Nosalty Logó

Angol karácsonyi puding

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ági78
Angol karácsonyi puding
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 735 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 4402 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 260 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    28.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    131 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    824.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    187 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    258 mg
  • Nátrium
    258 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    166 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    354 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    191 micro
Összesen 735 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.5 g

Zsír

  • Összesen
    173.6 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    785 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4945 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    1124 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    558 mg
  • Foszfor
    1549 mg
  • Nátrium
    1551 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    660.1 g
  • Cukor
    317 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    469.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1187 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    32 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    336 micro
  • Kolin:
    592 mg
  • Retinol - A vitamin:
    997 micro
  • α-karotin
    114 micro
  • β-karotin
    2126 micro
  • β-crypt
    221 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1149 micro
Összesen 4402 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    293 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.1 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 260 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mazsolát megmossuk, leszárítjuk. Az aszalt szilvát és barackot felaprítjuk, és a mazsolával, vörösáfonyával együtt egy tálba tesszük.
  2. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a rumaromát, majd leöntjük vele az aszalt gyümölcsöket.
  3. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
  4. A mandulát durvára vágjuk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük.
  5. A vajat megolvasztjuk. A tojásokat felütjük, elhabarjuk.
  6. Egy tálba kimérjük a zsemlemorzsát, a lisztet, cukrot, hozzáadjuk a fűszereket, majd az összes hozzávalót (gyümölcsöket a tejjel együtt, kandírozott narancs- és citromhéjat, mandulát, almát, vajat, tojásokat), és jól összedolgozzuk.
  7. A formát kivajazzuk. (Mivel nincs pudingformám, így két kb. 20 cm átmérőjű, 8 cm magas müzlis tál formájú jénait használtam.) A masszával megtöltjük a tálat kb. a háromnegyedéig, elegyengetjük, majd alufóliával letakarjuk.
  8. Egy nagy, magas falú tepsibe vizet teszünk, beleültetjük a tálat, majd az egészet betesszük a sütőbe.
  9. Vízfürdőben 3-3,5 órán át gőzöljük a pudingot. Ha egy tálban készítjük, a gőzölési idő inkább 4-4,5 óra legyen.
  10. 10-15 perc pihentetés után tálra borítjuk, és tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x8
  • Sütés ideje: 210 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 28249
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 21.

Ajánló

Az angolok a hagyomány szerint december 25-én fogyasztják.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nem túlzás, ha azt mondom, hogy ez a desszert már évek óta birizgálja a fantáziámat. Először egy filmben láttam, mely Agatha Christie - A karácsonyi puding című novellája alapján készült. Poirot egy ellopott rubin ügyében nyomoz, ami egyszer csak a karácsonyi pudingból kerül elő...:) Egyszóval, azóta évről évre elkezdek karácsonyi puding recepteket böngészni. Valami hihetetlen, hogy mennyi variációja, hány féle előkészítési és elkészítési módja van ennek a desszertnek. Eddig minden évben feladtam, mert vagy ez nem volt, vagy az, vagy túl bonyolult és hosszadalmas volt az elkészítés... De most! No most nem hagytam annyiban. Napok óta bújtam a recepteket, a hozzávalók arányát, a gőzölési idő és a puding mennyiségének összefüggését. Persze ez nem a tradicionális angol recept, mert az faggyúval készül és brandy-vel flambírozzák a végén. Angliában szilvapudingnak is hívják. Tálaláskor megszórhatjuk még porcukorral. A történetében leírják sok helyen, hogy számtalan különböző recept van, mivel minden család a hosszú idők alatt kifejlesztette a saját, titkos receptjét, elkészítési módját. Így hát én elkészítettem a sajátunkat. :) A puding tésztáját hagyományosan a család minden tagja megkeveri, s közben kíván valamit. http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

Hozzászólások

Föfi Kata

Jaj, de jó, hogy feltetted! Engem is régóta piszkál a dolog, de eddig visszatartott a faggyú (nem tudom, honnan szerezzek) és a hosszadalmas-macerás elkészítés. Ez az elkészítés szimpatikus, így már szívesen hozzáfogok. Üdv: Föfi Kata

Ági78

Kedves Kata! Remélem, ha elkészíted, ízleni fog! Örülök, ahogy olvaslak titeket, hogy nem voltam egyedül ezzel a "sokáig birizgált a gondolat" érzéssel. Jó készül?dést az ünnepekre! Üdv: Ági

Oli(E)va

Szia. Agi, gyonyoru a foto...a sztoriban, mintha magamat olvasnam, az evekig vacillalas reszenel::)) Bevallom, meg nem keszitettem el, a te recepted alapjan tervbe veszem, remelem kapok egy-ket szabadnapot Karacsony elott...Udv, Eva

