Nosalty Logó

Fűszeres-körtés étcsokitorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ada
Fűszeres-körtés étcsokitorta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A piskótához

A körtéhez

A krémhez

Összesen 630 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A piskótához

A körtéhez

A krémhez

Összesen 7528 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A piskótához

A körtéhez

A krémhez

Összesen 237 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    32 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    160 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    687.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    295 mg
  • Nátrium
    162 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77.2 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    100.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    247 micro
Összesen 630 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    124.5 g

Zsír

  • Összesen
    384.4 g
  • Telített zsírsav
    215 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    100 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    48 g
  • Koleszterin
    1916 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8248.8 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    245 mg
  • Kálcium
    1539 mg
  • Vas
    50 mg
  • Magnézium
    906 mg
  • Foszfor
    3535 mg
  • Nátrium
    1939 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    927 g
  • Cukor
    592 mg
  • Élelmi rost
    74 mg

VÍZ

  • Összesen
    1206.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    789 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    405 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    378 micro
  • Kolin:
    1541 mg
  • Retinol - A vitamin:
    768 micro
  • α-karotin
    52 micro
  • β-karotin
    265 micro
  • β-crypt
    70 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2962 micro
Összesen 7528 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    261.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 237 Kcal

Hozzávalók

A piskótához

A körtéhez

A krémhez

Elkészítés

A piskótához

  1. A körtéket megmossuk, megtisztítjuk, negyedeljük, kimagozzuk, és a fahéjjal, szegfűszeggel, kevés cukorral és 1 cs vaníliás cukorral felfőzzük, pároljuk. Aki körtebefőttel dolgozik, a fűszerekkel ugyanígy kicsit összepárolhatja a körtét, csak akkor cukor nem kell már hozzá. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét, ha kész leszűrjük, tálcára szedjük, és hűlni hagyjuk.
  2. Közben elkészítjük a piskótát a 6 tojásból. A tojássárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojássárgákat a 25 dkg cukorral és 1 dl forró vízzel robotgéppel felverjük, míg a cukor elolvad. Fakanállal hozzáadagoljuk az 1 dl olajat és az 1 csomag sütőporral + 3 ek kakaóporral elkevert lisztet (ha ilyen kakaós piskótát készítek, akkor 1-2 evőkanállal kevesebb lisztet használok a tésztához).
  3. A tojásfehérjéket az 1 cs. vaníliás cukorral és csipet sóval kemény habbá verjük, és fakanállal lazán a tésztához forgatjuk, kiolajozott normál tortaformában vagy szilikon tortaformában előmelegített sütőben megsütjük, szúrópróbával ellenőrizhetjük a tészta megfelelősségét.
  4. Az étcsokikat gőzfürdő felett felolvasztjuk, közben a lehűtött tejszínt robotgéppel jó kemény habbá verjük, és a hűtőbe tesszük.
  5. Ha a csoki felolvadt, akkor egy másik edényben szintén gőzfürdő felett a 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját kevés cukorral csak addig verjük, amíg a cukor elolvad (max. 1-2 perc). Majd gyorsan hozzáöntjük a felolvadt étcsokihoz, és jól összedolgozzuk és azonnal mehet a tejszínbe. Gyorsan kell dolgozni, mert ha kihűl az étcsokis massza már nem lehet rendesen összedolgozni a tejszínnel, mert darabos lesz. (A tojásos lépést, aki akarja elhagyhatja, de én mindig így készítem).
  6. Tehát elővesszük a tejszínhabot, és fakanállal gyorsan hozzáadagoljuk az étcsokis masszát, és nagy mozdulatokkal összeforgatjuk. Ahogy elvegyül a massza tejszínnel homogén kemény csokihabot kapunk. Mehet vissza a hűtőbe.
  7. Ha a piskóta kihűlt, félbe vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a krém 1/3-ával, kirakjuk a kihűlt lecsepegtetett fűszeres körteszeletekkel, és beborítjuk a krém másik 1/3-ával, majd lefedjük a torta tetejével. Bevonjuk a maradék 1/3 krémmel, csokiforgáccsal, körteszeletekkel vagy tejszínhabbal díszíthetjük, és hűtőbe tesszük. Egy éjszakát jó ha áll, mert jól összeérik a körte a krémmel, és isteni fűszeres illat lesz a hűtőben, még akkor is ha tortatartóban van.:)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2809
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 24.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A család kedvenc tortája, már nem is tudom hányszor készítettem el, de minimum 20szor. Pár évvel ezelőtt találtam valahol a receptet, de már nem emlékszem melyik újságban. A tésztáját én piskótára egyszerűsítettem, de akit érdekel, elküldöm az eredetit. Isteni finom, körte- és étcsoki rajongóknak kifejezetten ajánlom.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Ada! Az imént készítettem el a tortát. Majd holnap fogjuk csak megkóstolni. A krémje szerintem nem sikerült. Így készítettem: lehet, hogy picit tovább maradt a felvert tojás a g?zfürd?n, mert akkor még a csoki nem olvadt el teljesen. Mikor a csoki folyékonnyá vált, a tojást még simán bele tudtam csurgatni, szóval nem lett bel?le rántotta... :) Ha a csokit hagynám kihülni, megszilárdul. Vagyis még forrón kellett hozzáadni a tojást? Vagy várni arra is, az is hüljön? Mikor összedolgoztam ?ket, nem "étcsokis krém" lett bel?le, hanem étcsokis massza. Megvártam, hogy kih?ljön, mert forrón nem mertem a tejszínhabhoz adni. Amikor kih?lt, a tejszínhabbal nem lehetett egyenletesen nagy mozdulatokkal összedolgozni, csomós maradt. Lennél olyan kedves és részleteznéd a krém összeállításának lépéseit? Az is lehet, hogy rossz alapanyagokat választottam. 70%-os étcsokival dolgoztam. Ez jó? Vagy inkább tortabevonót kellett volna? Köszi el?re is!

