r
Nosalty Logó

Autentikus báránydürüm

Gerzsenyi Flóra
Autentikus báránydürüm
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1643
Kalória
74.5g
Fehérje
28.3g
Szénhidrát
136.2g
Zsír
595.5g
Víz
347.3g
Koleszterin
5.2g
Élelmi rost
12.3g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 1643 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 6570 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 187 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    74.5 g

Zsír

  • Összesen
    136.2 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    347 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2679.4 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    80 mg
  • Kálcium
    254 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    837 mg
  • Nátrium
    1350 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.3 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    595.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    62 micro
  • β-karotin
    598 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    301 micro
Összesen 1643 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    298 g

Zsír

  • Összesen
    544.7 g
  • Telített zsírsav
    225 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    234 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    1389 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10717.5 g
  • Cink
    57 mg
  • Szelén
    320 mg
  • Kálcium
    1015 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    541 mg
  • Foszfor
    3346 mg
  • Nátrium
    5400 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    113.4 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    2381.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    303 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    39 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    142 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    188 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    108 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    508 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    248 micro
  • β-karotin
    2392 micro
  • β-crypt
    129 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    1204 micro
Összesen 6570 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    304.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    67.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    146 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 187 kcal

Elkészítés

  1. Késes aprítóban daráljuk le a hagymát, a fokhagymát, a szalonnát az összes fűszerrel és citromlével. Adjuk hozzá a kétszer ledarált bárányhúst is, és alaposan dolgozzuk össze a masszát.
  2. Borítsuk ki a húst egy egymást átfedő alufóliadarabokkal letakart munkafelületre. Nedves kézzel formáljunk a húsból egy egyenletes, kb. 20-25 cm hosszúságú tömböt/hengert, majd jó szorosan tekerjük fel a fólia segítségével. Erősen csavarjuk meg a végeit, és görgessük át még fólián, ha szükséges, hogy egy szép, formás hengert kapjunk.
  3. Helyezzük a hengert egy tepsire, és toljuk be az előmelegített, 190-200 fokos sütőbe. Öntsünk forró vizet egy jénaiba, és gőzben párolva süssük 2 órán keresztül. Félidőnél forgassuk meg.
  4. Távolítsuk el a fóliát a hengerről, és mindkét végéről szúrjunk bele 2-3 fém nyársat. Növeljük a sütő hőfokát 250°C-ra és/vagy kapcsoljuk grill fokozatra, majd 10-15 percig süssük gyakran forgatva, amíg mindenhol jó alaposan megpirul.
  5. Távolítsuk el az egyik végéből a nyársakat, majd állítsuk fel a húst függőlegesen. Vékonyan vágjuk, "borotváljuk" le a húst, egyszerre annyit faragjunk le, amennyit használni szeretnénk. Melegítsünk olajat vagy zsírt egy serpenyőben közepes lángon, és enyhén pirítsuk meg benne a borotvált húst, de ne legyen túl ropogós.
  6. A joghurtos szószhoz a joghurtot keverjük ki sóval, borssal, finomra vágott mentával, egy citrom levével és reszelt héjával.
  7. A felmelegített dürümlapokat kenjük meg mentás joghurttal. Tegyünk a tetejére vékony csíkokra vágott salátát, paradicsomot, uborkát és lilahagymát. Halmozzuk rá a borotvált húst, és locsoljuk meg tetszőleges csípős, pikáns szósszal. Végül szorosan tekerjük fel, és igény szerint csomagoljuk fóliába, hogy összetartsa.
  8. Ayrannal (török joghurttal, ami 1 rész víz, 1 rész joghurt és egy csipet só keveréke) és csípős, savanyú paprikával tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 180 p

A dürüm a török konyhaművészet egyik specialitása. Az 1970-80-as években terjedt el Európában, leginkább gyorséttermi kajaként, de azóta is töretlen a népszerűsége, sőt, el sem lehet képzelni nélküle az éjszakai életet, mert egy átbulizott este után életmentő tud lenni. Íme egy szinte tökéletesen autentikus recept a titokzatos dürüm kebabhúshoz, amelyet itthon is láthattok függőlegesen forogva pörkölődni a török gyorséttermekben. Ez egy miniatűr változat, de összeállításban és ízben is eleget tesz az elvárásoknak.

További receptek

A legendás velős pirítós

A velős pirítós a magyar konyha egyik klasszikusa, amit már nagyszüleink is készítettek. Egyszerű, paraszti gyökerekkel bíró fogás, mégis különlegesnek számít, hiszen a velő ritkán ...

Hering András

Csípős tatár beefsteak

A tatárbeefsteak az egyik legelegánsabb előétel, ami az ünnepi asztalra kerülhet. Bár egyesek visszakoznak tőle a nyers hús miatt, bárki könnyedén meggyőzhető lesz, ha megkóstolja... ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...