Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cseresznyés kölestorta

Cseresznyés kölestorta
Cseresznyés kölestorta
70 perc / előkészület: 25 perc főzés: 25 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A köles lett az egyik kedvenc alapanyagom, ezért cseresznyével is kipróbáltam, és egy nagyszerű torta lett belőle. 

hozzávalók / 8 adag

Omlós tészta

Megsült, majd ledarált omlós tésztához

Köles alapfőzethez

A megfőtt köleshez

Krém

Díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

Omlós tészta

  1. A megadott hozzávalókból meggyúrjuk az omlós tésztát, majd hűtőben pihentetjük kb. fél órát.
  2. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
  3. A pihentetett omlós tésztát 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd sütőlemezre helyezzük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Megsült, majd ledarált omlós tésztához

  1. Az 5 dkg aszalt gyümölcsöt megáztatjuk egy kevés rumba, és az étcsokoládéval, darált mákkal együtt egy késes aprítóba helyezzük, homogén masszát készítünk.
  2. A megsült, kihűlt omlós tésztát finomra morzsoljuk, összegyúrjuk az étcsokoládés masszával és a többi hozzávalóval. A gyümölcsíz mennyiségét a tészta állagának megfelelően adagoljuk, hogy ne legyen túl száraz vagy túl puha.
  3. A kész tésztát egy kerek, csatos kb. 22 cm-es tortaforma aljára nyomkodjuk, aminek előzőleg az aljára és az oldalára zsírpapírt tettünk. A tészta tetejét vékonyan megkenjük lekvárral, majd hűtőbe helyezzük.

Köles alapfőzethez

  1. A hántolt kölest átmossuk, majd folyamatos keverés mellett puhára főzzük a mandulatejjel, a citromlével, az apróra vágott aszalt gyümölcsökkel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével.

A megfőtt köleshez

  1. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról, és keverjük hozzá a mézet, a reszelt citromhéjat, a fahéjjal elkevert, apróra vágott cseresznyét, majd félretesszük.
  2. A vaníliás pudingport felfőzzük a mézzel, a mandulatejjel, és hozzákeverjük a köleshez, majd az egész masszát beletöltjük a hűtőből kivett tortaformába, és egyenletesen elkenjük a morzsás tészta tetején, majd vékonyan megkenjük lekvárral a tetejét.
  3. Fontos, hogy jó tömör legyen, ne legyen levegős. Ezután kb. 4-5 órát hűtőben hagyjuk dermedni.

Krém

  1. 0,5 dl kókusztejszínt forrásig melegítjük, majd hozzáadunk 5 dkg vajat és 10 dkg fehér csokoládét, elkeverjük, miután elolvadt a csoki, kihűlésig félretesszük.
  2. A kihűlt fehér csokoládés krémet összekeverjük a mascarpone krémsajttal, és lazán hozzákeverjük a felvert növényi cukrászati habalapanyaghoz.

Díszítés

  1. A megdermedt tésztát kivesszük a hűtőből, levesszük róla a tortakarikát, tetejét vékonyan megkenjük a krémmel. Ezután a többi krémet csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és feldíszítjük vele a torta tetejét.
  2. A marcipán cseresznyefát zsírpapírra helyezzük, és köré egy kb. 5 cm átmérőjű sima szélű, kerek kiszúrót helyezünk, majd kb. 5 dkg olvasztott csokoládét öntünk bele (ez lesz az alapja a fának). Hűvös helyre tesszük, amíg a csokoládé megszilárdul.
  3. A torta közepén kb. 5 cm átmérőjű kört hagyunk, ahova az előre elkészített marcipán cseresznyefát és a cseresznyével teli kosárkát helyezzük.
  4. Reszelt csokoládéval, lekvárral és felezett cseresznyékkel (amik alá kerek csokoládé pasztillákat helyezünk) díszítjük, majd tálaljuk.
  • sütési hőfok: 160°C
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 086
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Danani

Mióta szakács: 2014.09.17.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: közepes
receptverseny: Nosalty receptverseny
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

reform cseresznyés kölestorta, mandulatejes mézes kölestorta cseresznyével, gyümölcsös kölestorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1195
tojás 1 db
porcukor 8 dkg
teljes kiőrlésű liszt 10 dkg
zabliszt 5 dkg
finomliszt 10 dkg
vaj 15 dkg
mandula 10 dkg
1 teáskanál
fahéj 1 kávéskanál
foszfátmentes sütőpor 1 teáskanál
étcsokoládé 5 dkg
aszalt gyümölcsök 5 dkg
mák 5 dkg
vaj 5 dkg
rum 0.5 dl
erdei gyümölcslekvár 3 ek
köles 40 dkg
mandulatej 8 dl
aszalt gyümölcsök 10 dkg
citromlé 1 citromból nyert
vanília 1 db
1 kávéskanál
cseresznye 30 dkg
méz 3 ek
citromhéj 1 citromból nyert
fahéj 1 teáskanál
vaníliás pudingpor 40 g
mandulatej 4 dl
növényi tejszín 0.5 dl
fehér csokoládé 10 dkg
vaj 5 dkg
mascarpone 10 dkg
növényi tejszín 1.5 dl
cseresznye 10 dkg
étcsokoládé 5 dkg
erdei gyümölcslekvár 3 ek
marcipán 5 dkg