r
Nosalty Logó

Indiai sárgaborsóleves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Turmix
Indiai sárgaborsóleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 391 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 781 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 56 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    18.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    531.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    288 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    595.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    600 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    5966 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    184 micro
Összesen 391 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    37.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1062.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    168 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    576 mg
  • Nátrium
    150 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    114.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    1190.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1200 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    53 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    255 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    11932 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    367 micro
Összesen 781 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    76.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    355 micro
  • β-karotin
    856 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 56 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sárgaborsót jól megmossuk, egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd kevés szódabikarbónával kb. 1 óra alatt megfőzzük, a vizet pótoljuk, hogy két adag levesünk legyen.
  2. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, és gyufaszál vékonyságúra vágjuk.
  3. A fokhagymát megtisztítjuk, és nyomón áttörjük. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk.
  4. Egy edényben olajon vagy vajon a hagymát, fokhagymát római köményt, mustármagot, feldarabolt gyömbért (kifelejtettem, végül szárítottat tettem bele ¼ kk-val, amikor elkészült) megpirítjuk.
  5. A megfőtt sárgaborsóhoz hozzáadjuk a babérlevelet (bátrabbak főzhetik vele együtt), fahéjat, a feldarabolt sárgarépát, és a sárgarépa puhulásáig (2-3 perc) főzzük, végül beletesszük az elkészült fűszerezést, és sózzuk.
  6. Még pár percig főzzük a fűszerezéssel.
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 7575
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 12.

Ajánló

Brutál finom, ha elkészítitek, és ha csalódtok benne, hívjatok bátran, és elpusztítom a teljes elkészült adagot. :)

Receptkategóriák

Tanfolyamon voltam egy barátomnál, megvendégelt bennünket levessel. Az én ízlésemnek kicsit híg volt (kevés zöldség), de nagyon ízlett ez a kicsit sárgaborsó és köményes ízű leves, és imádtam a gyufaszál répákat benne. Már régóta terveztem, hogy főzök valami hasonlót (mivel nem ismerem a receptet), aztán tegnap este beáztattam a sárgaborsót, sajnos túl keveset, mert annyira finom lett, hogy mind a két adagot fel tudtam volna falni. Kutakodtam a neten egy receptben szerepel, hogy 1 kg alatt ne fogjunk hozzá az elkészítéséhez. Ha két főre készítitek, feltétlenül fogadjátok meg ezt a tanácsot. Én kicsit másként készítettem, mivel volt olyan fűszer, ami nem volt itthon, vagy más receptben szerepelt valami más, amit úgy gondoltam, hogy kell bele, de a főzés az ugye egy kreatív dolog.

Hozzászólások (6)

Vike

Ezt a levest holnap megf?zöm! Már alig várom, hogy kész legyen!

Turmix

Remélem, ízlik, de ha nem, írj bátran és megyek:) Üdv Turmix

Vike

Finom lett! Köszi a receptet. :)

Turmix

Örülök:)

Törölt felhasználó

Megcsináltam, nagyon finom lett, köszönjük a receptet. :)

Turmix

Örülök, hogy ízlett:)

Torma

Nagyon jól néz ki ez a leves és tetszik a leirás is, Turmix :) Mentettem, köszi az ötletet! Én is próbálok minden ételt-ha lehet-megturbózni zöldségekkel...Üdv, Torma :)

Turmix

Kedves Torma, remélem, ha elkészíted ízlik majd! Rég f?ztem ilyet, szerintem most megyek és beéztatom a sárgaborsót:) Üdv. Turmix

Torma

Jót nevettem! :)

Törölt felhasználó

Ez a leves igen finom lett. Az ifjúság is lelkesen ette (1,5 és 3,5 évesek). Igaz, én chilit nem raktam bele, pont azért, hogy az ifjúság is megegye. Mert mi mégsem vagyunk indiaiak, gondolom az indiai kisgyerekek már az anyatejjel szívják magukba a csípöset, úgyhogy nekik másfél évesen egy kis chili meg sem kottyan :-)

Turmix

Örülök:) Ahogy írtam, a f?zés kreatív m?faj:) Gyerekeknek a megjelölt életkorban TILOS csíp?s anyagokat használni, mind küls?leg, mint bels?leg, f?leg kapszaicin tartalmúakat. Felnötteknek is kontraindikált (bels?leg) bizonyos emészt?rendszeri problémák esetén a csíp?s anyagok alkalmazása, de erre itt nem tértem ki. Azt nem tudom Indiában mik az egészségügyi ajánlások erre vonatkozóan:) Üdv.Turmix

Törölt felhasználó

Én nem hiszem, hogy Indiában csak a másfél éves gyerek kedvéért hirtelen elkezdenének csipös anyag mentesen fözni :-) Szerintem azok szokva vannak hozzá, végülis már a köldökzsinóron és az anyatejen keresztül is ezt kapják. De az is lehet, hogy genetikailag az ilyen anyagok türésére fejlödtek ki már régen az evolúció során. De persze nem tudom. De én inkább kihagytam nálunk :-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek