Báránycsülök kemencés sztrapacskával
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 17% Zsír
A csülökhöz
-
333g bárányhús890 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
1g rozmaring1 kcal
-
2g rozmaring3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
45 kcal
-
14g olívaolaj125 kcal
-
33g fehérbor27 kcal
A sztrapacskához
-
83g burgonya48 kcal
-
67g finomliszt243 kcal
-
50g juhtúró142 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
142 kcal
-
33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A grillzöldségekhez
Összesen
1996
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 17% Zsír
A csülökhöz
-
2000g bárányhús5340 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
5g rozmaring6 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
30g mangalica zsír271 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
A sztrapacskához
-
500g burgonya289 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
300g juhtúró849 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
130g mangalica szalonna852 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A grillzöldségekhez
Összesen
11983
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 17% Zsír
A csülökhöz
-
34.7g bárányhús93 kcal
-
3.1g vöröshagyma1 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0.1g rozmaring0 kcal
-
0.2g rozmaring0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.5g mangalica zsír5 kcal
-
1.5g olívaolaj13 kcal
-
3.5g fehérbor3 kcal
A sztrapacskához
-
8.7g burgonya5 kcal
-
6.9g finomliszt25 kcal
-
5.2g juhtúró15 kcal
-
5.2g tejföl10 kcal
-
2.3g mangalica szalonna15 kcal
-
0.9g parmezán sajt3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A grillzöldségekhez
Összesen
207
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.3 g
Zsír
-
Összesen 143.7 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 314 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2047.9 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 95 mg
-
Kálcium 300 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 173 mg
-
Foszfor 857 mg
-
Nátrium 598 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 544.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 356 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 120 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 339 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 242 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 3120 micro
-
β-crypt 309 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10343 micro
Összesen
1996
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 511.5 g
Zsír
-
Összesen 862.2 g
-
Telített zsírsav 308 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 325 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 65 g
-
Koleszterin 1882 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12287.3 g
-
Cink 80 mg
-
Szelén 572 mg
-
Kálcium 1801 mg
-
Vas 54 mg
-
Magnézium 1039 mg
-
Foszfor 5140 mg
-
Nátrium 3588 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 484.7 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 3269.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2138 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 50 micro
-
E vitamin: 39 mg
-
C vitamin: 720 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 2031 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 145 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1453 micro
-
Kolin: 321 mg
-
Retinol - A vitamin: 467 micro
-
α-karotin 75 micro
-
β-karotin 18723 micro
-
β-crypt 1851 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62059 micro
Összesen
11983
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 14.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 213 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 62 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 325 micro
-
β-crypt 32 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1076 micro
Összesen
207
kcal
Hozzávalók
A csülökhöz
-
1 fej fokhagyma
-
1.5 ek rozmaring
-
2 szál rozmaring
-
só ízlés szerint
-
2 ek mangalica zsír
-
1 dl olívaolaj
-
2 dl fehérbor
A sztrapacskához
-
40 dkg finomliszt
-
13 dkg mangalica szalonna
-
só ízlés szerint
A grillzöldségekhez
Elkészítés
A csülökhöz
- Báránycsülök elkészítése:
- A báránycsülköket fűszerezzük meg a következőképpen: először sózzuk, majd frissen őrölt feketeborssal szórjuk meg, végül mozsárban törjük finomra a szárított rozmaringot, és szórjuk azt is a csülkökre.
- Egy tepsibe tegyünk 2 ek zsírt, 1 dl olívaolajat, fektessük bele a csülköket, majd öntsünk 1 dl fehérbort hozzá.
- A tisztított hagymákat vágjuk négy részre, a fokhagymagerezdeket késlappal törjük össze, és osszuk el a tepsiben a csülkök között. Végül tegyünk bele 2-3 friss rozmaringágat is.
- Fedjük le (alufólia vagy a tepsi saját üvegteteje segítségével), és 60 percig pároljuk. Ezután vegyük le a fedőt, és változatlan hőfokon süssük-pirítsuk a csülköket. Időnként locsoljuk meg saját szaftjával. A maradék 1 dl fehérbort öntsük a tepsibe, pótolandó a párolgó pecsenyelevet. Süssük készre kb. 40-50 perc alatt. Az utolsó 10 percre a hőfokot állítsuk 180 fokra. Közben készítsük el a sztrapacskát.
- Sztrapacska elkészítése:
- A reszelt burgonyát keverjük össze a liszttel, majd galuskaszaggató vagy kés segítségével galuska méretben adagoljuk forrásban lévő sós vízbe. Végezzünk próbafőzést. Ha a kifőtt tészta túl lágy lenne, adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Főzzük ki a tésztákat, és tegyük egy tálba őket.
- A juhtúrót egy edényben keverjük össze a tejföllel, adjunk hozzá frissen őrölt feketeborsot. Sózni nem szükséges, a juhtúró meglehetősen sós.
- A mangalica szalonnát vágjuk apró kockákra, tegyük őket egy üres serpenyőbe. Olvasszuk ki a zsírját, majd öntsük hozzá a kifőtt tésztákat, és jól forgassuk át. Végül öntsük rá a tejfölös juhtúrót, keverjük el, és 1-2 percig még hagyjuk a lángon. Tegyük félre.
- Grillzöldségek elkészítése:
- A zöldségeket vágjuk szeletekre vagy kockákra ízlést szerint. A spenótleveleket mossuk meg, és vágjuk fel 2-3 részre.
- A pancettát vágjuk kockákra, ha szeletelve vettük, akkor csíkokra. Kevés olívaolajon gyorsan pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a zöldségeket: először a cukkinit és a paprikát, majd a radicchio-t, végül a spenótot. Sózzuk, borsozzuk. Nagy lángot használjunk a serpenyő alatt (legjobb kékacél serpenyőt használni), hogy zöldségeink ropogósak maradjanak.
- A bárány, amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, és tegyük a helyére a sztrapacskát serpenyőstől, melyet közben megszórunk reszelt parmezán sajttal. Állítsuk grill fokozatra vagy a legnagyobb hőfokra a sütőt, míg a sajt megpirul a galuskák tetején.
- Tálaljuk a báránycsülköket a zöldséggel és a sztrapacskával, saját pecsenyelevével öntsük le.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 120 perc
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 10264
- Feltöltés dátuma: 2010. február 15.
Ajánló
Véleményem szerint ragyogó fogás ünnepi alkalmakra (is).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
A magam részéről nagyon kedvelem a bárány-, és birkaételeket. Ezzel nincs azonban mindenki így a családban, különösen, ha birkáról van szó. Ezért ez az étel egyfajta kompromisszum nálunk, a bárány pompás íze a rozmaringgal és fokhagymával eszébe sem juttatja az embernek, milyen is a faggyús birkaíz....:o)