Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Angol karácsonyi puding

Angol karácsonyi puding
Angol karácsonyi puding
230 perc / előkészület: 20 perc sütés: 210 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem túlzás, ha azt mondom, hogy ez a desszert már évek óta birizgálja a fantáziámat. Először egy filmben láttam, mely Agatha Christie - A karácsonyi puding című novellája alapján készült. Poirot egy ellopott rubin ügyében nyomoz, ami egyszer csak a karácsonyi pudingból kerül elő...:) Egyszóval, azóta évről évre elkezdek karácsonyi puding recepteket böngészni. Valami hihetetlen, hogy mennyi variációja, hány féle előkészítési és elkészítési módja van ennek a desszertnek. Eddig minden évben feladtam, mert vagy ez nem volt, vagy az, vagy túl bonyolult és hosszadalmas volt az elkészítés... De most! No most nem hagytam annyiban. Napok óta bújtam a recepteket, a hozzávalók arányát, a gőzölési idő és a puding mennyiségének összefüggését. Persze ez nem a tradicionális angol recept, mert az faggyúval készül és brandy-vel flambírozzák a végén. Angliában szilvapudingnak is hívják. Tálaláskor megszórhatjuk még porcukorral.

A történetében leírják sok helyen, hogy számtalan különböző recept van, mivel minden család a hosszú idők alatt kifejlesztette a saját, titkos receptjét, elkészítési módját. Így hát én elkészítettem a sajátunkat. :)

A puding tésztáját hagyományosan a család minden tagja megkeveri, s közben kíván valamit.

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Az angolok a hagyomány szerint december 25-én fogyasztják.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mazsolát megmossuk, leszárítjuk. Az aszalt szilvát és barackot felaprítjuk, és a mazsolával, vörösáfonyával együtt egy tálba tesszük.
  2. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a rumaromát, majd leöntjük vele az aszalt gyümölcsöket.
  3. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
  4. A mandulát durvára vágjuk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük.
  5. A vajat megolvasztjuk. A tojásokat felütjük, elhabarjuk.
  6. Egy tálba kimérjük a zsemlemorzsát, a lisztet, cukrot, hozzáadjuk a fűszereket, majd az összes hozzávalót (gyümölcsöket a tejjel együtt, kandírozott narancs- és citromhéjat, mandulát, almát, vajat, tojásokat), és jól összedolgozzuk.
  7. A formát kivajazzuk. (Mivel nincs pudingformám, így két kb. 20 cm átmérőjű, 8 cm magas müzlis tál formájú jénait használtam.) A masszával megtöltjük a tálat kb. a háromnegyedéig, elegyengetjük, majd alufóliával letakarjuk.
  8. Egy nagy, magas falú tepsibe vizet teszünk, beleültetjük a tálat, majd az egészet betesszük a sütőbe.
  9. Vízfürdőben 3-3,5 órán át gőzöljük a pudingot. Ha egy tálban készítjük, a gőzölési idő inkább 4-4,5 óra legyen.
  10. 10-15 perc pihentetés után tálra borítjuk, és tálaljuk.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x8 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 81
össznézettség: 24 305
elküldve: 26
receptkönyvben: 281
elkészítve: 9/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karácsonyi puding, szilvapuding, angol szilvapuding, Christmas pudding

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Almandine
Almandine Sun, 2017-11-26 13:48

Mi már évek óta készítünk angol karácsonyi pudingot. Először furcsa volt, hogy ilyen tömény, de megszerettük hamar. Vaníliasodóval érdemes enni, vagy brandys vajjal, mint az angolok. Ma van keverővasárnap, a hagyomány szerint ilyenkor érdemes elkészíteni. A család minden tagja kever rajta, és közben kíván valamit. Ez teljesülni fog! :)
Angol faggyút lehet kapni Budapesten, speciális élelmiszerboltokban. Atora márkájú, és shredded suet az eredeti neve. Próbáltam margarinnal, vajjal is, de ezzel az igazi. A margarinban és a vajban sok víz van, és nehezebb is összekeverni mint a faggyúszemcsékkel.
Ha megengedsz egy megjegyzést: nem hívják szilvapudingnak. A félreértés onnan származik, hogy a középkorban plum volt a neve mind a szilvának mind a mazsolának Angliában. A plum pudingot ezért mazsolapudingnak kell fordítani.

Római kömény
Római kömény Fri, 2016-12-23 16:58

Régóta keresek angol puding receptet. nagyon jó és könnyű recept, eritrittel csináltam és teljesen jó lett, fele adag 3 óra alatt főtt meg. sütiszerű, de teljesen finom és elronthatatlan (a gyereknek nem ízlett...).

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-12-26 11:56

Ági 78!

