Feketeerdő torta foci formában
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 4% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához
-
55g tojás69 kcal
-
42g porcukor161 kcal
-
33g finomliszt121 kcal
-
8g rétesliszt30 kcal
-
8 kcal
-
17g tej9 kcal
-
14g napraforgó olaj125 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
A krémhez
-
75g meggylé30 kcal
-
57 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
25g meggy11 kcal
-
15g margarin108 kcal
A tejszínhabhoz
-
50g növényi tejszín126 kcal
-
3g zselatinfix4 kcal
-
6g porcukor23 kcal
A félgömbök lekenéséhez
A fondanthoz
Összesen
1523
kcal
- 4% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
50g rétesliszt182 kcal
-
46 kcal
-
100g tej56 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
A krémhez
-
450g meggylé180 kcal
-
343 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
150g meggy68 kcal
-
90g margarin645 kcal
A tejszínhabhoz
-
300g növényi tejszín753 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
-
35g porcukor135 kcal
A félgömbök lekenéséhez
A fondanthoz
Összesen
9130
kcal
- 4% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához
-
10.4g tojás13 kcal
-
7.9g porcukor31 kcal
-
6.3g finomliszt23 kcal
-
1.6g rétesliszt6 kcal
-
0.6g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
3.2g tej2 kcal
-
2.7g napraforgó olaj24 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
14.2g meggylé6 kcal
-
2.8g csokoládés pudingpor11 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
4.7g meggy2 kcal
-
2.8g margarin20 kcal
A tejszínhabhoz
-
9.5g növényi tejszín24 kcal
-
0.6g zselatinfix1 kcal
-
1.1g porcukor4 kcal
A félgömbök lekenéséhez
A fondanthoz
-
15.8g porcukor61 kcal
-
2.2g víz0 kcal
-
0.3g zselatin1 kcal
-
1.6g méz5 kcal
-
0.9g étkezési keményítő4 kcal
-
0.6g margarin5 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
1.6g vajkrém6 kcal
Összesen
290
kcal
- 4% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 16 g
Zsír
-
Összesen 63 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 181 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 926.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 211 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 372 mg
-
Nátrium 272 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 228.7 g
-
Cukor 166 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 83.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 378 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 153 mg
-
Retinol - A vitamin: 346 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 387 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 271 micro
Összesen
1523
kcal
- 4% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 95.9 g
Zsír
-
Összesen 378.3 g
-
Telített zsírsav 121 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 133 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 89 g
-
Koleszterin 1086 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5560.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 186 mg
-
Kálcium 1268 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 218 mg
-
Foszfor 2230 mg
-
Nátrium 1632 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1372 g
-
Cukor 994 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 499.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2271 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 57 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 205 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 222 micro
-
Kolin: 917 mg
-
Retinol - A vitamin: 2077 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2321 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1628 micro
Összesen
9130
kcal
- 4% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 176 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.4 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
290
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojás
-
25 dkg porcukor
-
20 dkg finomliszt
-
5 dkg rétesliszt
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 dl tej
-
1 dl napraforgó olaj
-
1 csomag sütőpor
A krémhez
A tejszínhabhoz
-
3 dl növényi tejszín
-
1 csomag zselatinfix
-
5 ek porcukor
A félgömbök lekenéséhez
A fondanthoz
Elkészítés
A piskótához
- Egy 6 tojásos piskótát sütünk: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját a porcukorral kikavarjuk robotgéppel. Hozzáöntjük részletekben a tejet és az olajat. Ezután a liszttel összekevert sütőport adagoljuk hozzá. Végül a tojások felvert habját keverjük vele össze óvatosan.
- Ezután a 18 cm átmérőjű 2 db tésztaszűrőt kibéleljük sütőpapírral, bevagdossuk, hogy jól illeszkedjen. Ezekbe öntjük a piskótamasszát. 150 fokon sütjük ki előmelegített sütőben (kb 1 óra). Ha kihűlt, felszeleteljük a félgömböket.
- A krém elkészítése: A meggylevet, a pudingot, a fahéjat és a cukrot felfőzzük állandó keverés mellett. Ha megsűrűsödött, mielőtt levennénk a tűzről, beletesszük a meggyet. 1-2 kavarás után levesszük a tűzről, majd amikor hűlni kezd, belekeverjük a margarint.
- A tejszínhab elkészítése: a 3 dl növényi tejszínt felverjük, közben hozzáadagoljuk a zselatinfixet. Ezután hozzáadjuk az 5 ek porcukrot.
- A félgömbök megtöltése következik, egyik szeletre a pudingos krémet, a másik szeletre a tejszínhabot kenjük. A tésztaszűrőbe visszatesszük, és a hűtőben tovább dermesztjük 1-2 órát.
- A félgömböket lekenjük porcukorral összekevert (fele-fele arányban) margarinnal. (Ez azért szükséges, hogy a burkolóanyag szépen feszüljön rajta, ne legyenek kidudorodó részek. Ennek tehát kiegyenlítő szerepe van.
- A két félgömböt leburkoljuk saját készítésű fondanttal, vagy készen vett tortaburkolóval. Ha nem tudunk vásárolni, akkor saját magunk készítsük el!
- A fondant receptje a következő: 50 dkg porcukrot átszitálunk, kimérünk 70 ml vizet, ebbe teszünk egy fél zacskó zselatint, gőz felett felolvasztjuk. Ebbe teszünk még 2 ek mézet, 2 ek olvasztott vajat, 2 ek étkezési keményítőt. Ha gőz felett felolvadt, ezt a masszát beleöntjük az átszitált porcukorba és addig gyúrjuk, míg egynemű, kicsit ragadós anyagot kapunk. Kis golyót formálunk belőle, légmentesen zárjuk le, a hűtőben másnapig pihentetjük. Tehát ezt jó előző nap elkészíteni. Ha burkolásra használjuk fel, előtte vajas kézzel gyúrjuk át.
- A két már leburkolt félgömböt összefordítjuk, de a kettő félgömb közé teszünk egy fóliába tekert, kör alakú lapot, ez fogja merevíteni, majd hosszába a fociba egy szívószálat is szúrunk.
- Az "egyenlítőnél" lekenjük porcukorral összekevert vajkrémmel, így már készen van a labdánk.
- Meg kell mérnünk a kerületét, ez egy 18 cm es tésztaszűrőben sütött labda esetében 59 cm lesz. Ezt elosztjuk 15-tel, így megkapjuk az öt,- illetve a hatszögek oldalainak hosszát.
- A mértanban tanultak szerint megszerkesztjük az öt, illetve a hatszögeket. A burkolómassza egy részét fekete ételfestékkel színezzük, ebből lesz az ötszög. A fehér burkolómasszából készítjük a hatszögeket.
- Sorban elkezdjük a labdára felragasztani az ötszögeket és a hatszögelet. Felülre megy az első fekete ötszög. Ezt úgy tudjuk felragasztani, ha egy kicsi ecsettel megnedvesítjük a hátoldalát, és a tetejére illesztjük. Ha jól szerkesztettük meg a szögeket, akkor szépen körben a fekete ötszög köré ki tudjuk rakni résmentesen a fehér hatszögeket. És így tovább a labda aljáig. Ha kész a labdánk, a foci aljára füvet (zöldre színezett vajkrémet) teszünk krumplinyomó segítségével.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: tésztaszűrő 18 cm
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 136
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 56260
- Feltöltés dátuma: 2012. november 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Nagyon nagy örömet tudunk vele szerezni egyaránt kicsiknek és focirajongó felnőtteknek. Az elkészítés lényege, hogy jól szerkesszük meg az öt illetve hatszögeket, mert ezen sok múlik.