r
Nosalty Logó

Békebeli, márványos, diós, mákos bejgli

Mayura
Békebeli, márványos, diós, mákos bejgli
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tészta

Diótöltelék

Máktöltelék

1114
Kalória
24.9g
Fehérje
121.5g
Szénhidrát
64.5g
Zsír
57.6g
Víz
62.7g
Koleszterin
17.9g
Élelmi rost
53.7g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tészta

Diótöltelék

Máktöltelék

Összesen 1114 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tészta

Diótöltelék

Máktöltelék

Összesen 13363 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tészta

Diótöltelék

Máktöltelék

Összesen 383 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.9 g

Zsír

  • Összesen
    64.5 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1931.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    607 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    289 mg
  • Foszfor
    762 mg
  • Nátrium
    233 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    121.5 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    57.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    121 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 1114 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    299.3 g

Zsír

  • Összesen
    774.5 g
  • Telített zsírsav
    210 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    181 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    340 g
  • Koleszterin
    753 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23175.5 g
  • Cink
    80 mg
  • Szelén
    225 mg
  • Kálcium
    7280 mg
  • Vas
    102 mg
  • Magnézium
    3467 mg
  • Foszfor
    9141 mg
  • Nátrium
    2792 mg
  • Réz
    18 mg
  • Mangán
    71 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1458.6 g
  • Cukor
    645 mg
  • Élelmi rost
    215 mg

Víz

  • Összesen
    690.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1450 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    193 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    81 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1326 micro
  • Kolin:
    469 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1419 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    414 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1971 micro
Összesen 13363 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    666.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    209 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    263 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 383 kcal

Elkészítés

A tészta

  1. Hogy minden könnyen menjen: Fogjunk két edényt, egyet a dióhoz való sziruphoz, egyet pedig a mákéhoz. Mérjük bele a cukrot mindkettőbe, és öntsük nyakon a vízzel. Tegyük fel főni, és amint a cukor feloldódott és szépen bugyog, főzzük 3 percig, és tegyük félre.
  2. Daráljuk le a mákot, és öntsük nyakon a jó forró sziruppal, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a fahéjat. (Trükk: Mama néha áfonya- vagy szilvalekvárt is tett a masszához, 2 evőkanállal, és néha mazsolát is.) Tegyük félre hűlni.
  3. Daráljuk le a diót is. A maga szirupjával öntsük le még forrón a diót, és tegyük hozzá a citrom héját és a fahéjat. (Trükk: tehetünk bele citrom helyett narancshéjat, esetleg kandírozott narancshéjat vagy mazsolát is, vagy gazdagíthatod rummal, konyakkal). Tegyük félre hűlni.
  4. Amíg hűl a töltelék: Langyosítsuk meg a tejet, és tegyük bele az élesztőt.
  5. Öntsük a deszkára a lisztet, keverjük bele a sót, a porcukrot, és ott a deszkán morzsoljuk össze a (hűvös, de nem kemény) vajjal és zsírral a lisztet.
  6. A tojást üssük bele az élesztős tejbe, és keverjük össze, majd fokozatosan dolgozzuk a tésztába. Alaposan dolgozzuk ki, és ha összeállt, fogjuk és osszuk 4 részre, majd legalább 2 órára tegyük hűvös helyre pihenni. Pl. kamra vagy hűtő. Mielőtt azonban nyújtanánk, tegyük egy fél órára szobahőre.
  7. A pihentetés után nyújtsuk ki lisztezett gyúródeszkán a kis golyók egyikét, kis téglalap forma jellegűre. Kb. 3-4 mm vastagra, és kenjük rá a már hideg tölteléket, minden oldaltól 2-2 cm távolságot tartva. A két szélen, melyek a bejgli két végei lesznek, hajtsuk rá a tészta szélét kb. 2-cm a töltelékre, majd tekerjük fel a bejglit az oldalán, mint egy szőnyeget. Tegyük sütőpappírral bélelt tepsibe. Járjunk el a többivel is.
  8. A kész bejglik között legalább 2 cm távolságot tartsunk, mert kelés közben nőnek:)
  9. Felvert tojással kenjük meg a felszínüket, és tegyük fél órára MELEG helyre, pl. sütőbe 30 C-re kelni.
  10. Ismét kenjük meg tojással és, most tegyük hideg helyre addig, amíg megszárad a tojás a felszínen. Ilyenkor már látni fogjuk, hogy néhány helyen megjelenik a márványos minta, de igazán akkor látszik majd, ha sül:)
  11. Szurkáljuk meg a tetejét vagy oldalát húsvillával, és tegyük előmelegített sütőbe 20-25 percre. Hűlés után langyosan érdemes felvágni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Nálunk nincs ünnep eme csodás, igazi, békebeli sütemény nélkül:)  4 db bejgli vagy 26 db mákos diós patkó készíthető. Drága szeretett Viola Mama készítette mindig, de idén eltávozott, és rám hagyta azt a receptet melyet most veletek is megosztok. A recept nagyon régi, úgy 150 éves lehet. Remélem, annyi örömet tudtok adni ezzel a recepttel ti is a családnak, mint Ő nekünk. Néhány jó tanács: Nagyon könnyű lesz, nem tudjátok elrontani! Kicsit hosszadalmas a dolog, nem nehéz. Ebben a receptben a repedezett máz kialakítása is pofon egyszerű.:) Hajrá!

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek