Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposzta cserépedényben

Töltött káposzta cserépedényben
Töltött káposzta cserépedényben
140 perc / előkészület: 20 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A család nagy töltött káposzta imádó. Jöhet télen, nyáron. Igen nyáron is, mert a savanykássága miatt akkor is kellemesen fogyasztható!

Természetesen nem maradhat le a karácsonyi menüből sem.

Nemrég Erdélyből hoztuk ezt a csodálatos edényt, ebbe még finomabb, mint hagyományosan. A sütőben kap egy kis sült ízt, és más karaktere van, mint a főzöttnek.

Beteszem a sütőbe, és 2 óra múlva kikapcsolom, még hagyom fél órát, de lehet többet is, mert egy ideig még rotyog.

Addig lehet mást csinálni, nem kell rázogatni, és Isteni illata jelzi, hogy kész. Igen az illata is más, mint a főzöttnek.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát és a leveleket, ha szükséges, leöblítjük. A cserépedényt, ha nem mázas, beáztatjuk előre.
  2. A darált húst összedolgozzuk a megmosott rizzsel, sóval, borssal 1 ek paprikával és 1 ek liszttel. (Aki használ ételízesítőt, tehet bele, én nem szoktam.)
  3. Az edény alját beterítjük az apró káposzta felével, ráterítjük a füstölt hússzeleteket.
  4. Erre szépen rásorakoztatjuk a betöltött káposztákat. (A levelekbe begöngyöljük a husigombócokat, végeket bedugjuk, de nem szorosra, helyet hagyva a rizs dagadásának). Közben minden sort megszórunk egy kis paprikával és liszttel. (A maradék 1-1 ek elosztva.) Reszelünk rá egy kevés szerecsendiót is.
  5. Végén rászórjuk a többi apró kápsztát, és felönjük vízzel. Mehet a sütőbe. (A sütőt ekkor kapcsoljuk be).heart
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 47
össznézettség: 65 919
elküldve: 27
receptkönyvben: 340
elkészítve: 23/34
Facebookon megjelent: -

szakács

Mucus

Mióta szakács: 2011.12.09.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

sütőben sült töltött savanyú káposzta, cserépedényben sült töltött káposzta sonkával

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Unicum45
Unicum45 Tue, 2017-12-26 14:50

Hagyma, fokhagyma? Egyik sincs benne, se a töltelékbe vagy egyáltalán... Nálunk az alap...fél kiló húsonként legalább egy fej (hagyma) ill, min 2 gerezd (foki)

gabcsi66
gabcsi66 Sat, 2015-12-26 20:40

Karácsonyra megcsináltam csak annyit változtattam rajta,hogy édes káposztával szabolcsiasan csináltam meg. Nagyon finom lett egészen más íze van. Most már mindig így fogom meg csinálni

birtatibor
birtatibor Tue, 2015-12-15 17:21

Mindenféle cserépedény beszerezhető az Auchan áruházban olcsón.

kulcsarpisti
kulcsarpisti / kulcsarpisti Wed, 2014-03-12 14:04

A recept jó, de a töltött káposztába gersli való nem rizs. A rizs ez esetebben "istenkáromlás" Ezt jól tudják az erdélyiek is.

Valus
Valus Thu, 2013-12-05 11:35

Ehhez az adaghoz hány literes cserépfazék kell?

keller teri
Mucus / keller teri Tue, 2013-12-17 12:59

Én Erdélyből hoztam,- több méretben is van, de vigyázni kell, hogy a sütőbe is beférjen a magassága. Ez kb 6-8 literes lehet.

Mucianyus
Mucianyus Tue, 2013-12-17 08:11

6 literes. ( Ennél nagyobb edénnyel én még nem is találkoztam! Persze, lehet hogy gyártják !)

