Nosalty Logó

Feketeerdő torta foci formában

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Feketeerdő torta foci formában
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A piskótához

A krémhez

A tejszínhabhoz

A félgömbök lekenéséhez

A fondanthoz

Összesen 1523 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A piskótához

A krémhez

A tejszínhabhoz

A félgömbök lekenéséhez

A fondanthoz

Összesen 9130 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A piskótához

A krémhez

A tejszínhabhoz

A félgömbök lekenéséhez

A fondanthoz

Összesen 290 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    63 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    926.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    211 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    372 mg
  • Nátrium
    272 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    228.7 g
  • Cukor
    166 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    378 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    346 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    387 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    271 micro
Összesen 1523 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    95.9 g

Zsír

  • Összesen
    378.3 g
  • Telített zsírsav
    121 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    133 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    89 g
  • Koleszterin
    1086 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5560.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    186 mg
  • Kálcium
    1268 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    218 mg
  • Foszfor
    2230 mg
  • Nátrium
    1632 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1372 g
  • Cukor
    994 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    499.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2271 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    57 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    205 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    917 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2077 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2321 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1628 micro
Összesen 9130 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.4 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 290 Kcal

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A tejszínhabhoz

A félgömbök lekenéséhez

A fondanthoz

Elkészítés

A piskótához

  1. Egy 6 tojásos piskótát sütünk: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját a porcukorral kikavarjuk robotgéppel. Hozzáöntjük részletekben a tejet és az olajat. Ezután a liszttel összekevert sütőport adagoljuk hozzá. Végül a tojások felvert habját keverjük vele össze óvatosan.
  2. Ezután a 18 cm átmérőjű 2 db tésztaszűrőt kibéleljük sütőpapírral, bevagdossuk, hogy jól illeszkedjen. Ezekbe öntjük a piskótamasszát. 150 fokon sütjük ki előmelegített sütőben (kb 1 óra). Ha kihűlt, felszeleteljük a félgömböket.
  3. A krém elkészítése: A meggylevet, a pudingot, a fahéjat és a cukrot felfőzzük állandó keverés mellett. Ha megsűrűsödött, mielőtt levennénk a tűzről, beletesszük a meggyet. 1-2 kavarás után levesszük a tűzről, majd amikor hűlni kezd, belekeverjük a margarint.
  4. A tejszínhab elkészítése: a 3 dl növényi tejszínt felverjük, közben hozzáadagoljuk a zselatinfixet. Ezután hozzáadjuk az 5 ek porcukrot.
  5. A félgömbök megtöltése következik, egyik szeletre a pudingos krémet, a másik szeletre a tejszínhabot kenjük. A tésztaszűrőbe visszatesszük, és a hűtőben tovább dermesztjük 1-2 órát.
  6. A félgömböket lekenjük porcukorral összekevert (fele-fele arányban) margarinnal. (Ez azért szükséges, hogy a burkolóanyag szépen feszüljön rajta, ne legyenek kidudorodó részek. Ennek tehát kiegyenlítő szerepe van.
  7. A két félgömböt leburkoljuk saját készítésű fondanttal, vagy készen vett tortaburkolóval. Ha nem tudunk vásárolni, akkor saját magunk készítsük el!
  8. A fondant receptje a következő: 50 dkg porcukrot átszitálunk, kimérünk 70 ml vizet, ebbe teszünk egy fél zacskó zselatint, gőz felett felolvasztjuk. Ebbe teszünk még 2 ek mézet, 2 ek olvasztott vajat, 2 ek étkezési keményítőt. Ha gőz felett felolvadt, ezt a masszát beleöntjük az átszitált porcukorba és addig gyúrjuk, míg egynemű, kicsit ragadós anyagot kapunk. Kis golyót formálunk belőle, légmentesen zárjuk le, a hűtőben másnapig pihentetjük. Tehát ezt jó előző nap elkészíteni. Ha burkolásra használjuk fel, előtte vajas kézzel gyúrjuk át.
  9. A két már leburkolt félgömböt összefordítjuk, de a kettő félgömb közé teszünk egy fóliába tekert, kör alakú lapot, ez fogja merevíteni, majd hosszába a fociba egy szívószálat is szúrunk.
  10. Az "egyenlítőnél" lekenjük porcukorral összekevert vajkrémmel, így már készen van a labdánk.
  11. Meg kell mérnünk a kerületét, ez egy 18 cm es tésztaszűrőben sütött labda esetében 59 cm lesz. Ezt elosztjuk 15-tel, így megkapjuk az öt,- illetve a hatszögek oldalainak hosszát.
  12. A mértanban tanultak szerint megszerkesztjük az öt, illetve a hatszögeket. A burkolómassza egy részét fekete ételfestékkel színezzük, ebből lesz az ötszög. A fehér burkolómasszából készítjük a hatszögeket.
  13. Sorban elkezdjük a labdára felragasztani az ötszögeket és a hatszögelet. Felülre megy az első fekete ötszög. Ezt úgy tudjuk felragasztani, ha egy kicsi ecsettel megnedvesítjük a hátoldalát, és a tetejére illesztjük. Ha jól szerkesztettük meg a szögeket, akkor szépen körben a fekete ötszög köré ki tudjuk rakni résmentesen a fehér hatszögeket. És így tovább a labda aljáig. Ha kész a labdánk, a foci aljára füvet (zöldre színezett vajkrémet) teszünk krumplinyomó segítségével.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: tésztaszűrő 18 cm
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 25
  • Össznézettség: 54224
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 02.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nagyon nagy örömet tudunk vele szerezni egyaránt kicsiknek és focirajongó felnőtteknek. Az elkészítés lényege, hogy jól szerkesszük meg az öt illetve hatszögeket, mert ezen sok múlik.

Hozzászólások

kelemen erzsebet

Gyönyör? a tortád, biztosan nagy sikere volt. Gratulálok az els? receptedhez! Magasra tetted a lécet, kíváncsian várom a többit is!

Törölt felhasználó

Köszönöm, Erzsike! Nagyon örülök, hogy tetszik!!

Évi néni

Ezt gyönyör?en oldottad meg. Bátran mondom, irigyellek érte. Gratulálok hozzá. Be lehet hozzád iratkozni kisiskolásnak? Csatlakozom az el?ttem szólóhoz. Szép hétvégét! Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

Köszönöm, Éva!! Neked is szép hétvégét!!

Németi Olga

Biztos,hogy ez a torta és nem a labda? Nagyon klassz! :) Gratulálok!

Törölt felhasználó

Igen, torta:) Köszönöm a dicséretet!!

dallam'75

El?ször azt hittem igazi a labda:) Eszméletlen ügyes vagy, drukkolok hogy te nyerj, hajrá!

Törölt felhasználó

Köszönöm a dicséretet, rám is férne a nyeremény. Köszönöm, ha segítesz, köszönöm, ha megosztod, hogy más is lássa, és tudjon szavazni!!:)

Törölt felhasználó

A focit nem szeretem, de a torta jöhet!

Törölt felhasználó

OK!!!!

Törölt felhasználó

OK a labda, én is szeretném elkészíteni!

Törölt felhasználó

Csak rajta!!!

Törölt felhasználó

szép torta,biztos finom is. megy a szavazat.

Törölt felhasználó

Igen, finom volt! És nagyon köszönöm, hogy a tortámra szavaztál!!!

pezo

El?sz?r én is azt hittem, hogy igazi labda, aztán megnéztem a blogodat is és rájöttem, hogy valóban ilyen ügyes vagy. Csak gratulálni tudok! Szavazat ment, és holnap is megy, meg amig lehet szavazni, minden nap. Megérdemelsz minden egyes szavazatot, mert nem csak kitalálni kellett, de rengeteg számolás, szerkesztés és f?leg nagy türelem kellett az elkészítéséhez. Sok sikert kívánok, és drukkolok, hogy Te nyerjél! Üdv.: pezo / Gyöngyi

Törölt felhasználó

Húú, nem is tudod, mekkora örömöt szereztél nekem, ezek a visszajelzések sokat jelentenek nagyon! Hálásan köszönöm a szavazataidat, hogy ilyen ismeretlenül is fontos számodra, hogy én nyerjek! Ezúton köszönöm mindenkinek , aki a focimra szavazott!!

pezo

Ami szép, az szép! Aki ügyes, az ügyes! Szeretek sütni, f?zni, de én nem tudtam volna ezt elkészíteni!

dallam'75

Én is figyelek, és szavazok újra meg újra:) Megérdemled!

Törölt felhasználó

Nagyon köszönöm neked is, hihetetlen aranyosak vagytok!!!

Törölt felhasználó

El?ször én is azt hittem,hogy igazi!Fantasztikus és gyönyör?!A férjem is focista és nagy focirajongó,lehet majd szülinapjára megbirkózom egy ilyen tortával!Csak azt nem értem,hogy neked,hogy lett olyan fekete a fondantod ételfestékkel színezve?Én ha belerakom a fél doboz ételfestéket(Wilton gél állagú)akkor sem lesz igazi fekete csak sötét szürke.Te milyen festéket használsz és hogy csinálod?Leny?göz?!Szavazat mehet!!!:)

Törölt felhasználó

Kedves Erabell! Ha fondanttal burkolsz, és mondjuk nem Unideccel, vagy más tortaburkolóval, akkor a fondant készítésekor a 70 ml vízbe tedd bele a festéket, er?sebb színt lehet vele elérni,mintha a kész burkolót színezed. Minimális széntabletta porításával is lehet színezni a kész burkolót.

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen a tanácsot!Biztosan megfogadom!:)

Törölt felhasználó

Szia! Minden elismerésem a tiéd, csodaszép ez a focilabda. Én is próbálkoztam már vele, de sajnos, még nincs meg minden eszközöm, hogy tökéletes focilabdát csináljak. De mindig szívesen olvasom, hogy mások hogy készítenek el ilyen gyönyör?ségeket. A másik, amiért írok, hogy én nem használtam ételfestéket, de kipróbáltam egy másik módszert, amivel ki lehet váltani a fekete ételfesték használatát vagy akár a széntablettát, és könnyebben hozzá lehet jutni, mert minden boltban megtalálható, ez pedig a kakaópor. Viszont a tapasztalatom az, hogyha kakaóport használunk, hozzá kell kevernünk a porcukorhoz, és akkor kevesebb porcukrot is kell használni. Nekem az els? próbálkozásom nem sikerült, mert túl szárazra sikerült a fekete fondanom, de a második már kiválóan gyúrható volt. És még finom is volt!!!

Törölt felhasználó

Köszi az elismerést. Valóban, a kakaópor is hozzásegít a színezéshez. Ezúton kérek mindenkit, hogy szavazzon ha megteheti minden nap! Köszönöm!!!!!!!!!!!!

Törölt felhasználó

Nagyon ügyes vagy!!Szavazok!:)

Törölt felhasználó

Köszönöm a szavazatodat!!

Torma

Juj, mi neked a nehéz, ha ez a közepes? Hihetetlen, olyan, mint egy igazi foci! Sok sikert a versenyben! Erre szavaznom kell es várjuk a további receptjeidet! Üdv, Torma :)

Törölt felhasználó

Kedves Torma! Szerintem a foci elkészítése csak els? hallásra t?nik nehéznek. Ha túl leszel rajta, meglátod, nem is volt olyan nehéz. Köszönöm a szavazatodat!!! Minden nap lehet szavazni!:)

fonicia

ÁÚÚÚ ez fantasztikusan néz ki!! Nagyon ügyes vagy, gratulálok!Szavazok!!!!

Törölt felhasználó

Köszi a szavazatot és a dicséretet, lehet mindennap szavazni!

Törölt felhasználó

Sok sikert!! A szavazás megtörtént! :) :)

Törölt felhasználó

Köszi, Gabikám!!

Törölt felhasználó

Ez tényleg gyönyör? és biztosan finom is a szavazatomat meg kaptad!

Törölt felhasználó

Nagyon köszönöm!

Törölt felhasználó

Végigolvastam az el?ttem hozzászólókat,mert bevallom én sem gondoltam volna a kép alapján,hogy ez valódi ehet? labda. Le a kalappal el?tted. Abban nem vagyok biztos,hogy megtudom csinálni,de egyszer megpróbálom az unokámnak biztosan tetszene.Sok sikert!

Törölt felhasználó

Kedves Barosné! Köszönöm a dicséretet! Sok sikert az elkészítéshez!!!

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A tejszínhabhoz

A félgömbök lekenéséhez

A fondanthoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.