Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Székelykáposzta 1.

Székelykáposzta 1.
Székelykáposzta 1.
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (53)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennek az ételnek a készítésekor légelszívó ide, légelszívó oda az egész lakást megtölti a káposzta szaga. Valahogy az utóbbi időben mindig akkor főztem székelykáposztát, amikor a gyerekorvos jött hozzánk. Szegény!  Én általában  egyszerre dupla mennyiséget szoktam készíteni belőle  és a felét lefagyasztom, így "egy" büdössel megúszom. Nagyon jól tűri a mélyhűtést.
A füstölt húst érdemes előző este vízbe áztatni, hogy ne legyen nagyon sós. A savanyú káposztát is ajánlom megkóstolni főzés előtt és ha nagyon sósnak találjuk, akkor egy kicsit át kell mosni vízzel.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát kockára vágjuk és kevés olajon megdinszteljük.
  2. Tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele és hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst és a füstölt húst.
  3. Babérlevéllel és szemes borssal ízesítjük. Sózni biztos nem kell! Félig megfőzzük.
  4. Félkész állapotában hozzáadjuk a savanyú káposztát, felöntjük egy kis vízzel  és puhára főzzük.
  5. Ízlés szerint főzhetünk bele rizst is ( 2 nagyobb marékkal).
  6. A végén berántjuk.
  7. Tejföllel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 430
össznézettség: 317 827
elküldve: 21
receptkönyvben: 1 633
elkészítve: 100/125
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Savanyú káposztás sertéshús

Hozzászólások (53)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2017-09-24 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.09.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

b-n
b-n Tue, 2015-12-01 12:10

Káposzta készítésén vitázni olyan mintha a palacsinta töltelékén vitáznánk… ahány ház, annyi szokás!
Most készültem el vele, alapnak jó a recept! Igaz én is megbolondítottam ezzel-azzal.
Már alig várom, hogy ehessem…

Torrente631
Torrente631 Sat, 2015-03-28 10:29

Én olajat csak sütéshez használok.A szemes borsot köpködje aki akarja , egy mokkáskanál őrölt megadja az ízét. A füstölt hús csak annyi ,hogy adjon egy kis ízt, a nyers disznóhús a domináns. Az étel jellegét a kömény emeli ki.Én a káposztát is megdinsztelem, és úgy keverem össze a sűrű, oldalassal tuningolt, félkész pörkölttel.A rántás, rizs ,egyéni ízlés dolga. Ha ütős a pörkölt, nem híg a leve.A rizs meg arra jó, hogy tömősebb legyen. Semmit nem ad hozzá az ételhez, meghagyom a kínaiaknak.

bandibá
bandibá Tue, 2014-01-28 00:41

Most csak azért szólok hozzá , mert látom sokan már Székelyföldön járnak. A 19-ik szd. írásaiban már jegyzik a nevét. Helyesen Székely-káposztának kellene írni. Pesten Székely József szakács ötlete volt. A korabeli költők és írók megemlítik.

derpa
derpa Thu, 2014-01-30 08:56

A név eredete:Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.[1]

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2013-09-18 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.09.17. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Szilviaa
Szilviaa Thu, 2013-09-12 12:56

Mi más lenne ez, ha nem székelykáposzta?
Amiben nincs tejföl és rizs, az csak sima káposztás hús. Ha disznó többféle húsával, veséjével, stb. készítik, akkor toroskáposzta. (hangsúlyozom, hogy ott, ahol én lakom)

Mifelénk (Hajdú-bihar) mindenki így ismeri a székelykáposztát. így készítik éttermekben, iskolákban, óvodákban, otthon..

Szóval nekem ez a tökéletes recept a székelykáposztára.:)

marikaradnai
marikaradnai Sat, 2012-11-17 08:29

Szia Kiki,
Köszönjük a szuperfinom receptjeidet!!Hogy honnan ered a recepted ès ,hogy mennyire van vagy nincs köze Szèkelyföldhöz, az eredetisèghez, azt szerintem igazàn kevesen tudjàk,,de az a sok OKOS magyarorszàgon!!! Szomoritó , ahogy szellöztetik az agyukat. Remèlem nem veszik el a kedved a receptiràstòl , mert sokunknak vagy KEDVENC SZAKÁCSA !!!
Tisztelettel
Radnai Mària

