r
Nosalty Logó

Nyírteleki házinyúlragu

Mártika és Feri
Nyírteleki házinyúlragu
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A nyúl sütéséhez

A nyúlárnyékos (spárgás) rizshez

1071
Kalória
52.4g
Fehérje
78g
Szénhidrát
46.1g
Zsír
561.3g
Víz
131.9g
Koleszterin
6.8g
Élelmi rost
8.7g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A nyúl sütéséhez

A nyúlárnyékos (spárgás) rizshez

Összesen 1071 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A nyúl sütéséhez

A nyúlárnyékos (spárgás) rizshez

Összesen 4270 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A nyúl sütéséhez

A nyúlárnyékos (spárgás) rizshez

Összesen 125 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    52.4 g

Zsír

  • Összesen
    46.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    132 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1284.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    681 mg
  • Nátrium
    297 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    78 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    561.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    437 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    15 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    243 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    276 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    1320 micro
  • β-karotin
    4177 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1930 micro
  • Lut-zea
    1307 micro
Összesen 1071 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    209.6 g

Zsír

  • Összesen
    184.4 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    104 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    528 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5137.1 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    274 mg
  • Kálcium
    436 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    441 mg
  • Foszfor
    2725 mg
  • Nátrium
    1190 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    312.2 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    2245.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1748 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    61 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    138 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    972 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    89 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1105 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    5279 micro
  • β-karotin
    16709 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7720 micro
  • Lut-zea
    5229 micro
Összesen 4270 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    151 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    66 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    155 micro
  • β-karotin
    491 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    227 micro
  • Lut-zea
    154 micro
Összesen 125 kcal

Elkészítés

A nyúl sütéséhez

  1. A hús készítése:
  2. A kicsontozott, darabokra vágott inaktól, hártyától megtisztított nyúlfi húsát egy edényben olívaolajon megpirítjuk, sózzuk, fűszerezzük. Egy sütőedénybe kivesszük.
  3. A visszamaradt olajban hagymát fonnyasztunk, hozzáadjuk a 3 gerezd fokhagymát, a félbevágott ánizsillatú gombafejeket, a kimagvazott, megfelezett paradicsomokat.
  4. Ha az előző finomságok megpuhultak, ráöntjük a nyúlfi húsára, felöntjük vízzel, s a finom tokaji fehérborral, lefedve megpároljuk. Köretnek nyúlárnyékos (spárgás) rizst adhatunk.
  5. Nyúlárnyékos rizs készítése:
  6. Egy edényben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, és megpirítjuk benne a felkockázott hagymát. Kicsit sózzuk.
  7. Hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott sárgarépát és a lecsepegtetett kockára vágott spárgát, két percig pirítjuk.
  8. Hozzáadjuk a rizst, tovább sütjük két percen át, folyamatosan kevergetjük. Meglocsoljuk a nemes tokaji fehérborral, és addig folytatjuk a főzést, amíg a bor elpárolog.
  9. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáöntjük a meleg, finom házi tyúkhúslevest, és tovább főzzük, amíg kissé elfő a leve.
  10. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a házi vajat, és hagyjuk pihenni pár percig, hogy a rizs jól átvegye az ízeket.
  11. Végül a rizst szépen tálaljuk: egy vizes, vagy olajozott pohárba, formába nyomjuk és tányérra helyezzük. Díszítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 50 p

Faragó Márta és Taksár Ferenc házaspár receptje a Kelet- Magyarország szon.hu receptversenyére készült, helyi nyírteleki étel.  

További receptek

A legendás velős pirítós

A velős pirítós a magyar konyha egyik klasszikusa, amit már nagyszüleink is készítettek. Egyszerű, paraszti gyökerekkel bíró fogás, mégis különlegesnek számít, hiszen a velő ritkán ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...