Nosalty Logó

Húsleves gríznokedlivel N. Olgitól

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Németi Olga
Húsleves gríznokedlivel N. Olgitól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A gríznokedlihez

Összesen 311 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A gríznokedlihez

Összesen 1249 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A gríznokedlihez

Összesen 34 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    19.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    648 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    291 mg
  • Nátrium
    171 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.2 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    737.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1365 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    204 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    761 micro
  • α-karotin
    2493 micro
  • β-karotin
    5994 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    331 micro
  • Lut-zea
    354 micro
Összesen 311 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    79.4 g

Zsír

  • Összesen
    52.5 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    725 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2592.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    116 mg
  • Kálcium
    360 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    240 mg
  • Foszfor
    1164 mg
  • Nátrium
    684 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.7 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    2951 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5459 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    189 mg
  • D vitamin:
    45 micro
  • K vitamin:
    94 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    814 micro
  • Kolin:
    494 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3045 micro
  • α-karotin
    9971 micro
  • β-karotin
    23976 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    1325 micro
  • Lut-zea
    1416 micro
Összesen 1249 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    71.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    274 micro
  • β-karotin
    658 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    36 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 34 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A gríznokedlihez

Elkészítés

A leveshez

  1. A húst (a máj kivételével), annyi hideg vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük főni. Mikor forrni kezd,habja képződik, habszedő segítségével (vagy egy kanállal) elkezdjük leszedegetni. Ha felforrt, akkor lejjebb vesszük, és folytatjuk a habszedést, míg már nem keletkezik rajta több.
  2. Ekkor beletesszük a zöldségeket a karfiol kivételével, sózzuk, a borsot is beletesszük és a szerecsendiótis. Mérsékelt lángon főzzük tovább. 1,5 óra alatt lesz kész, éskb. 20 perccel a főzés befejezése előtt a karfiolt s a májat is beletesszük.
  3. Ezalatt elkészítjük a grízgaluskát. Egy tojást felverünk, sózzuk, majd kb. 8-10 teáskanálnyi grízt teszünk bele (a tojás nagyságától függően), annyit, hogy olyan sűrű legyen, mint amikor a pudingot levesszük a tűzről.
  4. Keverünk még bele egy késhegynyi szódabikarbónát, és minimum negyed órát hagyjuk állni. Eztán teáskanál segítségével forrában lévő sós vízbe szaggatjuk. Kb.6-8 perc alatt puhára főzzük, majd kiszedjük a nokedliket a vízből egy szűrőkanál segítségével.
  5. A levest leszűrjük, finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg. A zöldségeket és a húst külön tálaljuk.
  • Elkészítettem: 86 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 8100
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 25.

Ajánló

A főtt húst, ha elég sokat készítünk, akkor második fogásnak párolt almával, burgonyapürével is tálalhatjuk. Betegszezonban könnyű és tápláló étel.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Németi Olga 105 recept

Itt az őszi felsőlégúti betegségek szezonja, no meg egyéb gyerekek közt terjedő pár napos betegségeknek. Épp ilyenekből  lábadoztunk, s ehhez mi más is lenne a legmegfelelőbb, mint egy banálisnak tűnő húsleves. A kedvenc levesbetéttel, a gírznokedlivel. Mi így készítjük.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

A f?tt húst, kevés hagymával, liba, vagy kacsazsírban megfuttatom, lehelletnyi paprikával megszórva, hagymás, reszelt krumplival szoktam feldobni. Finom!

Németi Olga

Kedves Sancho! Az anyukám is ugyanígy szokott tenni a f?tt hússal, ha marad. Nagyon finom tényleg! :)

Éva-Anyóca

Köszönöm, kedves Olga, ezt a nagyon finom levest, bizony ilyen nem igazán szimpatikus id?járásban,- ez a leves, nyer?! :-O Mentve, Éva-Anyóca

Németi Olga

Kedves Éva-Anyóca! Hát, hiába, az egyszer? még mindig lehet nagyszer? :). Igen, ez az id? olyan jó kis meleg levesekre való :) Üdv. Olga

Törölt felhasználó

Nem lehet nem szeretni ezt a levest...

Hozzávalók

A leveshez

A gríznokedlihez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 nagyméretű növény, ami beltéren is csodásan érzi magát

A már egy éve tartó bezártságnak köszönhetően ismét reneszánszukat élik a szobanövények, mert sokan velük pótolják a természet oly’ nyomasztó hiányát. Íme öt nagyméretű növény, ami nem fog ránk megharagudni, ha egy terebélyes terasz helyett a nappaliban neveljük.