Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-csokis könnyű tallér szilvamártással

Diós-csokis könnyű tallér szilvamártással
Diós-csokis könnyű tallér szilvamártással
35 perc / előkészület: 5 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bármikor gyorsan elkészíthető, csak főzést igényel, ezerféle variációt lehet kihozni belőle. A római galuska alapján fejlesztettem tovább, ami csokoládé és dió nélkül készül, és kurkuma a fő fűszere.

hozzávalók / 3 adag

A tallérhoz

A mártáshoz

ajánlat

Ha esetleg diónk van dejó helyett, azt előre finomra darálhatjuk, a csokit felolvasztjuk vajjal, nem muszáj gőz felett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először készítünk egy redukciót (fűszerkivonatot). Vízben cukrot, szegfűszeget, egész fahéjat és citromnak a levágott héját tesszük fel forralni. Kb. 5 percet forraljuk, majd átszűrjük.
  2. Az átszűrt fűszerkivonatba feltesszük főni a közben magozott szilvát. Előtte meg lehet pucolni, de felesleges, mert ha a szilva teljesen puhára főtt, könnyedén le lehet húzni róla a héját. Leszűrjük ismét, és a kivonatot és a szilvát is kihűtjük.
  3. A tejet feltesszük főni, és reszelt narancshéjjal, cukorral, rumaromával ízesítjük.
  4. A kakaóport kikeverünk pici vízzel csomómentesre, és úgy adjuk hozzá a tejhez. Folyamatosan keverjük, ne kapjon le az alja. Ha már majdnem forr, visszavesszük a lángot. A darált diót szórjuk bele, majd utána apránként (közben habverővel kevergetve) beleszórjuk a búzadarát. Lassan kevergetve forraljuk. Ha már annyira megdagadtak a szemcsék, hogy bugyog, akkor hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét. Akkor jó, ha már az edényzet falától szinte elválik a massza, kivizezett tepsibe vagy formába öntjük, elsimítjuk egyenletesen. Ezt gyorsan kell csinálni, mert hamar megköt. Kihűtjük.
  5. A kihűlt, megpucolt szilvákat összeturmixoljuk, kis fűszerkivonattal fellazítjuk. Esetleg ha van egy kis mézünk otthon, akkor megízesíthetjük vele. Ezt a mártást lehet egyaránt hidegen, és melegen is adni a tallérokhoz.
  6. Ha kihűlt és megkötött a massza, akkor egyszerűen kifordítjuk a tepsiből (könnyedén ki kell jönnie), és pogácsaszaggatóval vagy bármilyen formával szaggatunk belőle. A mártással fogyasztjuk.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 384
elküldve: 1
receptkönyvben: 2
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Szabó Richárd

Mióta szakács: 2013.12.23.
19 recept

receptjellemzők

konyha: angol
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

édes tallér szilvamártással, csokis-diós tallér szilvamártással, csokis tallér szilvamártással

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1736
dió 3 marék
cukrozatlan kakaópor 3 púpozott ek
csokoládé 1 dkg
cukor 15 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
búzadara 250 g
tej 1 l
margarin 25 dkg
rumaroma 3 csepp
narancs 1 közepes db
szilva 10 db
víz 300 ml
szegfűszeg 5 db
citromhéj 1 citromból nyert
fahéj 10 g
cukor 10 dkg