r
Nosalty Logó

Arab ihletésű sárgaborsóleves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Arab ihletésű sárgaborsóleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 410 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1651 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 62 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1748.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    344 mg
  • Nátrium
    1221 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    173.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    95 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    487 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    11296 micro
  • Lut-zea
    256 micro
Összesen 410 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.3 g

Zsír

  • Összesen
    26.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6994.6 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    300 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    342 mg
  • Foszfor
    1376 mg
  • Nátrium
    4884 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    257 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

VÍZ

  • Összesen
    694.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    164 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    380 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    175 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    226 micro
  • Kolin:
    539 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1949 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    45185 micro
  • Lut-zea
    1025 micro
Összesen 1651 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    266 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    186 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1718 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 62 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az apróra vágott hagymát a kókuszolajon üvegesre pirítjuk, rádobjuk a gyömbért, a fokhagymát és fél percig sütjük ezekkel is.
  2. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az összes fűszert, majd a tűzre visszatéve néhány pillanatra lesütjük őket.
  3. Beledobjuk a sárgaborsót (beáztathatjuk előző este), elkeverjük és felöntjük az alaplével. Lefedve puhára főzzük - de ne főzzük szét! (Ez kb 1 óra - de én nem áztattam be előtte.) Ha túl sűrű lenne, tegyünk még hozzá kevés vizet.
  4. Az utolsó 15 percre adjuk hozzá a paradicsomlevet, és a zabpelyhet szórjuk bele.
  5. Frissen vágott újhagymával és lepénykenyérrel tálaljuk.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 36464
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 18.

Ajánló

Lencsével is nagyon finom.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Tegye fel a kezét az, akiben még élénken él az emlék a menzai sárgaborsólevesről vagy főzelékről. Az én kezem fenn van. Nem szeretem a sárgaborsónak azt a megnyilvánulási formáját, egészen őszintén. A torkomba szoruló száraz főzelék érzete, a menzai mosogatórongy pállott emléke már az első szagfoszlány után megjelenik a bánattal együtt: a sárgaborsó nagyon hasznos dolog. Szeretni kéne, imádni, falni, sok más rokonával együtt. De nem tesszük. Rengeteg ásványi anyag és rost van benne, vitaminok garmadája - B1, B2, E - pantoténsav, biotin, folsav, ezen kívül található benne kálium, kalcium, magnézium, cink, vas, mangán, nem beszélve arról, hogy a lencsével, csicseriborsóval és szárazbabbal együtt a vegánok egyik nagyon fontos fehérjeforrása lehet, mert az állati fehérjékhez nagyon hasonló komplex fehérjéket tartalmaz nagy mennyiségben. Hetente egyszer illene fogyasztani belőlük. Itt egy variáció. Legalább annyira szokatlan, mint amennyire nem hasonlít a jól megszokott sárgaborsó ízhez - ezért is szeretjük annyira. És kell-e mondanom, hogy igen egészséges.

Hozzászólások

Ági78

Szia Eszter! Igazi ízkavalkád! Biztos nagyon finom! Mentettem! Én is inkább leves formájában szeretem a sárgaborsót, és ez itt egy roppan szimpatikus alternatíva.:) Üdv: Ági

Dacota

H???, Esztim, ez nagyon a kedvemre való... Mentve :) puszi!

Törölt felhasználó

Nagyon nem semmi! Igazán nekem való :D

Törölt felhasználó

Ez nekem nagyon tetszik csupa finomság és egészség!!!

susutomi

Én szeretem a "menzai" sárgaborsó f?zeléket is (alias beton). Akkor én most beteg vagyok?

P.

Nem, Te nagyon szerencsés vagy. Bár én is szeretném! :-)))

Talina

A mi családunkban is "beton-f?zelék" a neve, és mi is szeretjük... Szóval vagy én is... vagy Te sem...! ;)

lindros

Nagyon, nagyon finom!

Törölt felhasználó

Szia Eszter! Kicsit féltem a f?szerek (szegf?szeg, fahéj) mennyiségét?l,ezért kevesebbet tettem a levesbe. A f?szerezés amúgy nagy örömet okozott, mert el?került sok f?szer, amit csak ritkán van lehet?ségem használni. Sajnos szétf?tt a sárgaborsóm, és inkább f?zelék lett bel?le, de az ize..... ISTENI!!!! Biztos, hogy nagyon sokszor el fogom készíteni, és már a f?szerezést?l sem fogok félni! Köszönöm: Bea

P.

Igen, sajnos nálunk a szegf?szeg és a fahéj elképzelhetetlen sós ételekben, pedig ha módjával adagolja az ember egészen új dimenziók nyílhatnak meg egy egyszer? sültnél vagy levesnél is. Örülök, hogy ízlett! :-)

Törölt felhasználó

nekem egyáltalán nem ízlik... :( igaz, hogy alaplé helyett csak sima vízzel öntöttem fel, de gondoltam, hogy 10 féle f?szer csak elég lesz bele. az egészb?l csak a szegf?szeg és a csíp?s íz érz?dik.

P.

Akkor valami nagyon nem jött össze...

f.detti

Ma kipróbáltam ezt a csodálatos levest és nem kellett csalódnunk. Igaz egy változtatással, mert én nem szeretem a szegf?szeget, így azt nem tettem bele. Valamint kevés volt itthon a sárgaborsó, de volt vörös lencse, szóval ezeknek a párosából jött össze a fincsi leves. Biztos, hogy többször is elkészítem majd! Köszönöm! Üdv.: Detti

P.

Örülök, hogy Neked sikerült! :-)

Törölt felhasználó

Kedves Eszter! Ez a leves nagyon fincsi :) Imadnivalo a fuszerezese, es kulon bonusz pont, hogy innentol kezdve felkerul a listankra a sargaborso. Ugyanis a menzai elmenyek szamuztek az eletunkbol mar jo par evvel ezelott... Kardamom es koriander nelkul keszitettem es igy is tokeletes lett :) Koszonet ezert az izgalmas variacioert! Udv: Chococat

P.

Egészségetekre! Sárgaborsó rulez! :-)

Méhecske

"mosogatórongy pállott emléke" ... hát ez nagyon megnevettetett!!Bennem él ez a szag! :D A leves mentve! Nemsokára el is készítem, köszi a receptet! :)

nagyleila

Kipróbáltam, habár félve, borsó meg szegf?szeg, fahéj??? Korianderr?l nem is beszélve :) Eddig csak savanyúságba tettem. :) Megint valami butaságot próbálok ki?? Hogy fogom ezt feljavítani?? Mi lesz ebb?l??:) Érdekes és nagyon finom ízvilág, már f?zés közben isteni illatok terjengenek. Ezt nem is kell feljavítani :D Nálam a vendégváró különlegességek kategóriájába került. Hétköznap maradok a hagyományos zöldségekkel tuningolt változatnál. Vendégek el?tt meg majd villogok ezzel a variációval :D Köszi

Törölt felhasználó

Sziasztok, megcsináltam a hétvégén. Érdekes. :) és nem rossz értelemben. A férjem kereken kijelentette, hogy ez neki nem jön be. El?ször én is azt mondtam, hogy akkor ezt is kipróbáltam és soha többet. De most, hogy összeértek az ízek ( mert ugye még ma is van bel?le mivel egyedül eszem ) azt mondom jó ! Nem az a minden hétvégén megf?zöm kategória, de érdemes a receptet eltenni. üdv. M

tikki

Mennyei! Sosem szerettem igazán a sárgaborsót, ebben a formában viszont minden héten jóíz?en elfogyasztanám, fantasztikusan finom! Most, (nagyon) közel a harminchoz kezdem felfedezni a közelkeleti konyhát, eddig nagyon távol állt t?lem, úgy látszik, ehhez az ízvilághoz meg kellett érnem. Ez a leves nekem szerelem els? kóstolásra!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek