Angol karácsonyi puding

- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
33g aszalt szilva80 kcal
-
33g mazsola100 kcal
-
8g vörösáfonya4 kcal
-
20 kcal
-
13 kcal
-
13 kcal
-
17g mandula98 kcal
-
33g alma16 kcal
-
25g zsemlemorzsa99 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
17g xilit40 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
33g tej19 kcal
-
1g rumaroma0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g vaj17 kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
200g aszalt szilva480 kcal
-
200g mazsola598 kcal
-
50g vörösáfonya23 kcal
-
121 kcal
-
81 kcal
-
81 kcal
-
100g mandula590 kcal
-
200g alma94 kcal
-
150g zsemlemorzsa593 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g xilit240 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
200g tej112 kcal
-
8g rumaroma0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
11.9g aszalt szilva28 kcal
-
11.9g mazsola35 kcal
-
3g vörösáfonya1 kcal
-
7 kcal
-
5 kcal
-
5 kcal
-
5.9g mandula35 kcal
-
11.9g alma6 kcal
-
8.9g zsemlemorzsa35 kcal
-
5.9g finomliszt22 kcal
-
5.9g vaj42 kcal
-
5.9g xilit14 kcal
-
9.8g tojás12 kcal
-
11.9g tej7 kcal
-
0.5g rumaroma0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 28.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 131 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 824.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 187 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 258 mg
-
Nátrium 258 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 78.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 198 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 166 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 354 micro
-
β-crypt 37 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 191 micro
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.5 g
Zsír
-
Összesen 173.6 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 785 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4945 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 1124 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 558 mg
-
Foszfor 1549 mg
-
Nátrium 1551 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 660.1 g
-
Cukor 317 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 469.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1187 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 153 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 336 micro
-
Kolin: 592 mg
-
Retinol - A vitamin: 997 micro
-
α-karotin 114 micro
-
β-karotin 2126 micro
-
β-crypt 221 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1149 micro
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 293 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.1 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 27.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Hozzávalók
-
20 dkg aszalt szilva
-
20 dkg mazsola
-
5 dkg vörösáfonya
-
5 dkg aszalt sárgabarack
-
2.5 dkg kandírozott narancshéj
-
2.5 dkg kandírozott citromhéj
-
10 dkg mandula
-
1 db alma
-
15 dkg zsemlemorzsa
-
10 dkg finomliszt
-
10 dkg vaj
-
3 db tojás
-
2 dl tej
-
8 ml rumaroma
-
1 kk fahéj
-
0.5 kávéskanál szegfűszeg
-
0.5 kk gyömbér
-
1 csipet só
Elkészítés
- A mazsolát megmossuk, leszárítjuk. Az aszalt szilvát és barackot felaprítjuk, és a mazsolával, vörösáfonyával együtt egy tálba tesszük.
- A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a rumaromát, majd leöntjük vele az aszalt gyümölcsöket.
- A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
- A mandulát durvára vágjuk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük.
- A vajat megolvasztjuk. A tojásokat felütjük, elhabarjuk.
- Egy tálba kimérjük a zsemlemorzsát, a lisztet, cukrot, hozzáadjuk a fűszereket, majd az összes hozzávalót (gyümölcsöket a tejjel együtt, kandírozott narancs- és citromhéjat, mandulát, almát, vajat, tojásokat), és jól összedolgozzuk.
- A formát kivajazzuk. (Mivel nincs pudingformám, így két kb. 20 cm átmérőjű, 8 cm magas müzlis tál formájú jénait használtam.) A masszával megtöltjük a tálat kb. a háromnegyedéig, elegyengetjük, majd alufóliával letakarjuk.
- Egy nagy, magas falú tepsibe vizet teszünk, beleültetjük a tálat, majd az egészet betesszük a sütőbe.
- Vízfürdőben 3-3,5 órán át gőzöljük a pudingot. Ha egy tálban készítjük, a gőzölési idő inkább 4-4,5 óra legyen.
- 10-15 perc pihentetés után tálra borítjuk, és tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x8
- Sütés ideje: 210 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 28249
- Feltöltés dátuma: 2012. november 21.
Ajánló
Az angolok a hagyomány szerint december 25-én fogyasztják.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Nem túlzás, ha azt mondom, hogy ez a desszert már évek óta birizgálja a fantáziámat. Először egy filmben láttam, mely Agatha Christie - A karácsonyi puding című novellája alapján készült. Poirot egy ellopott rubin ügyében nyomoz, ami egyszer csak a karácsonyi pudingból kerül elő...:) Egyszóval, azóta évről évre elkezdek karácsonyi puding recepteket böngészni. Valami hihetetlen, hogy mennyi variációja, hány féle előkészítési és elkészítési módja van ennek a desszertnek. Eddig minden évben feladtam, mert vagy ez nem volt, vagy az, vagy túl bonyolult és hosszadalmas volt az elkészítés... De most! No most nem hagytam annyiban. Napok óta bújtam a recepteket, a hozzávalók arányát, a gőzölési idő és a puding mennyiségének összefüggését. Persze ez nem a tradicionális angol recept, mert az faggyúval készül és brandy-vel flambírozzák a végén. Angliában szilvapudingnak is hívják. Tálaláskor megszórhatjuk még porcukorral. A történetében leírják sok helyen, hogy számtalan különböző recept van, mivel minden család a hosszú idők alatt kifejlesztette a saját, titkos receptjét, elkészítési módját. Így hát én elkészítettem a sajátunkat. :) A puding tésztáját hagyományosan a család minden tagja megkeveri, s közben kíván valamit. http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/
Hozzászólások
Jaj, de jó, hogy feltetted! Engem is régóta piszkál a dolog, de eddig visszatartott a faggyú (nem tudom, honnan szerezzek) és a hosszadalmas-macerás elkészítés. Ez az elkészítés szimpatikus, így már szívesen hozzáfogok. Üdv: Föfi Kata
Kedves Kata! Remélem, ha elkészíted, ízleni fog! Örülök, ahogy olvaslak titeket, hogy nem voltam egyedül ezzel a "sokáig birizgált a gondolat" érzéssel. Jó készül?dést az ünnepekre! Üdv: Ági
Szia. Agi, gyonyoru a foto...a sztoriban, mintha magamat olvasnam, az evekig vacillalas reszenel::)) Bevallom, meg nem keszitettem el, a te recepted alapjan tervbe veszem, remelem kapok egy-ket szabadnapot Karacsony elott...Udv, Eva
Kedves Éva! Köszönöm a dicséretet, igyekeztem... :) Remélem ízleni fog! Ha gondolod, a cukor lehet benne barna cukor, akkor még sötétebb lesz a színe (az angolok melasszal is készítik). Remélem ízleni fog! Drukkolok, hogy legyen szabid a készül?déshez! Üdv: Ági
Szia, Agi, azt hiszem barna cukorral lesz, ismerem a puddingot, volt angol gyarmaton elunk...:))) Tele vannak a szupermarketek mar vele, persze aranyarban aruljak. Az angolok sodo jellegu vanilias kremmel talaljak, langyosan.. Na, most mar meg kell csinalnom, nincs mese. Szep hosszu hetveget kivanok, Eva
Szia Éva! :) Most meglestem a profilod... csodás helyen élsz! Így hát, mivel te már láttál (s?t, gondolom már ettél is) nem egy ilyet "él?ben", :D ennek tudatában, igazán örülök, hogy ezt a receptet választottad. Ez a vaníliás sodó jelleg? krém biztos nagyon finom hozzá... azt hiszem készítek is a következ? pudinghoz. Én is nagyon kellemes hétvégét kívánok neked! Üdv: Ági
Nagyon szuper! :-o Imádom Poirot, és ezt a nyomozását is.:-O ( olvasva, nézve jöhet többször is) A kép csoda jó, és a storyt olvasva, csak érdemes lesz belevágni egyszer , ebbe a híres angol karácsonyi csodába.:-O Köszönöm:Éva-Anyóca
Kedves Éva-Anyóca! Köszi a dicséretet. :) Poirot nálunk is minden mennyiségben jöhet! Ha belevágsz a pudingba, szerintem nem fogod megbánni. Kicsit olyan, mint a gyümölcskenyér, de mégis teljesen más. No ezt most jól leírtam, de majd látod. :) Szép napot, üdv: Ági
Kedves Ági! Igen , igazad van, olyan és mégis más,-és merészkedek idén belevágni, a családi kupaktanáccsal reggel megdumáltam. Már eszik az aszalt gyümölcsöket is, ( a nagy kamasz gyerekeim :-o ) , -úgyhogy akadály nincs.:-O Szép napot kívánok és kellemes készül?dést Adventre, Télapóra, és az egyik legszebb ünnepre: Karácsonyra. Mindegyik nagyon hamar itt van, már csak pár nap , készül?dhetünk mit f?zünk és sütünk, és milyen sütiket alkotunk, hát az egyik direkte karácsonyi ez lesz, köszönöm..:-O Éva-Anyóca
De aranyos vagy! Örülök, hogy megcsináljátok! Biztos ízleni fog a gyerekeknek is, ha szeretik az aszalt csemegéket. Épp ma hoztam be kóstolót kollégan?mnek és nagyon tetszett neki... Eddig mindenkinek, aki kóstolta és ez jó érzés. :) Ezért már el is kezdtem bespájzolni az alapanyagokat a következ? adaghoz, no meg a szaloncukorhoz. :) Én is nagyon jó készül?dést kívánok Nektek az ünnepekre! Teljenek békében és boldogságban! :) Ági
Kedves Ági! A készül?dést már szeptember végén elkezdem, de mindig bejön változás, egy új recept miatt. Az alapok azonban mindig azok, amik általában kellenek, és els?nek papíron jönnek ki az ötletek, aztán elkezdem ésszer?ség alapján az alapanyagokat: beszerezni, megvásárolni. Különben, egyszerre nem megy.:-O Igen, bevállalom,:-)))) - a mazsola az nem szeret?s dolog, de annyi minden aszalt finomság van.:-O Köszönöm, remélem, idén kissé több béke is jut, ránk férne , a túlhajszolt, szétidegeskedett hétköznapok, hetek után, valami megnyugtató készül?dés és maga az ünnep estéje, másnapja is oly nyugodt , békés legyen. Remélem, így lesz, itt is, Nálatok is, Mindenkinél. Megérdemeljük,nem igaz? :-D Éva-Anyóca
Kedves Éva-Anyóca! Úgy bizony! Szívemb?l szóltál! Mindenkinek kell néhány békés, nyugodt nap az év végén... bár jó volna, ha sikerülne a mindennapi rohanást is megtörni... Azért néha sikerül. :))) Ági
Kedves Ági! Hát, néha, olykor-olykor, sikerül a napi rohanást és feszültséggel teli tempós menetet lassítani, kevés ez az alkalom, mostanság, viszont akkor annál nagyobb kincs.:-o Remélem, ilyen Kincs lesz a mostani Karácsony is. :-o Szép napot kívánok! Éva-Anyóca
Kedves Ági! Veszek aranymazsolát, azt mondják, az szép nagy szem?, meg ugye sárga, meg édesebb, mint a többi fajta...:-O Igaz? Ha ez igen, és nem lenne annyira magos, akkor veszek, szerintem a sok csodás édes aszalt gyümölcs mellett el fog törpülni, észre sem fogják venni, hogy anya elvetemült mód beletette, mit gondolsz?? Tök nevetséges: sz?l?t nem szeretjük, és valószín?, hogy emiatt nem megy az aszalt változata sem...:-(( A többi gyümölcs, mondjuk így: " él?ben" is isteni, és talán ezért megy aszalva a fogyasztása ? Nem tudom, ez csak a mi válaszunk a mazsola nem evésre. Ha nem magos, vagy ha igen, de nagy szem?, és édes, belevágok mégis és veszek aranymazsolát,...azért a válaszodat megvárom.:-O Kellemes pénteki napot kívánok, kellemes hétvégét, és boldog els? Adventi hétvégét kívánok! Éva-Anyóca
Kedves Éva-Anyóca! Szerintem nyugodtan próbálkozz vele, mert tényleg nem olyan, mint a "hagyományos". Nekem olyat sikerült vennem, ami háromszor-négyszer nagyobb szem? annál. Bár én mindegyiket szeretem, úgyhogy ebb?l a szempontból válaszom lehet, hogy nem mérvadó. Amonó vagyok, vegyél egy zacskóval és el?bb Te kóstold meg, miel?tt beleteszed a sütibe, nehogy aztán "baj" legyen. Ha nem ízlik még mindig lecserélheted barackra, szilvára, cseresznyére, meggyre, vagy bármire, amit szerettek. :) Aranyos vagy, én is kellemes adventi készül?d?s hétvégét kívánok Neked! Üdv: Ági
Kedves Ági! Rendben, éljen a próbaevés! :-O De ha oly gyönyör?ségeset tudtál venni, evés ide-oda, pár szemt?l nem lehet meghallni, ha direkte eléjük rakom, akkor néznek rám ferde szemmel, - de így tuti, hogy nem veszik észre,....amúgy meg a maggal van a baj, de érdekes....az eper és a málna is magos, aszalva mégis isteni, a füge is,.......ez miért nem???? Na mindegy, próbára eszem magam!!! :-O Szia.Éva-A.
:) Hajrá! Én szurkolok Neked/Nektek, már a mazsolák nevében is! Ha mégsem, még mindig ott egy csomó finomság. Szió: Ági:)
Szia! Pár éve elkészítettem valódi marha faggyúval, rengeteg hozzávalóval, de a végeredmény katasztrófa lett!:( pedig az egy igazi angol recept volt! A Te recepted Viszont nagyon szimpatikus, csodás a kép! Úgyhogy tervbe vettem e receptet!:) köszönöm Egyébként édesapám brit, nagyon fog örülni egy kis hazai finomságnak!:) Üdv Yolika
Szia! H????ha! No ez lesz aztán a puding próbája! :D Köszönöm a dicséretet, örülök, hogy tetszik a kép és a recept! Remélem ez a variáció nagyobb siker lesz és ízleni fog az egész családnak, f?leg édesapádnak! :) Kellemes készül?dést az ünnepekre! Üdv: Ági
Köszönöm szépen! neked is jó készül?dést! Majd megírom, hogy hogy sikerült!:)
Ági 78! Megcsináltam karácsonyra !!!!!!!!!!!!!! :-O :-O Guszta lett, illatos, finom, kicsi aranymazsit is belevarázsoltam, nem vették észre, még én sem, pedig tudtam, hogy ott van,...fantasztikus élmény volt, köszönöm, köszönjük Neked! :-O Békés, boldog karácsonyt kívánok! Érkezzen az új év: egészséggel, boldogsággal, szeretettel, megértéssel, szeret? családi körben, kívánok jó beszélgetéseket, nagy nevetéseket, és még amit Ti szeretnétek!! :-O Éva-Anyóca Éva-Anyóca
Szia Éva-Anyóca! El sem hiszed, hogy milyen öröm olvasni soraid! :) Nagyon örülök, hogy ízlett a puding és hogy ügyesen el tudtad rejteni benne a mazsolát. :D Köszönöm szépen, hogy megírtad! Igazi jó kis "utó-karácsonyi" ajándék! Köszönöm a jókívánságot is. Én sem írhatok mást, csak hogy hasonló jókkal köszöntsön rátok az Új év! Puszi: Ági
