r
Nosalty Logó

Hamis vadas szalvétagombóccal Petruskától

Petruska
Hamis vadas szalvétagombóccal Petruskától
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A vadashoz

A szalvétagombóchoz

1448
Kalória
73.7g
Fehérje
155.7g
Szénhidrát
58.6g
Zsír
614.8g
Víz
316.9g
Koleszterin
19.5g
Élelmi rost
38.1g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A vadashoz

A szalvétagombóchoz

Összesen 1448 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A vadashoz

A szalvétagombóchoz

Összesen 5794 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A vadashoz

A szalvétagombóchoz

Összesen 131 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    73.7 g

Zsír

  • Összesen
    58.6 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    317 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3211.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    125 mg
  • Kálcium
    584 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    196 mg
  • Foszfor
    920 mg
  • Nátrium
    1360 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    155.7 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    614.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2124 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    304 micro
  • Kolin:
    148 mg
  • Retinol - A vitamin:
    261 micro
  • α-karotin
    7736 micro
  • β-karotin
    18487 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    780 micro
Összesen 1448 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    294.7 g

Zsír

  • Összesen
    234.4 g
  • Telített zsírsav
    99 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    1268 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12845.7 g
  • Cink
    41 mg
  • Szelén
    502 mg
  • Kálcium
    2335 mg
  • Vas
    50 mg
  • Magnézium
    782 mg
  • Foszfor
    3681 mg
  • Nátrium
    5440 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    622.7 g
  • Cukor
    153 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

Víz

  • Összesen
    2459.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8496 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    138 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    326 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    80 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1217 micro
  • Kolin:
    591 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1046 micro
  • α-karotin
    30945 micro
  • β-karotin
    73947 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    3122 micro
Összesen 5794 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    290.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    55.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    701 micro
  • β-karotin
    1675 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 131 kcal

Elkészítés

A vadashoz

  1. A hagymát felvágjuk, olajon megfonnyasztjuk. Rátesszük a húst, megpirítjuk a hagymán, majd kisebbre vesszük a lángot. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérleveleket is. Ha kell, időnként kevés vizet öntünk alá, hogy ne égjen le! Ha a hús már majdnem puha, rátesszük a megtisztított zöldségeket. Nem kell túl apróra vágni. Együtt pároljuk tovább.
  2. A puha húst kivesszük egy tányérba, a babérleveleket kidobjuk, a zöldségeket vagy rúdmixerrel, vagy a hagyományossal összeturmixoljuk. (Én ilyenkor teszem bele a tejfölt és a mustárt is.)
  3. Teflon serpenyőben 2 csapott ek cukrot pirítunk, kevés vízzel felengedjük, megvárjuk míg elolvad a cukor, és a répás szószhoz öntjük. Visszatesszük a felszeletelt húst. Egyet rottyantunk rajta és kész. Persze közben érdemes megkóstolni, hogy kell-e bele még valamiből egy kevés.
  4. Amíg a hús puhul, elkészítjük a gombócot. Egy nagy tálba tesszük a kockázott kenyeret, megszórjuk a liszttel. A tejet vajjal, sóval, borssal felmelegítjük, míg elolvad benne a vaj. Utána ráöntjük a kenyérre és jól elkeverjük. Lehet beletenni apróra vágott petrezselymet is, vagy pirított szalonnakockákat. 20 percet pihenni hagyjuk.
  5. Közben egy nagy lábosban sós vizet forralunk a gombócnak.
  6. 20 perc letelte után a gombócnak valót egy tiszta konyharuhára halmozzuk, középre egy vastag csíkban. Körbe tekerjük rajta a konyharuhát, a végeit és a szélénél biztosítótűvel megtűzzük. A már összetűzött ruhában kézzel kissé tömörítjük a gombócot. Vagyis kicsit formázunk még rajta, kissé megnyomkodjuk.
  7. Belehajtogatjuk a lábasba, amiben forr a víz, és 25 percig gyöngyöző vízben főzzük. Ha nagyon feljön a tetejére, akkor félidőben megfordítjuk.
  8. Főzés után kivesszük a vízből, leszedjük róla a konyharuhát. Vigyázat forró! Szeletelünk belőle egy adagnyit, teszünk rá a húsból és a mártásból. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 60 p

Gyerekkori nagy kedvencem. Én mindig dupla adag zöldséggel készítem el, mert a mártást és a gombócot szeretem csak belőle. A húst meghagyom a többieknek.

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...