Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos francia töltött csiga

Hagyományos francia töltött csiga
Hagyományos francia töltött csiga
210 perc / előkészület: 120 perc főzés: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kedves baráttal szeretünk előrukkolni nem hétköznapi ínyencségekkel (lásd később a szöcskereceptem) a különböző összejöveteleken. Így történt ez a legutóbbi házibuli alkalmával is, amikor is mindenki odáig volt a haslábúakért. Valahogy a gombás jobban ízlett az embereknek.

Ez a 70 csiga kevésnek bizonyult a 25 fős baráti társaságnak.

Aki szereti a tengeri herkentyűket, az eztán az éticsigát szárazföldi (macerás) kagylónak fogja hívni.

hozzávalók / 10 adag

Csigák előkészítése

Töltőanyag elkészítése

ajánlat

Ne egyedül álljunk neki a procedúrának, hanem inkább borozgatva, zenét hallgatva barátokkal.  (Mi hárman voltunk, és több mint két órát foglalatoskodtunk vele).

A maradék vaj könnyen fagyasztható és fogyasztható mindenféle egyéb étellel (pirítósra kenve, húst sütni ...)

Bátran kísérletezzünk egyéb töltelék-variációkkal.

Szólj hozzá!

elkészítés

Csigák előkészítése

  1. Egy héttel a tervezett elkészítési idő előtt szedjünk csigákat. Figyeljünk gyűjthetőségi időre (április 1-től június 15-ig, máskülönben védett állat), illetve arra, hogy megfelelő méretű példányokat gyűjtsünk (értem ezalatt a 3 cm-nél nagyobbakat).
  2. Jól szellőző, árnyékos helyre tegyük (pl. gyümölcsrekeszbe, hálóval lefedve), és mindennap mossuk át friss vízzel, és keféljük át őket. Ekkor már ne adjunk nekik enni, hogy kiürüljön a bélrendszerük, és ne legyen zöld-ízük.
  3. Az elkészítés napján szintén tegyük meg a fentebb leírt rituálét különösen figyelve a nem aktív (visszahúzódott) példányok eltávolítására.
  4. Tegyük oda a főzővizet forralni fűszerekkel: rozmaring, babérlevél, vöröshagyma, egész fekete bors, ételízesítő, tetszés szerint oregánó, fehér- és sárgarépa. Amikor kellőképpen forr gyújtsunk egy gyertyát, adjunk hálát a csigáknak, és búcsúzzunk el tőlük beletéve a lobogó vízbe. Főzzük egy órát.
  5. Miután lehűltek a csigaházak, készüljünk oda a ház és a csigahús elválasztására: bal kezünkbe fogjuk a házat, majd egy villa segítségével és egy csavaró csuklómozdulattal húzzuk ki belőle. A legtöbb esetben ez könnyűszerrel megtörténik, ha netán beleszakad, az sem tragédia.
  6. A most már üressé vált csigaházakat újfent mossuk át.
  7. A csigatestekről vágjuk le a haslábukat, és ecetes vízzel többször súrolva mossuk át őket, amíg a nyálkaréteg teljesen el nem tűnik.

Töltőanyag elkészítése

  1. Robotgépbe téve kavarjuk krém állagúra a szobahőmérsékletű vajat, a lereszelt fokhagymát, egy kisebb apróra vágott vöröshagymát, a friss petrezselymet, a fekete borsot, sót és a fehérbort.
  2. Ízlés szerint a töltelékbe vagy legalább egy részébe tehetünk egy kis csavart: erdei gombákat vágjunk apróra aszalt paradicsommal, és dinszteljük meg, majd ezt adjuk hozzá a fentebb részletezett alap egy részéhez.

Összeállítás

  1. Egy vastagabb zacskóba töltsük a vajas keveréket, majd az egyik sarkát vágjuk le, hogy precízebben tudjuk adagolni a házakba a krémet.
  2. Egy réteg krém-egy csiga-zárókrém.
  3. Forrós sütőben süssük addig, amíg a vaj el nem kezd sercegni, és kellemes színt kap (kb. 30 perc)
  4. Együk franciásan bagettel. Locsoljuk meg citromlével.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 1 293
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

csakegygourmet

Mióta szakács: 2016.05.23.
5 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: halételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

éticsiga töltve

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

575
éticsiga 1 kg
víz 4 l
babérlevél 10 db
vöröshagyma 1 nagy db
fekete bors 1 teáskanál
rozmaring 0 ízlés szerint
vaj 60 dkg
petrezselyem 1 csokor
vöröshagyma 1 kis db
fokhagyma 1 gerezd
fekete bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
fehérbor 2 dl
gomba 15 dkg
olívaolaj 3 ek
szárított paradicsom 2 db