r
Nosalty Logó

Vargányakrémleves fokhagymás-sajtos pirítóssal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Audrey
Vargányakrémleves fokhagymás-sajtos pirítóssal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A fokhagymás-sajtos pirítóshoz

Összesen 437 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A fokhagymás-sajtos pirítóshoz

Összesen 1312 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A fokhagymás-sajtos pirítóshoz

Összesen 81 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.7 g

Zsír

  • Összesen
    26.8 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1616.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    326 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    295 mg
  • Nátrium
    916 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    436 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    136 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 437 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.1 g

Zsír

  • Összesen
    80.3 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    158 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4848.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    978 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    150 mg
  • Foszfor
    884 mg
  • Nátrium
    2748 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    1308 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    425 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    191 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    408 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    206 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    236 micro
Összesen 1312 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    300.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    170 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 81 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A fokhagymás-sajtos pirítóshoz

Elkészítés

A leveshez

  1. Áztassuk be a szárított vargányát annyi vízbe, hogy ellepje.
  2. A krumplit hámozzuk meg, aprítsuk fel (minél kisebb darabokra vágjuk, annál hamarabb megfő). Egy hagymát is hámozzunk meg, és a felét aprítsuk fel.
  3. Kb. fél liter vízben tegyük fel főni a krumplit, hagymát, és tegyünk bele egy leveskockát is. Amikor már félig megpuhult a krumpli, adjuk hozzá a gombát és a levét is, amiben áztattuk.
  4. 5-10 perc főzés után húzzuk félre, és turmixoljuk össze.
  5. Ezt követően keverjük bele a tejszínt és az aprított petrezselymet, majd ismét forraljuk fel. Kóstoljuk meg, és ha szükséges még sózzuk, ha pedig túl sűrű, még önthetünk hozzá egy kis vizet.

A fokhagymás-sajtos pirítóshoz

  1. A fokhagymákat pucoljuk meg és pépesítjük (fokhagymapréssel vagy reszeljük le). Keverjük össze az olajjal, és ízesítjük egy csipet sóval és kevés borssal.
  2. Egy sütőpapírral vagy alufóliával kibélelt tepsibe fektessük a kenyérszeleteket, kenjük meg őket a fokhagymás olajjal, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
  3. 220 fokra előmelegített sütőben addig süssük amíg a sajt szélei el nem kezdenek barnulni.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 119
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 88
  • Össznézettség: 55265
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 03.

Ajánló

Friss gombával is készíthető, illetve bármilyen kenyér, bagett, zsemle-szeletet piríthatunk mellé.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nagymamámtól vagy apukámtól gyakran kapok szárított vargányát. Most krémleves készült belőle. Nem szeretem a liszttel sűrített krémleveseket, ezért most is inkább 2 krumplit főztem bele, és azzal sűrítettem be a levest, valamint egy kis tejszín tette krémessé. A fokhagymás-sajtos pirítós pedig nagy kedvencünk krémlevesek vagy hagymaleves mellé, így olyan laktató, hogy főételként is megállja a helyét. Párom szerint, aki annyira nem rajong a krémlevesekért velem ellentétben, ez nagyon sokat dob mindegyiken, ezzel együtt örömmel eszi őket. :)

Hozzávalók

A leveshez

A fokhagymás-sajtos pirítóshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!