r
Nosalty Logó

Csirkeraguleves májnokedlivel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
koszider
Csirkeraguleves májnokedlivel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A májnokedlihez

Összesen 414 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A májnokedlihez

Összesen 1646 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A májnokedlihez

Összesen 41 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    26.4 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    164 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    759.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    351 mg
  • Nátrium
    169 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    787 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    977 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    111 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    267 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    223 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    581 micro
  • α-karotin
    1328 micro
  • β-karotin
    4082 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    5 micro
  • Lut-zea
    2424 micro
Összesen 414 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    105.8 g

Zsír

  • Összesen
    76.1 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    657 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3037.9 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    474 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    343 mg
  • Foszfor
    1404 mg
  • Nátrium
    675 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    138.7 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    3147.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3907 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    443 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    1070 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    891 micro
  • Kolin:
    404 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2325 micro
  • α-karotin
    5313 micro
  • β-karotin
    16328 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    19 micro
  • Lut-zea
    9696 micro
Összesen 1646 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    77 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    135 micro
  • β-karotin
    414 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    246 micro
Összesen 41 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A májnokedlihez

Elkészítés

A leveshez

  1. Sütni való méretű, vagyis kicsit kövérkésebb csirkéből készítsük. (Ez a méret tisztított állapotban 1,5 kg-nál kezdődik. A tyúk túl erős ízű, abból ragulevest ne készítsünk.) Az egész csirke feldarabolása során a hájat (akár bőrrel együtt) lefejtjük a húsról, mert szükségünk lesz rá. A csontos részeket használjuk a leveshez, a farhátat és a kifilézett mellcsontotnéhány darabra vágjuk fel. Ha szaporítani akarjuk a húsos részeket,pluszban szárnyat adjunk még hozzá.
  2. A répákat karikára, a karalábét kockára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. (Fagyasztott zöldséget is használhatunk.)
  3. A kanál zsíronkisütjük a hájdarabokat, a töpörtyűt kiszedjük, és kidobjuk. Ettől lesz levesünk szép színű (és jó ízű).
  4. A visszamaradt zsíron megdinszteljük a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a csirkerészeket, és pár percig együttpirítjuk.
  5. Rászórjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét, és addig kevergetjük, míg a zsíradék zöldes színű nem lesz (ez 1 perc mindössze).
  6. Az edényben kicsit félretoljuk a csirkét, és a szabadon lévő zsírba belekeverjük a lisztet. Nem kell megpirítani, csak jól átforrósítani. Most felöntjük bő fél liter hideg vízzel, és alaposan elkeverjük, hogy a liszt ne legyen csomós.
  7. Most már hozzáadhatjuk az összes feldarabolt zöldséget: répát-zöldséget, karalábét, karfiolt, zöldborsót, tehetünk bele néhány kelbimbót is. Beletesszük a belsőséget is (a máj kivételével), és annyi vízzel öntjük fel, hogy jó sűrű maradjon. (Még kb. 1,5liter víz szükséges hozzá.) Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
  8. Felforraljuk, ügyeljünk rá, mert felhabzik, és kifuthat. A lángot mérsékeljük, és fedő alatt készre főzzük.
  9. Közben előkészítjük a májnodeklit. A májat deszkán pépesre elkaparjuk. Összekeverjük a tojással, a vágott petrezselyemmel, sóval-borssal és annyi liszttel (kb. 2 kanál), hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk.
  10. A fővő levesbe szaggatjuk a nokedlit: kiskanállal kikanyarítunk egy falatot, és odaeresztjük, ahol zubog a leves - így azonnal összeáll, nem fő szét.
  11. Ha a nokedlit kiszaggattuk, még 2-3 percig főni hagyjuk, és tálalhatjuk is.
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 203
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 39077
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Csirkeraguleves májnokedlivel
koszider 91 recept

Ez a zöldes-arany színű, illatos, sűrű leves szerintem még jobb, mint a tyúkhúsleves, ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. Kiadós, vagyis második fogásként könnyebb ételt is választhatunk. (Gyerekkoromban a raguleves után mindig édes kelt tésztát ettünk.) Tipikus tavaszi-nyári étel, de amióta feltalálták a mirelitet, bármikor elkészíthető.

Hozzávalók

A leveshez

A májnokedlihez

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili