r
Nosalty Logó

Bacon kabátos gesztenyés pulykasült szilva körettel

Tubicám
Bacon kabátos gesztenyés pulykasült szilva körettel
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Hús

Töltelék

Köret

540
Kalória
32.3g
Fehérje
51.5g
Szénhidrát
22.6g
Zsír
221.1g
Víz
141.2g
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
24.4g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Hús

Töltelék

Köret

Összesen 540 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Hús

Töltelék

Köret

Összesen 5399 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Hús

Töltelék

Köret

Összesen 147 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.3 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    141 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1241 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    328 mg
  • Nátrium
    751 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    51.5 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    221.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    268 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 540 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    322.7 g

Zsír

  • Összesen
    225.6 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    1412 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12409.7 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    349 mg
  • Kálcium
    683 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    541 mg
  • Foszfor
    3280 mg
  • Nátrium
    7507 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    514.7 g
  • Cukor
    244 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    2210.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    810 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    115 mg
  • D vitamin:
    223 micro
  • K vitamin:
    183 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    106 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    224 micro
  • Kolin:
    1167 mg
  • Retinol - A vitamin:
    531 micro
  • α-karotin
    114 micro
  • β-karotin
    2683 micro
  • β-crypt
    526 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1485 micro
Összesen 5399 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    336.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    204 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    59.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 147 kcal

Elkészítés

Hús

  1. A pulykahúst vékonyan felvágjuk és klopfolóval kilapítjuk. Sóval, borssal és néhány gerezd zúzott fokhagymával bedörzsöljük, rozmaringlevelekkel és kakukkfűvel ízesítjük. Lefedve hagyjuk pácolódni a húst legalább 1 órát.
  2. A sütőformát (nálam kenyérsütő-forma tepsi, de lehet őzgerinc is) ecsettel kiolajozzuk. A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk, majd a tepsi aljába rakjuk. Szórunk közé 3-4 darab fokhagymagerezdet is, és rátépkedünk néhány szál rozmaringot, kakukkfüvet. Erre picit egymást fedve, szorosan lerakjuk a bacon-szeleteket, hogy a végük a tepsi mindkét szélén kilógjon (vissza fogjuk hajtani a végén a húsrolád tetejére). A pulykaszeleteket is lerakjuk a baconre úgy, hogy 1-2 kisebb darab hús jusson a tetejére is.
  3. A pulykát megszórjuk a lecsepegtetett szilvaszemekkel, a tölteléket rákanalazzuk, a kimaradt pulykaszeletekkel befedjük. Tetejére visszahajtjuk a bacont is.
  4. Fóliával letakarjuk a tepsi tetejét, és 200 C fokra előmelegített sütőbe toljuk. Lefedve sütjük 45 percig, majd 15 percet fólia nélkül pirítjuk a húst. Ezt követően kivesszük a sütőből, és egy magas falú tepsire fordítjuk a húst a formából.
  5. Visszatesszük a pulykát a sütőbe, és 10 percenként öntözve a kisült szaftjával piros, ropogósra sütjük.

Töltelék

  1. A rumos vízbe áztatott aszalt szilvát lecsepegtetjük.
  2. A tojást kikeverjük a tejföllel, a fűszerekkel ízesítjük. A puha gesztenyemasszát villával összetörjük, és a tojásos töltelékkel összedolgozzuk. (Folyós lesz, ne ijedjünk meg.)

Köret

  1. Egy jénai tálba tesszük a tisztított, félbevágott szilvaszemeket. Gazdagon megszórjuk fahéjjal.
  2. A mézet egy picit megmelegítjük, majd a szilvára csorgatjuk.
  3. 200 C fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 90 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 36x11x7

Hosszú évek kitartó könyörgésébe telt, mire meggyőztem szeretteimet, hogy a sós és édes ízek játéka az ünnepi sültek esetében is kiválóan működhet. Az apró receptmódosítások családi körben rendre sikert arattak, és végül szabad kezet kaptam a fúziós kísérletekre. Azóta nálunk a gyümölcsös pulykasült valamely változata az ünnepi asztal hagyományos eleme.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek