Nosalty Logó

Bolognai ragu

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Ezen a képen: Bolognai ragu
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1166 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 4663 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 178 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.4 g

Zsír

  • Összesen
    49.2 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    308 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2715.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    146 mg
  • Kálcium
    393 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    848 mg
  • Nátrium
    1176 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    272.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1675 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    544 micro
  • Kolin:
    223 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1515 micro
  • α-karotin
    623 micro
  • β-karotin
    1608 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1057 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 1166 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    261.5 g

Zsír

  • Összesen
    196.8 g
  • Telített zsírsav
    102 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1233 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10861.2 g
  • Cink
    35 mg
  • Szelén
    585 mg
  • Kálcium
    1571 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    521 mg
  • Foszfor
    3391 mg
  • Nátrium
    4706 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    412.3 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    1091.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6701 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    48 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    65 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    84 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2175 micro
  • Kolin:
    891 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6060 micro
  • α-karotin
    2492 micro
  • β-karotin
    6433 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    4229 micro
  • Lut-zea
    387 micro
Összesen 4663 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    416.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    181 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    257 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    233 micro
  • α-karotin
    96 micro
  • β-karotin
    247 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    162 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 178 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megtisztított vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert egyenletesen apró darabokra vágjuk. Hasonlóképpen a füstölt karajszeleteket is. Az egészet 3-4 ek vajon kb. 10 percig dinszteljük.
  2. Közben a marhahúst vajon megpirítjuk, felöntjük a borral, beforraljuk, és amikor már alig van leve, hozzáadjuk a zöldségekhez.
  3. Felengedjük az alaplével, hozzáadjuk a paradicsompürét és félig lefedve 45 percen keresztül főzzük.
  4. A csirkemájat vajon megpirítjuk, apróra kockázzuk és hozzáadjuk a majdnem kész raguhoz.
  5. Végül belekeverjük a tejszínt, ha szükséges sóval ízesítünk rajta, szerecsendiót reszelünk rá, összeforraljuk és kész.
  6. A közben kifőzött spagetti tésztával összekeverjük és parmezán forgácsokkal meghintve tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 21
  • Össznézettség: 71659
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 27.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Váncsa István recept bevezetője magáért beszél: "Spagetti bolognai raguval. Más szóval ez volna a bolognai spagetti, a primordiális (vagy annak gondolt) olasz tésztaétel, amit a vendéglátóipar és a közétkeztetés jóvoltából mindenki ismer, és a legtöbbünk utál is. Utóbbi azért van, mert a menzán vagy a hadseregben megismert bolognai spagetti vagy makaróni több tekintetben eltér attól, amit az alábbi receptben leírandó vagyok."

Hozzászólások

Törölt felhasználó

3 ek paradicsompüré az összes paradicsom egy bolognaiban ?!? ez olyan mint a gulyást 3 csipet paprikával készíteni. a kaja nem lehet rossz, de ez nem bolognai az már' egyszer százas! általaban jók a receptjeid de itt most nagyon elvagy tévedve....

Petra

Kedves Klm999, Ahogy a story részben is írom Váncsa István receptje alapján készítettem, érdemes elolvasni az ? véleményét ugyanitt, amelyet teljes mértékben osztani tudok, a köztudatban él tévesen a bolognai ragu:-). Üdv, Petra

Törölt felhasználó

utánanéztem egy kicsit a dolognak. két étel van ami bolognai néven fut. az egyik a bolognai ragu, ami egy olasz étel és bolognából származik. a te recepeted erre az ételre vonatkozik. a másik a bolognai spagetti, egész europában elterjedt és nagyon népszer? étel amely nem olaszországból származik és semmi köze Bolognához. én csak a másodikrol tudtam, ugyhogy én voltam eltévedve nem te. viszont, Váncsa István bevezet?je ngyon félrevezet?. úgy allítja be mintha a bolognai spagetti a bolognai ragu valamilyen elkorcsosult, elfajzot változata lenne. a bolognai spagetti és a ragu, az két teljesen külomböz? húsostészta, mind az alapanyagok, a f?szerezés és a mellé adott tészta tekintetében. lehet, hogy a bolognai spagetti valamikor a raguból származott, de mára már egy teljesen önnáló ételé n?te ki magát amely jól elkészítve megálja a helyét a eredeti olasz ételekel szemben. attól hogy valami nem eredeti, még lehet jó. a receptedr?l nem tudok semmit sem mondani, még nem készítettem el (de el akarom, bolognai ragut még sosem ettem), egy valamit megjegyeznék viszont: a bolognai ragut az olaszok sohsem eszik spagettivel, hanem valamilyen szélesmetéltel, amit az étel álaga diktál, meg az, hogy a spagetti délolaszorszából származik, Bologna pedig északon van, és az északiak mindigis nagyon kedvelték a délieket...