Megcsináltam karácsonyra !!!!!!!!!!!!!! :-O :-O
Guszta lett, illatos, finom, kicsi aranymazsit is belevarázsoltam, nem vették észre, még én sem, pedig tudtam, hogy ott van,...fantasztikus élmény volt, köszönöm, köszönjük Neked! :-O
Békés, boldog karácsonyt kívánok!

Érkezzen az új év: egészséggel, boldogsággal, szeretettel, megértéssel, szerető családi körben, kívánok jó beszélgetéseket, nagy nevetéseket, és még amit Ti szeretnétek!! :-O
Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2012-12-26 12:11

Szia Éva-Anyóca!
El sem hiszed, hogy milyen öröm olvasni soraid! :) Nagyon örülök, hogy ízlett a puding és hogy ügyesen el tudtad rejteni benne a mazsolát. :D Köszönöm szépen, hogy megírtad! Igazi jó kis "utó-karácsonyi" ajándék!
Köszönöm a jókívánságot is. Én sem írhatok mást, csak hogy hasonló jókkal köszöntsön rátok az Új év! Puszi: Ági

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-12-27 12:49

Kedves Ági!

Nagyon szépen köszönjük.:-O
Minden ránk fér, és az egész országra, hogy végre nyugalom, békesség, szeretet, megértés és a régi boldog nyitottság legyen a másik ember felé..., mert már ott tartunk, ha valaki kedves a másikhoz, netán segítőkész, hülyének nézik, megijednek tőle,....régen ez nem így volt.:-(
Várom a régi, pár évvel ezelőtti, klassz karácsonyokat és hétköznapokat is.:-O

Nem sokára majd csak bekövetkezik, addig is szeressünk, bízzunk, magunkban, másikban, családtagjainkban, és ne adjuk fel, hogy lehet ez jobb is!!!! :-O

Puszi és jó pihenést, és rákészülést a szilveszteri bulira!! :-O

Éva ( Éva-Anyóca)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2012-12-28 07:52

Szia Éva!
Milyen jól leírtad... azt hiszem nagyon sokan vagyunk így ezzel. Igaz, van amit nehéz megváltoztatni, de ha apránként lehet, hát rajtunk ne múljon! :) Minden kedves szó, minden mosoly amit egy másik ember arcára varázsolunk lassanként meghozza gyümölcsét! Néha elég csak annyi, hogy mosolygunk és máris más lesz minden. Klassz dolog ám ez, mikor egy ismeretlenre mosolyog az ember és kedvesen megszólítja -az utcán, boltban, vagy bárhol-, mert épp együtt várjátok a buszt, vagy ugyanazt a valamit veszitek le a polcról. Úgy kivirul az emberek arca és visszamosolyognak... és ez hihetetlenül ragályos... és ez nagyon jó... mindenhez másképp tudunk hozzáállni. Egyszóval :)))))
Nagyon jó pihenést kívánok én is Nektek, minden földi jóval és mosolygós új évet szeretetben, egészségben!
Puszi: Ági

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-12-28 22:06

Kedves Ági!

Köszönjük szépen, reméljük és rajtam se fog múlni a jobb kedv.:-D

Bár, ha rámosolygok valakire, és felajánlom pld.: egy kis boltban a pénztárnál, hogy az utánam lévő idős néninek, aki kifizette a vásárolt termékeit, segítek fogni a szatyrát, hogy be tudjon pakolni, néz rám, mert azt hiszi, vinni akarom a vásárolt termékeit,....:-(((
Pedig ott van nálam a táskám, ott a teli bevásárolt szatyrom, és hát nem oly súlyban vagyok, hogy futni tudnék...:-O :-O
Mégis..:-((
Úgy kell, beszélgetni vele, mosolyogni, hogy megértse, tényleg segíteni akar az ember lánya...:-((
Eltűnt a bizalom, és ez nehezen fog vissza térni,az emberekbe...próbálkozni kell.

Jó ráhangolódást, és készülődést a szilveszteri bulizásra, és hasonló finomságokat és jókat kívánok.
Reméljük az új év olyan lesz, amilyet szeretnénk! :-O

Éva-A.

yolika
Yolika / yolika Fri, 2012-11-23 08:32

Szia!
Pár éve elkészítettem valódi marha faggyúval, rengeteg hozzávalóval, de a végeredmény katasztrófa lett!:( pedig az egy igazi angol recept volt! A Te recepted Viszont nagyon szimpatikus, csodás a kép! Úgyhogy tervbe vettem e receptet!:) köszönöm
Egyébként édesapám brit, nagyon fog örülni egy kis hazai finomságnak!:)
Üdv

