r
Nosalty Logó

Egyszerű kovászos pizza

Rosanics Petra
Egyszerű kovászos pizza
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

kovászos pizzatészta

sárgabarackos-olívaolajas

csicseriborsós-cukkinis-paradicsomos

639
Kalória
19.7g
Fehérje
104.4g
Szénhidrát
16.1g
Zsír
229.2g
Víz
22.3g
Koleszterin
8.5g
Élelmi rost
8.9g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír

kovászos pizzatészta

sárgabarackos-olívaolajas

csicseriborsós-cukkinis-paradicsomos

Összesen 639 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír

kovászos pizzatészta

sárgabarackos-olívaolajas

csicseriborsós-cukkinis-paradicsomos

Összesen 2561 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír

kovászos pizzatészta

sárgabarackos-olívaolajas

csicseriborsós-cukkinis-paradicsomos

Összesen 161 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1396.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    202 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    293 mg
  • Nátrium
    785 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    104.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    229.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    663 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    4142 micro
  • Lut-zea
    1089 micro
Összesen 639 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78.6 g

Zsír

  • Összesen
    64.3 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5586.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    167 mg
  • Kálcium
    810 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    274 mg
  • Foszfor
    1170 mg
  • Nátrium
    3138 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    417.5 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

Víz

  • Összesen
    916.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    387 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    97 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    333 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    128 micro
  • β-karotin
    2653 micro
  • β-crypt
    149 micro
  • Likopin
    16569 micro
  • Lut-zea
    4355 micro
Összesen 2561 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    350.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    197 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    57.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    167 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    1040 micro
  • Lut-zea
    273 micro
Összesen 161 kcal

Elkészítés

kovászos pizzatészta

  1. A lisztet, az olajat és a vizet egy nagy tálban robotgéppel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a sót valamint a kovászt, és robotgéppel nagyjából 10 perc alatt kidagasztjuk.
  2. Amikor összeállt a tészta, átrakjuk egy kiolajozott tálba, és folpackkal lefedve legalább 3-4 órát kelesztjük.
  3. Az idő leteltével a tésztát enyhén belisztezett felületre helyezzük. Akkor jó a tésztánk, ha kisebb légbuborékok jelennek meg a felszínén - ebből tudjuk, hogy működik a kovászunk. A tésztát kétfelé osztjuk, majd a két félből egy-egy pizzát nyújtunk.
  4. Melegítsük elő jó forróra a sütőt, 210-220°C simán mehet!

sárgabarackos-olívaolajas

  1. Először készítsük el a két szósz. Az olívaolajashoz az olajat keverjük el a reszelt fokhagymával, aprított rozmaringgal, chilipehellyel, sóval, borssal. A paradicsomoshoz a sűrítményt keverjük ki egy kevés olajjal, oregánóval, fokhagymával, sóval-borssal-chilivel.
  2. A paradicsomoshoz pirítsuk elő a feltétnek szánt zöldségeket - nem csak pluszt ízt fog adni a pizzánknak, de így megelőzzük azt is, hogy a feltétek átáztassák a tésztát. A só-bors-chilipehely hármasa mindegyiknek jól áll, futtassuk hát meg őket egy kevés olajon, a csicserire még egy kis római köményt is nyomhatunk.
  3. Díszítsük fel a pizzákat: a paradicsomosra mehetnek az előpirított zöldségek és a frissen felvágott koktélparadicsom, míg az olívaolajosra a vékonyan felszeletelt burgonyát és a sárgabarackot rakjuk.
  4. Forró sütőben nagyjából 10-12 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor a paradicsomosan bazsalikommal díszítsük, míg a barackosat frissen morzsolt (vegán) fetával.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 35 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C

Flórával egy ideje szorgosan nevelgetjük kovászainkat, de eddig egy sikertelen kenyérsütési kísérletet leszámítva még nem készítettem a kovászból semmit. A status quo-n változtatandó úgy döntöttünk hát, hogy épp itt az ideje, hogy kipróbáljuk a kovászos tésztájú pizzát, ami ráadásul a vegán kihívásunkba is tökéletesen beleilleszthető volt. A tésztát pedig annyira eltaláltuk, hogy ezentúl amikor csak lehet, kovásszal fogom készíteni!

További receptek

Római pizzatészta

Olaszországban sem ugyanolyan a pizza mindenütt: Rómában például sokkal levegősebb, ropogósabb, enyhén magasabb tésztájú lepényeket sütnek, amiket utána ollóval vágnak szögletes ...

Lakos Benedek

Nápolyi pizzatészta

Az eredeti nápolyi pizza arról híres, hogy széle levegős és pufi, míg a belső része tökéletesen átsült és vékony. Elláthatjuk a kedvenc feltéteinkkel, bár érdemes szerényebbre ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek