Nosalty Logó

Székelykáposzta 1.

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Székelykáposzta 1.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 743 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2971 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 102 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55 g

Zsír

  • Összesen
    39.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    172 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4596.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    170 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    657 mg
  • Nátrium
    3584 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    567.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    224 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1109 micro
Összesen 743 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    220 g

Zsír

  • Összesen
    159.5 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    689 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18385.4 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    243 mg
  • Kálcium
    679 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    430 mg
  • Foszfor
    2627 mg
  • Nátrium
    14337 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    167.8 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

VÍZ

  • Összesen
    2271.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    233 mg
  • D vitamin:
    108 micro
  • K vitamin:
    198 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    59 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    631 micro
  • Kolin:
    895 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    75 micro
  • β-karotin
    142 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4435 micro
Összesen 2971 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    637.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    497 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    154 micro
Összesen 102 Kcal

Elkészítés

  1. A hagymát kockára vágjuk és kevés olajon megdinszteljük.
  2. Tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele és hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst és a füstölt húst.
  3. Babérlevéllel és szemes borssal ízesítjük. Sózni biztos nem kell! Félig megfőzzük.
  4. Félkész állapotában hozzáadjuk a savanyú káposztát, felöntjük egy kis vízzel és puhára főzzük.
  5. Ízlés szerint főzhetünk bele rizst is ( 2 nagyobb marékkal).
  6. A végén berántjuk.
  7. Tejföllel tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 162
  • 7 napos nézettség: 1534
  • Össznézettség: 834682
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 20.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ennek az ételnek a készítésekor légelszívó ide, légelszívó oda az egész lakást megtölti a káposzta szaga. Valahogy az utóbbi időben mindig akkor főztem székelykáposztát, amikor a gyerekorvos jött hozzánk. Szegény!  Én általában  egyszerre dupla mennyiséget szoktam készíteni belőle  és a felét lefagyasztom, így "egy" büdössel megúszom. Nagyon jól tűri a mélyhűtést. A füstölt húst érdemes előző este vízbe áztatni, hogy ne legyen nagyon sós. A savanyú káposztát is ajánlom megkóstolni főzés előtt és ha nagyon sósnak találjuk, akkor egy kicsit át kell mosni vízzel.

Hozzászólások

ANIKO45

Mivel rantjuk be?Kosz

Törölt felhasználó

Étolaj+liszt (2 ev?kanál) ebb?l készítünk rántást, ha a t?zr?l lehúztuk kevés pirospaprikát teszünk bele, elkeverjük, felengedjük kevés vízzel és mehet bele a káposztába. Ezzel forralunk rajta egyet és kész. üdv kiki

Törölt felhasználó

szio.miért székelykáposzta ez mitöl a rizstöl? köszi

Éva-Anyóca

Szilveszterkor rá esett a választás, elkészítettem és nem csalódtam!Köszi szépen!B.U.É.K.! Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Örülök! Nagyon szívesen! BUÉK! kiki

M.Kata

Még csak kezd?! Székely Mihály operaénekesünk után nevezték el ezt az ételt székely káposztának.

Törölt felhasználó

Ez butaság!!!! Ennek az ételnek semmi köze a Székelyekhez, Erdélyben nem is ismerték. Valaha Pesten, Székely József vármegyei f?levéltárosnak f?zte össze a maradék pörköltet savanyú káposztával egy kocsmáros, a Gránátos utcai Komló kertben. Barátja, Pet?fi Sándor ezután már gyakkran rendelt ilyen ételt. Tehát bármilyen pörkölt + savanyú káposzta összerottyantva!

M.Kata

Igazad van, rossz nevet írtam. Azt tudtam, hogy nem székely eredet?, és híres Székely nev?t?l ered. Most én is megnéztem a keres?ben, elnézést, ha valakit félrevezettem.

Törölt felhasználó

Ez így korrekt! Aranyos vagy. Üdv. Sanya http://www.nosalty.hu/recept/szekelykaposzta

Törölt felhasználó

Els? alkalommal készítettem székelykáposztát. Ez alapján a recept alapján készült. Nagyon finom lett, köszönöm a segítséget!