Yolika

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2012-11-23 09:27

Szia! Hűűűűha! No ez lesz aztán a puding próbája! :D Köszönöm a dicséretet, örülök, hogy tetszik a kép és a recept! Remélem ez a variáció nagyobb siker lesz és ízleni fog az egész családnak, főleg édesapádnak! :) Kellemes készülődést az ünnepekre! Üdv: Ági

yolika
Yolika / yolika Fri, 2012-11-23 09:41

Köszönöm szépen! neked is jó készülődést! Majd megírom, hogy hogy sikerült!:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-11-21 23:40

Nagyon szuper! :-o
Imádom Poirot, és ezt a nyomozását is.:-O ( olvasva, nézve jöhet többször is)
A kép csoda jó, és a storyt olvasva, csak érdemes lesz belevágni egyszer , ebbe a híres angol karácsonyi csodába.:-O
Köszönöm:Éva-Anyóca

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2012-11-22 06:05

Kedves Éva-Anyóca! Köszi a dicséretet. :) Poirot nálunk is minden mennyiségben jöhet! Ha belevágsz a pudingba, szerintem nem fogod megbánni. Kicsit olyan, mint a gyümölcskenyér, de mégis teljesen más. No ezt most jól leírtam, de majd látod. :) Szép napot, üdv: Ági

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-11-22 12:06

Kedves Ági!

Igen , igazad van, olyan és mégis más,-és merészkedek idén belevágni, a családi kupaktanáccsal reggel megdumáltam.
Már eszik az aszalt gyümölcsöket is, ( a nagy kamasz gyerekeim :-o ) , -úgyhogy akadály nincs.:-O
Szép napot kívánok és kellemes készülődést Adventre, Télapóra, és az egyik legszebb ünnepre: Karácsonyra. Mindegyik nagyon hamar itt van, már csak pár nap , készülődhetünk mit főzünk és sütünk, és milyen sütiket alkotunk, hát az egyik direkte karácsonyi ez lesz, köszönöm..:-O
Éva-Anyóca

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2012-11-22 12:41

De aranyos vagy! Örülök, hogy megcsináljátok! Biztos ízleni fog a gyerekeknek is, ha szeretik az aszalt csemegéket. Épp ma hoztam be kóstolót kolléganőmnek és nagyon tetszett neki... Eddig mindenkinek, aki kóstolta és ez jó érzés. :) Ezért már el is kezdtem bespájzolni az alapanyagokat a következő adaghoz, no meg a szaloncukorhoz. :)
Én is nagyon jó készülődést kívánok Nektek az ünnepekre! Teljenek békében és boldogságban! :) Ági

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-11-30 08:59

Kedves Ági!

Veszek aranymazsolát, azt mondják, az szép nagy szemű, meg ugye sárga, meg édesebb, mint a többi fajta...:-O Igaz?
Ha ez igen, és nem lenne annyira magos, akkor veszek, szerintem a sok csodás édes aszalt gyümölcs mellett el fog törpülni, észre sem fogják venni, hogy anya elvetemült mód beletette, mit gondolsz??
Tök nevetséges: szőlőt nem szeretjük, és valószínű, hogy emiatt nem megy az aszalt változata sem...:-((
A többi gyümölcs, mondjuk így: " élőben" is isteni, és talán ezért megy aszalva a fogyasztása ?
Nem tudom, ez csak a mi válaszunk a mazsola nem evésre.
Ha nem magos, vagy ha igen, de nagy szemű, és édes, belevágok mégis és veszek aranymazsolát,...azért a válaszodat megvárom.:-O
Kellemes pénteki napot kívánok, kellemes hétvégét, és boldog első Adventi hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2012-11-30 09:31

Kedves Éva-Anyóca! Szerintem nyugodtan próbálkozz vele, mert tényleg nem olyan, mint a "hagyományos". Nekem olyat sikerült vennem, ami háromszor-négyszer nagyobb szemű annál. Bár én mindegyiket szeretem, úgyhogy ebből a szempontból válaszom lehet, hogy nem mérvadó. Amonó vagyok, vegyél egy zacskóval és előbb Te kóstold meg, mielőtt beleteszed a sütibe, nehogy aztán "baj" legyen. Ha nem ízlik még mindig lecserélheted barackra, szilvára, cseresznyére, meggyre, vagy bármire, amit szerettek. :) Aranyos vagy, én is kellemes adventi készülődős hétvégét kívánok Neked! Üdv: Ági

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-12-01 11:38

Kedves Ági!

