r
Nosalty Logó

Húsgombócos bolognai spagetti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
wsedfcgjmt
Húsgombócos bolognai spagetti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A szószhoz

A húsgombóchoz

A tésztához

Összesen 701 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A szószhoz

A húsgombóchoz

A tésztához

Összesen 2800 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A szószhoz

A húsgombóchoz

A tésztához

Összesen 145 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.8 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3166.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    81 mg
  • Kálcium
    555 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    655 mg
  • Nátrium
    1743 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    328.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    252 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    194 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    212 micro
  • Kolin:
    146 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1240 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    34738 micro
  • Lut-zea
    758 micro
Összesen 701 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    181.5 g

Zsír

  • Összesen
    107.4 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    554 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12666.6 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    322 mg
  • Kálcium
    2221 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    467 mg
  • Foszfor
    2622 mg
  • Nátrium
    6971 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    278.2 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    1315.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1009 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    134 mg
  • D vitamin:
    80 micro
  • K vitamin:
    774 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    50 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    849 micro
  • Kolin:
    585 mg
  • Retinol - A vitamin:
    591 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4960 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    138950 micro
  • Lut-zea
    3033 micro
Összesen 2800 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    654.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    360 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    68 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    256 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    7185 micro
  • Lut-zea
    157 micro
Összesen 145 kcal

Hozzávalók

A szószhoz

A húsgombóchoz

A tésztához

Elkészítés

A szószhoz

  1. Először a húsgombócokat kell elkészíteni, mivel azoknak állniuk kell a hűtőben. Először apróra vágjuk a fokhagymát és a petrezselymet.
  2. Utána egy megfelelő nagyságú tálba tesszük az összes hozzávalót, és jól eldolgozzuk.
  3. Ezek után a két tenyerünkben lévő bemélyedések segítségével 5 Ft-os nagyságú (1,5-2 cm) golyókat formálunk. A 30 dkg-ból körülbelül 100 golyó jön ki. (Kb. 10 perc megcsinálni.)
  4. A húsgolyókat hűtőbe tesszük legalább 20 percre.
  5. A második lépés a paradicsomszósz elkészítése. Veszünk egy tapadásmentes fazekat vagy teflonserpenyőt és fedelet vagy cseppfogó szitát.
  6. Először a fokhagymagerezdeket egészben megtörve az olajba tesszük, nagyon picit megpirítjuk őket (ez a pirítási fázis akár ki is hagyható).
  7. Ezek után jön a paradicsom, melyhez kevés vizet is adunk.
  8. Ha már forró a szósz, akkor lehet elkezdeni befűszerezni. A só és a cukor, amire nagyon oda kell figyelni, a többit nehezebb elrontani.
  9. A paradicsom főzése lassú tűzön megy félretolt fedéllel, és ritkán bele kell keverni. Kell neki legalább 20 perc, hogy besűrűsödjön. Akkor jó, ha már szó szerint fröcsög.
  10. Gombócok megfőzése: Ha már elég sűrű a paradicsomszósz, akkor ki lehet venni a húsgombócokat a hűtőből, és szépen beleejteni. Picit el lehet keverni, hogy rendesen ellepje őket a szósz. A gombócokat 20 percig kell főzni a szószban.
  11. A főzés legvégén egy pici tejet keverünk a szószhoz. (Ez a lépés akár ki is hagyható.)
  12. Tészta elkészítése: Amíg a gombócok főnek, addig fel lehet tenni az enyhén sós vizet a tésztának. A tésztának körülbelül 5-10 perc kell. Ezek után lehet leszűrni kevés olaj kíséretében.
  13. Tálalunk. A tészát a tányérra helyezzük. Középre teszünk paradicsomszószt és gombócokat. A tetejére sajtot reszelünk.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 231
  • Tegnapi nézettség: 33
  • 7 napos nézettség: 239
  • Össznézettség: 89250
  • Feltöltés dátuma: 2011. július 28.

Ajánló

A húsgombócokból kihagyható a parmezán (mert elég drága, és különösebben nem javít az ételen). A paradicsomszósznál lehet sűrítményt is használni. Ebben az esetben a sűrítményt a fokhagymával együtt ugyanúgy meg kell pirítani. Ha a sűrítmény színe kezd besötétedni, akkor lehet hozzáadni a vizet. A szósz fűszerezését érzéssel kell csinálni. Figyelni kell rá, hogyha az elején fűszerezünk, akkor a végére besűrűsödhet, és töményebbek lehetnek az ízek. Ezt kompenzálhatja, ha étkezésnél elkeverjük a szószt a tésztával. A borsot nem feltétlen kell bőkezűen alkalmazni, sokkal jobban jön ki, ha a húsgolyókban van több bors, a szószban pedig kevesebb. A cukrot valamikor nem is használom, én sósabban szeretem a szószt, de van, akinek az édes jön be. A tejet azért adom a végén a szószhoz, mert az lágyítja a paradicsom ízét. A tészta, amikor megfőtt, átlátszó lesz, és eltűnik belőle a tartás, teljesen rugalmas lesz. Ezt ránézésre is lehet látni, de kóstolással is meg lehet mondani. Az ideális időtartam valahol 5 és 10 perc között van, kell egy kis rutin, hogy ráérezzen az ember. A tésztánál, amikor kész, egy-két csepp olajat lehet önteni a vízre, így nem tapad össze, amikor kihűlt. A másik megoldás, hogy a tésztát hideg vízzel öntöm le a szűrés után, viszont ezt inkább levestésztáknál érdemes alkalmazni.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Húsgombócos bolognai spagetti
wsedfcgjmt 7 recept

Ezt a receptet még TV-ben láttam anno, azóta már elég sokszor elkészítettem, és mindig osztatlan sikert arat.

Hozzávalók

A szószhoz

A húsgombóchoz

A tésztához

Címlapról ajánljuk

Így fagyaszd le az aprósütit, ha már nem tudod, mit...

Ebben az időszakban majd mindenki buzgón gyártja a házi aprósütit, így megeshet, hogy kissé elszámoljuk magunkat és nyakunkon marad a sütemény, mert már a szomszédnak is elege van belőle. Ilyenkor nehogy a kukába dobjuk munkánk gyümölcsét, hanem tegyük el ínségesebb időkre, jól jön az még! Mai Napi tippünk ebben segít!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...