r
Nosalty Logó

Rozskenyér vargányával és dióval

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
ZilkaZil
Rozskenyér vargányával és dióval
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 641 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2563 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 247 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1139.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    361 mg
  • Nátrium
    587 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    80 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    271 micro
Összesen 641 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.7 g

Zsír

  • Összesen
    25.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4557.2 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    137 mg
  • Kálcium
    180 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    401 mg
  • Foszfor
    1446 mg
  • Nátrium
    2350 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    515.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

VÍZ

  • Összesen
    320 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    249 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1084 micro
Összesen 2563 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    441.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    228 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    31 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 247 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gombát kb. 30 percre 2 dl langyos vízbe áztatjuk.
  2. Összekeverjük a kétféle lisztet és a sót. Közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a kovászt, és apránként a gomba áztatólevét. Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a diót és a felaprított gombát.
  3. Egy nagyon ragadós tésztát kapunk, amit olajjal kikent tálban letakarva 2 órát kelesztünk.
  4. Lisztes deszkán óvatosan átgyúrjuk, vigyázva abenne lévő levegőre.
  5. Kb. 60 cm-es hengerré formáljuk, majd egy erős mozdulattal megcsavarjuk a tésztát a hosszanti tengelye mentén.
  6. Nedves kézzel átkenjük, egy kevés liszttel meghintjük, és további 20 percig kelni hagyjuk egysütőpapírral bélelt tepsin.
  7. Forró sütőben10 percig a legmagasabb fokozaton, majd közepes lángon kb. 30 percig sütjük.
  8. Ha kész, vízzel megspricceljük, és dupla konyharuhába tekerve teljesen kihűtjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1853
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 16.

Ajánló

Ez egy nagyon tömör, kissé savanykás-kesernyés ízű kenyér, ami másnap vagy inkább harmadnap válik a legfinomabbá.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Rozskenyér vargányával és dióval
ZilkaZil 127 recept

A legfinomabb rozskovászt úgy készíthetjük, ha 80 g rozst összetörünk, összekeverjük 120 g teljes őrlésű rozsliszttel, 220 g kb. 60 fokos vízzel és egy tk melasszal vagy minél nyersebb cukorral. Ezt szobahőmérsékleten egy kb. 2 literes zárható üvegben pihentetjük kb. 15 órát, majd megszórjuk egy kevés rozsliszttel. Ezután naponta átkeverjük, és folyamatosan etetjük.   Ha nincs aktív kovászunk, készíthetünk gyors kovászt 2 dkg élesztőből, pici cukorból, 2 ek rozslisztből és kb. 3 dl langyos vízből, amit 1 órát pihentetünk. Ha erre nincs időnk, megteszi az élesztő is 5 perc alatt felfuttatva. :)

Hozzászólások (3)

witch

Aha! Itt van mar a rozskenyer! Szuper, hogy masnap meg harmadnap meg finomabb, mert a csaladban csak egy szemely van aki nem csak feher kenyeret hajlando megenni.

ZilkaZil

Szerintem a teljes örlés? lisztb?l készült kenyerek szinte mindegyike finomabb 1 napos állás után, szépen összeérnek az ízek, és szeletelni is jobban lehet.

Torma

Fincsi összeállítás a dioval Zilka! Egyszer kiprobalom! Kellemes vasárnapot, Torma :)

ZilkaZil

Remélem ízleni fog! A vargányától és az áztatólét?l annyira intenzív gombaíze lesz, hogy már csak vajat teszünk rá, meg némi zöldfélét, és önálló reggeli lesz bel?le :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt a táblát mostantól minden boltban látni fogod

Kedden lép életbe a Magyar Kormány által bevezetett élelmiszerstop. Február 1-től hat alapélelmiszer árát fagyasztják be az üzletekben, erről pedig minden boltnak már a belépéskor tájékoztatnia kell a vásárlókat.