Kedves Ági! Nagyon szépen köszönjük.:-O Minden ránk fér, és az egész országra, hogy végre nyugalom, békesség, szeretet, megértés és a régi boldog nyitottság legyen a másik ember felé..., mert már ott tartunk, ha valaki kedves a másikhoz, netán segít?kész, hülyének nézik, megijednek t?le,....régen ez nem így volt.:-( Várom a régi, pár évvel ezel?tti, klassz karácsonyokat és hétköznapokat is.:-O Nem sokára majd csak bekövetkezik, addig is szeressünk, bízzunk, magunkban, másikban, családtagjainkban, és ne adjuk fel, hogy lehet ez jobb is!!!! :-O Puszi és jó pihenést, és rákészülést a szilveszteri bulira!! :-O Éva ( Éva-Anyóca)
Szia Éva! Milyen jól leírtad... azt hiszem nagyon sokan vagyunk így ezzel. Igaz, van amit nehéz megváltoztatni, de ha apránként lehet, hát rajtunk ne múljon! :) Minden kedves szó, minden mosoly amit egy másik ember arcára varázsolunk lassanként meghozza gyümölcsét! Néha elég csak annyi, hogy mosolygunk és máris más lesz minden. Klassz dolog ám ez, mikor egy ismeretlenre mosolyog az ember és kedvesen megszólítja -az utcán, boltban, vagy bárhol-, mert épp együtt várjátok a buszt, vagy ugyanazt a valamit veszitek le a polcról. Úgy kivirul az emberek arca és visszamosolyognak... és ez hihetetlenül ragályos... és ez nagyon jó... mindenhez másképp tudunk hozzáállni. Egyszóval :))))) Nagyon jó pihenést kívánok én is Nektek, minden földi jóval és mosolygós új évet szeretetben, egészségben! Puszi: Ági
Kedves Ági! Köszönjük szépen, reméljük és rajtam se fog múlni a jobb kedv.:-D Bár, ha rámosolygok valakire, és felajánlom pld.: egy kis boltban a pénztárnál, hogy az utánam lév? id?s néninek, aki kifizette a vásárolt termékeit, segítek fogni a szatyrát, hogy be tudjon pakolni, néz rám, mert azt hiszi, vinni akarom a vásárolt termékeit,....:-((( Pedig ott van nálam a táskám, ott a teli bevásárolt szatyrom, és hát nem oly súlyban vagyok, hogy futni tudnék...:-O :-O Mégis..:-(( Úgy kell, beszélgetni vele, mosolyogni, hogy megértse, tényleg segíteni akar az ember lánya...:-(( Elt?nt a bizalom, és ez nehezen fog vissza térni,az emberekbe...próbálkozni kell. Jó ráhangolódást, és készül?dést a szilveszteri bulizásra, és hasonló finomságokat és jókat kívánok. Reméljük az új év olyan lesz, amilyet szeretnénk! :-O Éva-A.
Régóta keresek angol puding receptet. nagyon jó és könny? recept, eritrittel csináltam és teljesen jó lett, fele adag 3 óra alatt f?tt meg. sütiszer?, de teljesen finom és elronthatatlan (a gyereknek nem ízlett...).
Mi már évek óta készítünk angol karácsonyi pudingot. El?ször furcsa volt, hogy ilyen tömény, de megszerettük hamar. Vaníliasodóval érdemes enni, vagy brandys vajjal, mint az angolok. Ma van kever?vasárnap, a hagyomány szerint ilyenkor érdemes elkészíteni. A család minden tagja kever rajta, és közben kíván valamit. Ez teljesülni fog! :) Angol faggyút lehet kapni Budapesten, speciális élelmiszerboltokban. Atora márkájú, és shredded suet az eredeti neve. Próbáltam margarinnal, vajjal is, de ezzel az igazi. A margarinban és a vajban sok víz van, és nehezebb is összekeverni mint a faggyúszemcsékkel. Ha megengedsz egy megjegyzést: nem hívják szilvapudingnak. A félreértés onnan származik, hogy a középkorban plum volt a neve mind a szilvának mind a mazsolának Angliában. A plum pudingot ezért mazsolapudingnak kell fordítani.