Törölt felhasználó

Nagyon szívesen! üdv kiki

Törölt felhasználó

Els? székelykáposztám, már rotyog a lábasban... Én meg egy újabb Kiki receptre akadtam! :D

Törölt felhasználó

Szia ! Els? alkalommal készítettem el, de fantasztikusan finom lett!!!! köszi

Törölt felhasználó

Nagyon szívesen! Kiki

Törölt felhasználó

Szia! Elöre is bocs a kérdésért(most akarom elöször csinálni) A hust ugy fözök félkészen puhára mint ha pörkpöltet csinálnánk?Vagy adjak hozzá vizet? Ha igen,akkor mennyit? Ép hogy ellepje a hust? Ha bele tettem a káposztát mennyi vizeel öncsem fel? Amenyi elfölt? Mégegyszer bocs,de elsö alkalmnál jobban szeretem pontosan követni a reccepteket és elöre is köszi a választ. Majd még irok hogy sikerült(elvileg ugy tervezem, hogy még ma megcsinálom. Köszi Szandra

Törölt felhasználó

Szia Kiki! Meggcsináltam,nagyon finom lett. Anyin változtattam,hogy az elején bele tettem a kápsztát. Felöntötem vizel és hagytam fölni. Egyszerübb volt mint gondoltam. Köszi a receptet. Szandra

Tarackos

A székelykáposztába nem teszünk rízst és nem rántjuk be!

Törölt felhasználó

Nem baj! nálunk így készül , így tanultam és így szeretem :-))))

Tarackos

Hát akkor rosszul tanultad A székelykáposzta egy hagyományos étel mely hagyományos módon készül.Ha Te így szereted akkor nevezd el másképpen.Például:székelykáposzta Krisztina módon.

Törölt felhasználó

Szerintem nincsen rossz vagy jó. Izlés kérdése az egész, arról meg teljesen felesleges vitatkozni. Kellemes hétvégét! Kiki

Tarackos

Ez nem ízlés kérdése!Ne tévesszen meg senkit,aki nincs tisztában a hagyományokkal!

Törölt felhasználó

Tarackos! De okos vagy. Nagyon osztod az észt. Felénk is kerül bele rizs, de nem rántjuk be, hanem minimális mennyiség? liszttel, sok tejföllel behabarjuk. Ahány ház, annyi szokás. Az ételek változnak. S nincs egyetlen és igazi és eredeti recept.

Tarackos

Vannak hagyományosan készítend? ételek és a székelykáposzta az!Nem rántjuk,nem habarjuk,nem teszünk bele rízst és nem készítjük olajjal.Valóban "ahány ház annyi szokás",de akkor másképpen kell elnevezni.Pl:Székelykáposzta izor1 módra. Üdv:Tarackos

Törölt felhasználó

Mit?l van neked ennyi eszed? Gondolom, tanítod valahol f?zést minimum egyetemi szinten, s néha tartasz egy-egy el?adást az ételek helyes elnevezésér?l is. Köszönöm hát a kioktatást, de ennek ellenére a székelykáposztát mégis behabarom, teszek bele rizst, s?t füstölt házikolbászt is . Engedelmeddel vagy anélkül.

Tarackos

Azt teszel bele amit akarsz egyéni ízlésed szerint,csak akkor annak nem székelykáposzta lesz a neve!

Törölt felhasználó

Oké

Törölt felhasználó

Kedves Tarackos. Ismét igazad van!!! Abban viszont nekem van igazam, hogy vannak akik q..va okosnak hiszik magukat és ha valaki figyelmezteti ?ket tévedésükre rögtön kiakadnak és sértegetnek. Te senkit nem bántottál, viszont van aki túl nagyot hisz magáról! A másik dolog: hú-ha bántották a barátomat, majd adok én neki. Pedig jobb lenne ha ? hívná fel a figyelmét a hibára, ha már a barátja!!! Ezek a hiányosságok a moderátoroknak nem t?nnek fel, csak pár esetben, de akkor azonnal javítanak(lásd jóasszony módra). Az OKOSKA még olvasni sem tud, vagy nem akar. Üdv. Sándor http://www.nosalty.hu/recept/szekelykaposzta

Törölt felhasználó

Tisztel Sanya, teljesen igazat adok! Nem szabad bonyolítani azt amit lehet egyszer?en. Én csakis házi hordóskáposztából készítem, vendégl?i mennyiségben.

