r
Nosalty Logó

Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon borsókörettel

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Chef Petersson
Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon borsókörettel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon

Madridi articsókás-borsós köret

Összesen 796 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon

Madridi articsókás-borsós köret

Összesen 1591 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon

Madridi articsókás-borsós köret

Összesen 87 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    53.9 g

Zsír

  • Összesen
    39.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2963.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    148 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    525 mg
  • Nátrium
    2100 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    606.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    156 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    300 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    178 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    1384 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3834 micro
Összesen 796 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    107.7 g

Zsír

  • Összesen
    78.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    265 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5926.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    297 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    283 mg
  • Foszfor
    1049 mg
  • Nátrium
    4200 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.9 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    1213.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    239 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    313 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    599 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    357 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    76 micro
  • β-karotin
    2767 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7669 micro
Összesen 1591 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    326.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    153 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    423 micro
Összesen 87 kcal

Hozzávalók

Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon

Madridi articsókás-borsós köret

Elkészítés

Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon

  1. Egy egész citrom levét kicsavarjuk, majd a megmosott, szárazra törölt pulykamelleket alámerítjük, és egy éjszakára a hűtőbe helyezzük lefedve.
  2. A pulykamellekről a citrom levét felitatjuk, majd bedörzsöljük só-bors-paprika keverékével, és olívaolajban gyorsan megpirítjuk mindkét oldalát, majd a serpenyőből kivéve félretesszük.
  3. A fennmaradt olajhoz hozzáadjuk a felkockázott serrano sonkát, majd amikor az illata kezd erőteljesen elterjedni a konyhánkban (tudni fogjuk mikor), hozzáadjuk a hagymát, és kb. 5 percen át kavargatjuk.
  4. Felöntjük a keveréket fehérborral és 1 dl vízzel, majd belemorzsoljuk a leveskockát, elkeverjük, és visszahelyezzük a serpenyőbe a pulykamelleket, majd jó 25 percen át főzzük, közben alkalmanként kavargatjuk, a húsokat forgatjuk.
  5. Amikor a szósz besűrűsödött, a hagymás-szószos-sonkás keveréket tányérra helyezzük, majd a tetejére rakjuk a hússzeleteket, és petrezselyemmel megszórjuk.

Madridi articsókás-borsós köret

  1. A paprikákat alufóliára helyezzük, és előmelegített sütőbe tesszük 220 fokra.
  2. A vékony karikákra vágott hagymát és a préselt fokhagymát olívaolajban addig pirítjuk, amíg a fokhagyma barnulni nem kezd.
  3. Az articsókaszíveket negyedeljük, a borsóval összekeverjük, hozzáadjuk a hagymához, majd felöntjük 1-1.5 dl vízzel, és 10 percig főzzük.
  4. A sütőből kivesszük a paprikákat, ahogy feketedni kezd a héjuk, melyeket könnyedén lehúzzuk róluk, a szárukat eltávolítjuk és csíkokra vágjuk, majd a szintén csíkokra vágott serranoi sonkával együtt a hagymás-borsós-articsókás keverékhez vegyítjük.
  5. 10-15 perc után, amikor már a borsó is megpuhult, meglocsoljuk a citrom levével és megszórjuk petrezselyemmel, fűszerezzük, és pár perc alatt összesütjük. Vigyázzunk, ne főjön szét, mert a sonka sótartalma könnyen kioldódik, és elveszíti a zamatát.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 218
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 7316
  • Feltöltés dátuma: 2014. május 24.

Ajánló

A hozzá használt száraz spanyol, francia vagy olasz fehérborral (lehetőleg chardonnay) szervírozzuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Chef Petersson 6 recept

A spanyol konyha, első sorban a tengerparti, mediterrán, halas és egzotikus fogásairól ismert. Kis utánajárás után azonban felismertem a középső területek gasztronómiáját, amelyek több száz kilométerrel esnek messzebb a tengertől, így a klasszikus, klisés mediterrán stílusjegyeket sem tartalmazzák. Kezdetnek egy madridi fogással ismerkedtem meg. A spanyolok ősi módszerrel gyakran a húst tisztán, frissen facsart citrom levébe pácolják egy éjszakára, így érik el, hogy a leginasabb, legrostosabb húsok is porhanyósabbá váljanak sütésre. A legjobb, ha úgy időzítünk, hogy a hús a szósszal és a körettel egy időben legyen kész. Pollo al pimentón sobre cebollas y jamón con alcachofas y guisantes.

Hozzávalók

Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon

Madridi articsókás-borsós köret

Címlapról ajánljuk

További cikkek