Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édes savanyú ananászos csirke rizzsel

Édes savanyú ananászos csirke rizzsel
Édes savanyú ananászos csirke rizzsel
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régi családi recept, amit még Édesapámtól sajátítottam el, egész fiatalon. Azóta is előszeretettel készítem el, hisz nagyon szép emlékeket idéz fel bennem, azok a mennyei illatok és az ízek különleges helyet foglalnak el a szívemben… :) Emlékszem, hogy egy időben szinte minden héten legalább egyszer elkészítette nekünk Apu ezt a finomságot. Miközben készült, a Édesanyámmal ott sürögtünk körülötte a konyhában, és minden egyes forduló alkalmával elcsentünk egy frissen sült ropogós csirkedarabkát. :) Apu bánatára, aki nem győzte sütni a falatkákat… nem egyszer előfordult, hogy viccesen rácsapott a kezünkre. Aztán panaszkodott, hogy nem marad elég hús a szószba. Szerencsénkre nem így lett… s miután elkészült, még melegében elfogyott minden egyes falat. Pár évvel ezelőtt a receptet kicsit átformáltam, de az emlékezetes ízharmónia megmaradt, csupán néhány új hozzávalóval toldottam meg, amikkel még ízletesebbé vált az étel, és azóta is a család kedvence. (Köszönöm Apu!)

Fantasztikusan egyszerű, próbáljátok ki bátran.

hozzávalók / 4 adag

Sütőzsiradék

Szólj hozzá!

elkészítés

Előkészítés

  1. Forraljunk vizet. Míg elkészül, vegyünk elő egy közepes méretű lábast, egy jó löket olaj társaságában pirítsuk a rizst, míg átlátszó nem lesz, hogy még finomabb legyen, ültessünk mellé egy fej vöröshagymát. Ízesítsük még sóval, majd kis lángon, a forró vízzel felöntve főzzük puhára.
  2. A hagymát, a paprikát és a zellert kockázzuk fel, a répát miután meghámoztuk, reszeljük le a kislyukú reszelőn. A koriandert és a gyömbért is vágjuk apróra.

Az étel elkészítése

  1. Tegyünk fel közepes erősségű lángra egy nagy méretű wokot vagy serpenyőt, ha már felmelegedett, készítsünk benne karamellt, majd öntsük bele az olívaolajat. Dobjuk bele az apróra vágott hagymát, és miután aranybarnára sültek, mehet mellé a zeller valamint a sárgarépa és a gyömbér is.
  2. Pirítsuk néhány percig, amíg színt nem kapnak. Ha már csodásan festenek, jöhet a maradék színes-ízes hozzávaló: a paprikák, fokhagyma és koriander. Majd alaposan forgassuk össze az egészet, és pirítsuk 5 percig. Ezután keverjük hozzá az ananászkonzervet a levével együtt, és ízesítsük 2 evőkanál szójaszósszal.
  3. Rotyogtassuk kicsit, majd egy kis levet keverjünk össze kukoricakeményítővel, és öntsük a szószhoz. Végső lépésként nincs más dolgunk, mint hogy hozzákeverjük a savanyú ízt, a balzsamecetet, vagy ha nincs, a citromlé is megteszi. :) (Ezért nem kell leugranod a boltba!)
  4. A szószt főzzük még úgy 10-15 percig, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, azután húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kicsit magára.
  5. Eddig igazán egyszerű nem? Miután a rizs és a szósz is készen áll, nincs más hátra, mint előkészíteni a csirkefalatkákat, amit majd a szószhoz fogunk keverni.
  6. Készítsük elő a husikat, vágjuk őket hosszú csíkokra, sózzuk, borsozzuk, és hempergessük meg őket egy kis lisztben.
  7. Vegyünk elő egy nagyobb lábast, és öntsük bele a napraforgó olajat, majd hevítsük fel. Ha elérte a megfelelő hőmérsékletet, ugorhatnak bele a csirkecsíkok, és süljenek aranybarna színűre. Csöpögtetés után már mehetnek is az elkészült szószba, hogy jól bevonhassa őket az ízletes máz.

Tálalás

  1. Elsőként a rizst ültessük a tányérra, majd kanalazzunk rá a szószból, végül hintsük meg szezámmal és egy kis korianderrel.
  2. Kínálhatunk mellé még szójaszószt, vagy csípős chili szószt, ha valaki fűszeresebben szereti. Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 16 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 7 554
elküldve: 0
receptkönyvben: 90
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Róka a fazékban

Mióta szakács: 2016.02.11.
12 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

ananászos csirke szójaszósszal, kínai csirke

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1294
csirkemell filé 500 g
vöröshagyma 1 nagy fej
pritaminpaprika 1 db
gyömbér 1 hüvelykujjnyi
nádcukor 2 ek
fokhagyma 2 gerezd
sárgarépa 1 közepes db
ananászkonzerv 400 g
halványító zeller 1 közepes szár
chili 0 ízlés szerint
balzsamecet 2 ek
koriander 1 csokor
olívaolaj 3 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
finomliszt 10 evőkanál
napraforgó olaj 0.5 dl
rizs 300 g
víz 6 dl
vöröshagyma 1 közepes fej