lenmagot és mandulát pedig már a nagyobb élelmiszerüzletekben is lehet venni (én pl. egy coop-ban vettem :D). Talán ez egy olcsóbb megoldás is.
Üdv: Kiswackor

doriber
doriber Thu, 2012-09-13 18:27

A párom 30. szülinapjára megcsináltam ezt a tortát. Először tartottam tőle,mert nem vagyok nagy tortasütő. De annyira egyértelmű és logikus volt a recept,hogy gyerekjáték volt,összedobálni a dolgokat. A végeredmény egy mutatós és nagyon finom,különleges édesség lett. Nem beszélve arról,hogy rövid időn belül el is fogyott az utolsó morzsáig!! Szóval,aki még nem próbálta,az kezdjen neki,mert nagy dolognak látszik,de a recept szuper és így könnyű az elkészítés. Köszönöm

Kiswackor
Rusvai Katalin / Kiswackor Thu, 2012-09-13 22:19

Kedves doriber!
Örülök, hogy ilyen jól sikerült a torta! Sok-sok boldogságot kívánok nektek! :) :) :)
Ja, és köszönöm a dicséretet!!! :)

kaccat
kaccat Wed, 2012-05-23 11:17

Nagyon jó leírás!
A torta pedig isteni finom!

Egy apró tipp: A krémnél a forma aljába lehet tenni hosszúkás legó darabokat (de akár ügyes kezű apukákkal lécekből levágatott kis hasábokat), és ugyanazt a hatást érjük el, hogy lesz mélyedés.
Félősek nyugodtan csomagolják folpackba, ha már benne van a dzsem/baracksűrítmény úgysem látszik, hogy legó volt ott :-)

adesz01
Ádesz / adesz01 Sat, 2011-10-29 19:56

Nekem most sül a "piskóta" része, de megkóstoltam, és nagyon finom lett, remélem a végeredmény is finom lesz. Gratula a recepthez! Egyébként egy lelkes 25 éves fiú vagyok, aki most kezdett el sütni-főzni! Gratula a recepthez, már csak azért is, mert egy ilyen kezdő és amatőr is meg tudja csinálni a recept leírása alapján... Ádám

Kiswackor
Rusvai Katalin / Kiswackor Tue, 2011-11-22 20:42

Szia!
Bocsánat, hogy ilyen későn reagálok... Örülök, hogy sikerül boldogulnod! Köszönöm a dicséretet, de inkább neked járna, hisz kezdőként nem túl könnyű ezt a tortát elkészíteni! Sok sikert a további sütéshez-főzéshez! :)
Kati

Kiswackor
Rusvai Katalin / Kiswackor Mon, 2011-09-05 20:37

Köszönöm a dicsérő szavakat mindenkinek! Remélem sokan otthon is sikeresen elkészítitek majd a tortát, és ízleni fog mindannyiótoknak! :)

jkerekes8
jkerekes8 / jkerekes8 Mon, 2011-09-05 19:36

...csatlakozom, nekem az országtorták közül messze ez a legfinomabb....nemhiába vagyok jómagam is kecskeméti...amióta a recept ismert, azóta készülök megsütni, de nem volt merszem, most talán kaptam egy kis inspirációt is...

PBarbie
PBarbie Mon, 2011-09-05 19:31

Ha jól tudom, idén ez lett az ország tortája. Kóstoltam már és valami isteni finom :) Amúgy nem szeretem a kölest, de ezt tudnám enni minden nap! Isteni!!!

Lucaaa
Lucaaa Mon, 2011-09-05 15:41

Aztamindenit! Annyiszor olvastam már ennek a tortának a receptjét, de sosem értettem meg, mit hogy kell. De ez teljesen érthető :) Köszi a receptet, kedves Katalin! Még nem volt dolgom kölessel, de ezt ki fogom próbálni!
Üdv: Luca

464
köles 290 g
tej 1100 ml
vanília 1 db
5 g
cukor 260 g
vaj 60 g
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 3 db
mandulaliszt 30 g
lenmag 70 g
tehéntúró 60 g
sárgabarackbefőtt 100 g
sárgabarackdzsem 50 g
habtejszín 150 g
zselatin 20 g
víz 0.5 dl
étcsokoládé 7 dkg
sárgabarack 12 db
sárgabarackdzsem 3 ek