Törölt felhasználó

,

Gárdos Mária

Lehet itt fontoskodni, sz?rszálat hasogatni - de nem kellett volna. Most voltaképpen a Váncsát oktatod klm999? Inkább csináld meg a receptet, ahogy olvasom nem fogsz rosszul járni. Petra én a részemr?l köszönöm, hogy felraktad. Holnap megcsinálom. Igaz, darált pulykahúsom van, meglátom, milyen lesz. Üdv. Mari

Törölt felhasználó

ismétlem, két egymástól független ételr?l, a raguról és a spagettir?l, van szó, és az erre való figyelem felhívás hiányzik Petra storyából. mert ha ? azt gondolja, hogy csak a ragu a jó és a spagetti valami hitvány kotyvalék akkor ezzel a nosaltyn lev? bolognai receptek 90% százalékát, amelyek a spagettire vonatkoznak, min?síti hitvány kotyvaléknak, ami enyhén szólva is súlyos sértés a recepteket beküld?k és a számtalan pozitív viszajelz? számára. mellesleg kedves Petra, neked hány hozzászólásod van a ragudhoz? és mégis a második helyen van az id?k emlékezete óta. er?s naftalin szag érz?dik itt... és mégvalami: vox Váncsa non vox dei.

Törölt felhasználó

klm, te egy rendkívül megkeseredett ember lehetsz, tisztelj másokat, mert veszik a fáradtságot, hogy recepteket tesznek fel, melyb?l válogathatsz, ne a hibákat keresd, aztán pedig f?zz, hátha attól boldogabb leszel.

Törölt felhasználó

kedves Mazsola és Tádé a témához érdemben szóljál hozzá, ne csak a gyomrodat h?tsed. üdv, klm999.

Törölt felhasználó

Valaki az hazudta neked, hogy érdemben ért valamit a hozzászólásod? Ha nem recepteket keresni, hanem okoskodni akarsz, akkor inkább menj el egy politikai gy?lésre. Hátha valaki meghallja szavad.

Törölt felhasználó

még több gyomorh?tés...

Törölt felhasználó

Pontosan 50 éve imádom a bolognait (csak így röviden, nehogy rosszul nevezzem el), mióta drága Édesanyám olaszországi nyaralásuk után el?ször f?zött ilyet. ? mindig pasta asciutta-nak hívta. Azóta számtalan változatát készítjük a családban, hetente legalább egyszer esszük, és van kedvencem is, de nagyon örültem, hogy Petra föltette ezt a receptet, mert még nem ismertem. El fogom készíteni, és bevallom ?szintén, egyáltalán nem érdekel, mi is az autentikus elnevezése. A magyar ember számára ez a szósz már csak bolognai marad, még ha nem is pont Bolognából származik.