Edi

Akkor pereld be, vagy jelentsd fel :D Istenem, de rég röhögtem ilyen jót hülye embereken...jó nektek hogy nincs nagyobb gondotok az életben mint ilyesmin problémázni.

Erui

Tarackos mindig ilyen. Kb minden második recepthez ír valami bunkót ahogy elnézem, és teljes szívb?l jogosnak érzi. Illik rá a neve.

Törölt felhasználó

Ez hülyeség,ha nem rántod be és nem teszel bele egy kevés rizset,akkor az már nem székelykáposzta,hanem toroskáposzta!!!

Törölt felhasználó

Egyet nem értek. Végigolvastam itt az összes receptet, mármint a székelykáposztásokat. Ahány ház, annyi szokás, de árulja el valaki, miért savanyú káposztát használ, ha kimossa???? Hiszen a savanyú káposzta pikáns íze dobná pl az egyszer? sertéspörköltet. Plusz a tejföl tálalás el?tt. Aztán rántja vagy habarja, rizsezi avagy gerslit szór bele, mindenkinek a maga ízlése. De azért azt tudni kell, az eredetiben csak SERTÉS pörkölt és savanyú káposzta volt. Nem pulyka csirke, meg rizs meg egyebek. De mindenkinek a szíve joga, hogy készíti, hogy szereti és egye úgy! :-) Veszekedni nem érdemes, hozzászólni meg kulturáltan kell! Pro és kontra! Mindenkinek kellemes karácsonyt és boldog új évet, jó f?z?cskézést!

Törölt felhasználó

Szia! Ha saját készítés? káposztából készítem akkor eszem ágában sincs kimosni, de sajnos a bolti káposzta néha olyan sós, hogy egy kicsit át szoktam öblíteni a felét. Így azért elég savanyú marad .:-)) Boldog Ünnepeket! Kiki

Gárdos Mária

Ha "mindenkinek szíve joga, hogy készíti," akkor azt sem kellett volna megemlíteni, hogy átöblíti valaki a savanyúkáposztát, vagy nem. Vagy nem? Engem elkeserít ez a sok sz?rszálhasogató tudálékoskodás. Mindenkinek szíve joga felrakni a saját receptjét. Ahány ház, annyi konyhai megközelítés. Ha nem tetszik egy recept, nem kell kipróbálni.

Törölt felhasználó

hej ho, az elsö hozzászólásokhoz tenném hozzá, hogy Nógrád megyéb?l egy paraszt ( állattartás földmüvel?) családból származom és igenis tesznek a székyelkáposztába vagyis mi lucskos káposztának hivjuk, habarást5 és akinek kedve van külön tejfölt. A risz nálunk kötelezö kelléke. Én ilyet még az életben nem hallottam hogy ezek nélkül készitik, de akkor mi az étel, csak savanyu káposzta felfözve???? meg vagyok illetödve

Törölt felhasználó

Tisztelt Hölgyek és Urak ! Elolvastam elég sok hozzászólást.Ki csirkével,ki kacsával,ki disznó hússal tudja a receptet.Nem okoskodás amit leszeretnék írni.Székelykáposzta ! Tudtommal a székelyek fent laknak a hegyekbe,pásztorkodnak.Ezek szerint ?k birkahúsból készítették.Én magam nem vagyok szakács.Viszont az Édesanyám az,? birkahússal készíti.Most biztos sokan megmosolyognak,hogy: az "édesanyám".Mint mondtam szakács /nem az én büszkeségem/ és a szakmunkás bizonyítványát piros tintával töltötte ki a vizsga biztos. Üdv mindenkinek a fuvarozó-tól.

