adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
Tésztához
-
250 g finomliszt
-
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
-
1 kávéskanál só
-
120 g margarin
-
2 teáskanál vanília kivonat
-
220 g cukor
-
2 db tojás
-
1 ek szódabikarbóna
-
1 ek ecet
Krémhez
-
500 ml tej
-
1 tasak karamellás pudingpor
-
6 púpozott ek cukor
-
100 g fehér csokoládé
-
400 ml habtejszín
-
100 ml tej
-
1 ek zselatin
Díszítéshez
-
100 g csokoládé
Rózsákhoz
-
60 g méz
-
200 g fehér csokoládé (Fontos, hogy ez jó minőségű csoki legyen. Én milkából csináltam, attól lejjebb senki se adja, mert nem sikerül!)
939
Kalória
12.5g
Fehérje
116.2g
Szénhidrát
47.8g
Zsír
78.3g
Víz
110.6g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
85.5g
Cukor
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tésztához
-
31g finomliszt114 kcal
-
0 kcal
-
1g só0 kcal
-
15g margarin108 kcal
-
31g író13 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0 kcal
-
28g cukor106 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0 kcal
-
1g ecet0 kcal
Krémhez
-
63g tej35 kcal
-
21 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
13g fehér csokoládé67 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
13g tej7 kcal
-
1g zselatin2 kcal
Díszítéshez
-
13g csokoládé68 kcal
-
9 kcal
-
3g cukorgyöngy10 kcal
Rózsákhoz
-
8g méz23 kcal
-
25g fehér csokoládé135 kcal
Összesen
939
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
0 kcal
-
4g só0 kcal
-
120g margarin860 kcal
-
250g író100 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0 kcal
-
220g cukor851 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0 kcal
-
5g ecet1 kcal
Krémhez
-
500g tej280 kcal
-
171 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
-
100g tej56 kcal
-
5g zselatin17 kcal
Díszítéshez
-
100g csokoládé546 kcal
-
71 kcal
-
20g cukorgyöngy77 kcal
Rózsákhoz
-
60g méz182 kcal
-
200g fehér csokoládé1078 kcal
Összesen
7509
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tésztához
-
9.5g finomliszt35 kcal
-
0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
4.6g margarin33 kcal
-
9.5g író4 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0.3g vanília kivonat0 kcal
-
8.4g cukor32 kcal
-
4.2g tojás5 kcal
-
0 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
Krémhez
-
19g tej11 kcal
-
1.7g karamellás pudingpor7 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
3.8g fehér csokoládé21 kcal
-
15.2g habtejszín44 kcal
-
3.8g tej2 kcal
-
0.2g zselatin1 kcal
Díszítéshez
-
3.8g csokoládé21 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
0.8g cukorgyöngy3 kcal
Rózsákhoz
-
2.3g méz7 kcal
-
7.6g fehér csokoládé41 kcal
Összesen
288
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.5 g
Zsír
-
Összesen 47.8 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 871.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 251 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 210 mg
-
Nátrium 351 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 116.2 g
-
Cukor 85 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 78.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 290 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 279 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 125 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
939
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 100.1 g
Zsír
-
Összesen 382.4 g
-
Telített zsírsav 184 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 128 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 43 g
-
Koleszterin 885 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6970.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 142 mg
-
Kálcium 2008 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 310 mg
-
Foszfor 1677 mg
-
Nátrium 2805 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrát
-
Összesen 929.5 g
-
Cukor 684 mg
-
Élelmi rost 15 mg
Víz
-
Összesen 626.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2318 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 160 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 162 micro
-
Kolin: 527 mg
-
Retinol - A vitamin: 2232 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 1001 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 563 micro
Összesen
7509
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 14.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 107 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 35.4 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 23.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
288
kcal
Elkészítés
Tésztához
- Az írót (joghurtot) keverjük össze az ételfestékkel (legegyszerűbb a joghurtos dobozban). Közben egy tálban keverjük össze a lisztet, a kakaót és a sót.
- Egy nagyobb edényben keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a vaníliát, és egyenként a tojásokat. Robotgéppel keverjük össze.
- A vajas keverékünkhöz adjuk hozzá a piros joghurtot, és szép lassan dolgozzuk bele a lisztet.
- Egy pohárba tegyük bele a szódabikarbónát, és kanalazzuk rá az ecetet. Fel fog pezsegni! A még pezsgő oldatunkat forgassuk bele a tésztába. (Ettől könnyebb lesz, és szép egyenesre sül majd!)
- Öntsük bele az egészet egy zsírpapírral kibélelt tortaformába, és sütőben 180°C-on kb. fél óra alatt megsütjük (azért érdemes ellenőrizni villával vagy tűvel, mert a sülési időt sütője válogatja).
- Ha megsült kivesszük, picit állni hagyjuk, hogy könnyebben ki tudjuk venni, majd megszabadítjuk a sütőpapírtól, és kihűtjük. (Ha esetleg nem piros az elkészült sütemény, kicsit vágjuk körbe. Ha pedig kicsit itt-ott túlsült a tésztánk, nem szabad kidobni, a krém pár óra alatt felpuhítja majd:))
- Töltés előtt kettévágjuk.
Krémhez
- A cukrot egy evőkanál vízzel felolvasztjuk, mikor aranybarna lesz óvatosan (tényleg óvatosan!) hozzáadjuk a tejet (500 ml-t). Elkeverjük, hogy egynemű legyen.
- A pudingport feloldjuk a keverékből kivett fél deci tejben, a többi tejet felforraljuk, majd forráskor hozzáadjuk a pudingos tejet. Beletesszük majdnem az egész csokit, felolvasztjuk (bele lehet tenni az összeset, de én a kis kivett részt feldaraboltam, és a végén a kész krémbe kevertem). Az elkészült pudingos keveréket vízfürdőbe tesszük, és kihűtjük.
- A tejben (100 ml) feloldjuk a zselatint, mikróban vagy tűzhelyen felmelegítjük, mielőtt elkezd forrni, kivesszük.
- A hulalát/tejszínt keményre verjük.
- Végül összekeverjük a pudingot, a zselatint, és óvatosan beleforgatjuk a tejszínt. Beletesszük a fehér csoki darabokat. (Ez a fajta krém nem alkalmas fondant alá, olyankor csak töltelékként használjuk.)
- A krémet belekanalazzuk a tortalapok közé, és a tortát is bevonjuk vele. (A bevonást csak annak ajánlom, aki tud gyorsan és hatékonyan csokival bevonni, hiszen ha lassan csináljuk, feloldja a krémünket. Egyébként megoldható szépen, csak egy kis ügyesség kell hozzá.)
Díszítéshez
- A mázhoz gőz fölött felolvasztjuk az étcsokit, teszünk hozzá olajat, majd ha megfelelő állagú, bevonjuk vele a tortát. (Mint fentebb is írtam gyorsan, és hatékonyan kell csinálni!)
- Ha szeretnénk, ezüst cukorgyönggyel díszíthetjük, ezt könnyebb a még lágy csokiba belenyomni. Ha mégis megdermed, akkor azokat a részeket, amelyeket díszítünk, érdemes kicsit felmelegíteni.
Rózsákhoz
- A plasztik csokit érdemes hamarabb elkészíteni, hiszen lehetőleg 24 órát állnia kell majd a hűtőben (de legalább egy éjszakát). Felolvasztjuk a csokoládét, és a meleg vagy szobahőmérsékletű mézet hozzákeverjük.
- Levesszük a tűzről, porcukrozott nyújtódeszkára rakjuk.
- Jó sokáig gyúrni kell, amíg szép, nem törős masszát kapunk. Érdemes odakészíteni egy guriga konyhai törlőkendőt, mert rengeteg olajat ki fogunk gyúrni a tésztából, mire megfelelő lesz.
- Ha elkészültünk szorosan folpakba csavarjuk, és egy napra hűtőbe tesszük.
- A pihenés után kivesszük, kinyújtjuk. A rózsákhoz pogácsaszaggatóval egyforma köröket szaggatunk. Érdemes a széleket kicsit elvékonyítani a kezünkkel, mert élethűbbek lesznek a rózsáink. A korongokat összecsavarjuk rózsa alakba, a szirmok széleit pedig kicsit lehajlítjuk. Én a rózsák közepébe tettem egy-egy cukorgyöngyöt is.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 120 p
- Főzés ideje: 20 p
- Sütés ideje: 30 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 25
Ezt a tortát a nagybátyám, Lali születésnapjára sütöttem. Vörös bársony tésztája, fehér csokis-karamellás tölteléke, és csokoládé bevonata van. A rózsák plasztik csokiból készültek. A recept elemeit az internetről, szakácskönyvből, illetve saját kútfőből szedtem össze, szerintem nagyon finom volt! Sajnos rendesen lefotózni sem volt időm, olyan gyorsan eltűnt:)