Író

Az író egy savanykás ízű, opálos folyadék, a túró- és vajkészítés mellékterméke. Önmagában is fogyasztható, frissítő italként nagyon egészséges. Manapság újrafelfedezték a (magyar) gasztronómiában is, és legtöbbször sütemények tésztájába kerül. Az amerikai receptekben gyakorta előfordul.

Leírás

Író – receptek, leírás, tippek

Az író a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék, mely összetételét tekintve leginkább a lefölözött tejhez hasonlít. Angolul buttermilk, németül Buttermilch, illetve franciául babeurre a neve, ami egyértelműen utal rá, hogy a vajkészítéshez kapcsolódó tejtermékről van szó.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az író?

Író

Az író tehát a vajkészítés mellékterméke, a köpülés után megmaradt savanykás folyadék, mely kicsit sűrűbb, mint a tej. Míg Magyarországon sajnos megkopott a népszerűsége, az amerikai receptekben gyakran előfordul. Főleg palacsinta, muffin és piskóta tésztájában használják, de még húsok pácolásához, bundájához is bevethető. Az íróval készült tészta sokkal lágyabb, a savanykás íz pedig a sütés végén nem fog érződni. Az író Indiában például „chaas” vagy „lassi” néven elterjedt és népszerű ital, melyet fűszeresen vagy gyümölcsösen fogyasztanak. A mango lassi nálunk is kedvelt finomság, mely minden indiai étterem étlapján megtalálható.

Hogyan vásároljuk?

A hagyományos író gyorsan romlik, többek közt emiatt is ritkábban használt alapanyag, mint régen. Néhány boltban viszont kapható, ez azonban általában pasztőrözött, így tartósabb termék. Keressük öko- vagy biopiacokon, háztáji, vidéki tejtermelőknél vagy nagyobb élelmiszerboltok, naturboltok és -webshopok kínálatában. Késztermékként általában a kefirhez, tejfölhöz hasonló kiszerelésben juthatunk hozzá.

Házilag is elkészíthetjük az írót: egy bögre zsírosabb tejhez vagy tejszínhez adjunk egy evőkanál ecetet vagy citromlevet, és hagyjuk szobahőmérsékleten állni 10-30 percet. Amint a folyadék besűrűsödik, az írónk el is készült. 

Hogyan tároljuk?

Az írót mindig hűtőben tartsuk! (4–6°C-on), hiszen tejtermékről van szó. Felbontás után 2–3 napon belül ajánlott elfogyasztani, de a csomagoláson mindig olvassuk el a leírást, már ha késztermékről van szó. Ha piacon vásároljuk, frissen, kérdezzük meg az eladótól, meddig és hogyan tárolhatjuk.

Mire jó az író?

Az író egy könnyű, alacsony kalóriás, de tápláló tejtermék. Zsírtartalma is egészen alacsony (kb. 0,5–1%), gazdag fehérjében, B-vitaminban, kalciumban és káliumban, laktózban viszont szegényebb, mint a tej, így egyes laktózérzékenyek is jól tolerálják. Az író jó hatással lehet az emésztésre is, hiszen prebiotikus hatású. Rehidratál, így nyáron, melegben különösen ideális frissítő lehet.

Mi készülhet az íróból?

Íróból készülhet többek között halloweeni törött üveges vörösbársony-muffin, klasszikus vakondtúrás-torta, brunost, azaz norvég barnasajt, rántott csirke kovászosuborka-lében pácolva, Soda bread, avagy a híres ír szódás kenyér, fahéjas-almás morzsás muffin, gofri édesen, túrós-áfonyás uncsisüti, fehér csokis vörösbársonytekercs, amerikai rántott csirkecomb (Southern fried chicken), vajban sült lazac írós-fokhagymás édesburgonya-pürével és citromos spenóttal, csodás deluxe epres muffin és persze KFC jellegű sült csirkecombok is.

Még több írós receptért görgess lejjebb!

40
Kalória
3.3g
Fehérje
4.8g
Szénhidrát
1.1g
Zsír
90.1g
Víz
4g
Koleszterin
-
Élelmi rost
5.4g
Cukor

100 g Író

fehérjetartalom

3.31 g

zsírtartalom

4000.947 g

szénhidráttartalom

4.79 g

víztartalom

90.13 g

gramm Író?

Top ásványi anyagok

Nátrium

148 mg

Kalcium

116 mg

Foszfor

89 mg

Magnézium

11 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.034 g

Kolin

17.7 mg

C vitamin

1 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.275 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.31 g

Zsír

telített zsírsav

0.66 g

egyszeresen telített zsírsav

0.254 g

többszörösen telített zsírsav

0.033 g

koleszterin

4 g

ásványi anyagok

Kalcium

116 mg

Vas

0.05 mg

Magnézium

11 mg

Foszfor

89 mg

Nátrium

148 mg

Cink

0.42 mg

Réz

0.011 mg

Mangán

0.002 mg

Szelén

2 µg

szénhidrát

cukor

5.36 g

víz

90.13 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.034 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.154 mg

Niacin - B3 vitamin

0.058 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.275 mg

Folát

5 µg

Kolin

17.7 mg

Retinol

13 µg

Béta-karotin

1 µg

E vitamin

0.05 mg

D vitamin

1 µg

K vitamin

0.1 µg

B12 vitamin

0.22 µg

A vitamin

14 µg

C vitamin

1 mg

B6 vitamin

0.034 g

211 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek