Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos és diós bejgli 2.

Mákos és diós bejgli 2.
Mákos és diós bejgli 2.
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem egyszerű eltalálni a tészta és a töltelék megfelelő arányát, hogy ne repedjenek meg a bejglik. A nagy számok törvénye szerint eddig úgy tapasztaltam, hogy kb. minden második próbálkozás jár sikerrel ;-)
Habár, ha megreped a tészta, attól még éppen olyan finom! És úgyis fel kell szeletelni, akkor meg már úgysem látszik, hogy repedt-e...

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Töltelékek elkészítése:


  1. A hozzávalókat összekeverjük, és annyi forró tejjel forrázzuk le, hogy jól kenhető, de ne túl híg krémet kapjunk.

Tészta elkészítése:


  1. A kétféle lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, és a két tenyerünk között szétmorzsoljuk benne a margarint, addig amíg egyenletesen el nem oszlik a lisztben.
  2. Az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, és a tojássárgájával együtt a tésztához adjuk.
  3. Alaposan kidolgozzuk, ha szükséges, kevés tejjel vagy liszttel korrigáljuk a tészta állagát, míg rugalmas tésztát nem kapunk.
  4. Hat részre osztjuk, és rögtön sodorjuk, töltjük. Nem kell keleszteni, mint a többi élesztős tésztát!
  5. Kb. 2 mm vastagságú téglalappá sodorjuk, aminek a hosszúsága megegyezik a tepsi hosszúságával. A diós-, illetve mákos tölteléket egyenletesen elkenjük rajta (az is kb. 2 mm vastagságú lesz), majd szorosan feltekerjük. Úgy tesszük bele a tepsibe, hogy a felcsavarás után a tészta vége a bejgli aljára kerüljön.
  6. Ha elkészültek a bejglik, akkor a tetejüket megkenjük a megmaradt tojásfehérjével: először a bejgli hosszában, majd 20 perc pihentetés után keresztben, és újabb 20 perc pihentetés után ismét hosszában. Sütés közben ettől lesz márványos a bejgli. (A pihentetést egyenletesen meleg helyen végezzük.)
  7. Ezt követően előmelegített sütőben, 180 C-on kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd vékony szeletekre vágva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 69 488
elküldve: 9
receptkönyvben: 435
elkészítve: 12/16
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

diós és mákos beigli, mákos és diós tekercs

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

adyka01
Adyka01 / adyka01 Fri, 2011-12-23 21:46

Nagyon örültem mikor, rátaláltam erre a receptre, főleg hogy teljes kiőrlésű lisztet kell használni mert van a családban cukor beteg,igaz aszalt meggyet nem kaptam,de megtette a vörös áfonya,nagyon finom lett főleg hogy ezzel a lisztel sütöttem mézes krémest hát nem is gondoltam volna hogy ekkora sikere lesz.Nagyon szépen köszönöm hogy megosztottad velünk, Áldott és Békés ünnepeket kívánok!!!

keller teri
Mucus / keller teri Thu, 2011-12-22 21:51

Ez nagyon jól néz ki! A minap hallottam a rádióban a finom bejgli repedt, a nem finom az a szép.
A tapasztalatom is ez, mert akkor finom, ha szaftos és nem száraz, akkor pedig reped. :-))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-01-11 12:27

Mégis mennyi élesztő kell bele? Mert ez nincs a hozzávalók között!

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2009-01-11 14:04

kedves Judit!
köszönöm az észrevételt, már javítottam is a receptet.
további jó főzőcskézést!
toma

845
tönkölybúza liszt 500 g
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 150 g
margarin 300 g
porcukor 60 g
tojássárgája 1 db
tej 2 dl
friss élesztő 25 g
1 csipet
mák 300 g
porcukor 100 g
méz 2 ek
aszalt gyümölcsök 100 g
citromhéj 1 citromból nyert
alma 2 db
tej 4 ek
dió 300 g
porcukor 100 g
mazsola 100 g
sárgabaracklekvár 2 ek
narancshéj 1 narancsból nyert
tej 4 ek
tojásfehérje 1 db