JociDark
JociDark Thu, 2012-11-01 11:57

Nem szoktam hozzászólni, most csakis ezért a receptért regisztráltam. Gyakran lesek innen ötleteket, szeretem ezt az oldalt és ami most zavar, hogy ez a recept bázisreceptként van feltüntetve, pedig nem az. Vannak ételek amik engednek eltérni a sztenderdtől, de a személyekről elnevezettek anélkül, hogy jelölnénk, hogy valami más módon van elkészítve nem ilyenek. Márpedig a székelykáposzta az valakiről elnevezett, és ha tetszik ha nem az csak sertéspörkölt és savanyú káposzta összefőzve. Úgy szeretem elkészíteni az ételt (és azt várom egy recepttől ha azt állítja magáról, hogy ő az alaprecept), ahogyan egy étteremben is elvárom. Ha rizzsel és rántással tálalják valahol, akkor az az étterem biztosan nem lesz két csillagosnál több sosem... Valahogy így kezdődnek azok a rémisztő megoldások, hogy Bolognainak neveznek valamit ami darált hús és paradicsomszósz, vagy Tiramisunak ami kávés vaníliapuding, vagy Brassóinak úgy, hogy zöldborsós ragu... Nincs baj ezekkel, de felelősséget jelent a hagyományőrzésben kijelenteni valamiről, hogy az az, holott nem úgy csináljuk ahogyan azt a névadó megszerette, vagy készítette. Tényleg nem szeretném a szerzőt megbántani, csak kérni, hogy tájékozódjon a szakirodalomban, mielőtt úgy tenné közzé, hogy nem jelzi, hogy másképp csinálja. Ez nem jelenti azt, hogy nem sokkal finomabb úgy, de az alap étel fennmarad és a gasztronómiai értéke nem sérül. Elismerem, hogy vidéken gyakran alkalmaztak "combosabb" megoldásokat füstölt, zsírosabb alapanyagok bevonásával, vagy hogy Erdélyben, különösen Kolozsvár környékén már a káposztának is más a fogalma, mint Budapesten, de azoknak az ételeknek is van nevük, ha másnak nem akkor a módnak biztosan. Jó lenne, ha ezt be tudnánk tartani és akkor az alap étel is megmarad és a kreativitás sem sérül. Köszönöm.

Eva Rita Prekovics
Eva Rita Prekovics Wed, 2012-10-24 09:49

Én a múltkor a munkahelyemre vittem be. Mikor melegítettem akkor jött be a fönököm és közölte, hogy.: kajagyilkos vagyok mert a kedvence a székelykáposzta. :) :D

ihp1
ihp1 Mon, 2012-02-06 12:06

hej ho, az elsö hozzászólásokhoz tenném hozzá, hogy Nógrád megyéből egy paraszt ( állattartás földmüvelő) családból származom és igenis tesznek a székyelkáposztába vagyis mi lucskos káposztának hivjuk, habarást5 és akinek kedve van külön tejfölt. A risz nálunk kötelezö kelléke. Én ilyet még az életben nem hallottam hogy ezek nélkül készitik, de akkor mi az étel, csak savanyu káposzta felfözve???? meg vagyok illetödve

fuvaros
fuvaros Thu, 2012-02-16 21:53

Tisztelt Hölgyek és Urak !
Elolvastam elég sok hozzászólást.Ki csirkével,ki kacsával,ki disznó hússal tudja a receptet.Nem okoskodás amit leszeretnék írni.Székelykáposzta ! Tudtommal a székelyek fent laknak a hegyekbe,pásztorkodnak.Ezek szerint Ők birkahúsból készítették.Én magam nem vagyok szakács.Viszont az Édesanyám az,Ő birkahússal készíti.Most biztos sokan megmosolyognak,hogy:
az "édesanyám".Mint mondtam szakács /nem az én büszkeségem/ és a szakmunkás bizonyítványát
piros tintával töltötte ki a vizsga biztos.
Üdv mindenkinek a fuvarozó-tól.

pinte nelli
pinte nelli Sun, 2017-09-24 13:16

Nekem van egy régi szakácskönyvem,amiben úgy írják le a székelykáposzta eredetét,ahogy egy fentebbi hozzászóló is leírta.Petőfi Sándor és Székely József vármegyei főlevéltáros betértek a Gránátos utcai kocsmába,és mivel már kifogyóban volt a kaja,a kocsmáros a vendég kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel.

Ágnes and Béla
Ágnes and Béla Sun, 2013-10-20 14:05

Tisztelt fuvaros! Nincs tisztában az étel eredetével, a Székelykáposzta közel sem Székely étel. Ez sajnos 100%-ban Magyar étel. Ha szeretné tudni az eredetét meg győződhet a Székelykáposzta-Wikipédia oldalon. Az igazi Székely káposzta disznó húsból készül és füstölt húsból, köze nincs se csirkének se birkának hozzá.

