r
Nosalty Logó

Ír marhagulyás

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Ír marhagulyás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 337 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2687 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 83 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    24.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    607 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    295 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    255 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    333 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    1239 micro
  • β-karotin
    3103 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1151 micro
  • Lut-zea
    308 micro
Összesen 337 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    196 g

Zsír

  • Összesen
    85.4 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    548 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4855.9 g
  • Cink
    35 mg
  • Szelén
    287 mg
  • Kálcium
    506 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    551 mg
  • Foszfor
    2360 mg
  • Nátrium
    1078 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    253.9 g
  • Cukor
    94 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    2039.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2668 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    35 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    154 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    130 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    394 micro
  • Kolin:
    869 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    9912 micro
  • β-karotin
    24824 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    9207 micro
  • Lut-zea
    2462 micro
Összesen 2687 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    150.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    306 micro
  • β-karotin
    767 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    285 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 83 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. A húst a rostirányra merőlegesen nagyobb kockákba vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A zöldséget pucoljuk, és nagyobb kockákba, a répát és a pórét vastag karikákra vágjuk.
  3. A húskockákat egy nagy vasedényben (ebben kerül majd a sütőbe is a ragu), több adagban (nem egyszerre, úgy hogy mindig legyen hely a kockák között, és valóban pirulni tudjanak a darabok), kevés vaj és olaj keverékén lepirítjuk minden oldalukon. Végül visszaöntjük az egészet, és liszttel megszórva átkeverjük.
  4. Hozzádobjuk a zöldségkockákat, karikákat, leöntjük sörrel, melasszal, cukorral, worcestershire-szósszal, paradicsomsűrítménnyel, jól átkeverjük, és felöntjük alaplével.
  5. A vasedényt a saját vas fedelével letakarjuk, és betesszük az előmelegített sütőbe, kb. 3-4 óra alatt puhára pároljuk. Menet közben ellenőrizzük az ízeket, sózzuk-borsozzuk, ha kell, és öntsük fel alaplével, ha elfőtte volna a levét. Ha nincs ilyen edényünk, akkor a tűzhelyen, egy nagy edényben, alacsony-közepes lángon is elkészíthetjük, csak keverjük át időről-időre, hogy ne égjen meg az alja!
  6. Tálaljuk burgonyapürével és rusztikus ír barna kenyérrel. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés ideje: 200 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 53
  • Össznézettség: 5163
  • Feltöltés dátuma: 2020. január 18.

Ajánló

Zellert és gombát is tehetsz a hús mellé, hiszen ahány ház, annyiképpen készítik ezt az ételt. A lisztbe belefogatva is megpiríthatod a húst, és a pirítás után is hozzákeverheted a lisztet, én később tettem hozzá, hogy ne módosítsa sokban a hús ízét. Burgonyából ne széteső, lisztes fajtát válassz! Gluténmentes változathoz használj kukoricakeményítőt liszt helyett. Kínáld rusztikus ír barna kenyérrel!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az ír marhagulyás egy leveszöldséges-húsos ragu. Sokkal sűrűbb, mint egy magyar gulyásleves, zöldségezik, tehát nem pörkölt, de mégis valahol a kettőnek egy szuper tömbösített, egytálételben megvalósuló elegye. Sok receptet találhatunk a neten. Vannak nagy gasztrooldalak, kisebb gasztroinfluenszerek és egyszerű ír édesanyák, akik megosztják személyes tapasztalataikat. Ebben a receptben próbáltam egyesíteni a sok tudományt, és a lehető legjobb ízeket kicsalni a fogásból. Kínáld rusztikus ír barna kenyérrel!

Hozzászólások

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?