Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsgombócos bolognai spagetti

Húsgombócos bolognai spagetti
Húsgombócos bolognai spagetti
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet még TV-ben láttam anno, azóta már elég sokszor elkészítettem, és mindig osztatlan sikert arat.

hozzávalók / 4 adag

A szószhoz

A húsgombóchoz

A tésztához

ajánlat

A húsgombócokból kihagyható a parmezán (mert elég drága, és különösebben nem javít az ételen).
A paradicsomszósznál lehet sűrítményt is használni. Ebben az esetben a sűrítményt a fokhagymával együtt ugyanúgy meg kell pirítani. Ha a sűrítmény színe kezd besötétedni, akkor lehet hozzáadni a vizet.
A szósz fűszerezését érzéssel kell csinálni. Figyelni kell rá, hogyha az elején fűszerezünk, akkor a végére besűrűsödhet, és töményebbek lehetnek az ízek. Ezt kompenzálhatja, ha étkezésnél elkeverjük a szószt a tésztával. A borsot nem feltétlen kell bőkezűen alkalmazni, sokkal jobban jön ki, ha a húsgolyókban van több bors, a szószban pedig kevesebb. A cukrot valamikor nem is használom, én sósabban szeretem a szószt, de van, akinek az édes jön be.
A tejet azért adom a végén a szószhoz, mert az lágyítja a paradicsom ízét.
A tészta, amikor megfőtt, átlátszó lesz, és eltűnik belőle a tartás, teljesen rugalmas lesz. Ezt ránézésre is lehet látni, de kóstolással is meg lehet mondani. Az ideális időtartam valahol 5 és 10 perc között van, kell egy kis rutin, hogy ráérezzen az ember.
A tésztánál, amikor kész, egy-két csepp olajat lehet önteni a vízre, így nem tapad össze, amikor kihűlt. A másik megoldás, hogy a tésztát hideg vízzel öntöm le a szűrés után, viszont ezt inkább levestésztáknál érdemes alkalmazni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a húsgombócokat kell elkészíteni, mivel azoknak állniuk kell a hűtőben. Először apróra vágjuk a fokhagymát és a petrezselymet.
  2. Utána egy megfelelő nagyságú tálba tesszük az összes hozzávalót, és jól eldolgozzuk.
  3. Ezek után a két tenyerünkben lévő bemélyedések segítségével 5 Ft-os nagyságú (1,5-2 cm) golyókat formálunk. A 30 dkg-ból körülbelül 100 golyó jön ki. (Kb. 10 perc megcsinálni.)
  4. A húsgolyókat hűtőbe tesszük legalább 20 percre.
  5. A második lépés a paradicsomszósz elkészítése. Veszünk egy tapadásmentes fazekat vagy teflonserpenyőt és fedelet vagy cseppfogó szitát.
  6. Először a fokhagymagerezdeket egészben megtörve az olajba tesszük, nagyon picit megpirítjuk őket (ez a pirítási fázis akár ki is hagyható).
  7. Ezek után jön a paradicsom, melyhez kevés vizet is adunk.
  8. Ha már forró a szósz, akkor lehet elkezdeni befűszerezni. A só és a cukor, amire nagyon oda kell figyelni, a többit nehezebb elrontani.
  9. A paradicsom főzése lassú tűzön megy félretolt fedéllel, és ritkán bele kell keverni. Kell neki legalább 20 perc, hogy besűrűsödjön. Akkor jó, ha már szó szerint fröcsög.
  10. Gombócok megfőzése: Ha már elég sűrű a paradicsomszósz, akkor ki lehet venni a húsgombócokat a hűtőből, és szépen beleejteni. Picit el lehet keverni, hogy rendesen ellepje őket a szósz. A gombócokat 20 percig kell főzni a szószban.
  11. A főzés legvégén egy pici tejet keverünk a szószhoz. (Ez a lépés akár ki is hagyható.)
  12. Tészta elkészítése: Amíg a gombócok főnek, addig fel lehet tenni az enyhén sós vizet a tésztának. A tésztának körülbelül 5-10 perc kell. Ezek után lehet leszűrni kevés olaj kíséretében.
  13. Tálalunk. A tészát a tányérra helyezzük. Középre teszünk paradicsomszószt és gombócokat. A tetejére sajtot reszelünk.

  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 36 865
elküldve: 2
receptkönyvben: 406
elkészítve: 18/23
Facebookon megjelent: -

szakács

inf3rno

Mióta szakács: 2011.03.18.
6 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: tészta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

húsgombócos spagetti, spaghetti alla bolognese, spaghetti bolognese, bolognai spagetti

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

amina69
amina69 Sat, 2012-03-24 09:39

Azt szeretném kérdezni, hogy a parmezán sajt a húsgolyóba kell? Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Anikó

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sun, 2016-06-05 01:42

Kedves Anikó!

Igen, a parmezánt a húsgolyóba szoktam rakni, de nyugodtan ki lehet hagyni, anélkül is ugyanolyan jó lesz a végeredmény.
Amennyi tapasztalatom van húsgolyókkal, az alapján ami igazán számít neki az a petrezselyem, a tojás, és a zsemlemorzsa. A többi hozzávaló szerintem mellékes a húst leszámítva persze.
Elméletileg zsemlemorzsa helyett áztatott zsemlével is működhet, talán kicsit több tojással, hasonlóan, mint a fasírt. Ezt viszont még sosem próbáltam, és félő, hogy így szétfő, de azért ha már szóba jött legközelebb kipróbálom így is kíváncsiságból. :-)

Jó főzést!
Üdv. Laci

UI:
Bocsánat a sok éves késésért, valamiért elkerülte a figyelmem ez a kérdés. Most is csak azért írtam, mert értesítőt kaptam, aztán azt hittem, hogy ez a kérdés az új.

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sun, 2012-01-22 08:02

Plusz info: cukor helyett lehet aszalt szilvát is belefőzni a szószba, ha valakinek nem elég édes.

A cukortól érdekes folyamaton megy át a szósz, kivilágosodik tőle, és az íze is megváltozik. (Ez alatt nem csak azt értem, hogy édesebb lesz tőle.) Nem tudom, hogy ennek pontosan mi a kémiai háttere, talán a szacharóz elhidrolizál, és a felszabaduló glükóz redukálja a likopint.

Lényeg a lényeg, hogy szerintem sokkal jobb íze és állaga lesz az aszalt gyümölcstől, mint a cukortól.

701
passzírozott paradicsom 10 dl
napraforgó olaj 1 ek
fokhagyma 4 gerezd
oregánó 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
cukor 1 teáskanál
tej 1 ek
darált marhahús 30 dkg
zsemlemorzsa 3 ek
tojás 1 db
parmezán sajt 10 dkg
fokhagyma 1 gerezd
petrezselyem 1 csokor
oregánó 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
spagetti tészta 250 g
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
sajt 10 dkg