r
Nosalty Logó

Rozskenyér vargányával és dióval

ZilkaZil
Rozskenyér vargányával és dióval
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

641
Kalória
19.4g
Fehérje
128.9g
Szénhidrát
6.4g
Zsír
80g
Víz
-
Koleszterin
16.4g
Élelmi rost
1.9g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 641 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2563 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 247 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1139.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    361 mg
  • Nátrium
    587 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    128.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    80 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    271 micro
Összesen 641 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.7 g

Zsír

  • Összesen
    25.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4557.2 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    137 mg
  • Kálcium
    180 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    401 mg
  • Foszfor
    1446 mg
  • Nátrium
    2350 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    515.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

Víz

  • Összesen
    320 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    249 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1084 micro
Összesen 2563 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    441.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    228 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    31 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 247 kcal

Elkészítés

  1. A gombát kb. 30 percre 2 dl langyos vízbe áztatjuk.
  2. Összekeverjük a kétféle lisztet és a sót. Közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a kovászt, és apránként a gomba áztatólevét. Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a diót és a felaprított gombát.
  3. Egy nagyon ragadós tésztát kapunk, amit olajjal kikent tálban letakarva 2 órát kelesztünk.
  4. Lisztes deszkán óvatosan átgyúrjuk, vigyázva abenne lévő levegőre.
  5. Kb. 60 cm-es hengerré formáljuk, majd egy erős mozdulattal megcsavarjuk a tésztát a hosszanti tengelye mentén.
  6. Nedves kézzel átkenjük, egy kevés liszttel meghintjük, és további 20 percig kelni hagyjuk egysütőpapírral bélelt tepsin.
  7. Forró sütőben10 percig a legmagasabb fokozaton, majd közepes lángon kb. 30 percig sütjük.
  8. Ha kész, vízzel megspricceljük, és dupla konyharuhába tekerve teljesen kihűtjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

A legfinomabb rozskovászt úgy készíthetjük, ha 80 g rozst összetörünk, összekeverjük 120 g teljes őrlésű rozsliszttel, 220 g kb. 60 fokos vízzel és egy tk melasszal vagy minél nyersebb cukorral. Ezt szobahőmérsékleten egy kb. 2 literes zárható üvegben pihentetjük kb. 15 órát, majd megszórjuk egy kevés rozsliszttel. Ezután naponta átkeverjük, és folyamatosan etetjük.   Ha nincs aktív kovászunk, készíthetünk gyors kovászt 2 dkg élesztőből, pici cukorból, 2 ek rozslisztből és kb. 3 dl langyos vízből, amit 1 órát pihentetünk. Ha erre nincs időnk, megteszi az élesztő is 5 perc alatt felfuttatva. :)

További receptek

Focaccia-muffin

Ha imádjátok a focacciát, akkor egyszerűen ki kell próbálnotok muffinformában is! Az önmagában is aromás, ropogós és könnyed tésztát mi most még kevés paradicsommal, olajbogyóval ...

Rosanics Petra

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek