Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mennyei borsóleves nokedlivel

Mennyei borsóleves nokedlivel
Mennyei borsóleves nokedlivel
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sztori annyi lenne csupán, hogy maga a recept édesanyám borsólevese alapján, valamint párom édesanyja íratlan receptje alapján készült el. Isteni recept, mindenki imádja. Pici változtatásképpen én szoktam zellerlevelet is kötni a petrezselyemzöld mellé, páromék szüleinél ugyanis elengedhetetlen ez a fűszer, na meg a krumpli ugye a borsó- és húslevesben. Én pedig kompromisszum-kész vagyok :) De hát végül is ettől lesz ez a leves mennyei és különleges, két tökéletes házi borsóleves variációból :)

hozzávalók / 4 adag

Leveshez

Nokedlihez

Szólj hozzá!

elkészítés

Leves elkészítése:

  1. A zöldségeket meghámozzuk, felkockázzuk. A petrezselyem- és zellerlevelet is megmossuk, majd egy cérnával jól összekötjük, hogy a levelei ne szakadjanak le főzés közben.
  2. Egy edénybe tesszük a kötözött zöldséglevelet, sárgarépát, petrezselymet, karalábét, és öntünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje. 1 evőkanál ételízesítőt elkeverünk benne meg egy pici borsot, és kb. fél órán át fedő alatt, közepes lángon pároljuk. Ha kész, hozzárakjuk a zöldborsót is, és még 5 percig pároljuk a zöldségekkel. (Fontos, hogy ne egyből tegyük a borsót hozzájuk, mert szétfőne hamar.)
  3. Közben odarakunk annyi vizet főni, amennyivel fel tudjuk majd engedni a zöldségeket. Mire megpuhul a zöldség, a vizünk is nagyjából már forr. Ha felforrt, hozzá is öntjük a zöldségekhez. (Vigyázzunk, hogy csak az edény 3/4-éig öntsük fel a vizet, mert nem fog beleférni a nokedli:))
  4. Ha ez kész, nekiállhatunk rántást készíteni. Egy teflon serpenyőben a lisztet az olajjal aranybarnára pirítjuk. (Ezt kis vagy közepes lángon, sűrű kavargatás mellett, odafigyelve, mert könnyen leéghet.) Apróra vágott hagymát keverünk hozzá, valamint egy lapos kiskanál piros fűszerpaprikát. Majd fokozatosan felengedjük hideg vízzel.
  5. Az elkészült rántást folyamatos kavargatás közben hozzáöntjük a leveshez. Végül a meghámozott, felkockázott krumplit is beletesszük a levesbe. Takarék lángon hagyjuk, 15 perc múlva elzárjuk.
  6. A nokedlit külön vízben kifőzzük, hogy ne igya fel a leves levét. Szűrés után egybetesszük, és tálalhatjuk. Jó étvágyat! :)

Nokedli elkészítése:

  1. A lisztet, a tojást és pici sót egy kisebb, kerek edénybe rakjuk. 2-3 ek vizet adunk hozzá, és egy kanál segítségével kikavarjuk. Akkor jó, ha nem folyik és levegősödik. Ha híg, liszttel sűrítjük, ha sűrű, vízzel hígítjuk.
  2. Sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és a leveshez öntjük.
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 7 882
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Mimóza-Mimike

Mióta szakács: 2014.11.13.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

nokedlis borsóleves gazdagon, zöldborsóleves nokedlivel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

707
zöldborsó 50 dkg
sárgarépa 4 közepes db
petrezselyem 1 csokor
édesburgonya 2 db
karalábé 1 kis db
fehér hagyma 1 kis fej
finomliszt 1 púpozott ek
napraforgó olaj 1 dl
fűszerpaprika 1 teáskanál
víz 2 l
zellerlevél 3 db
ételízesítő 1.5 ek
bors 0 ízlés szerint
tojás 4 db
finomliszt 25 dkg
0 ízlés szerint
víz 4 evőkanál