Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokoládés-körtés torta fahéjas körtelekvárral

Csokoládés-körtés torta fahéjas körtelekvárral
Csokoládés-körtés torta fahéjas körtelekvárral
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Téli szülinaposoknak remek ajándék ez a torta, hisz a téli körte a hideg hónapokban is könnyen beszerezhető, a fahéj, szegfűszeg és a szerecsendió illatkavalkádja pedig a meghitt karácsonyi időszakot juttatja eszünkbe. Pompásan illik hozzá egy pohár forraltbor. A fahéjas körtelekvár pedig olyan mennyei csemege, hogy azt tanácsolom, jó nagy adagot készítsünk belőle.

hozzávalók / 6 adag

A tortalaphoz

A mázhoz

A tálaláshoz

A fahéjas körtelekvárhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A torta elkészítése

  1. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk. A cukrot, a lisztet, az őrölt mandulát, a sütőport és a fűszereket egy tálban összekeverjük. A durvára vágott magokat összekeverjük, majd 2 evőkanálnyit félreteszünk belőle a díszítéshez, a többit a durvára vágott csokoládéval együtt a lisztes keverékhez adjuk.
  2. Egy másik tálban a tojásokat a vajjal és a mandulaaromával habosra keverjük, majd a száraz keverékre öntjük, és jól összedolgozzuk. Végül a körtét is beleforgatjuk. A tésztát a kibélelt tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. A sütőből kivesszük, és egy éjszakán át szobahőmérsékleten pihentetjük.
  3. A tejfölt egy kis lábosba töltjük, a csokoládét beletördeljük, majd kis lángon kevergetve addig melegítjük, amíg a csokoládé el nem olvad. Ekkor a tűzről lehúzzuk, és ezt is egy éjszakán át szobahőmérsékleten pihentetjük.
  4. Másnap a tortát a hűtőből kivesszük, majd a csokoládés tejfölös mázzal megkenjük, és a félretett magokkal megszórjuk. Tálaláskor fahéjas körtelekvárt kínálunk hozzá.

A fahéjas körtelekvár elkészítése

  1. A fenti alapanyag mennyiségből 1,75 kg lekvár készül, a tortához ebből 10 dkg lekvár szükséges.
  2. A gyümölcsöt alaposan mossuk meg, turmixoljuk vagy daráljuk le, majd ezután mérjük meg. Adjunk hozzá kb. 2 kávéskanál fahéjat, 2 szem szegfűszeget.
  3. A gyümölcspépbe keverjük bele jól a lekvár zselésítőszert. Állandó keverés közben forraljuk fel (magas hőfokon) a gyümölcsös-zselésítőszeres keveréket.
  4. A forrásban lévő péphez adjuk hozzá a cukrot, keverjük össze, majd újra forraljuk fel, és forrástól számítva 5 percig főzzük. Az előre elmosott és lecsepegtetett üvegeket töltsük peremig, és azonnal zárjuk le.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 151
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Haas szakács - Lekváros torták

Mióta szakács: 2014.06.26.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kategória: torta
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karácsonyi körtés torta, csokoládés körtetorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1578
vaj 25 dkg
xilit 25 dkg
finomliszt 20 dkg
teljes kiőrlésű liszt 5 dkg
mandula 10 dkg
sütőpor 2 kk
fahéj 1 kávéskanál
szegfűszeg 1 kávéskanál
szerecsendió 1 csipet
törökmogyoró 5 dkg
mandula 5 dkg
pisztácia 5 dkg
étcsokoládé 10 dkg
tojás 3 db
mandulaaroma 5 ml
körte 2 db
tejföl 3 dl
tejcsokoládé 10 dkg
étcsokoládé 10 dkg
lekvár/ dzsem 10 dkg
körte 1.5 kg
cukor 0.25 kg
fahéj 2 kávéskanál
szegfűszeg 2 db
zselésítő befőzőszer 1 csomag