r
Nosalty Logó

Erdei gomba-torta

Andi
Erdei gomba-torta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez és az öntethez

479
Kalória
14.1g
Fehérje
39.5g
Szénhidrát
30.1g
Zsír
146.6g
Víz
201g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
3.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez és az öntethez

Összesen 479 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez és az öntethez

Összesen 2884 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez és az öntethez

Összesen 185 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.1 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    201 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    813.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    132 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    236 mg
  • Nátrium
    377 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    146.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    296 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    274 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    266 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    519 micro
Összesen 479 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.9 g

Zsír

  • Összesen
    180.8 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4883 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    201 mg
  • Kálcium
    794 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    183 mg
  • Foszfor
    1418 mg
  • Nátrium
    2263 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    236.9 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    879.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1777 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    203 micro
  • K vitamin:
    188 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    333 micro
  • Kolin:
    768 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1644 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    1595 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3116 micro
Összesen 2884 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    314.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    146 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    106 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    201 micro
Összesen 185 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a felkockázott margarinnal, hozzáadjuk a sót, a tejfölt és a tojássárgáját.
  2. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, folpack-ba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.
  3. Közben a gombákat megtisztítjuk, és felszeleteljük. A hagymákkal ugyanígy járunk el.
  4. A hagymákat a vajon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a gombákat, és élénk tűzön píritjuk. Levét elfőzzük, végül sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk kihűlni, a vargányából néhány formás szeletet félreteszünk a díszítéshez.
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 26 cm-es piteformát kivajazunk. A tésztát kb. 30 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, és a formába terítjük. Szélét formázhatjuk. Alját villával megszurkáljuk, a tetejére sütőpapírt helyezünk, és erre tesszük a babot, ami a nehezék, és 20 percre elősütjük.
  6. Ha kicsit kihűl, belesimítjuk a hagymás gombát.
  7. A tejszínt elkeverjük a tojásokkal, ízlés szerint sóval, borssal, a provence-i fűszerkeverékkel, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és afinomra vágott petrezselymet.
  8. Bevonjuk vele a tölteléket, tetejére rendezzük a gombaszeleteket. A tészta szélét pedig megkenjük a tojásfehérjével.
  9. 180 fokos sütőben 50-55 percig sütjük (tűpróba).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 70 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26

Az idei év első vargányáit tiszteltem meg ezzel a recepttel. Nem saját recept, de a vargánya az saját szedés. Csak kár, hogy elég kevés volt. Kicsit hosszú volt leírni, de elkészíteni nem bonyolult.

További receptek

Paradicsomos pite

Ropogósra sült leveles tésztán krémes ricotta és lédús paradicsom, mindez megkoronázva a kapribogyó sósságával a bazsalikom frissességével és az olívaolaj lágyságával. Bármilyen ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...