r
Nosalty Logó

Klasszikus paradicsomos káposzta

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Hering András
Klasszikus paradicsomos káposzta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 245 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 978 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 34 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3085.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    169 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    2640 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.6 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    570 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    132 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    237 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    163 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    903 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    41685 micro
  • Lut-zea
    165 micro
Összesen 245 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12341.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    677 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    342 mg
  • Foszfor
    708 mg
  • Nátrium
    10559 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    190.3 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

VÍZ

  • Összesen
    2279.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    324 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    529 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    946 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    651 micro
  • Kolin:
    264 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    396 micro
  • β-karotin
    3613 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    166740 micro
  • Lut-zea
    659 micro
Összesen 978 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    429 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    367 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    5796 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 34 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A káposzta külső leveleit leszedjük, majd negyedekre vágjuk, a torzsát kivágjuk. Ezután nagyjából egységes méretű csíkokra vágjuk, mossuk át jó alaposan, majd tegyük félre.
  2. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd kevés olajon dinsztelni kezdjük egy mélyebb edényben. Ha már szép üveges, mehetnek hozzá a fűszerek is: kömény, pirospaprika, ízlés szerint só és bors.
  3. Felöntjük passzírozott paradicsommal, majd hozzáadjuk a paradicsompürét is, majd felöntjük fél liter vízzel.
  4. Beletesszük a szeletekre vágott fejes káposztát, fedjük le, és hagyjuk párolódni, nagyjából 15 percig. Ha a nagyon klasszikus receptúrát követnénk, akkor itt jön a főzelék sűrítése, amit nagyszüleink rántásnak neveztek: a lisztet a zsírban zsemleszínűre pirították, majd hideg vízzel felengedték, és szűrőn keresztül a káposztához öntötték, csomómentesre keverték. Egy másik sűrítési eljárás alapján a lisztet 2 dl vízzel simára is keverhetjük, és folyamatos kavargatás mellett besűrítjük vele a káposztát). A modern konyhákban sűrítés nélkül is elkészíthetjük: ha kevesebb vizet öntünk hozzá a főzéshez (1 liter helyett fél litert, ahogy én is tettem), úgy is kellően sűrű és krémes lesz a főzelékünk.
  5. Kóstoljuk meg, hogy kellően megpuhult-e a káposzta, ha igen, savasságát lágyítsuk egy kevés cukorral (én nádcukrot használtam), finoman keverjük össze, és már készen is vagyunk.
  6. Süthetünk mellé feltétként sertésoldalast, sült sertéscombot, húsgolyókat vagy tükörtojást.
  • Receptkönyvben: 202
  • Tegnapi nézettség: 43
  • 7 napos nézettség: 248
  • Össznézettség: 16978
  • Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 20.

Ajánló

Készítsük el rántás/sűrítés nélkül, kevesebb cukor felhasználásával (vagy nádcukorral helyettesítve), így egy sokkal természetesebb, de jóval ízletesebb arcát mutatja meg egykori menzás barátunk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Klasszikus paradicsomos káposzta
Hering András 166 recept

A paradicsomos káposzta egy igazi menzás klasszikus, ám ha felül akarjuk írni a régi (és nem biztos, hogy pozitív) élményeket, készítsük el otthon a klasszikus receptúrát finomhangolva, hogy megérezzük, valójában mitől is népszerű fogás ez a paradicsomos szószban főtt káposzta. Süssünk mellé oldalast vagy combot.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!