r
Nosalty Logó

Főzőtök-szárazbab főzelék

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Főzőtök-szárazbab főzelék
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A bab előkészítéséhez

A tökhöz

Összesen 310 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A bab előkészítéséhez

A tökhöz

Összesen 2482 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A bab előkészítéséhez

A tökhöz

Összesen 106 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    650.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    251 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    176.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    322 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    275 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1282 micro
  • β-karotin
    3220 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1062 micro
  • Lut-zea
    385 micro
Összesen 310 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.5 g

Zsír

  • Összesen
    39.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5203.8 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    1517 mg
  • Vas
    58 mg
  • Magnézium
    1182 mg
  • Foszfor
    2011 mg
  • Nátrium
    319 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    418.8 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    100 mg

VÍZ

  • Összesen
    1415.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2577 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    265 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    120 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2203 micro
  • Kolin:
    445 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    10253 micro
  • β-karotin
    25762 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    8494 micro
  • Lut-zea
    3081 micro
Összesen 2482 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    220.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    434 micro
  • β-karotin
    1090 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    359 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 106 kcal

Hozzávalók

A bab előkészítéséhez

A tökhöz

Elkészítés

A bab előkészítéséhez

  1. A babot megfőzzük (sós vízben, 1 kisebb fej kockára vágott hagymával, 1krumplival ésfél paradicsommal- nem muszály így) Mikor megfőtt, félretesszük.
  2. A hagymát és paprikát kockákra vágjuk, répákat nagyreszelőn reszeljük.
  3. Egy edényben, fedő alatt, lassú tűzön pároljuk együtt a sóval és köménnyel, míg teljesen megpuhulnak.
  4. Ekkor megfűszerezzük (bors, curry, petrezselyem és zellerlevél) a leírt vagy más saját kedvenc ízlésnek megfelelőkkel, és hozzáborítjuk a kockára vágott főzőtököt. Együtt ismét lefedve pároljuk. Amikor átváltozott a főzőtök szine, hozzáadjuk a paradicsomot, babérlevelet és zúzott fokhagymát. Együtt pároljuk, míg a főzőtök által engedett levet elfőtte.
  5. Meghintjük 1-2 ek liszttel vagy helyette 1-2 ek zakuszkát adunk, és beleborítjuk a már megfőtt babot. Óvatosan kavarjuk össze, hogy a főzőtök ne máljon szét. Együtt isfelrotyogtatjuk. Jó étvágyat!
  • Receptkönyvben: 33
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 8349
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 14.

Ajánló

Bár említem, hogy saját fűszerezéssel szabadságoljunk, mégis megjegyezném, hogy a curry és kömény fontos íz szerepet játszik e receptben. Ha elkészűlt, megértjük miért :-) Ha szárított leveleket használunk, adjunk bővebben, mert ízében gyengébb a frissnél (legtöbben biztosan tudjátok - nem is nektek jegyeztem be :-). Mást is csak úgy javaslatként megemlítek, "praktikák"-nál azt is megtanultam, hogy a szárazbabot ajánlatos paradicsom és 1 krumplival főzni, így gyönyörűen egyben maradnak a babszemek.

Receptkategóriák

Egyik évben városunkban annyi, de annyi főzőtök termett, hogy piac, zöldségárus, vegyesboltok mind csak úgy panaszkodtak tőle... Rokonaink tudták, hogy ez a mi évünk, hiszen nagyon szeretjük a főzőtököt, így a magánházban lakó barátaink is bőven ajándékoztak és szinte már naponta főzőtökös ételre futotta. Magunkon is meglepődtünk, de már kezdett szegény tök a torkunkig lenni...amikor a hagyományos szárazbab receptemhez nem volt, ami nekem kellett...és még árválkodott ki tudja hány napja 2 főzőtök a hűtőben... Hogy és hogy nem, ez a recept jött ki belőle, amit be is jegyeztem kis füzetembe (ugyanis annyi jó recept maradt már el, ami csak találomra finomra sikeredett, de senki le nem mentette) ezúttal ezt még aznap feljegyeztem. Férjem a másik főzőtökből is ezt igényelt, hiszitek - nem: még azon a héten ismételtük, igen annyi főzőtök után.

Hozzávalók

A bab előkészítéséhez

A tökhöz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...