r
Nosalty Logó

Boeuf Bourguignon

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Dávid
Boeuf Bourguignon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 578 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3468 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 115 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.6 g

Zsír

  • Összesen
    32.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    799.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    471 mg
  • Nátrium
    134 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    316.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    128 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    415 micro
  • β-karotin
    1431 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1918 micro
  • Lut-zea
    455 micro
Összesen 578 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    249.7 g

Zsír

  • Összesen
    192.9 g
  • Telített zsírsav
    74 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    805 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4798.7 g
  • Cink
    44 mg
  • Szelén
    364 mg
  • Kálcium
    305 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    417 mg
  • Foszfor
    2827 mg
  • Nátrium
    802 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1897.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1010 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    45 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    155 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    765 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    85 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    313 micro
  • Kolin:
    1006 mg
  • Retinol - A vitamin:
    192 micro
  • α-karotin
    2487 micro
  • β-karotin
    8585 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    11506 micro
  • Lut-zea
    2728 micro
Összesen 3468 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    81 micro
  • β-karotin
    281 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    377 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 115 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szalonna bőrét levágjuk és félretesszük. Felkockázzuk a szalonnát, és bőrrel együtt, lobogó vízben 10 perc alatt megfőzzük. Ezután kimerjük a vízből, és félretesszük, hogy lecsöpögjön.
  2. Előveszünk egy sütőbe is betehető edényt, ebben készül majd a marharagu. Ebben a lecsepegtetett szalonnát 1 ek olívaolajjal zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonna darabokat.
  3. Ebben a zsiradékban -nagy lángon- megpirítjuk a 3-4 cm-es kockára vágott marhahús darabokat. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon, ez segít majd abban, hogy omlós legyen a végeredmény. Érdemes több adagban sütni, hogy a hús ne hűtse le nagyon a zsiradékot. A megsült, megpirult húst egy külön tálba szedjük, és addig ismételjük a műveletet, amíg az összeset meg nem pirítottuk. Fontos, hogy a kiszedett hús idővel levet fog ereszteni, de ezt semmi esetre se öntsük ki!
  4. Ha végeztünk a marhahús megpirításával,és kivettük az utolsó adagot is, akkor szintén ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt répát is.
  5. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor elzárjuk a tűzhelyt, és visszaszedjük rá a szalonnát és a húst, majd megszórjuk 1 ek liszttel. Innentől kezdve a sütőé lesz a főszerep!
  6. Rátesszük az edény tetejét, és jól összerázzuk a meglisztezett ragut. 225 fokra előmelegített sütőben 5 percig pirítjuk. Ha letelt az idő, akkor ugyanezt a műveletet megismételjük: 1 ek liszt, rázás, 5 perc a sütőben.
  7. Ha készen vagyunk a második kör lisztezéssel is, akkor visszavesszük a sütőt 150 fokra.
  8. A raguhoz hozzáadjuk a szalonna bőrét, a paradicsompürét, belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel és babérlevéllel ízesítjük. Hozzáadjuk a húsból sütés után kifolyt levet, majd felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje a ragut.
  9. Lefedjük a marharagut, és sütőben min. 3 órán át főzzük. Érdemes időnként megkavarni, és onnan fogjuk tudni, hogy elkészült, hogy a hús szétomlik, és a szaft már besűrűsödött.
  10. Amennyiben már majdnem kész a ragunk, akkor kevés vajhoz hozzáadjuk fél citrom levét, és ha habzani kezd, akkor tesszük bele a gombát és a hagymát.
  11. Az elkészült marharaguhoz hozzákeverjük a vajon megpirított gombát és hagymát. (Én jelen esetben szintén vajon pirított, majd petrezselyemmel megszórt újburgonyával tálaltam, mert ennek van éppen szezonja, de burgonyafánkkal is isteni! A lényeg, hogy legyen mivel tunkolni!)
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 180 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 22
  • 7 napos nézettség: 236
  • Össznézettség: 140511
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 18.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nem titok, hogy meglehetősen nagy Julia Child fan vagyok, bár szerintem mindenki az lesz, miután megnézi a Julie & Julia című filmet! Ebben meghatározó szerep jut egy bizonyos boeuf bourguignon nevű ételnek, ennek következtében ma talán ez az egyik legnépszerűbb Julia Child recept.  Természetesen nekem is ki kellett próbálnom, és be kell valljam: nem hiába, ez a nő kétség kívül tudott valamit! Az egyik legjobb marharagu recept, mivel amellett, hogy szétolvad a hús a szánkban, már a szaft önmagában is isteni! Igazi vasárnapi ebédre való, már csak azért is, mert közel három órán át kell a sütőben főzni. Egy olyan étel, amire időt kell szánnunk, ugyanakkor határozottan megéri! Sütőbe is betehető edény szükségeltetik hozzá. Legjobb az öntöttvas, de a kerámiaedény is megfelelő, amennyiben van teteje!

Hozzászólások

Gabys

Kedves Ízhuszár, köszönöm a receptet. Ebben minden benne van amit imádunk. Na jó, talán a sárgarépa kicsit kivétel:) De mert annyira guszta a kép, a recept pedig ígéretes, el fogom készíteni. Egy kérdés csupán, milyen marhahúst javasolsz hozzá ill. az apróhagyma gyöngyhagyma vagy az is vöröshagyma? Szép hétvégét: Gabi

Dávid

Kedves Gabys, A marhahúst én ehhez általában úgy választom ki, hogy mi a hentes kínálatában a legszimpatikusabb: nyak, lapocka vagy lábszár. Az eredeti recept gyöngyhagymát ír (nem a savanyított verziót), de apró szem? vöröshagymából is csináltam már, ezzel is tökéletes!

Gabys

Köszönöm a választ. Összeírtam a hiányzó alkatrészeket. Elkészítem, mert nagyon izgat:) Megírom a végeredményt. Üdv: Gabi

Dávid

Sok sikert hozzá! :)

Gabys

Hát kedves Izhuszár:) Nem vagyok híve a szuperlatívuszokban való dicsérgetésekhez, de most meghazudtolom magam:) Ez az étel egyszer?en fantasztikusan finom és akkor csak egy csipet dícséretet adtam abból át, amit én kaptam. Megérte jó fél napot elbíbel?dnöm vele. Lábszárból készítettem, ízletes, szaftos, zamatos, eszméletlenül jó ízvilággal. De, hogy legyen egy kis észrevételem is: a recept összetev?knél kimaradt a citromlé, az elkészítésnél pedig a bors. Én már amikor összekevertem mindent (8.pont) tettem bele a borsot. Lével viszont sülés közben 2x fel kellett felöntenem, annyira bes?r?södött közben, a megadott mennyiség kevésnek bizonyult. Tehát: 100 szónak is egy a vége: Köszönöm!!!!!!!!!!! Gabi

Zsuzsafa

Kedves Ízhuszár! Nemrég láttam a Julie/Julia cím? filmet és azonnal a kedvencem lett. Már csak azért is ki fogom próbálni a receptet, de a Te ajánlásod is hozzásegített az elhatározáshoz. Szép napot!

Törölt felhasználó

Kedves ízHuszár! Elkészítettem ezt a fantasztikus ételt, azóta ez a kedvencem. Aki evett bel?le, mindenki dícsérte. ISTENI! Üdv

Törölt felhasználó

Kedves ízhuszár! Kipróbálom a receptet, csak egyetlen kérdésem lenne: a sózni mikor sózzunk? Válaszodat el?re is köszönöm! Edike

Dávid

Kedves editke37! Sózni/borsozni csak a legvégén érdemes, hiszen a marha alaplé elméletileg ezt megteszi helyettünk, de ha mégsem, akkor utólag érdemes ízesíteni! Elnézést a kés?i válaszért, ízHUSZÁR

szaboadel

Kedves "ízHUSZÁR"! Nagyon tetszik a recept, elmentettem, ki fogom próbálni, mivel nagyon szeretek új ízekkel kísérletezni. Üdv:további szép napot kívánok: Adél

rozsa1958

Nekem Pataki tálam van amiben a süt?ben lehet sütni de abban nem lehet a tüzön sütögetni legalább is úgy tudom.akkor külön egy wokban is jó az el?sütögetés gondolom és utána mindent beletenni a patakiba.

Törölt felhasználó

Nagyon jól néz ki!