Kornél

Nos olvasva a fenti kardozást, szeretnék egy rövid hozzászólást eszközölni a témában: Hogy nem vagyok laikus, tíz évig dolgoztam olaszokkal, és olasz élelmiszerekkel, számtalan házias ételüket kóstoltam vidéki Osteriákban, és megannyi recept elkészítését tanultam meg t?lük. Nekem is van fent egy húsos ragu receptem, szándékosan nem "bolognai" n+1-nek neveztem el, hiszen Olaszországban sem hívják így, mitöbb nem is létezik ilyen elnevezés? tésztaétel. A "bolognai", "milánói" és egyéb kitalált ráutaló elnevezések mindössze fantázia nevek, nem sok közük van az olasz konyhához. Az olaszok húsragu-nak (Ragú di Carne ...) nevezik a különböz? hússal készített tésztaszószokat, vagy ragukat, és utalnak az elnevezésben a felhasznált hús fajtájára is. Ezen kívül aki ismeri az olasz konyhát, az bizonyára tisztában van azzal is, hogy minden egyes tartományban másképpen készülnek az ételek, akár ugyanazzal az elnevezéssel is. Egy egyszer? példa: vadhúsokban gazdag tartomány pl. Toscana, és Umbria is. Mindkét tartományban f?zik a vaddisznó ragut, amely szintén készülhet paradicsommal is, ellenben van egy "bianco" verzió is, fehérborosan. A paradicsomos recept is ég és föld, hiszen bár az elnevezés ugyanaz (Tagliatelle con Ragú di Cinghiale) mégis a toszkánok más f?szereket használnak, mint Umbriában, nem beszélve a különböz? bels?ségek felhasználásáról, és még sorolhatnám. A tészta eredetével klm999-nek annyiban igaza van, hogy a durumtészták, ahogy a pizza is Nápoly környékér?l származik, és a mai napig ott vannak a legjobb min?séget gyártó üzemek. (DeCecco, Voiello) Ezzel együtt ez nem azt jelenti, hogy Piemontéban, vagy éppen Velencében ne ennének tésztaételeket, mert délr?l származik. Ugyan már! Azok a régiók is rendelkeznek a saját receptúrákkal, ahogy a déliek is. Tehát összegezve: Nincs ezzel a recepttel semmi baj, ahogy Petra is írja, nem is a saját receptje, hanem Váncsáé. És akkor mi van? Inkább arra kellene törekedni kicsit jobban, hogy az embereket, akik a receptjeinket olvassák tájékoztatni tudjuk a félreértésekb?l, tévhiedelmekb?l ered? berögz?désekr?l, és terelni ?ket a recept valódi eredete, és mivolta felé. Azt kellene tudatni sokakkal, hogy gyermelyi tésztával hasonló sem lesz egy olasz tésztaétel, mint egy DeCecco-val. És nem azért, mert az egyik import és drágább, hanem attól drágább, hogy az un. "bronze" eljárással készül, ami annyit jelent, hogy a tészta küls? felülete meg van marva, ezáltal sokkal jobban tapad rá a szósz. Nem véletlenül nem lehet hazai éttermekben sem jó tésztákkal találkozni, hiszen mindegyik az elementáris összetev?n spórol: a tésztán... Azt kellene az embereknek megtanítani, hogy a kif?tt tésztát már nem kell tovább áztatni a f?z?lében, hogy megdagadjon, nem kell leöblíteni hideg vízzel a csap alatt, és legf?képpen nem kell olaj a f?z?vízbe "nehogy összeragadjon a tészta" ürüggyel, miután az olaj másra nem jó, minthogy a tészta ne vegye fel a hozzáadni kívánt ragut, vagy szószt... Azt pedig mindannyiunknak el kell viselni, hogy aki kiteszi a receptjeit, ahogy én is, id?nként belefuthat inkompetens, ne adj' Isten kontár véleményekbe is, de ez vele jár... :)

Törölt felhasználó

Salumeria! Ezt nagyon szépen összefoglaltad! Ha valakinek nem tetszik egy recept, nos lépjen tovább és punktum! Ha javítást kívánó recept kerül elénk, biztosan nem sért?dik meg a recept szerz?je, ha felhívják a figyelmét a hibára. Ennyi az egész! Én nagyon sokat szoktam tapasztalni a Salumeria "féle" hozzászólásokból is!!!! Köszönöm!

Kornél

:)

Törölt felhasználó

kontár lennék?!... meglehet. de legalább nem vagyok egy petras?ggnyaló patkány.

Kornél

Ez egy igazi vel?s, intelligens hozzászólás. Pont olyan, ami qrvára nem hiányzik erre az oldalra!

Törölt felhasználó

utánanéztem egy kicsit a dolognak. két étel van ami bolognai néven fut. az egyik a bolognai ragu, ami egy olasz étel és bolognából származik. a te recepeted erre az ételre vonatkozik. a másik a bolognai spagetti, egész europában elterjedt és nagyon népszer? étel amely nem olaszországból származik és semmi köze Bolognához. én csak a másodikrol tudtam, ugyhogy én voltam eltévedve nem te. viszont, Váncsa István bevezet?je ngyon félrevezet?. úgy allítja be mintha a bolognai spagetti a bolognai ragu valamilyen elkorcsosult, elfajzot változata lenne. a bolognai spagetti és a ragu, az két teljesen külomböz? húsostészta, mind az alapanyagok, a f?szerezés és a mellé adott tészta tekintetében. lehet, hogy a bolognai spagetti valamikor a raguból származott, de mára már egy teljesen önnáló ételé n?te ki magát amely jól elkészítve megálja a helyét a eredeti olasz ételekel szemben. attól hogy valami nem eredeti, még lehet jó. a receptedr?l nem tudok semmit sem mondani, még nem készítettem el (de el akarom, bolognai ragut még sosem ettem), egy valamit megjegyeznék viszont: a bolognai ragut az olaszok sohsem eszik spagettivel, hanem valamilyen szélesmetéltel, amit az étel álaga diktál, meg az, hogy a spagetti délolaszorszából származik, Bologna pedig északon van, és az északiak mindigis nagyon kedvelték a délieket...

Törölt felhasználó

hé patkánykám, ne nyald anyira mert lehet, hogy rákot okoz petra sunája

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek