r
Nosalty Logó

Ünnepi vadas marha tésztával

Juhász Ádám
Ünnepi vadas marha tésztával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

1086
Kalória
73.8g
Fehérje
132.8g
Szénhidrát
23.7g
Zsír
508.8g
Víz
172.6g
Koleszterin
13.5g
Élelmi rost
20.6g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1086 kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 4345 kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 138 kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    73.8 g

Zsír

  • Összesen
    23.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    173 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1755.9 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    148 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    904 mg
  • Nátrium
    337 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    132.8 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    508.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1320 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    400 micro
  • Kolin:
    259 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    5261 micro
  • β-karotin
    12564 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    441 micro
Összesen 1086 kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    295.1 g

Zsír

  • Összesen
    95 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    691 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7023.7 g
  • Cink
    50 mg
  • Szelén
    656 mg
  • Kálcium
    590 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    705 mg
  • Foszfor
    3617 mg
  • Nátrium
    1348 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    531.4 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

Víz

  • Összesen
    2035.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5281 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    44 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    117 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    108 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1602 micro
  • Kolin:
    1038 mg
  • Retinol - A vitamin:
    214 micro
  • α-karotin
    21045 micro
  • β-karotin
    50255 micro
  • β-crypt
    89 micro
  • Likopin
    6 micro
  • Lut-zea
    1765 micro
Összesen 4345 kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    222.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    64.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    666 micro
  • β-karotin
    1590 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 138 kcal

Elkészítés

  1. A marhát tisztítsuk meg, vágjuk néhány nagyobb darabra, sózzuk, borsozzuk, majd forró serpenyőben kevés zsiradékon pirítsuk körbe. Tegyük a húst egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a meghámozott és nagyobb darabokra vágott sárgarépát, fehérrépát, almát, hagymát és fokhagymát. Szórjuk meg a római köménnyel, tegyük bele a babérlevelet, és ízesítsük sóval, borssal. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd közepes lángon főzzük puhára (kb. 2,5-3 óra, kuktában 1,5 óra).
  2. Amikor a marha megpuhult, vegyük ki a húst, és a babérleveleket is távolítsuk el. A főtt zöldségeket és almát turmixoljuk össze tejföllel, mustárral és annyi főzőlével, hogy krémes, selymes mártást kapjunk. Ízesítsük sóval és borssal, ha szükséges.
  3. Egy serpenyőben forrald fel a vörösbort a marha főzőlevével együtt (kb. 3-4 deciliternyi levet használjunk). Adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, egy fél narancs levét és redukáljuk addig, amíg zselés állagot nem kapunk. Vegyük le a tűzről, és keverjünk bele 2-3 kocka hideg vajat, hogy a jus szép fényes legyen.
  4. A marha főzőlevét szűrjük át, és ebben főzzük meg a tésztát a csomagoláson feltüntetett ideig.
  5. Tányérra kanalazunk egy adag vadas mártást. Helyezzük rá a tésztát, majd a felszeletelt marhapofát. Locsoljuk meg az egészet a vörösboros jus-vel. Friss petrezselyemmel vagy egy kis reszelt citromhéjjal díszíthetjük, ha szeretnénk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 180 p

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Pikáns vadasmártás szarvassal

A vadas a magyarok nagy kedvence, és rengeteg verziója létezik: ki pikánsan, ki édesebben, ki habarással, ki anélkül készíti. Egy viszont biztos, hogy eszméletlen finom, laktató, és a ...

Lurpak

Címlapról ajánljuk

Top Receptek