Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Betyárleves Tündér konyhájából

Betyárleves Tündér konyhájából
Betyárleves Tündér konyhájából
60 perc / előkészület: 10 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vannak ételek, amelyek szorosan kapcsolódnak életünk egy-egy szakaszához. Számomra az egyik ilyen étel a betyárleves, amelyet egyetemistaként gyakran ettünk egy kecskeméti kis kocsmában. Szerettük ezt a kocsmát, jó, házias konyhája volt, ha pl. a húsleveshez májgaluskát kértünk, akkor gyakran egy darabot kaptunk, de az ökölnyi méretű volt és rendkívül jó fűszerezésű. Az egyetem befejezése után is többször összejött kis csapatunk (mára már sajnos megritkultak ezek a találkozók), akkor mindig betyárlevessel készültem, hogy ezzel is felidézzem az együtt, vidámságban elköltött ebédeket, vacsorákat. (A betyárlevesbe most - lustaságból :) - kanalas tészta került, de készíthetjük csipetkével is.)

hozzávalók / 5 adag

A leveshez

A habaráshoz

A tésztához

ajánlat

Melegen, tejföllel kínáljuk. Aki szereti, csípős paprikát is adhat hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sertéslapockát kockákra vágjuk.
  2. A finomra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, közepes lángon 20 percig pörköljük. Közben kevés vizet adunk hozzá.
  3. A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót felszeleteljük. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket, a házi paprikakrémet, és felöntjük vízzel, ha szükséges ízesítjük.
  4. Forrástól számított 20 perc után a leveshez adjuk a csiperkét és a beáztatott, kinyomkodott szárított vargányát.
  5. Amíg a leves fő, elkészítjük a kanalas tésztát. A tojást a vízzel felverjük, megsózzuk és hozzákeverjük a lisztet. Miután a gombát a leveshez adtuk, 5-6 perccel később egy evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a forrásba lévő levesbe, és addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak.
  6. A kaprot apróra vágjuk és a levesbe szórjuk.
  7. A tejfölös habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogy híg habarást kapjunk, majd a leveshez öntjük. Lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 21
össznézettség: 85 892
elküldve: 31
receptkönyvben: 1 025
elkészítve: 52/69
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 5 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tejfölös gombaleves sertéshússal, habart gombaleves sertéshússal, sertéshúsos gombaleves tejfölösen

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Heidi1959
Heidi1959 Tue, 2017-06-06 12:44

Köszönöm a receptet! Nem volt zellerem meg szárított vargányám,de így is nagyon finom!

tamaskiraly17
tamaskiraly17 Fri, 2012-10-26 21:58

Egy het allat ketszer kellet megcsinaljam akkora sikere let,nagyon finom gratula es köszönöm a receptet

Marosvölgyi Krisztina
Marosvölgyi Krisztina Wed, 2012-10-17 08:01

Nem csoda, hogy a hét szakácsa lettél :-) Nagyon klassz recept és a "story" is jó hozzá :-) GRATULÁLOK! És köszi, hogy megosztottad! ;-)

469
sertéslapocka 50 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
sárgarépa 2 db
fehérrépa 2 db
zeller 1 kis db
fokhagyma 3 gerezd
csiperkegomba 15 dkg
vargánya gomba 5 dkg
kapor 1 csokor
sertészsír 2 dkg
fűszerpaprika 2 teáskanál
paprikakrém 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
finomliszt 1 evőkanál
tejföl 2.5 ek
tojás 2 db
víz 2.5 ek
finomliszt 5.5 evőkanál
1 csipet