Törölt felhasználó

Tisztelt fuvaros! Nincs tisztában az étel eredetével, a Székelykáposzta közel sem Székely étel. Ez sajnos 100%-ban Magyar étel. Ha szeretné tudni az eredetét meg gy?z?dhet a Székelykáposzta-Wikipédia oldalon. Az igazi Székely káposzta disznó húsból készül és füstölt húsból, köze nincs se csirkének se birkának hozzá.

pinte nelli

Nekem van egy régi szakácskönyvem,amiben úgy írják le a székelykáposzta eredetét,ahogy egy fentebbi hozzászóló is leírta.Pet?fi Sándor és Székely József vármegyei f?levéltáros betértek a Gránátos utcai kocsmába,és mivel már kifogyóban volt a kaja,a kocsmáros a vendég kívánságára a maradék savanyúkáposzta-f?zeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel.

Törölt felhasználó

Én a múltkor a munkahelyemre vittem be. Mikor melegítettem akkor jött be a fönököm és közölte, hogy.: kajagyilkos vagyok mert a kedvence a székelykáposzta. :) :D

Törölt felhasználó

Nem szoktam hozzászólni, most csakis ezért a receptért regisztráltam. Gyakran lesek innen ötleteket, szeretem ezt az oldalt és ami most zavar, hogy ez a recept bázisreceptként van feltüntetve, pedig nem az. Vannak ételek amik engednek eltérni a sztenderdt?l, de a személyekr?l elnevezettek anélkül, hogy jelölnénk, hogy valami más módon van elkészítve nem ilyenek. Márpedig a székelykáposzta az valakir?l elnevezett, és ha tetszik ha nem az csak sertéspörkölt és savanyú káposzta összef?zve. Úgy szeretem elkészíteni az ételt (és azt várom egy receptt?l ha azt állítja magáról, hogy ? az alaprecept), ahogyan egy étteremben is elvárom. Ha rizzsel és rántással tálalják valahol, akkor az az étterem biztosan nem lesz két csillagosnál több sosem... Valahogy így kezd?dnek azok a rémiszt? megoldások, hogy Bolognainak neveznek valamit ami darált hús és paradicsomszósz, vagy Tiramisunak ami kávés vaníliapuding, vagy Brassóinak úgy, hogy zöldborsós ragu... Nincs baj ezekkel, de felel?sséget jelent a hagyomány?rzésben kijelenteni valamir?l, hogy az az, holott nem úgy csináljuk ahogyan azt a névadó megszerette, vagy készítette. Tényleg nem szeretném a szerz?t megbántani, csak kérni, hogy tájékozódjon a szakirodalomban, miel?tt úgy tenné közzé, hogy nem jelzi, hogy másképp csinálja. Ez nem jelenti azt, hogy nem sokkal finomabb úgy, de az alap étel fennmarad és a gasztronómiai értéke nem sérül. Elismerem, hogy vidéken gyakran alkalmaztak "combosabb" megoldásokat füstölt, zsírosabb alapanyagok bevonásával, vagy hogy Erdélyben, különösen Kolozsvár környékén már a káposztának is más a fogalma, mint Budapesten, de azoknak az ételeknek is van nevük, ha másnak nem akkor a módnak biztosan. Jó lenne, ha ezt be tudnánk tartani és akkor az alap étel is megmarad és a kreativitás sem sérül. Köszönöm.

Törölt felhasználó

Szia Kiki, Köszönjük a szuperfinom receptjeidet!!Hogy honnan ered a recepted ès ,hogy mennyire van vagy nincs köze Szèkelyföldhöz, az eredetisèghez, azt szerintem igazàn kevesen tudjàk,,de az a sok OKOS magyarorszàgon!!! Szomoritó , ahogy szellöztetik az agyukat. Remèlem nem veszik el a kedved a receptiràstòl , mert sokunknak vagy KEDVENC SZAKÁCSA !!! Tisztelettel Radnai Mària

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.