Ági78

Kedves Éva! Köszönöm a dicséretet, igyekeztem... :) Remélem ízleni fog! Ha gondolod, a cukor lehet benne barna cukor, akkor még sötétebb lesz a színe (az angolok melasszal is készítik). Remélem ízleni fog! Drukkolok, hogy legyen szabid a készül?déshez! Üdv: Ági

Oli(E)va

Szia, Agi, azt hiszem barna cukorral lesz, ismerem a puddingot, volt angol gyarmaton elunk...:))) Tele vannak a szupermarketek mar vele, persze aranyarban aruljak. Az angolok sodo jellegu vanilias kremmel talaljak, langyosan.. Na, most mar meg kell csinalnom, nincs mese. Szep hosszu hetveget kivanok, Eva

Ági78

Szia Éva! :) Most meglestem a profilod... csodás helyen élsz! Így hát, mivel te már láttál (s?t, gondolom már ettél is) nem egy ilyet "él?ben", :D ennek tudatában, igazán örülök, hogy ezt a receptet választottad. Ez a vaníliás sodó jelleg? krém biztos nagyon finom hozzá... azt hiszem készítek is a következ? pudinghoz. Én is nagyon kellemes hétvégét kívánok neked! Üdv: Ági

Éva-Anyóca

Nagyon szuper! :-o Imádom Poirot, és ezt a nyomozását is.:-O ( olvasva, nézve jöhet többször is) A kép csoda jó, és a storyt olvasva, csak érdemes lesz belevágni egyszer , ebbe a híres angol karácsonyi csodába.:-O Köszönöm:Éva-Anyóca

Ági78

Kedves Éva-Anyóca! Köszi a dicséretet. :) Poirot nálunk is minden mennyiségben jöhet! Ha belevágsz a pudingba, szerintem nem fogod megbánni. Kicsit olyan, mint a gyümölcskenyér, de mégis teljesen más. No ezt most jól leírtam, de majd látod. :) Szép napot, üdv: Ági

Éva-Anyóca

Kedves Ági! Igen , igazad van, olyan és mégis más,-és merészkedek idén belevágni, a családi kupaktanáccsal reggel megdumáltam. Már eszik az aszalt gyümölcsöket is, ( a nagy kamasz gyerekeim :-o ) , -úgyhogy akadály nincs.:-O Szép napot kívánok és kellemes készül?dést Adventre, Télapóra, és az egyik legszebb ünnepre: Karácsonyra. Mindegyik nagyon hamar itt van, már csak pár nap , készül?dhetünk mit f?zünk és sütünk, és milyen sütiket alkotunk, hát az egyik direkte karácsonyi ez lesz, köszönöm..:-O Éva-Anyóca

Ági78

De aranyos vagy! Örülök, hogy megcsináljátok! Biztos ízleni fog a gyerekeknek is, ha szeretik az aszalt csemegéket. Épp ma hoztam be kóstolót kollégan?mnek és nagyon tetszett neki... Eddig mindenkinek, aki kóstolta és ez jó érzés. :) Ezért már el is kezdtem bespájzolni az alapanyagokat a következ? adaghoz, no meg a szaloncukorhoz. :) Én is nagyon jó készül?dést kívánok Nektek az ünnepekre! Teljenek békében és boldogságban! :) Ági

Éva-Anyóca

Kedves Ági! A készül?dést már szeptember végén elkezdem, de mindig bejön változás, egy új recept miatt. Az alapok azonban mindig azok, amik általában kellenek, és els?nek papíron jönnek ki az ötletek, aztán elkezdem ésszer?ség alapján az alapanyagokat: beszerezni, megvásárolni. Különben, egyszerre nem megy.:-O Igen, bevállalom,:-)))) - a mazsola az nem szeret?s dolog, de annyi minden aszalt finomság van.:-O Köszönöm, remélem, idén kissé több béke is jut, ránk férne , a túlhajszolt, szétidegeskedett hétköznapok, hetek után, valami megnyugtató készül?dés és maga az ünnep estéje, másnapja is oly nyugodt , békés legyen. Remélem, így lesz, itt is, Nálatok is, Mindenkinél. Megérdemeljük,nem igaz? :-D Éva-Anyóca

Ági78

Kedves Éva-Anyóca! Úgy bizony! Szívemb?l szóltál! Mindenkinek kell néhány békés, nyugodt nap az év végén... bár jó volna, ha sikerülne a mindennapi rohanást is megtörni... Azért néha sikerül. :))) Ági