Rendben, éljen a próbaevés! :-O

De ha oly gyönyörűségeset tudtál venni, evés ide-oda, pár szemtől nem lehet meghallni, ha direkte eléjük rakom, akkor néznek rám ferde szemmel, - de így tuti, hogy nem veszik észre,....amúgy meg a maggal van a baj, de érdekes....az eper és a málna is magos, aszalva mégis isteni, a füge is,.......ez miért nem???? Na mindegy, próbára eszem magam!!! :-O
Szia.Éva-A.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-11-22 13:18

Kedves Ági!
A készülődést már szeptember végén elkezdem, de mindig bejön változás, egy új recept miatt. Az alapok azonban mindig azok, amik általában kellenek, és elsőnek papíron jönnek ki az ötletek, aztán elkezdem ésszerűség alapján az alapanyagokat: beszerezni, megvásárolni. Különben, egyszerre nem megy.:-O
Igen, bevállalom,:-)))) - a mazsola az nem szeretős dolog, de annyi minden aszalt finomság van.:-O
Köszönöm, remélem, idén kissé több béke is jut, ránk férne , a túlhajszolt, szétidegeskedett hétköznapok, hetek után, valami megnyugtató készülődés és maga az ünnep estéje, másnapja is oly nyugodt , békés legyen. Remélem, így lesz, itt is, Nálatok is, Mindenkinél. Megérdemeljük,nem igaz? :-D
Éva-Anyóca

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2012-11-22 14:46

Kedves Éva-Anyóca! Úgy bizony! Szívemből szóltál! Mindenkinek kell néhány békés, nyugodt nap az év végén... bár jó volna, ha sikerülne a mindennapi rohanást is megtörni... Azért néha sikerül. :))) Ági

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-11-23 09:51

Kedves Ági!

Hát, néha, olykor-olykor, sikerül a napi rohanást és feszültséggel teli tempós menetet lassítani, kevés ez az alkalom, mostanság, viszont akkor annál nagyobb kincs.:-o
Remélem, ilyen Kincs lesz a mostani Karácsony is. :-o
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-11-21 19:22

Szia. Agi, gyonyoru a foto...a sztoriban, mintha magamat olvasnam, az evekig vacillalas reszenel::)) Bevallom, meg nem keszitettem el, a te recepted alapjan tervbe veszem, remelem kapok egy-ket szabadnapot Karacsony elott...Udv, Eva

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2012-11-22 06:17

Kedves Éva! Köszönöm a dicséretet, igyekeztem... :) Remélem ízleni fog! Ha gondolod, a cukor lehet benne barna cukor, akkor még sötétebb lesz a színe (az angolok melasszal is készítik). Remélem ízleni fog! Drukkolok, hogy legyen szabid a készülődéshez! Üdv: Ági

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2012-11-22 17:54

Szia, Agi, azt hiszem barna cukorral lesz, ismerem a puddingot, volt angol gyarmaton elunk...:))) Tele vannak a szupermarketek mar vele, persze aranyarban aruljak. Az angolok sodo jellegu vanilias kremmel talaljak, langyosan.. Na, most mar meg kell csinalnom, nincs mese. Szep hosszu hetveget kivanok, Eva

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2012-11-23 06:09

Szia Éva! :) Most meglestem a profilod... csodás helyen élsz! Így hát, mivel te már láttál (sőt, gondolom már ettél is) nem egy ilyet "élőben", :D ennek tudatában, igazán örülök, hogy ezt a receptet választottad. Ez a vaníliás sodó jellegű krém biztos nagyon finom hozzá... azt hiszem készítek is a következő pudinghoz. Én is nagyon kellemes hétvégét kívánok neked! Üdv: Ági

Föfi Kata
Föfi Kata Wed, 2012-11-21 16:41

Jaj, de jó, hogy feltetted! Engem is régóta piszkál a dolog, de eddig visszatartott a faggyú (nem tudom, honnan szerezzek) és a hosszadalmas-macerás elkészítés. Ez az elkészítés szimpatikus, így már szívesen hozzáfogok. Üdv: Föfi Kata

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2012-11-22 06:22

Kedves Kata! Remélem, ha elkészíted, ízleni fog! Örülök, ahogy olvaslak titeket, hogy nem voltam egyedül ezzel a "sokáig birizgált a gondolat" érzéssel. Jó készülődést az ünnepekre! Üdv: Ági

735
aszalt szilva 20 dkg
mazsola 20 dkg
vörösáfonya 5 dkg
aszalt sárgabarack 5 dkg
kandírozott narancshéj 2.5 dkg
kandírozott citromhéj 2.5 dkg
mandula 10 dkg
alma 1 db
zsemlemorzsa 15 dkg
finomliszt 10 dkg
vaj 10 dkg
xilit 10 dkg
tojás 3 db
tej 2 dl
rumaroma 8 ml
fahéj 1 kk
szegfűszeg 0.5 kávéskanál
gyömbér 0.5 kk
1 csipet
vaj 1 ek