Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bacon kabátos gesztenyés pulykasült szilva körettel

Bacon kabátos gesztenyés pulykasült szilva körettel
Bacon kabátos gesztenyés pulykasült szilva körettel
120 perc / előkészület: 30 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hosszú évek kitartó könyörgésébe telt, mire meggyőztem szeretteimet, hogy a sós és édes ízek játéka az ünnepi sültek esetében is kiválóan működhet. Az apró receptmódosítások családi körben rendre sikert arattak, és végül szabad kezet kaptam a fúziós kísérletekre. Azóta nálunk a gyümölcsös pulykasült valamely változata az ünnepi asztal hagyományos eleme.

hozzávalók / 10 adag

Hús

Töltelék

Köret

ajánlat

Az aszalt szilvás hústekercsekhez kiválóan passzol a sült szilvás köret, ami sütés közben isteni gyümölcsszaftot ereszt. Leginkább burgonyapürével, főtt vagy sült krumplival tálalva ajánlom, de rizskörettel is el tudom képzelni.

Akinek túl sok a szilvából, az a töltelékből akár el is hagyhatja az aszalt gyümölcsöt, vagy természetesen más édeskés kompótot, befőttet vagy zöldségköretet is kínálhat vele.

Szólj hozzá!

elkészítés

Hús

  1. A pulykahúst vékonyan felvágjuk és klopfolóval kilapítjuk. Sóval, borssal és néhány gerezd zúzott fokhagymával bedörzsöljük, rozmaringlevelekkel és kakukkfűvel ízesítjük. Lefedve hagyjuk pácolódni a húst legalább 1 órát.
  2. A sütőformát (nálam kenyérsütő-forma tepsi, de lehet őzgerinc is) ecsettel kiolajozzuk. A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk, majd a tepsi aljába rakjuk. Szórunk közé 3-4 darab fokhagymagerezdet is, és rátépkedünk néhány szál rozmaringot, kakukkfüvet. Erre picit egymást fedve, szorosan lerakjuk a bacon-szeleteket, hogy a végük a tepsi mindkét szélén kilógjon (vissza fogjuk hajtani a végén a húsrolád tetejére). A pulykaszeleteket is lerakjuk a baconre úgy, hogy 1-2 kisebb darab hús jusson a tetejére is.
  3. A pulykát megszórjuk a lecsepegtetett szilvaszemekkel, a tölteléket rákanalazzuk, a kimaradt pulykaszeletekkel befedjük. Tetejére visszahajtjuk a bacont is.
  4. Fóliával letakarjuk a tepsi tetejét, és 200 C fokra előmelegített sütőbe toljuk. Lefedve sütjük 45 percig, majd 15 percet fólia nélkül pirítjuk a húst. Ezt követően kivesszük a sütőből, és egy magas falú tepsire fordítjuk a húst a formából.
  5. Visszatesszük a pulykát a sütőbe, és 10 percenként öntözve a kisült szaftjával piros, ropogósra sütjük.

Töltelék

  1. A rumos vízbe áztatott aszalt szilvát lecsepegtetjük.
  2. A tojást kikeverjük a tejföllel, a fűszerekkel ízesítjük. A puha gesztenyemasszát villával összetörjük, és a tojásos töltelékkel összedolgozzuk. (Folyós lesz, ne ijedjünk meg.)

Köret

  1. Egy jénai tálba tesszük a tisztított, félbevágott szilvaszemeket. Gazdagon megszórjuk fahéjjal.
  2. A mézet egy picit megmelegítjük, majd a szilvára csorgatjuk.
  3. 200 C fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x11x7 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 548
elküldve: 0
receptkönyvben: 31
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

aszalt szilvás pulyka, gesztenyés pulyka baconben, baconös gesztenyés pulyka, gesztenyés pulykatekercs, baconös pulyka gesztenyés töltelékkel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

547
pulykahús 1 kg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fokhagyma 10 gerezd
rozmaring 3 szál
kakukkfű 1 csokor
bacon 400 g
vöröshagyma 1 közepes db
aszalt szilva 20 dkg
gesztenyemassza 50 dkg
tojás 2 db
tejföl 2 dl
2 kk
bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 2 kk
rum 2 ml
víz 0.5 dl
szilva 1 kg
virágméz 3 ek
fahéj 3 teáskanál