Törölt felhasználó

ISTENI :) egyszer?en csak megelégedett hmmmmm és ááááá-k hagyják el az ember torkát miközben ezt e fenséges eledelt eszi. A filmet én is már többször láttam, és tervbe volt véve az elkészítése, de mindig csak tologattam. Ma elkészítettem, egy plusz karácsonyi fogásnak, mert épp a süt? nem kellett másnak. Már az illat ami a házat belengte, az valami ínycsiklandozó volt. Ebédre ezt tálaltam a családnak. Mai divatos szóval mindenkinek nagyon "átjött". Nagyon szépen köszönöm a receptet és mindenkit bátorítok az elkészítésére. Áldott karácsonyi ünnepeket! :)

villers

Szia! Hova lesz a krumpli? Vagy az csak a köret?

Törölt felhasználó

Az a körethez (legalábbis én oda értelmeztem) a krumpli is és a petrezselyem is.

villers

Köszi, én is, de a köret hozzávalóit vagy külön, vagy egyáltalán nem szokták, de akkor OK :)

Gombócka

Köszi a receptet, igaz elég babrás, de megéri végig csinálni mert az íze kárpótol érte :) Minden egyes falat egy csipetnyi mennyország!

vadgesztenye

Többször láttam a TV-ben ilyen módon sütött-f?zött húsokat, magasabb nehéz vaslábosba készíteni. Vaslábasom van ,most már van recept is.Köszönet érte!

Törölt felhasználó

Kedves Izhuszár, jó magam 25 éve fôzök Julia Child könyvébôl. A Boeuf Bourgignon nekem is az egyik kedvencem, de mit keres benne a citromlé?

Törölt felhasználó

Szia Kattis! Hol lehet beszerezni a konyvet? Koszi

Törölt felhasználó

Sajnos nem tudok róla, hogy magyarul megjelent volna. Az eredeti könyvet meg lehet kapni Budapesten papírkötésben, nem is drága. Hátránya, hogy minden amerikai mércével (uncia, font, csésze, stb.) van megadva. Mindent át kell számolgatni - a neten van konvertálós táblázat. De ha elég gyakran akarsz Julia Childdal f?zni, elég hamar átszoksz. És tényleg nincs benne citrom, ízhuszár meg nem is válaszolt. Üdv

Dávid

Kedves Kattis, Elnézést, korábban nem figyeltem fel a kérdésre. Igazad van, valóban nincs benne citrom, azonban én mindig így szoktam vajban párolni a gombát, ezért csináltam jelen esetben is így. Szerintem nagyon finom plusz ízt ad neki, pontosabban még jobban kiemeli a gomba zamatát. ízHUSZÁR

Törölt felhasználó

Szia, koszonom, meg fogom nezni, itt elek Pesten, ugyh valamelyik konyvesboltban csak talalok! Vagy esetleg angol nyelvuben! Ma kellett volna elkeszetsem ezt az etelt, de hulye chillis babot keszitek fozom a babot mar ket oraja...:)

Törölt felhasználó

Kedves ízHUSZÁR! Vasárnapi ebédnek megcsináltam ezt a remek, ám macerás receptet! Óriási sikert aratott a családban, s?t mindenki kétszer evett volna, ha lett volna még....:) de nagyon hamar elfogyott:) Az egyetlen baki a dologban az volt, hogy a marhahúsnak nem volt elég az el?sütés, illetve az utána következ? 3 óra 150 fokon, egyáltalán nem puhult meg (lehet öreg volt a marha) :(. Ekkor egy lábasban folytattam tovább a f?zést, ami közepes lángon még 4-5 órán keresztül zajlott, és elkészült a remekm? :) Köszönöm a receptet!

Marika nagyi

Kedves Ízhuszár! Már több mint 5o éve f?zök. Úgy tanultam én is, hogy a pörköltre rá kell pirítani a lisztet, de id?vel másképp oldottam meg a jó s?r? szaft létrehozását. A liszt helyett, mikor már kész a m?, mennyiségt?l függ?en 1 tojás nagyságú krumplit reszelek bele, 2-3 jó nagy hagymát apróra vágom a zöldségaprítóban, ebb?l aztán együttvéve lesz bizony s?r? szaft. A többi nagyon jó, részemr?l is. Sok pörkölthöz nagyobb krumpli.

Marika nagyi

Elnézést az el?bb elfelejtettem,hogy a krumplit a reszel? tüskés részén kell lereszelni és akkor nem lesz szála, szépen szétomlik.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek