r
Nosalty Logó

Autentikus báránydürüm

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Autentikus báránydürüm
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 1643 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 6570 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 187 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    74.5 g

Zsír

  • Összesen
    136.2 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    347 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2679.4 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    80 mg
  • Kálcium
    254 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    837 mg
  • Nátrium
    1350 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.3 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    595.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    62 micro
  • β-karotin
    598 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    301 micro
Összesen 1643 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    298 g

Zsír

  • Összesen
    544.7 g
  • Telített zsírsav
    225 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    234 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    1389 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10717.5 g
  • Cink
    57 mg
  • Szelén
    320 mg
  • Kálcium
    1015 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    541 mg
  • Foszfor
    3346 mg
  • Nátrium
    5400 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    113.4 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    2381.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    303 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    39 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    142 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    188 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    108 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    508 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    248 micro
  • β-karotin
    2392 micro
  • β-crypt
    129 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    1204 micro
Összesen 6570 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    304.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    146 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 187 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Késes aprítóban daráljuk le a hagymát, a fokhagymát, a szalonnát az összes fűszerrel és citromlével. Adjuk hozzá a kétszer ledarált bárányhúst is, és alaposan dolgozzuk össze a masszát.
  2. Borítsuk ki a húst egy egymást átfedő alufóliadarabokkal letakart munkafelületre. Nedves kézzel formáljunk a húsból egy egyenletes, kb. 20-25 cm hosszúságú tömböt/hengert, majd jó szorosan tekerjük fel a fólia segítségével. Erősen csavarjuk meg a végeit, és görgessük át még fólián, ha szükséges, hogy egy szép, formás hengert kapjunk.
  3. Helyezzük a hengert egy tepsire, és toljuk be az előmelegített, 190-200 fokos sütőbe. Öntsünk forró vizet egy jénaiba, és gőzben párolva süssük 2 órán keresztül. Félidőnél forgassuk meg.
  4. Távolítsuk el a fóliát a hengerről, és mindkét végéről szúrjunk bele 2-3 fém nyársat. Növeljük a sütő hőfokát 250°C-ra és/vagy kapcsoljuk grill fokozatra, majd 10-15 percig süssük gyakran forgatva, amíg mindenhol jó alaposan megpirul.
  5. Távolítsuk el az egyik végéből a nyársakat, majd állítsuk fel a húst függőlegesen. Vékonyan vágjuk, "borotváljuk" le a húst, egyszerre annyit faragjunk le, amennyit használni szeretnénk. Melegítsünk olajat vagy zsírt egy serpenyőben közepes lángon, és enyhén pirítsuk meg benne a borotvált húst, de ne legyen túl ropogós.
  6. A joghurtos szószhoz a joghurtot keverjük ki sóval, borssal, finomra vágott mentával, egy citrom levével és reszelt héjával.
  7. A felmelegített dürümlapokat kenjük meg mentás joghurttal. Tegyünk a tetejére vékony csíkokra vágott salátát, paradicsomot, uborkát és lilahagymát. Halmozzuk rá a borotvált húst, és locsoljuk meg tetszőleges csípős, pikáns szósszal. Végül szorosan tekerjük fel, és igény szerint csomagoljuk fóliába, hogy összetartsa.
  8. Ayrannal (török joghurttal, ami 1 rész víz, 1 rész joghurt és egy csipet só keveréke) és csípős, savanyú paprikával tálaljuk.
  • Sütés ideje: 180 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 8
  • Tegnapi nézettség: 222
  • 7 napos nézettség: 317
  • Össznézettség: 470
  • Feltöltés dátuma: 2024. május 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Autentikus báránydürüm
Gerzsenyi Flóra 385 recept

A dürüm a török konyhaművészet egyik specialitása. Az 1970-80-as években terjedt el Európában, leginkább gyorséttermi kajaként, de azóta is töretlen a népszerűsége, sőt, el sem lehet képzelni nélküle az éjszakai életet, mert egy átbulizott este után életmentő tud lenni. Íme egy szinte tökéletesen autentikus recept a titokzatos dürüm kebabhúshoz, amelyet itthon is láthattok függőlegesen forogva pörkölődni a török gyorséttermekben. Ez egy miniatűr változat, de összeállításban és ízben is eleget tesz az elvárásoknak.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.