Torquemada
Torquemada Wed, 2011-12-21 12:57

Egyet nem értek. Végigolvastam itt az összes receptet, mármint a székelykáposztásokat. Ahány ház, annyi szokás, de árulja el valaki, miért savanyú káposztát használ, ha kimossa???? Hiszen a savanyú káposzta pikáns íze dobná pl az egyszerű sertéspörköltet. Plusz a tejföl tálalás előtt. Aztán rántja vagy habarja, rizsezi avagy gerslit szór bele, mindenkinek a maga ízlése. De azért azt tudni kell, az eredetiben csak SERTÉS pörkölt és savanyú káposzta volt. Nem pulyka csirke, meg rizs meg egyebek. De mindenkinek a szíve joga, hogy készíti, hogy szereti és egye úgy! :-) Veszekedni nem érdemes, hozzászólni meg kulturáltan kell! Pro és kontra!
Mindenkinek kellemes karácsonyt és boldog új évet, jó főzőcskézést!

Gárdos Mária
Gárdos Mária Mon, 2015-11-23 14:59

Ha "mindenkinek szíve joga, hogy készíti," akkor azt sem kellett volna megemlíteni, hogy átöblíti valaki a savanyúkáposztát, vagy nem. Vagy nem? Engem elkeserít ez a sok szőrszálhasogató tudálékoskodás. Mindenkinek szíve joga felrakni a saját receptjét. Ahány ház, annyi konyhai megközelítés. Ha nem tetszik egy recept, nem kell kipróbálni.

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Thu, 2011-12-29 09:19

Szia! Ha saját készítésű káposztából készítem akkor eszem ágában sincs kimosni, de sajnos a bolti káposzta néha olyan sós, hogy egy kicsit át szoktam öblíteni a felét. Így azért elég savanyú marad .:-)) Boldog Ünnepeket! Kiki

alina73
alina73 / alina73 Tue, 2012-09-18 14:19

Ez hülyeség,ha nem rántod be és nem teszel bele egy kevés rizset,akkor az már nem székelykáposzta,hanem toroskáposzta!!!

izor11
izor11 Fri, 2011-11-18 10:21

Tarackos! De okos vagy. Nagyon osztod az észt. Felénk is kerül bele rizs, de nem rántjuk be, hanem minimális mennyiségű liszttel, sok tejföllel behabarjuk. Ahány ház, annyi szokás. Az ételek változnak. S nincs egyetlen és igazi és eredeti recept.

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2011-11-18 11:57

Vannak hagyományosan készítendő ételek és a székelykáposzta az!Nem rántjuk,nem habarjuk,nem teszünk bele rízst és nem készítjük olajjal.Valóban "ahány ház annyi szokás",de akkor másképpen kell elnevezni.Pl:Székelykáposzta izor1 módra.

Üdv:Tarackos

KisEdi
Edi / KisEdi Mon, 2012-05-07 13:49

Akkor pereld be, vagy jelentsd fel :D Istenem, de rég röhögtem ilyen jót hülye embereken...jó nektek hogy nincs nagyobb gondotok az életben mint ilyesmin problémázni.

Erui
Erui Fri, 2012-10-05 11:48

Tarackos mindig ilyen. Kb minden második recepthez ír valami bunkót ahogy elnézem, és teljes szívből jogosnak érzi. Illik rá a neve.

Sanyasef
Sanyasef Sun, 2011-11-20 19:28

Kedves Tarackos.
Ismét igazad van!!!
Abban viszont nekem van igazam, hogy vannak akik q..va okosnak hiszik magukat és ha valaki figyelmezteti őket tévedésükre rögtön kiakadnak és sértegetnek. Te senkit nem bántottál, viszont van aki túl nagyot hisz magáról!
A másik dolog: hú-ha bántották a barátomat, majd adok én neki.
Pedig jobb lenne ha ő hívná fel a figyelmét a hibára, ha már a barátja!!!
Ezek a hiányosságok a moderátoroknak nem tűnnek fel, csak pár esetben, de akkor azonnal javítanak(lásd jóasszony módra). Az OKOSKA még olvasni sem tud, vagy nem akar. Üdv. Sándor
http://www.nosalty.hu/recept/szekelykaposzta

Sancho
Sancho Thu, 2011-12-29 13:44

Tisztel Sanya, teljesen igazat adok! Nem szabad bonyolítani azt amit lehet egyszerűen. Én csakis házi hordóskáposztából készítem, vendéglői mennyiségben.

izor11
izor11 Sun, 2011-11-20 14:39

Mitől van neked ennyi eszed?
Gondolom, tanítod valahol főzést minimum egyetemi szinten, s néha tartasz egy-egy előadást az ételek helyes elnevezéséről is.
Köszönöm hát a kioktatást, de ennek ellenére a székelykáposztát mégis behabarom, teszek bele rizst, sőt füstölt házikolbászt is . Engedelmeddel vagy anélkül.