Ada

Kedves kingamama! Már én is jártam így - még az elején :) Leírom hogy én hogy szoktam csinálni: a csokit (tortabevonót és rendes étcsokit is használtam már) felolvasztom - egy kisebb edényben vizet forralok és egy fémtálkában ráhelyezem az összetört csokit, néha megkevergetem, hogy hamarabb olvadjon - addig a tojásokat és a cukrot egy másik fém tálkában kicsit villával felverem - miután a csoki teljesen egybeolvadt, leveszem az edényr?l és gyorsan a helyére teszem a tojásos tálkát és tényleg csak egy-két perig a g?z felett kevergetem, majd gyorsan összedolgozom a csokival, nyúlós keményebb masszát kapunk így, ami azután rögtön mehet a tejszínhez, ha várunk vele összeáll és nem lehet a tejszínhez keverni. Szerintem itt a gyorsaságon van a hangsúly, mert a tojást és a csokit is gyorsan kell összedolgozni és utána a tejszínnel is hamar össze kell keverni, mert ha megvárod hogy kih?l akkor tényleg darabos lesz. A csoki már úgysem forró, hiszen a g?zfürd? felett csak addig van amíg elolvad - akkor még nem forró - és a tojások is h?tik, szóval nem kell aggódni. A tejszínre kell figyelni, hogy nagyon kemény legyen, én ezért szeretem a növényi tejszínt, és mivel el?tte már jó ideje áll a h?t?ben a langyos csokis massza nem fog ártani neki. Ha legközelebb nem szeretnél ezzel bajlódni, akkor a tojásokat kihagyhatod, és csak az olvasztott csokit kevered a tejszínhez. Remélem tudtam segíteni és remélem ízlett a családnak a torta :) Adri

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen, remélem, legközelebb már ügyesebb leszek! Így is nagyon finom lett, de legközelebb az apó részletekre is jobban odafigyelek majd. Köszi! kingamama

Hozzávalók

A piskótához

A körtéhez

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek