Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bolognai ragu

Bolognai ragu
Bolognai ragu
85 perc / előkészület: 20 perc főzés: 65 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Váncsa István recept bevezetője magáért beszél:
"Spagetti bolognai raguval. Más szóval ez volna a bolognai spagetti, a primordiális (vagy annak gondolt) olasz tésztaétel, amit a vendéglátóipar és a közétkeztetés jóvoltából mindenki ismer, és a legtöbbünk utál is. Utóbbi azért van, mert a menzán vagy a hadseregben megismert bolognai spagetti vagy makaróni több tekintetben eltér attól, amit az alábbi receptben leírandó vagyok."

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert egyenletesen apró darabokra vágjuk. Hasonlóképpen a füstölt karajszeleteket is. Az egészet 3-4 ek vajon kb. 10 percig dinszteljük.
  2. Közben a marhahúst vajon megpirítjuk, felöntjük a borral, beforraljuk, és amikor már alig van leve, hozzáadjuk a zöldségekhez.
  3. Felengedjük az alaplével, hozzáadjuk a paradicsompürét és félig lefedve 45 percen keresztül főzzük.
  4. A csirkemájat vajon megpirítjuk, apróra kockázzuk és hozzáadjuk a majdnem kész raguhoz.
  5. Végül belekeverjük a tejszínt, ha szükséges sóval ízesítünk rajta, szerecsendiót reszelünk rá, összeforraljuk és kész.
  6. A közben kifőzött spagetti tésztával összekeverjük és parmezán forgácsokkal meghintve tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 68 122
elküldve: 4
receptkönyvben: 646
elkészítve: 9/18
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

bolognai spagetti, spagetti bolognese, spagetti alla bolognese

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

klm999
klm999 Fri, 2015-07-24 02:23

utánanéztem egy kicsit a dolognak. két étel van ami bolognai néven fut. az egyik a bolognai ragu, ami egy olasz étel és bolognából származik. a te recepeted erre az ételre vonatkozik. a másik a bolognai spagetti, egész europában elterjedt és nagyon népszerű étel amely nem olaszországból származik és semmi köze Bolognához. én csak a másodikrol tudtam, ugyhogy én voltam eltévedve nem te. viszont, Váncsa István bevezetője ngyon félrevezető. úgy allítja be mintha a bolognai spagetti a bolognai ragu valamilyen elkorcsosult, elfajzot változata lenne. a bolognai spagetti és a ragu, az két teljesen külomböző húsostészta, mind az alapanyagok, a fűszerezés és a mellé adott tészta tekintetében. lehet, hogy a bolognai spagetti valamikor a raguból származott, de mára már egy teljesen önnáló ételé nőte ki magát amely jól elkészítve megálja a helyét a eredeti olasz ételekel szemben. attól hogy valami nem eredeti, még lehet jó. a receptedről nem tudok semmit sem mondani, még nem készítettem el (de el akarom, bolognai ragut még sosem ettem), egy valamit megjegyeznék viszont: a bolognai ragut az olaszok sohsem eszik spagettivel, hanem valamilyen szélesmetéltel, amit az étel álaga diktál, meg az, hogy a spagetti délolaszorszából származik, Bologna pedig északon van, és az északiak mindigis nagyon kedvelték a délieket...

salumeria
Kornél / salumeria Thu, 2014-01-30 12:04

Nos olvasva a fenti kardozást, szeretnék egy rövid hozzászólást eszközölni a témában:
Hogy nem vagyok laikus, tíz évig dolgoztam olaszokkal, és olasz élelmiszerekkel, számtalan házias ételüket kóstoltam vidéki Osteriákban, és megannyi recept elkészítését tanultam meg tőlük.
Nekem is van fent egy húsos ragu receptem, szándékosan nem "bolognai" n+1-nek neveztem el, hiszen Olaszországban sem hívják így, mitöbb nem is létezik ilyen elnevezésű tésztaétel. A "bolognai", "milánói" és egyéb kitalált ráutaló elnevezések mindössze fantázia nevek, nem sok közük van az olasz konyhához. Az olaszok húsragu-nak (Ragú di Carne ...) nevezik a különböző hússal készített tésztaszószokat, vagy ragukat, és utalnak az elnevezésben a felhasznált hús fajtájára is. Ezen kívül aki ismeri az olasz konyhát, az bizonyára tisztában van azzal is, hogy minden egyes tartományban másképpen készülnek az ételek, akár ugyanazzal az elnevezéssel is. Egy egyszerű példa: vadhúsokban gazdag tartomány pl. Toscana, és Umbria is. Mindkét tartományban főzik a vaddisznó ragut, amely szintén készülhet paradicsommal is, ellenben van egy "bianco" verzió is, fehérborosan. A paradicsomos recept is ég és föld, hiszen bár az elnevezés ugyanaz (Tagliatelle con Ragú di Cinghiale) mégis a toszkánok más fűszereket használnak, mint Umbriában, nem beszélve a különböző belsőségek felhasználásáról, és még sorolhatnám.
A tészta eredetével klm999-nek annyiban igaza van, hogy a durumtészták, ahogy a pizza is Nápoly környékéről származik, és a mai napig ott vannak a legjobb minőséget gyártó üzemek. (DeCecco, Voiello) Ezzel együtt ez nem azt jelenti, hogy Piemontéban, vagy éppen Velencében ne ennének tésztaételeket, mert délről származik. Ugyan már! Azok a régiók is rendelkeznek a saját receptúrákkal, ahogy a déliek is.
Tehát összegezve: Nincs ezzel a recepttel semmi baj, ahogy Petra is írja, nem is a saját receptje, hanem Váncsáé. És akkor mi van?
Inkább arra kellene törekedni kicsit jobban, hogy az embereket, akik a receptjeinket olvassák tájékoztatni tudjuk a félreértésekből, tévhiedelmekből eredő berögződésekről, és terelni őket a recept valódi eredete, és mivolta felé. Azt kellene tudatni sokakkal, hogy gyermelyi tésztával hasonló sem lesz egy olasz tésztaétel, mint egy DeCecco-val. És nem azért, mert az egyik import és drágább, hanem attól drágább, hogy az un. "bronze" eljárással készül, ami annyit jelent, hogy a tészta külső felülete meg van marva, ezáltal sokkal jobban tapad rá a szósz. Nem véletlenül nem lehet hazai éttermekben sem jó tésztákkal találkozni, hiszen mindegyik az elementáris összetevőn spórol: a tésztán...
Azt kellene az embereknek megtanítani, hogy a kifőtt tésztát már nem kell tovább áztatni a főzőlében, hogy megdagadjon, nem kell leöblíteni hideg vízzel a csap alatt, és legfőképpen nem kell olaj a főzővízbe "nehogy összeragadjon a tészta" ürüggyel, miután az olaj másra nem jó, minthogy a tészta ne vegye fel a hozzáadni kívánt ragut, vagy szószt...
Azt pedig mindannyiunknak el kell viselni, hogy aki kiteszi a receptjeit, ahogy én is, időnként belefuthat inkompetens, ne adj' Isten kontár véleményekbe is, de ez vele jár... :)

salumeria
Kornél / salumeria Thu, 2014-04-03 06:21

Ez egy igazi velős, intelligens hozzászólás. Pont olyan, ami qrvára nem hiányzik erre az oldalra!

Mocorgó
Mocorgó Fri, 2014-02-21 10:16

Salumeria! Ezt nagyon szépen összefoglaltad! Ha valakinek nem tetszik egy recept, nos lépjen tovább és punktum! Ha javítást kívánó recept kerül elénk, biztosan nem sértődik meg a recept szerzője, ha felhívják a figyelmét a hibára. Ennyi az egész! Én nagyon sokat szoktam tapasztalni a Salumeria "féle" hozzászólásokból is!!!! Köszönöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2013-11-15 13:09

Pontosan 50 éve imádom a bolognait (csak így röviden, nehogy rosszul nevezzem el), mióta drága Édesanyám olaszországi nyaralásuk után először főzött ilyet. Ő mindig pasta asciutta-nak hívta. Azóta számtalan változatát készítjük a családban, hetente legalább egyszer esszük, és van kedvencem is, de nagyon örültem, hogy Petra föltette ezt a receptet, mert még nem ismertem. El fogom készíteni, és bevallom őszintén, egyáltalán nem érdekel, mi is az autentikus elnevezése. A magyar ember számára ez a szósz már csak bolognai marad, még ha nem is pont Bolognából származik.

Mazsola és Tádé
Mazsola és Tádé Sat, 2013-10-26 00:25

klm, te egy rendkívül megkeseredett ember lehetsz, tisztelj másokat, mert veszik a fáradtságot, hogy recepteket tesznek fel, melyből válogathatsz, ne a hibákat keresd, aztán pedig főzz, hátha attól boldogabb leszel.

klm999
klm999 Thu, 2013-11-28 17:27

kedves Mazsola és Tádé a témához érdemben szóljál hozzá, ne csak a gyomrodat hűtsed. üdv, klm999.