Tarackos
Tarackos / Tarackos Tue, 2011-11-22 12:36

Azt teszel bele amit akarsz egyéni ízlésed szerint,csak akkor annak nem székelykáposzta lesz a neve!

Tarackos
Tarackos / Tarackos Mon, 2011-10-24 15:52

Hát akkor rosszul tanultad A székelykáposzta egy hagyományos étel mely hagyományos módon készül.Ha Te így szereted akkor nevezd el másképpen.Például:székelykáposzta Krisztina módon.

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Sun, 2011-11-20 17:47

Szerintem nincsen rossz vagy jó. Izlés kérdése az egész, arról meg teljesen felesleges vitatkozni. Kellemes hétvégét! Kiki

Szandra83
Szandra83 Sat, 2011-10-15 18:30

Szia Kiki!

Meggcsináltam,nagyon finom lett.
Anyin változtattam,hogy az elején bele tettem a kápsztát. Felöntötem vizel és hagytam fölni. Egyszerübb volt mint gondoltam.
Köszi a receptet.
Szandra

Szandra83
Szandra83 Thu, 2011-10-13 07:03

Szia!
Elöre is bocs a kérdésért(most akarom elöször csinálni) A hust ugy fözök félkészen puhára mint ha pörkpöltet csinálnánk?Vagy adjak hozzá vizet? Ha igen,akkor mennyit? Ép hogy ellepje a hust? Ha bele tettem a káposztát mennyi vizeel öncsem fel? Amenyi elfölt?
Mégegyszer bocs,de elsö alkalmnál jobban szeretem pontosan követni a reccepteket és elöre is köszi a választ.
Majd még irok hogy sikerült(elvileg ugy tervezem, hogy még ma megcsinálom.
Köszi Szandra

Lilla-Hűlti
Lilla-Hűlti Thu, 2011-04-28 16:41

Szia ! Első alkalommal készítettem el, de fantasztikusan finom lett!!!! köszi

Gery83
Gery83 / Gery83 Sun, 2011-04-10 17:35

Első székelykáposztám, már rotyog a lábasban... Én meg egy újabb Kiki receptre akadtam! :D

nyariera
nyariera Wed, 2011-02-02 21:31

Első alkalommal készítettem székelykáposztát. Ez alapján a recept alapján készült. Nagyon finom lett, köszönöm a segítséget!

mkata
M.Kata / mkata Mon, 2011-01-31 13:49

Még csak kezdő! Székely Mihály operaénekesünk után nevezték el ezt az ételt székely káposztának.

Sanyasef
Sanyasef Sun, 2011-10-23 07:28

Ez butaság!!!! Ennek az ételnek semmi köze a Székelyekhez, Erdélyben nem is ismerték. Valaha Pesten, Székely József vármegyei főlevéltárosnak főzte össze a maradék pörköltet savanyú káposztával egy kocsmáros, a Gránátos utcai Komló kertben. Barátja, Petőfi Sándor ezután már gyakkran rendelt ilyen ételt. Tehát bármilyen pörkölt + savanyú káposzta összerottyantva!

mkata
M.Kata / mkata Mon, 2011-10-24 09:50

Igazad van, rossz nevet írtam. Azt tudtam, hogy nem székely eredetű, és híres Székely nevűtől ered. Most én is megnéztem a keresőben, elnézést, ha valakit félrevezettem.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-01-02 12:50

Szilveszterkor rá esett a választás, elkészítettem és nem csalódtam!Köszi szépen!B.U.É.K.! Éva-Anyóca

742
sertéscomb 60 dkg
füstölt sertéscsülök 40 dkg
savanyú káposzta 1.5 kg
babérlevél 4 db
vöröshagyma 2 db
napraforgó olaj 3 ek
fekete bors 15 szem
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
rizs 10 dkg
tejföl 4 ek