savanyúságok

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta nem más, mint erjesztéssel tartósított fehér káposzta. Főként Közép-és Kelet Európában kedveltek a belőle készült ételek (pl. töltött káposzta, korhelyleves). Bőséges C-vitamin-forrás, ajánlatos nemcsak főtt, hanem nyers formában történő fogyasztása is. Ajánlják a káposzta étrendbe való beiktatását akkor is, amikor nem abból készül a főétel, a fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát ugyanis képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket, így akár egy egyszerű káposztasaláta is egészségvédő hatású lehet.

Csemegeuborka

A csemegeuborka az egyik legkedveltebb savanyúság, mely a magyar háztartások többségében nem hiányozhat a pörköltek, sült húsok mellől. Házilag is elkészíthetjük: többféle eltevési mód közül válogathatunk, a lényeg pedig a fűszeres-ecetes lé.

Kovászos uborka

A kovászos uborka a nyár egyik ikonikus kedvence, amely a magyar konyha egyik legkedveltebb savanyúsága. Hagyományosan kenyérrel, fokhagymával és kaporral készül, és dunsztos üvegben a nap érleli tökéletessé. Nemcsak ízletes, de természetes probiotikumként is működik, jótékony hatással van az emésztésre.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...