Mazsola és Tádé
Mazsola és Tádé Tue, 2013-12-03 10:26

Valaki az hazudta neked, hogy érdemben ért valamit a hozzászólásod? Ha nem recepteket keresni, hanem okoskodni akarsz, akkor inkább menj el egy politikai gyűlésre. Hátha valaki meghallja szavad.

klm999
klm999 Sat, 2013-08-10 17:30

ismétlem, két egymástól független ételről, a raguról és a spagettiről, van szó, és az erre való figyelem felhívás hiányzik Petra storyából. mert ha ő azt gondolja, hogy csak a ragu a jó és a spagetti valami hitvány kotyvalék akkor ezzel a nosaltyn levő bolognai receptek 90% százalékát, amelyek a spagettire vonatkoznak, minősíti hitvány kotyvaléknak, ami enyhén szólva is súlyos sértés a recepteket beküldők és a számtalan pozitív viszajelző számára. mellesleg kedves Petra, neked hány hozzászólásod van a ragudhoz? és mégis a második helyen van az idők emlékezete óta. erős naftalin szag érződik itt... és mégvalami: vox Váncsa non vox dei.

Gárdos Mária
Gárdos Mária Thu, 2013-05-30 20:19

Lehet itt fontoskodni, szőrszálat hasogatni - de nem kellett volna. Most voltaképpen a Váncsát oktatod klm999? Inkább csináld meg a receptet, ahogy olvasom nem fogsz rosszul járni. Petra én a részemről köszönöm, hogy felraktad. Holnap megcsinálom. Igaz, darált pulykahúsom van, meglátom, milyen lesz.
Üdv.
Mari

klm999
klm999 Thu, 2013-04-18 19:33

3 ek paradicsompüré az összes paradicsom egy bolognaiban ?!? ez olyan mint a gulyást 3 csipet paprikával készíteni. a kaja nem lehet rossz, de ez nem bolognai az már' egyszer százas! általaban jók a receptjeid de itt most nagyon elvagy tévedve....

petra
Petra / petra Fri, 2013-04-19 12:08

Kedves Klm999,
Ahogy a story részben is írom Váncsa István receptje alapján készítettem, érdemes elolvasni az ő véleményét ugyanitt, amelyet teljes mértékben osztani tudok, a köztudatban él tévesen a bolognai ragu:-).
Üdv,
Petra

klm999
klm999 Sat, 2013-04-20 19:44

utánanéztem egy kicsit a dolognak. két étel van ami bolognai néven fut. az egyik a bolognai ragu, ami egy olasz étel és bolognából származik. a te recepeted erre az ételre vonatkozik. a másik a bolognai spagetti, egész europában elterjedt és nagyon népszerű étel amely nem olaszországból származik és semmi köze Bolognához. én csak a másodikrol tudtam, ugyhogy én voltam eltévedve nem te. viszont, Váncsa István bevezetője ngyon félrevezető. úgy allítja be mintha a bolognai spagetti a bolognai ragu valamilyen elkorcsosult, elfajzot változata lenne. a bolognai spagetti és a ragu, az két teljesen külomböző húsostészta, mind az alapanyagok, a fűszerezés és a mellé adott tészta tekintetében. lehet, hogy a bolognai spagetti valamikor a raguból származott, de mára már egy teljesen önnáló ételé nőte ki magát amely jól elkészítve megálja a helyét a eredeti olasz ételekel szemben. attól hogy valami nem eredeti, még lehet jó. a receptedről nem tudok semmit sem mondani, még nem készítettem el (de el akarom, bolognai ragut még sosem ettem), egy valamit megjegyeznék viszont: a bolognai ragut az olaszok sohsem eszik spagettivel, hanem valamilyen szélesmetéltel, amit az étel álaga diktál, meg az, hogy a spagetti délolaszorszából származik, Bologna pedig északon van, és az északiak mindigis nagyon kedvelték a délieket...

1166
darált marhahús 50 dkg
fehérbor 1.5 dl
füstölt lapocka 12 dkg
sárgarépa 1 közepes db
vöröshagyma 2 közepes fej
halványító zeller 1 közepes szár
zöldség alaplé 0.5 l
paradicsomszósz 3 ek
habtejszín 2 dl
csirkemáj 15 dkg
szerecsendió 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
vaj 4 ek
parmezán sajt 10 dkg
spagetti tészta 50 dkg