Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bableves csülökkel és kolbásszal

Bableves csülökkel és kolbásszal
Bableves csülökkel és kolbásszal
160 perc / előkészület: 20 perc főzés: 140 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Várjuk a tavaszt, de hogyan múlhatna el a tél, ha még nem is ettünk bablevest! – jött a felismerés minap. Nagy adag szükségeltetik belőle, hogy akár napokig rájárhassunk. Csülök nélkül hozzá se kezdjünk a főzéshez. Tejfölből pedig minimum fél liter - ha nem több - legyen az asztalon, mert a gyerekek élnek-halnak a kutyulásért.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ez a leves különböző fajtájú babokból más-más ízű lesz. Ízesítésben is nagy a szabadságunk, hiszen készíthetjük zöldség nélkül, csak zellerrel és babérlevéllel, esetleg tárkonnyal és tárkonyecettel, de kaporral, tejföllel is nagyszerű!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot legalább 7-8 órára hideg vízben áztatjuk.
  2. Egy magas fazékba főni tesszük a mosott, darabolt csülköt, a tisztított hagymát, egy összekötözött petrezselyem csomagot, fokhagymát, babérlevelet, borsot annyi vízben, hogy ellepje, még ne sózzuk! (A csülök elég ízt adhat, várjuk meg, míg megfő.)
  3. Kb. egy-másfél óra elteltével jöhet az áztatott bab, közben a vizet folyamatosan pótoljuk, ha elfőtt volna.
  4. Fél óra múlva tegyük bele a répákat. 20 perc múlva a krumpikockákat és a karikára vágott kolbászt. Ekkor jöhet a fűszerpaprika, attól függően, mennyi színt engedett magából a kolbász.
  5. Ha minden hozzávaló megpuhult, akkor elkészült a levesünk, és vegyük ki belőle a hagymát és a petrezselyem csomót.
  6. Tetszés szerint besűríthetjük lisztből, zúzott fokhagymából, pirospaprikából és olajból készült rántással, ekkor ezeket a hozzávalókat kihagyjuk a fent leírt sorból. Vagy főzhetünk bele pár marék csipetkét, de szerintem ezek nélkül is nagyon finom.
  7. Aki savanyúan szereti, löttyintsen pár evőkanál ecetet már krumplifőzés közben a lábasba.
  8. Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemmel levesünket, de a legfontosabb, hogy az asztalon legyen nagyon-nagyon sok tejföl!
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 887
elküldve: 10
receptkönyvben: 180
elkészítve: 8/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
280 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bableves, bableves zöldséggel és hússal, csülkös kolbászos bableves

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

atis02
atis02 Fri, 2016-06-17 16:48

Egy régi magyar mondás szerint amelyik bablevesben nem áll meg másnap a kanál és a merőkanál, azt nem nevezzük bablevesnek, az valami más.........

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2016-06-20 11:09

Ez így igaz!!! Mi is úgy szeretjük, ha jó sűrű, minden finomság benne van, aminek benne kell lennie, sőt még annál több: a szívünk! üdv, Gréti

605
fejtett bab 25 dkg
füstölt sertéscsülök 20 dkg
kolbász 15 dkg
sárgarépa 4 db
fehérrépa 2 db
burgonya 2 db
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 1 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 4 ek
fűszerpaprika 1 ek
petrezselyem 1 csokor
babérlevél 4 db
finomliszt 2 evőkanál
víz 3 l
petrezselyem 1 csokor
tejföl 450 g