Manyu1
Manyu1 Wed, 2012-01-18 02:17

Tegnap elkészítettem, finom, de én mikor kiszedtem a töltelékeket, tettem egy kis fokhagymás rántást bele. Mi így szeretjük. Köszönöm:)))
(A haraszt amit vettem az kritikán aluli volt, de ennek ellenére finom lett) A cserépedény olyan, ha egyszer ebben főzöl, nem gondolsz a kuktára. Nagyszerű!

keller teri
Mucus / keller teri Thu, 2012-01-19 15:15

Köszönöm a hozzászólást!
Én is szoktam így is, az egyszerűség kedvéért nem írtam külön a rántást.

vnémarika
vnémarika / vnémarika Tue, 2011-12-27 15:59

Elkészült a töltött káposztánk a cserépedénybe. Nagyon-nagyon finom lett! Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy ha van ilyen edény próbáljátok ki! Sokkal finomabb benne, mint hagyományosan! Még egyszer köszi, hogy feltetted ezt a receptet. Ezentúl csak így készül nálunk a töltött káposzta!

marcsi2029
marcsi2029 Mon, 2011-12-26 19:47

Megfőztem a cserép edénybe a káposztámat . Ajánlani tudom mindenkinek, sokkal finomabb mint hagyományos lábosba .

Bea-68
Bea-68 Thu, 2011-12-22 12:04

Régi vágyam volt nekem is egy ilyen mázas cserép edény, az idén nyáron végre sikerült beszereznem egyet. Az enyém fehér agyagból készült, mázas, ezt nem kell beáztatni, de a pataki tálat azt muszáj, különben elpattan.
Igaza van Terinek, a benne készült étel sokkal finomabb.
Marika, én a sima sütésre állítottam a tűzhelyemet.

keller teri
Mucus / keller teri Thu, 2011-12-22 21:31

Enyémen nincs külön alsó, felső csak 180fokra teszem, szerintem ez alul felül egyformán süti.

Timancs
Timancs Wed, 2011-12-21 09:25

Én sok emberre főzöm idén a töltött káposztát, így a cserépedény a "picisége" miatt szóba sem jöhet!
DE!
Szerintetek zománcozott lábast is be lehet rakni a sütőbe, hogy ott készüljön a káposztánk?
Próbálta már valaki így?
Előre is köszi a segítséget!

Mucianyus
Mucianyus Tue, 2013-12-17 08:08

Nyugodtan használhatsz akár fazekat is, a meleg levegő körbárja azt is, épp úgy, mint a cserép edényt. Az edény füle azonban hőálló legyen!
A nagy mennyiség miatt én is kényszerültem már többször fazék használatára.
( Az én cserépedényembe egyébként belefér a másfél kg. dagadóból készült káposzta, sülés közben azonban pótolnom kell a folyadékot, mert a rizs beissza. )

keller teri
Mucus / keller teri Wed, 2011-12-21 21:12

Új 2011.12.21 08:12
Timancs
Igen, a zománcozott lábast is be lehet, fedővel . Főztem már úgy is. A klasszikus zománcozott, nem műanyag fülel.

pildi
pildi Wed, 2011-12-21 08:58

A pataki tálban ugyanígy elkészíthetem? Kell valamit változtatni a recepten? Még csak egyszer sütöttem a patakiban, de nem káposztát.
Köszi a választ.

marcsi2029
marcsi2029 Tue, 2011-12-20 20:04

Köszi hogy meg osztottad . Most fogom én is ki próbálni először a cserép edényt . Remélem még finomabb lesz a káposzta mint hagyományos edénybe . Én a fedőt is fogom használni . ugyan így készítem én is ,csak a pl 2 réteg közé vörös hagymát szoktam darabolni .

vnémarika
vnémarika / vnémarika Tue, 2011-12-20 17:27

Nagyon örülök, hogy feltetted ezt a receptet nem is a töltött káposzta miatt, hanem az edény miatt. Hónapokkal ezelőtt mi is kaptunk egy ilyen edényt és még nem próbáltuk ki. Pontosan most karácsonyra gondoltuk, hogy pataki tálban készítjük el. Így már jobb ötletünk van! Elővesszük mi is a cserépedényt. Egy kérdésem azonban lenne! Nekünk van hozzá fedő is, de Te nem írod, hogy ráteszed a tetejét mikor a sütőbe rakod. Szerinted kell rá? (Bár ha hagyományosan készítem én mindig lefedem.) Köszi a választ előre is.

keller teri
Mucus / keller teri Tue, 2011-12-20 22:38

Köszi a hozzászólásokat!
Igen lefelejtettem RÁ TESZEM A TETŐT és úgy a sütőbe!!
Jó ünnepi készülődést, sütést, főzést!

915
káposztalevél 25 közepes db
savanyú káposzta 1 kg
sertésdagadó 1.5 kg
füstölt sertéscsülök 30 dkg
rizs 30 dkg
finomliszt 2 evőkanál
fűszerpaprika 2 ek
1 ek
ételízesítő 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint