Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Indiai sárgaborsóleves

Indiai sárgaborsóleves
Indiai sárgaborsóleves
65 perc / előkészület: 5 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tanfolyamon voltam egy barátomnál, megvendégelt bennünket levessel. Az én ízlésemnek kicsit híg volt (kevés zöldség), de nagyon ízlett ez a kicsit sárgaborsó és köményes ízű leves, és imádtam a gyufaszál répákat benne. Már régóta terveztem, hogy főzök valami hasonlót (mivel nem ismerem a receptet), aztán tegnap este beáztattam a sárgaborsót, sajnos túl keveset, mert annyira finom lett, hogy mind a két adagot fel tudtam volna falni. Kutakodtam a neten egy receptben szerepel, hogy 1 kg alatt ne fogjunk hozzá az elkészítéséhez. Ha két főre készítitek, feltétlenül fogadjátok meg ezt a tanácsot. Én kicsit másként készítettem, mivel volt olyan fűszer, ami nem volt itthon, vagy más receptben szerepelt valami más, amit úgy gondoltam, hogy kell bele, de a főzés az ugye egy kreatív dolog.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Brutál finom, ha elkészítitek, és ha csalódtok benne, hívjatok bátran, és elpusztítom a teljes elkészült adagot. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgaborsót jól megmossuk, egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd  kevés szódabikarbónával kb. 1 óra alatt megfőzzük, a vizet pótoljuk, hogy két adag levesünk legyen.
  2. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, és gyufaszál vékonyságúra vágjuk.
  3. A fokhagymát megtisztítjuk, és nyomón áttörjük. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk.
  4. Egy edényben olajon vagy vajon a hagymát, fokhagymát római köményt, mustármagot, feldarabolt gyömbért (kifelejtettem, végül szárítottat tettem bele ¼ kk-val, amikor elkészült) megpirítjuk.
  5. A megfőtt sárgaborsóhoz hozzáadjuk a babérlevelet (bátrabbak főzhetik vele együtt), fahéjat, a feldarabolt sárgarépát, és a sárgarépa puhulásáig (2-3 perc) főzzük, végül beletesszük az elkészült fűszerezést, és sózzuk.
  6. Még pár percig főzzük a fűszerezéssel.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 771
elküldve: 0
receptkönyvben: 169
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Turmix

Mióta szakács: 2011.12.27.
27 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csicseriborsó leves, dál, pikáns sárgaborsóleves

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsófikacsa
zsófikacsa Fri, 2013-02-15 13:39

Ez a leves igen finom lett. Az ifjúság is lelkesen ette (1,5 és 3,5 évesek). Igaz, én chilit nem raktam bele, pont azért, hogy az ifjúság is megegye. Mert mi mégsem vagyunk indiaiak, gondolom az indiai kisgyerekek már az anyatejjel szívják magukba a csípöset, úgyhogy nekik másfél évesen egy kis chili meg sem kottyan :-)

Lulu86
Turmix / Lulu86 Fri, 2013-02-15 14:25

Örülök:) Ahogy írtam, a főzés kreatív műfaj:) Gyerekeknek a megjelölt életkorban TILOS csípős anyagokat használni, mind külsőleg, mint belsőleg, főleg kapszaicin tartalmúakat. Felnötteknek is kontraindikált (belsőleg) bizonyos emésztőrendszeri problémák esetén a csípős anyagok alkalmazása, de erre itt nem tértem ki. Azt nem tudom Indiában mik az egészségügyi ajánlások erre vonatkozóan:) Üdv.Turmix

zsófikacsa
zsófikacsa Sat, 2013-02-16 20:42

Én nem hiszem, hogy Indiában csak a másfél éves gyerek kedvéért hirtelen elkezdenének csipös anyag mentesen fözni :-) Szerintem azok szokva vannak hozzá, végülis már a köldökzsinóron és az anyatejen keresztül is ezt kapják. De az is lehet, hogy genetikailag az ilyen anyagok türésére fejlödtek ki már régen az evolúció során. De persze nem tudom. De én inkább kihagytam nálunk :-)

Torma
Torma / Torma Wed, 2012-10-17 01:00

Nagyon jól néz ki ez a leves és tetszik a leirás is, Turmix :) Mentettem, köszi az ötletet! Én is próbálok minden ételt-ha lehet-megturbózni zöldségekkel...Üdv, Torma :)

Lulu86
Turmix / Lulu86 Wed, 2012-10-17 09:02

Kedves Torma, remélem, ha elkészíted ízlik majd! Rég főztem ilyet, szerintem most megyek és beéztatom a sárgaborsót:) Üdv. Turmix

ave83
Vike / ave83 Tue, 2012-03-13 19:08

Ezt a levest holnap megfőzöm! Már alig várom, hogy kész legyen!

374
felesborsó 15 dkg
sárgarépa 2 közepes db
szódabikarbóna 1 késhegynyi
víz 1 l
fokhagyma 2 gerezd
vöröshagyma 1 kis fej
olívaolaj 2 ek
0 ízlés szerint
római kömény 0.5 kávéskanál
mustármag 0.5 kávéskanál
babérlevél 2 db
fahéj 0.25 kávéskanál
gyömbér 2 cm
bors 0 ízlés szerint
chili 1 db