r
Nosalty Logó

Csirkemell vadas mártással és zsemlegombóccal

Nosalty
Csirkemell vadas mártással és zsemlegombóccal
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

vadas mártás

zsemlegombóc

867
Kalória
45.4g
Fehérje
85.7g
Szénhidrát
32g
Zsír
533.6g
Víz
243g
Koleszterin
10.5g
Élelmi rost
14.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír

vadas mártás

zsemlegombóc

Összesen 867 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír

vadas mártás

zsemlegombóc

Összesen 3469 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír

vadas mártás

zsemlegombóc

Összesen 112 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.4 g

Zsír

  • Összesen
    32 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    243 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1625.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    307 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    603 mg
  • Nátrium
    508 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    85.7 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    533.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1011 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    224 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    224 mg
  • Retinol - A vitamin:
    211 micro
  • α-karotin
    3096 micro
  • β-karotin
    8045 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1151 micro
  • Lut-zea
    1033 micro
Összesen 867 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    181.6 g

Zsír

  • Összesen
    128.2 g
  • Telített zsírsav
    61 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    972 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6501.5 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    278 mg
  • Kálcium
    1227 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    511 mg
  • Foszfor
    2412 mg
  • Nátrium
    2030 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    343 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

Víz

  • Összesen
    2134.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4042 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    196 mg
  • D vitamin:
    84 micro
  • K vitamin:
    897 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    67 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    600 micro
  • Kolin:
    898 mg
  • Retinol - A vitamin:
    844 micro
  • α-karotin
    12383 micro
  • β-karotin
    32180 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    4606 micro
  • Lut-zea
    4130 micro
Összesen 3469 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    210.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    69 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    401 micro
  • β-karotin
    1041 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    149 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 112 kcal

Elkészítés

vadas mártás

  1. Az aprított vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket a vajon üvegesre pároljuk. Jöhet a csirkemell (hagyjuk egyben a félmelleket), amit mindkét oldalon picit lepirítunk.
  2. Ezen a ponton jöhetnek a zöldségek: a kétféle répa, a zeller és a karalábé - ezeket nem kell nagyon apróra vágni, hiszen a végén úgyis leturmixoljuk az egészet.
  3. A következő lépés a fűszerezés: majoranna, babérlevél , fűszerkömény, só és bors mindenképp kell bele, de ha ránk hallgattok, kanalaztok bele egy kevés sűrített paradicsomot és mustárt is.
  4. Az eddig a lábasban levő dolgokat ekkor alaposan összekeverjük. A tetejére ráfektetünk egy szelet kenyeret (ezzel fogjuk sűríteni), és az egészet felöntjük kezdésként 3 deci borral és ugyanennyi vízzel.
  5. Lefedve, alacsony lángon hagyjuk rotyogni legalább két órát, hogy legyen elég ideje összeérni az ízeknek. Közben időnként keverjünk rajta egyet, illetve ha kell, pótoljuk a folyadékot. Közben bőven van időnk elkészíteni a zsemlegombócokat.
  6. Amikor már nem tudunk ellenállni a lábosból áradó illatnak, szedjük ki a csirkét és a babérleveleket - előbbit szeleteljük fel a tálaláshoz, utóbbitól szabaduljunk meg. A zöldségeknek pedig essünk neki botturmixszal.
  7. Amikor már szép, egynemű a mártás, adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük el. A zsemlegombócokkal és a hússal tálaljuk - a legjobb azon melegében, de a szósz még másnap is isteni lesz!

zsemlegombóc

  1. A gombócokhoz a lisztet, a tojást, a petrezselymet, a tejet, a sót és a borsot egy nagy tálban összekeverünk. Hozzáadjuk a pirított hagymát és a kétféle zsemlét, és az egészet összedolgozzuk.
  2. Nedves kézzel sárgabaracknyi gombócokat gyúrunk belőle, melyeket lobogó sós vízben nagyjából 10-15 perc alatt készre főzünk. Csepegtessük le őket alaposan.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 120 p

A vadas mártás minden bizonnyal az egyik legkedveltebb fogásunk. Mi ezúttal csirkéből csináltuk, sok-sok zöldséggel turbózva, valamint petrezselymes zsemlegombóccal tálalva.

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Pikáns vadasmártás szarvassal

A vadas a magyarok nagy kedvence, és rengeteg verziója létezik: ki pikánsan, ki édesebben, ki habarással, ki anélkül készíti. Egy viszont biztos, hogy eszméletlen finom, laktató, és a ...

Lurpak

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...