r
Nosalty Logó

Mákos és diós bejgli 2.

ze(n)derta
Mákos és diós bejgli 2.
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A kenéshez

845
Kalória
18.3g
Fehérje
93.7g
Szénhidrát
49.2g
Zsír
49.9g
Víz
18.1g
Koleszterin
14.4g
Élelmi rost
44.5g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A kenéshez

Összesen 845 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A kenéshez

Összesen 10156 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A kenéshez

Összesen 353 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.3 g

Zsír

  • Összesen
    49.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1270.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    442 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    210 mg
  • Foszfor
    555 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    93.7 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    49.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    216 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    198 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    201 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 845 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    219.8 g

Zsír

  • Összesen
    591 g
  • Telített zsírsav
    85 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    167 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    309 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15248.1 g
  • Cink
    58 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    5303 mg
  • Vas
    72 mg
  • Magnézium
    2523 mg
  • Foszfor
    6656 mg
  • Nátrium
    415 mg
  • Réz
    14 mg
  • Mangán
    51 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1124.7 g
  • Cukor
    534 mg
  • Élelmi rost
    172 mg

Víz

  • Összesen
    598.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2587 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    41 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    382 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    57 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1090 micro
  • Kolin:
    393 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2378 micro
  • α-karotin
    65 micro
  • β-karotin
    2408 micro
  • β-crypt
    142 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1598 micro
Összesen 10156 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    530 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    184 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    231 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.1 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    20.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 353 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Töltelékek elkészítése:
  2. A hozzávalókat összekeverjük, és annyi forró tejjel forrázzuk le, hogy jól kenhető, de ne túl híg krémet kapjunk.
  3. Tészta elkészítése:
  4. A kétféle lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, és a két tenyerünk között szétmorzsoljuk benne a margarint, addig amíg egyenletesen el nem oszlik a lisztben.
  5. Az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, és a tojássárgájával együtt a tésztához adjuk.
  6. Alaposan kidolgozzuk, ha szükséges, kevés tejjel vagy liszttel korrigáljuk a tészta állagát, míg rugalmas tésztát nem kapunk.
  7. Hat részre osztjuk, és rögtön sodorjuk, töltjük. Nem kell keleszteni, mint a többi élesztős tésztát!
  8. Kb. 2 mm vastagságú téglalappá sodorjuk, aminek a hosszúsága megegyezik a tepsi hosszúságával. A diós-, illetve mákos tölteléket egyenletesen elkenjük rajta (az is kb. 2 mm vastagságú lesz), majd szorosan feltekerjük. Úgy tesszük bele a tepsibe, hogy a felcsavarás után a tészta vége a bejgli aljára kerüljön.
  9. Ha elkészültek a bejglik, akkor a tetejüket megkenjük a megmaradt tojásfehérjével: először a bejgli hosszában, majd 20 perc pihentetés után keresztben, és újabb 20 perc pihentetés után ismét hosszában. Sütés közben ettől lesz márványos a bejgli. (A pihentetést egyenletesen meleg helyen végezzük.)
  10. Ezt követően előmelegített sütőben, 180 C-on kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd vékony szeletekre vágva tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 30 p

Nem egyszerű eltalálni a tészta és a töltelék megfelelő arányát, hogy ne repedjenek meg a bejglik. A nagy számok törvénye szerint eddig úgy tapasztaltam, hogy kb. minden második próbálkozás jár sikerrel ;-) Habár, ha megreped a tészta, attól még éppen olyan finom! És úgyis fel kell szeletelni, akkor meg már úgysem látszik, hogy repedt-e...

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...