Nosalty Logó

Nyelvragu

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Pikowoman
Nyelvragu
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 794 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 3168 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 236 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.4 g

Zsír

  • Összesen
    61.9 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1082 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    539 mg
  • Nátrium
    345 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    214.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    149 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    90 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 794 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    173.8 g

Zsír

  • Összesen
    247.4 g
  • Telített zsírsav
    85 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    109 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    1113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4327.8 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    134 mg
  • Kálcium
    369 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    224 mg
  • Foszfor
    2154 mg
  • Nátrium
    1379 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    858.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    628 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    29 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    596 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    359 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 3168 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    321.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    103 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 236 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megmosott nyelvet a babérlevéllel, a vöröshagymával, szemes borssal, sóval feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Kuktában a főzés ideje forrástól számított kb. 40 perc.
  2. A megfőtt húst kivesszük a léből, és hűlni hagyjuk, langyosan leszedjük a külső vastag bőrét.(Én a nyelvgyök alatti, kicsit zsírosabb részt is el szoktam távolítani.) Vékony, kb. fél cm vastagságú karikákra vágjuk.
  3. A levest finom szűrőn átszűrjük.
  4. A margarint felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet és a kakukkfüvet,rövid ideig együtt pirítjuk, de nem barnítjuk be. A főzőlevet folyamatosan adagolva hozzá, simára keverjük.
  5. Ekkor hozzáadjuk a mustárt, a tejfölt, az őrölt borsot és amennyiben esetleg szükséges, még sót. A főzőlével beállítjuk a kívánt szósz sűrűséget, és beletesszük a nyelvszeletkéket. Pár perc forralás után kész. A maradék főzőlé önmagában is kitűnő erőleves pl. ez elé a fogás elé is, de ízletes alaplé későbbi felhasználásra. (Hűtőben tárolva eláll.)
  6. Bármilyen főtt körettésztávalvagy krumplipürével tálaljuk.
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 22
  • Össznézettség: 10634
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 01.

Ajánló

A nyelv alacsony kalóriájú és viszonylag elérhető árú étel, ezért mindenkinek ajánlom. A gyerekek is szeretik, nem rágós, nem zsíros vagy száraz. :) Még nem olvastam róla semmi rosszat, dietetikusoktól sem.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Pikowoman 2 recept

Igazából nem tudom, hogy honnan származik a recept, kicsit hasonló a savanyú tüdő elkészítéséhez. Nálunk nagyon kedvelt, szoktam készíteni zöldbabbal vagy pirított gombával is, ekkor nem a savanykás íz, hanem a zöldséghez illő fűszernövény, pl. majoránna a domináns.

Hozzászólások

pussycat

Koszi az otletet, en is vettem a mult heten nyelvet mert nagyon szep volt, es aranylag olcso. Aztan nem tudtam, hogy mit kezdjek vele, vegul megfoztem a pussycat-nek csak vizben, (olcsobb volt mint a macskakonzerv). Legkozelebb mar fogom tudni, hogy mit fozzek belole. Koszonettel, Veronika

kicsizsoo

Kedves Veronika! Jó lehet Nálad cicának lenni, de szerintem a család többi tagjának is ízleni fog :) Variáld kedved szerint az ízeket! Üdv Ágota

Törölt felhasználó

Kedves Ágota! Köszi a receptet, én eddig csak savanyú levesnek, pörköltnek húskrémnek és disznósajtba használtam fel a nyelvet. :D De ezt elkészítem. :)

Éva-Anyóca

Nagyon jó ötlet a nyelvb?l :) - én is a disznósajtban ismertem eddig,...de ez a recept fincsi, nem drága a nyelv, és milyen fincsiség f?zhet? bel?le, köszönöm! :) Éva-Anyóca

Pikowoman

Kedves Mindenki! Örülök, hogy tetszik a recept, jó, hogy ezen az oldalon eszmét tudunk cserélni :). Nekem pl. a kocsonyában történ? felhasználás volt új, pedig logikus és biztosan nagyon finom. Próbáljátok ki, különböz? zöldségekkel is!

Törölt felhasználó

Nagyon finom lett! Család amúgy is "nyelv-fan", én úgy szoktam, hogy a nyelv mellé teatojásba bedobok szegf?borsot, szemes fekete borsot és babérlevelet, só és/vagy vegeta és úgy f?zöm meg. dinsztelek hagymát, arra jön a már kih?lt és felszeletelt nyelv, majd keményít?t keverek össze tejszínnel és azzal öntöm fel. Tarhonyával szoktuk enni, mert az a másik kedvenc :) Levesként sem variálom túl, lesz?röm a húslét, és grízgaluskát szaggatok bele :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Íme a megoldás, ha szétesett a házi majonézed + a...

Mártásfronton a majonéz dobogós a népszerűségi listán, de könnyen lehet, hogy igazából az első helyen áll. A tojás-olaj emulzióját megrészegítő boldogság elkészíteni, viszont a szétesett majonéz látványa eléggé hervasztó látvány. Megmutatjuk, mennyire könnyen menthetjük meg, ráadásul, ha már témánál vagyunk, mutatunk pár majonézalapú mártást.

Karsai Roni

További cikkek