r
Nosalty Logó

Húsvéti olasz bárányragu paradicsomos nokedlivel

Pikács Árpád
Húsvéti olasz bárányragu paradicsomos nokedlivel
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

citromos bárányragu

paradicsomos-petrezselymes nokedli

948
Kalória
41.4g
Fehérje
58.9g
Szénhidrát
57.5g
Zsír
248.4g
Víz
302.1g
Koleszterin
3.5g
Élelmi rost
2.8g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír

citromos bárányragu

paradicsomos-petrezselymes nokedli

Összesen 948 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír

citromos bárányragu

paradicsomos-petrezselymes nokedli

Összesen 5688 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír

citromos bárányragu

paradicsomos-petrezselymes nokedli

Összesen 219 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.4 g

Zsír

  • Összesen
    57.5 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    302 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    849.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    456 mg
  • Nátrium
    152 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    58.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    248.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    124 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    89 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    491 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    1534 micro
  • Lut-zea
    627 micro
Összesen 948 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    248.4 g

Zsír

  • Összesen
    345.1 g
  • Telített zsírsav
    141 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    146 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    1813 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5098.2 g
  • Cink
    41 mg
  • Szelén
    408 mg
  • Kálcium
    537 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    430 mg
  • Foszfor
    2734 mg
  • Nátrium
    911 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    353.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    1490.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    631 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    237 micro
  • K vitamin:
    745 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    533 micro
  • Kolin:
    853 mg
  • Retinol - A vitamin:
    384 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    2945 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    9204 micro
  • Lut-zea
    3761 micro
Összesen 5688 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    197 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    57.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    356 micro
  • Lut-zea
    145 micro
Összesen 219 kcal

Elkészítés

citromos bárányragu

  1. A bárányhúst megtisztítjuk a hártyáktól és az inas részektől, majd nagyobb kockákra vágjuk. Érdemes minél fiatalabb bárány húsát választani, mert annál omlósabb és puhább lesz a végeredmény.
  2. A kockázott húst ezután besózzuk-borsozzuk, majd sütés előtt átforgatjuk kevés lisztben is - ez szuper kérget fog biztosítani a húsdaraboknak, ami megvédi a kiszáradástól és bent tartja a szaftot.
  3. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, majd jöhet aztán a belisztezett hús, amit alaposan körbepirítunk, majd kiszedjük és félretesszük.
  4. A szalonnát vagy pancettát felkockázzuk, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd az egészet a hússütésből hátramaradt zsiradékon pirítani kezdjük. Sózzuk-borsozzuk is ízlés szerint.
  5. Amikor már jól megpirult a hagymás alap, visszatesszük rá az előpirított húst, felöntjük a fehérborral és annyi vízzel, ami félig ellepi a húskockákat, majd kakukkfűvel és chilivel ízesítjük.
  6. Lefedve puhára pároljuk a húst. Ez kb. 40-50 percet vesz igénybe, sok múlik a hús típusán, a bárány korán és a húskockák méretén. (Amíg puhul a hús, van idő kifőzni a nokedlit.)
  7. Amikor a hús már szinte teljesen kész, egy kis tálban kikeverjük a tojássárgákat a citrom levével és aprított petrezselyemmel, majd ráöntjük a húsra. Főzni ekkor már nem kell, a ragu saját leve elég meleg a tojás hőkezeléséhez, így gyorsan besűrűsödik a mártás.
  8. Azon melegében tálaljuk a nokedli mellé szedve, aprított petrezselyemmel és chilivel díszítve.

paradicsomos-petrezselymes nokedli

  1. A nokedli hozzávalóit, beleértve a paradicsompürét és a finomra aprított petrezselymet, egy nagy tálba tesszük és alaposan összekeverjük.
  2. Egy nagy lábasban vizet forralunk. Amikor már forr, bevizezzük a nokedliszaggatót, majd annak segítségével a vízbe szaggatjuk a a nokedlitésztát.
  3. A vízbe szaggatott nokedlit gyakori kevergetés mellett készre főzzük - ez azért fontos, hogy ne ragadjanak össze a nokedliszemek.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 60 p

Húsvétkor régi hagyomány bárányt fogyasztani a katolikus országokban, hazánkban azonban kevésbé elterjedt ez a szokás. Pedig ha valamikor kipróbálnátok ezt a nemes húsfélét, akkor ilyenkor érdemes, például ebben a csodálatos olasz, citromos raguban! A legtöbb bárányraguval ellenben ez a fogás nem a paprikás-paradicsomos vonalon mozog, hanem sokkal frissebb, tavasziasabb összhatást nyújt a mártásba kerülő citromnak köszönhetően. Úgyhogy ha szeretitek a bárányhúst, vagy épp most próbálnátok ki, akkor bátran válasszátok ezt a receptet, csak ügyeljetek rá, hogy tényleg fiatal bárányt vegyetek!

További receptek

Konfitált karaj

Egy jó sülthúsrecept rengeteg alkalommal jól jöhet, és konfitálni ugyan nem szoktunk minden nap nekiállni, tartani azonban még a kezdő szakácsoknak sem kell tőle. Ráadásul igazi ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért vagy mindig fáradt utazás alatt, és így tudsz rajta...

Hiába a pihenés a cél, a nyaralások sokszor inkább fárasztóvá válnak – különösen akkor, ha a tested nem tud alkalmazkodni az új környezethez vagy időzónához. De nem kell, hogy így legyen! Íme 5 bevált alvástipp, amit a szakértők maguk is használnak utazás közben.

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...