r
Nosalty Logó

Húsleves gríznokedlivel N. Olgitól

Németi Olga
Húsleves gríznokedlivel N. Olgitól
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A leveshez

A gríznokedlihez

311
Kalória
19.8g
Fehérje
29.2g
Szénhidrát
13.1g
Zsír
737.7g
Víz
181.4g
Koleszterin
6.2g
Élelmi rost
7.6g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A gríznokedlihez

Összesen 311 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A gríznokedlihez

Összesen 1249 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A gríznokedlihez

Összesen 34 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    19.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    648 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    291 mg
  • Nátrium
    171 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.2 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    737.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1365 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    204 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    761 micro
  • α-karotin
    2493 micro
  • β-karotin
    5994 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    331 micro
  • Lut-zea
    354 micro
Összesen 311 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    79.4 g

Zsír

  • Összesen
    52.5 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    725 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2592.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    116 mg
  • Kálcium
    360 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    240 mg
  • Foszfor
    1164 mg
  • Nátrium
    684 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    116.7 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    2951 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5459 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    189 mg
  • D vitamin:
    45 micro
  • K vitamin:
    94 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    814 micro
  • Kolin:
    494 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3045 micro
  • α-karotin
    9971 micro
  • β-karotin
    23976 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    1325 micro
  • Lut-zea
    1416 micro
Összesen 1249 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    71.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    80.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    274 micro
  • β-karotin
    658 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    36 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 34 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. A húst (a máj kivételével), annyi hideg vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük főni. Mikor forrni kezd,habja képződik, habszedő segítségével (vagy egy kanállal) elkezdjük leszedegetni. Ha felforrt, akkor lejjebb vesszük, és folytatjuk a habszedést, míg már nem keletkezik rajta több.
  2. Ekkor beletesszük a zöldségeket a karfiol kivételével, sózzuk, a borsot is beletesszük és a szerecsendiótis. Mérsékelt lángon főzzük tovább. 1,5 óra alatt lesz kész, éskb. 20 perccel a főzés befejezése előtt a karfiolt s a májat is beletesszük.
  3. Ezalatt elkészítjük a grízgaluskát. Egy tojást felverünk, sózzuk, majd kb. 8-10 teáskanálnyi grízt teszünk bele (a tojás nagyságától függően), annyit, hogy olyan sűrű legyen, mint amikor a pudingot levesszük a tűzről.
  4. Keverünk még bele egy késhegynyi szódabikarbónát, és minimum negyed órát hagyjuk állni. Eztán teáskanál segítségével forrában lévő sós vízbe szaggatjuk. Kb.6-8 perc alatt puhára főzzük, majd kiszedjük a nokedliket a vízből egy szűrőkanál segítségével.
  5. A levest leszűrjük, finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg. A zöldségeket és a húst külön tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Főzés ideje: 90 p

Itt az őszi felsőlégúti betegségek szezonja, no meg egyéb gyerekek közt terjedő pár napos betegségeknek. Épp ilyenekből  lábadoztunk, s ehhez mi más is lenne a legmegfelelőbb, mint egy banálisnak tűnő húsleves. A kedvenc levesbetéttel, a gírznokedlivel. Mi így készítjük.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...