Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Békebeli, márványos, diós, mákos bejgli

Békebeli, márványos, diós, mákos bejgli
Békebeli, márványos, diós, mákos bejgli
70 perc / előkészület: 45 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk nincs ünnep eme csodás, igazi, békebeli sütemény nélkül:)  4 db bejgli vagy 26 db mákos diós patkó készíthető. Drága szeretett Viola Mama készítette mindig, de idén eltávozott, és rám hagyta azt a receptet melyet most veletek is megosztok. A recept nagyon régi, úgy 150 éves lehet. Remélem, annyi örömet tudtok adni ezzel a recepttel ti is a családnak, mint Ő nekünk. Néhány jó tanács: Nagyon könnyű lesz, nem tudjátok elrontani! Kicsit hosszadalmas a dolog, nem nehéz. Ebben a receptben a repedezett máz kialakítása is pofon egyszerű.:) Hajrá!

hozzávalók / 12 adag

A tészta

Diótöltelék

Máktöltelék

ajánlat

Családi ünnepek:) Karácsony, húsvét, szülinap.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Hogy minden könnyen menjen: Fogjunk két edényt, egyet a dióhoz való sziruphoz, egyet pedig a mákéhoz. Mérjük bele a cukrot mindkettőbe, és öntsük nyakon a vízzel. Tegyük fel főni, és amint a cukor feloldódott és szépen bugyog, főzzük 3 percig, és tegyük félre.
  2. Daráljuk le a mákot, és öntsük nyakon a jó forró sziruppal, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a fahéjat. (Trükk: Mama néha áfonya- vagy szilvalekvárt is tett a masszához, 2 evőkanállal, és néha mazsolát is.) Tegyük félre hűlni.
  3. Daráljuk le a diót is. A maga szirupjával öntsük le még forrón a diót, és tegyük hozzá a citrom héját és a fahéjat. (Trükk: tehetünk bele citrom helyett narancshéjat, esetleg kandírozott narancshéjat vagy mazsolát is, vagy gazdagíthatod rummal, konyakkal). Tegyük félre hűlni.
  4. Amíg hűl a töltelék: Langyosítsuk meg a tejet, és tegyük bele az élesztőt.
  5. Öntsük a deszkára a lisztet, keverjük bele a sót, a porcukrot, és ott a deszkán morzsoljuk össze a (hűvös, de nem kemény) vajjal és zsírral a lisztet.
  6. A tojást üssük bele az élesztős tejbe, és keverjük össze, majd fokozatosan dolgozzuk a tésztába. Alaposan dolgozzuk ki, és ha összeállt, fogjuk és osszuk 4 részre, majd legalább 2 órára tegyük hűvös helyre pihenni. Pl. kamra vagy hűtő. Mielőtt azonban nyújtanánk, tegyük egy fél órára szobahőre.
  7. A pihentetés után nyújtsuk ki lisztezett gyúródeszkán a kis golyók egyikét, kis téglalap forma jellegűre. Kb. 3-4 mm vastagra, és kenjük rá a már hideg tölteléket, minden oldaltól 2-2 cm távolságot tartva. A két szélen, melyek a bejgli két végei lesznek, hajtsuk rá a tészta szélét kb. 2-cm a töltelékre, majd tekerjük fel a bejglit az oldalán, mint egy szőnyeget. Tegyük sütőpappírral bélelt tepsibe. Járjunk el a többivel is.
  8. A kész bejglik között legalább 2 cm távolságot tartsunk, mert kelés közben nőnek:)
  9. Felvert tojással kenjük meg a felszínüket, és tegyük fél órára MELEG helyre, pl. sütőbe 30 C-re kelni.
  10. Ismét kenjük meg tojással és, most tegyük hideg helyre addig, amíg megszárad a tojás a felszínen. Ilyenkor már látni fogjuk, hogy néhány helyen megjelenik a márványos minta, de igazán akkor látszik majd, ha sül:)
  11. Szurkáljuk meg a tetejét vagy oldalát húsvillával, és tegyük előmelegített sütőbe 20-25 percre. Hűlés után langyosan érdemes felvágni.
  • sütési hőfok: 185°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 841
elküldve: 2
receptkönyvben: 32
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mayura

Mióta szakács: 2012.04.29.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, uzsonna
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Pozsonyi kifli, Bejgli, Diós patkó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1114
tönkölybúza liszt 1 kg
vaj 20 dkg
sertészsír 15 dkg
nádcukor 8 dkg
friss élesztő 1 dkg
tojás 1 db
tej 2 dl
0.5 dkg
dió 40 dkg
zsemlemorzsa 4 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
víz 2 dl
nádcukor 22 dkg
fahéj 1 kávéskanál
mák 40 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
víz 2.5 dl
nádcukor 26 dkg
fahéj 1 kávéskanál