Éva-Anyóca

Kedves Ági! Hát, néha, olykor-olykor, sikerül a napi rohanást és feszültséggel teli tempós menetet lassítani, kevés ez az alkalom, mostanság, viszont akkor annál nagyobb kincs.:-o Remélem, ilyen Kincs lesz a mostani Karácsony is. :-o Szép napot kívánok! Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Kedves Ági! Veszek aranymazsolát, azt mondják, az szép nagy szem?, meg ugye sárga, meg édesebb, mint a többi fajta...:-O Igaz? Ha ez igen, és nem lenne annyira magos, akkor veszek, szerintem a sok csodás édes aszalt gyümölcs mellett el fog törpülni, észre sem fogják venni, hogy anya elvetemült mód beletette, mit gondolsz?? Tök nevetséges: sz?l?t nem szeretjük, és valószín?, hogy emiatt nem megy az aszalt változata sem...:-(( A többi gyümölcs, mondjuk így: " él?ben" is isteni, és talán ezért megy aszalva a fogyasztása ? Nem tudom, ez csak a mi válaszunk a mazsola nem evésre. Ha nem magos, vagy ha igen, de nagy szem?, és édes, belevágok mégis és veszek aranymazsolát,...azért a válaszodat megvárom.:-O Kellemes pénteki napot kívánok, kellemes hétvégét, és boldog els? Adventi hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Ági78

Kedves Éva-Anyóca! Szerintem nyugodtan próbálkozz vele, mert tényleg nem olyan, mint a "hagyományos". Nekem olyat sikerült vennem, ami háromszor-négyszer nagyobb szem? annál. Bár én mindegyiket szeretem, úgyhogy ebb?l a szempontból válaszom lehet, hogy nem mérvadó. Amonó vagyok, vegyél egy zacskóval és el?bb Te kóstold meg, miel?tt beleteszed a sütibe, nehogy aztán "baj" legyen. Ha nem ízlik még mindig lecserélheted barackra, szilvára, cseresznyére, meggyre, vagy bármire, amit szerettek. :) Aranyos vagy, én is kellemes adventi készül?d?s hétvégét kívánok Neked! Üdv: Ági

Éva-Anyóca

Kedves Ági! Rendben, éljen a próbaevés! :-O De ha oly gyönyör?ségeset tudtál venni, evés ide-oda, pár szemt?l nem lehet meghallni, ha direkte eléjük rakom, akkor néznek rám ferde szemmel, - de így tuti, hogy nem veszik észre,....amúgy meg a maggal van a baj, de érdekes....az eper és a málna is magos, aszalva mégis isteni, a füge is,.......ez miért nem???? Na mindegy, próbára eszem magam!!! :-O Szia.Éva-A.

Ági78

:) Hajrá! Én szurkolok Neked/Nektek, már a mazsolák nevében is! Ha mégsem, még mindig ott egy csomó finomság. Szió: Ági:)

Törölt felhasználó

Szia! Pár éve elkészítettem valódi marha faggyúval, rengeteg hozzávalóval, de a végeredmény katasztrófa lett!:( pedig az egy igazi angol recept volt! A Te recepted Viszont nagyon szimpatikus, csodás a kép! Úgyhogy tervbe vettem e receptet!:) köszönöm Egyébként édesapám brit, nagyon fog örülni egy kis hazai finomságnak!:) Üdv Yolika

Ági78

Szia! H????ha! No ez lesz aztán a puding próbája! :D Köszönöm a dicséretet, örülök, hogy tetszik a kép és a recept! Remélem ez a variáció nagyobb siker lesz és ízleni fog az egész családnak, f?leg édesapádnak! :) Kellemes készül?dést az ünnepekre! Üdv: Ági

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen! neked is jó készül?dést! Majd megírom, hogy hogy sikerült!:)

Éva-Anyóca

Ági 78! Megcsináltam karácsonyra !!!!!!!!!!!!!! :-O :-O Guszta lett, illatos, finom, kicsi aranymazsit is belevarázsoltam, nem vették észre, még én sem, pedig tudtam, hogy ott van,...fantasztikus élmény volt, köszönöm, köszönjük Neked! :-O Békés, boldog karácsonyt kívánok! Érkezzen az új év: egészséggel, boldogsággal, szeretettel, megértéssel, szeret? családi körben, kívánok jó beszélgetéseket, nagy nevetéseket, és még amit Ti szeretnétek!! :-O Éva-Anyóca Éva-Anyóca

Ági78

Szia Éva-Anyóca! El sem hiszed, hogy milyen öröm olvasni soraid! :) Nagyon örülök, hogy ízlett a puding és hogy ügyesen el tudtad rejteni benne a mazsolát. :D Köszönöm szépen, hogy megírtad! Igazi jó kis "utó-karácsonyi" ajándék! Köszönöm a jókívánságot is. Én sem írhatok mást, csak hogy hasonló jókkal köszöntsön rátok az Új év! Puszi: Ági

