Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsleves gríznokedlivel N. Olgitól

Húsleves gríznokedlivel N. Olgitól
Húsleves gríznokedlivel N. Olgitól
115 perc / előkészület: 25 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt az őszi felsőlégúti betegségek szezonja, no meg egyéb gyerekek közt terjedő pár napos betegségeknek. Épp ilyenekből  lábadoztunk, s ehhez mi más is lenne a legmegfelelőbb, mint egy banálisnak tűnő húsleves. A kedvenc levesbetéttel, a gírznokedlivel. Mi így készítjük.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A gríznokedlihez

ajánlat

A főtt húst, ha elég sokat készítünk, akkor második fogásnak párolt almával, burgonyapürével is tálalhatjuk. Betegszezonban könnyű és tápláló étel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst (a máj kivételével), annyi hideg vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük főni. Mikor forrni kezd, habja képződik, habszedő segítségével (vagy egy kanállal) elkezdjük leszedegetni. Ha felforrt, akkor lejjebb vesszük, és folytatjuk a habszedést, míg már nem keletkezik rajta több.
  2. Ekkor beletesszük a zöldségeket a karfiol kivételével, sózzuk, a borsot is beletesszük és a szerecsendiót is. Mérsékelt lángon főzzük tovább. 1,5 óra alatt lesz kész, és  kb. 20 perccel a főzés befejezése előtt a karfiolt s a májat is beletesszük.
  3. Ezalatt elkészítjük a grízgaluskát. Egy tojást felverünk, sózzuk, majd kb. 8-10 teáskanálnyi grízt teszünk bele (a tojás nagyságától függően), annyit, hogy olyan sűrű legyen, mint amikor a pudingot levesszük a tűzről.
  4. Keverünk még bele egy késhegynyi szódabikarbónát, és minimum negyed órát hagyjuk állni. Eztán teáskanál segítségével forrában lévő sós vízbe szaggatjuk. Kb. 6-8 perc alatt puhára főzzük, majd kiszedjük a nokedliket a vízből egy szűrőkanál segítségével.
  5. A levest leszűrjük, finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg. A zöldségeket és a húst külön tálaljuk.
  • elkészítettem: 86 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 834
elküldve: 7
receptkönyvben: 114
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Németi Olga

Mióta szakács: 2012.02.06.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tejmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
babakonyha: baba 8-12 hónap
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csirkemájas húsleves, húsleves gazdagon, csirkeleves zöldségekkel, húsleves grízgaluskával

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-11-26 12:51

Köszönöm, kedves Olga, ezt a nagyon finom levest, bizony ilyen nem igazán szimpatikus időjárásban,- ez a leves, nyerő! :-O
Mentve, Éva-Anyóca

ntakacsolga
Németi Olga / ntakacsolga Mon, 2012-11-26 19:07

Kedves Éva-Anyóca!

Hát, hiába, az egyszerű még mindig lehet nagyszerű :). Igen, ez az idő olyan jó kis meleg levesekre való :)
Üdv. Olga

Sancho
Sancho Sun, 2012-11-25 14:07

A főtt húst, kevés hagymával, liba, vagy kacsazsírban megfuttatom, lehelletnyi paprikával megszórva, hagymás, reszelt krumplival szoktam feldobni. Finom!

311
csirkecomb 2 db
csirkemáj 2 db
sárgarépa 4 db
fehérrépa 2 db
zellerlevél 1 db
karalábé 0.5 db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 5 gerezd
karfiol 0.25 kis fej
zöldpaprika 0.5 db
paradicsom 0.5 db
bors 15 szem
szerecsendió 1 késhegynyi
0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
víz 2 l
tojás 1 db
búzadara 10 teáskanál
1 csipet
szódabikarbóna 1 késhegynyi