Éva-Anyóca

Kedves Ági! Nagyon szépen köszönjük.:-O Minden ránk fér, és az egész országra, hogy végre nyugalom, békesség, szeretet, megértés és a régi boldog nyitottság legyen a másik ember felé..., mert már ott tartunk, ha valaki kedves a másikhoz, netán segít?kész, hülyének nézik, megijednek t?le,....régen ez nem így volt.:-( Várom a régi, pár évvel ezel?tti, klassz karácsonyokat és hétköznapokat is.:-O Nem sokára majd csak bekövetkezik, addig is szeressünk, bízzunk, magunkban, másikban, családtagjainkban, és ne adjuk fel, hogy lehet ez jobb is!!!! :-O Puszi és jó pihenést, és rákészülést a szilveszteri bulira!! :-O Éva ( Éva-Anyóca)

Ági78

Szia Éva! Milyen jól leírtad... azt hiszem nagyon sokan vagyunk így ezzel. Igaz, van amit nehéz megváltoztatni, de ha apránként lehet, hát rajtunk ne múljon! :) Minden kedves szó, minden mosoly amit egy másik ember arcára varázsolunk lassanként meghozza gyümölcsét! Néha elég csak annyi, hogy mosolygunk és máris más lesz minden. Klassz dolog ám ez, mikor egy ismeretlenre mosolyog az ember és kedvesen megszólítja -az utcán, boltban, vagy bárhol-, mert épp együtt várjátok a buszt, vagy ugyanazt a valamit veszitek le a polcról. Úgy kivirul az emberek arca és visszamosolyognak... és ez hihetetlenül ragályos... és ez nagyon jó... mindenhez másképp tudunk hozzáállni. Egyszóval :))))) Nagyon jó pihenést kívánok én is Nektek, minden földi jóval és mosolygós új évet szeretetben, egészségben! Puszi: Ági

Éva-Anyóca

Kedves Ági! Köszönjük szépen, reméljük és rajtam se fog múlni a jobb kedv.:-D Bár, ha rámosolygok valakire, és felajánlom pld.: egy kis boltban a pénztárnál, hogy az utánam lév? id?s néninek, aki kifizette a vásárolt termékeit, segítek fogni a szatyrát, hogy be tudjon pakolni, néz rám, mert azt hiszi, vinni akarom a vásárolt termékeit,....:-((( Pedig ott van nálam a táskám, ott a teli bevásárolt szatyrom, és hát nem oly súlyban vagyok, hogy futni tudnék...:-O :-O Mégis..:-(( Úgy kell, beszélgetni vele, mosolyogni, hogy megértse, tényleg segíteni akar az ember lánya...:-(( Elt?nt a bizalom, és ez nehezen fog vissza térni,az emberekbe...próbálkozni kell. Jó ráhangolódást, és készül?dést a szilveszteri bulizásra, és hasonló finomságokat és jókat kívánok. Reméljük az új év olyan lesz, amilyet szeretnénk! :-O Éva-A.

Törölt felhasználó

Régóta keresek angol puding receptet. nagyon jó és könny? recept, eritrittel csináltam és teljesen jó lett, fele adag 3 óra alatt f?tt meg. sütiszer?, de teljesen finom és elronthatatlan (a gyereknek nem ízlett...).

Törölt felhasználó

Mi már évek óta készítünk angol karácsonyi pudingot. El?ször furcsa volt, hogy ilyen tömény, de megszerettük hamar. Vaníliasodóval érdemes enni, vagy brandys vajjal, mint az angolok. Ma van kever?vasárnap, a hagyomány szerint ilyenkor érdemes elkészíteni. A család minden tagja kever rajta, és közben kíván valamit. Ez teljesülni fog! :) Angol faggyút lehet kapni Budapesten, speciális élelmiszerboltokban. Atora márkájú, és shredded suet az eredeti neve. Próbáltam margarinnal, vajjal is, de ezzel az igazi. A margarinban és a vajban sok víz van, és nehezebb is összekeverni mint a faggyúszemcsékkel. Ha megengedsz egy megjegyzést: nem hívják szilvapudingnak. A félreértés onnan származik, hogy a középkorban plum volt a neve mind a szilvának mind a mazsolának Angliában. A plum pudingot ezért mazsolapudingnak kell fordítani.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lehet citromleved anélkül, hogy felvágnád a citromot

Bosszantó, ha csak egy kis mennyiségű citromlére van szükséged, mégis félbe kell vágnod egy citromot, ami aztán sokkal gyorsabban megromlik, és mehet a kukába. Ezzel a trükkel azonban nem kell felvágnod a citromot ahhoz, hogy hozzájuss a savanyú nedűhöz.

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.